De HTTP 304 fout is één van de vele statuscodes die aangeven dat er een communicatieprobleem is tussen de browser en de server van een website. Als jij of één van je bezoekers deze fout op je website tegenkomt, dan kan het de toegang tot je content volledig blokkeren.

Deze fout kan zowel aan de kant van de server als de client ontstaan, dus het kan enigszins lastig zijn om de oorzaak te vinden. Gelukkig zijn er een paar goede technieken om het probleem op te lossen.

In dit artikel zullen we het hebben over HTTP statuscodes en uitleggen wat de HTTP 304 fout precies is. Vervolgens leggen we zes manieren uit die jij (of je bezoekers) kunnen gebruiken om het op te lossen.

Laten we beginnen!

Wat zijn HTTP statuscodes

Om HTTP 304 te kunnen begrijpen is het handig om statuscode in het algemeen te snappen. Simpel gezegd wordt er elke keer dat je een verzoek verstuurt via je browser (bijvoorbeeld door naar een website te gaan), een HTTP statuscode verstuurd tussen jouw browser en de server. Met deze code kunnen de twee informatie uitwisselen.

Er zijn meer dan 40 verschillende statuscodes die hierbij gebruikt kunnen worden. Maar er zijn maar een handjevol codes die je rechtstreeks tegen zult komen. Wanneer je een statuscode ziet, betekent dat meestal dat er iets mis is gegaan.

HTTP statuscodes zijn verdeeld in vijf categorieën, die nummers hebben tussen de 100 en 500. Elk honderdtal staat voor een bepaald type probleem. Foutcodes in de 400, bijvoorbeeld de “404 Not Found” fout, betekenen dat er een probleem was met het verzoek en dat de gevraagde website of pagina niet bereikt kon worden.

Aan de andere kant betekenen codes in de 300, zoals de HTTP 304 fout waar we het hier over hebben, dat er iets mis is met de redirection, oftewel de verwijzingen. Dit betekent dat de gevraagde informatie tijdelijk of definitief is vervangen door een andere resource.

Wanneer je één van deze fouten tegenkomt, betekent dat dat je actie moet ondernemen.

De HTTP 304 fout

HTTP 304, ook bekend als “304 Not Modified” is een code die je browser vertelt dat “The requested resource has not been modified since the last time you accessed it.” Oftewel, de opgevraagde bron is niet veranderd sinds de laatste keer dat je deze opvroeg.

Dit wil zeggen dat de browser te horen krijgt van de server dat de bronnen die de browser opgeslagen heeft (gecachet) niet zijn aangepast sinds je laatste bezoek.

Vervolgens laadt je browser een opgeslagen versie van de webpagina uit de cache. Het doel hiervan is de laadtijd en snelheid van pagina’s te verbeteren door te voorkomen dat je browser meerdere keren dezelfde informatie moet downloaden.

HTTP 304 verzoeken begrijpen

Wanneer je browser een bron in de cache opslaat, bewaart het de zogenoemde “Last-Modified header” informatie die de server gestuurd heeft. Als de browser een verzoek krijgt voor een webpagina waarvan een opgeslagen kopie bestaat, maar niet zeker weet of dat de laatste versie is, stuurt de browser een “voorwaardelijk validatie” verzoek naar de server.

De browser stuurt daarin de “Last-Modified” datum en tijd naar de server voor de kopie die opgeslagen is, via de “If-Modified-Since” of de “If-None-Match ” header. De server bekijkt deze headers en kijkt ook naar de waarde van ETag. Deze laatste is een unieke identifier die gebruikt wordt om een bepaalde versie van een specifieke bron te identificeren.

Als de waarden voor deze bestanden hetzelfde zijn, stuurt de server de HTTP 304 Not Modified responsheader terug, waarna de browser de gecachete versie gebruikt.

Als de kopie van de browser verouderd is, oftewel het bestand is veranderd sinds het laatste bezoek, stuurt de server een HTTP 200 code terug, waarna je browser een nieuwe kopie laadt.

Helaas zijn er een paar zaken die een HTTP 304 foutrespons veroorzaken wanneer deze niet juist functioneert. De meest voorkomende oorzaken zijn:

Deze fout kan komen door zowel een probleem aan de kant van de server als de client, dus je zult moeten uitvinden waar de oorzaak ligt om het probleem te kunnen diagnosticeren en op te lossen.

De HTTP 304 fout kan de toegang tot al je content blokkeren, dus je moet weten hoe je het op kunt lossen. 🚨 Deze uitleg geeft je 6 manieren om alles zsm weer aan de gang te krijgen ✨Click to Tweet

Zo los je de HTTP 304 fout op (6 mogelijke manieren)

De methoden die je kunt gebruiken om een HTTP 304 fout op te lossen variëren van eenvoudig tot vrij technisch. Zoekmachines zijn verantwoordelijk voor het indexeren en cachen van website, dus het probleem kan vaak teruggeleid worden tot de browser die gebruikt is om op de site te komen.

