Fouten in je WordPress website kunnen je werk flink vertragen en aanzienlijk ongemak opleveren, voor zowel jou als je bezoekers. Zo kan het bericht “Installation Failed: Could Not Create Directory” ervoor zorgen dat je een belangrijke functie of feature niet meer kan aanbieden aan je bezoekers.

Gelukkig is het repareren van deze fout vrij eenvoudig. Je hoeft alleen maar een paar instellingen te wijzigen om je WordPress plugin of WordPress thema weer aan de gang te krijgen.

In dit artikel zullen we uitleggen wat de oorzaak van de foutmelding is en andere problemen die hiermee te maken hebben. Vervolgens bespreken we drie manieren om de foutmelding “Installation Failed: Could Not Create Directory” op te lossen, zodat je de installatie of update waar je mee bezig was gewoon af kan maken.

Laten we dus snel beginnen!

Wat veroorzaakt de fout “Installation Failed: Could Not Create Directory” in WordPress

Er zijn drie veelvoorkomende situaties waarin je de WordPress fout “Installation Failed: Could Not Create Directory” tegen kan komen:

1. Bij het installeren van een thema of plugin via je WordPress dashboard
  2. Tijdens een normale update van je thema of plugin
  3. Wanneer je bestanden probeert te uploaden naar de wp-content map op je server

De onderliggende oorzaak van het probleem is hetzelfde in alle drie de scenario’s. Maar we bekijken elke situatie eerst apart.

Het installeren van een nieuw thema of plugin op je website

Je WordPress website