Natuurlijk kun je maar weinig doen aan de browsers van je bezoekers.

Maar door te begrijpen waardoor je bezoekers een probleem zien kun je wel proberen een oplossing te vinden, of contact op te nemen met je bezoekers.

Met dat in ons achterhoofd, laten we snel gaan kijken naar de zes manieren waarop je een HTTP 304 fout op kunt lossen!

1. Verwijder alle data uit de cache van je browser

Allereerst kan het helpen om de cache van je browser te legen. Dit betekent het verwijderen van alle browsingdata, cookies en cache-informatie.

Hoe je dit precies doet hangt af van de browser die je gebruikt. Als je niet zeker weet hoe je dit in jouw geval moet doen, lees dan even onze uitleg over het leegmaken van de cache voor alle grote browsers.

2. Doe een malwarescan

Beschadigde browsers die geïnfecteerd zijn met een virus of malware kunnen ook voor dit soort problemen zorgen. Het is daarom een goed idee om een malwarescan te doen van je computer. Door dit te doen kun je alle problemen identificeren en verwijderen die effect hebben op de header-request, waaronder problematische extensies.

Als je de Windows versie van Chrome gebruikt, kun je de Malware Scanner en Cleanup Tool gebruiken die meegeleverd worden.

Om dit te doen, check je eerst dat je de laatste versie van Chrome gebruikt door een nieuw tabblad te openen en te klikken op het menu. Vervolgens klik je op About Chrome:

De

De “about” pagina bij de Google Chrome browser

Als je browser niet volledig bijgewerkt is, kun je dat nu ook meteen oplossen. Vervolgens open je een nieuw tabblad in Chrome en type je “chrome://settings/cleanup” in de adresbalk.

Druk op Enter en vervolgens klik naast Find and remove harmful software op de Find-knop.

De cleanup tool in Google Chrome

De cleanup tool in Google Chrome

De scanner zal gaan draaien, en je de resultaten presenteren.

Helaas hebben andere browsers, zoals Firefox en Edge, net as de MacOS en Linux OS, geen ingebouwde versie van deze tool. Je zult dan dus een malwarescan moeten doen via de antivirussoftware op je computer.

3. Schakel de extensies van je browser uit

De extensies van je browser kunnen geïnfecteerd raken en daardoor verzoeken en communicatie met servers verstoren. Daarom kun je zo proberen uit te schakelen. Dit doe je ook door het menu van Chrome te openen en naar Settings>Extensions te gaan:

Het Extensions menu in de instellingen van Chrome

Het Extensions menu in de instellingen van Chrome

Binnen de pagina Extension kun je de verschillende extensies uitzetten door op de bijbehorende schakelaar te klikken.

Je kunt ook ongebruikte of verouderde extensies verwijderen via de Remove knop, wat altijd een goed idee is:

De pagina Extensions in Google Chrome

De pagina Extensions in Google Chrome

Ook hier weer geldt dat dit proces verschilt per browser. Het doel is om elke extensie één-voor-één uit te zetten en dan te kijken of dat de HTTP 304 fout oplost.

Wanneer dat lukt, kun je de rest weer aanzetten en de boosdoener verwijderen.

4. Leeg de DNS en reset het TCP/IP

Als het probleem nu nog niet opgelost is, kan het probleem aan de DNS instellingen liggen. Een verouderd IP adres kan bijvoorbeeld de HTTP 304 fout veroorzaken.

Daarom kun je proberen om de DNS te legen en het TCP/IP te resetten.

Binnen Chrome leeg je de browser DNS door “chrome://net-internals/#dns” in te typen in een nieuw tabblad.

Druk op Enter en klik op de Clear host cache knop:

De instellingenpagina voor het legen van de DNS cache in Chrome

De instellingenpagina voor het legen van de DNS cache in Chrome

Je kunt de DNS ook legen en de TCP/IP resetten binnen je OS. Als je meer instructies nodig hebt, bekijk dan onze uitleg Zo leeg je je DNS cache (Windows, Mac, Chrome).

5. Probeer de Google Public DNS te gebruiken

Een andere potentiële oorzaak van de HTTP 304 fout is een foutief DNS adres. Het is daarom de moeite waard om de Google Public DNS te proberen om te zien of dat het probleem oplost.

Bij Windows kun je dit doen door te drukken op Win+R. In het Run venster dat dan verschijnt, type je “ncpa.cpl” in de opdrachtregel, en klik je op Ok.

Moe van WordPress problemen en een langzame gastheer? Wij bieden ondersteuning van wereldklasse van WordPress-experts die 24/7 beschikbaar zijn en die een razendsnelle server bieden. Bekijk onze pakketten

In het venster Network Connections dat nu opent, zoek je de netwerkverbinding die je gebruikt, en klik je daarop met de rechtermuisknop. Vervolgens selecteer je Properties:

De instellingenpagina Network Connections binnen Windows

De instellingenpagina Network Connections binnen Windows

Vanaf daar dubbelklik je op Internet Protocol Version 4:

De eigenschappen voor wi-fi binnen Windows

De eigenschappen voor wi-fi binnen Windows

Selecteer de optie “Use the following DNS server adresses”, en voer de waarde “8.8.8.8” in onder Preferred en “8.8.4.4” onder Alternate:

De velden waar je de preffered en alternate DNS server adressen kunt invoeren bij Windows

De velden waar je de preffered en alternate DNS server adressen kunt invoeren bij Windows

Wanneer je dat gedaan hebt klik je op Ok. Vervolgens herstart je je systeem, en probeer je weer naar de website te gaan.

Om de instellingen voor de DNS-server binnen macOS te veranderen, ga je naar Apple > System Preferences > Network:

System Preferences in macOS

System Preferences in macOS

In het venster dat verschijnt, selecteer je je verbinding en klik je op Advanced en vervolgens op het DNS tabblad:

Het Network DNS panel in macOS

Het Network DNS panel in macOS

Klik op het + icoon naast de IPv4 of IPv6 adressen om de bestaande adressen te vervangen door de Google Public IPs.

Voor verdere instructies of ondersteuning over Google Public DNS, bijvoorbeeld voor Linux of een ander besturingssysteem, kun je het beste de DNS gids van Google zelf erbij pakken.

6. Check de configuratiebestanden van je server voor verkeerde redirects

HTTP 304 Not Modified fouten kunnen ontstaan door problemen aan zowel de kant van de server als de client. Als geen van de methoden hierboven het probleem hebben opgelost, kan het probleem liggen aan de instellingen van je server. Bijvoorbeeld doordat er verkeerde instellingen voor redirects zijn.

Het proces om de configuratiebestanden van je server te checken is afhankelijk van of je Nginx of Apache gebruikt.

Bij Kinsta gebruiken we de Nginx webserver. Als je een Kinsta gebruiker bent, zul je dus geen toegang hebben tot het .htaccess bestand dat Apache gebruikers hebben.

Maar je kunt nog altijd soortgelijke functies gebruiken. Bijvoorbeeld, nadat je ingelogd bent op MyKinsta kun je kijken bij Analytics > Response binnen het dashboard voor een analyse van de responscodes en redirects:

Response code details in MyKinsta

Response code details in MyKinsta

Hier kun je ook de foutlogs bekijken. Als je een specifieke vraag of verzoek hebt over het aanpassen van de configuratiebestanden, kun je het beste contact opnemen met ons supportteam.

Als je server op Apache draait, zul je moeten zoeken naar het .htaccess bestand in de rootmap van je site. Dit doe je door in te loggen in de File Manager van je hostingaccount, en naar de public_html map te gaan.

Als je dat bestand geopend hebt, zoek je naar de mod_cache module. Dat zal er ongeveer zo uitzien:

LoadModule cache_module modules/mod_cache.so

LoadModule cache_disk_module modules/mod_cache_disk.so

CacheRoot "c:/cacheroot"
        CacheEnable disk  "/"
        CacheDirLevels 5
        CacheDirLength 3

# When acting as a proxy, don't cache the list of security updates
    CacheDisable "http://security.update.server/update-list/"

We raden je af om hier iets te verwijderen, aangezien dat aanzienlijke schade kan aanrichten. In plaats daarvan kun je beter het cachingdeel veranderingen in opmerkingen “#” symbool aan het begin van elke regel te plaatsen.

Nadat je de aanpassingen opgeslagen hebt, kijk je of de HTTP 304 fout nu opgelost is.

Laat een HTTP 304 fout niet je website verpesten.❌ Vind alles wat je moet weten om het probleem op te lossen in deze uitlegClick to Tweet

Samenvatting

HTTP 304 redirectcodes worden gebruikt om de snelheid en prestaties van websites te verbeteren. Maar wanneer een server of browser niet goed ingesteld is, kan de communicatie tussen de twee fout lopen en resulteren in een HTTP 304 fout.

Er zijn zes manieren waarop je de HTTP 304 fout kunt oplossen, namelijk:

1. Legen van de cache van je browser.
  2. Een malwarescan uitvoeren.
  3. Al je Chrome extensies uitschakelen.
  4. De DNS legen en het TCP/IP resetten.
  5. De Google Public DNS gebruiken.
  6. Het controleren van de configuratiebestanden van je server voor foutieve redirects.

Als je dit artikel leuk vond, dan zal onze support je zeker bevallen. Alle hostingpakketten van Kinsta hebben 24×7-ondersteuning van onze ervaren WordPress-ontwikkelaars en -engineers. Chat met hetzelfde team dat onze Fortune 500-klanten ondersteunt. Bekijk onze pakketten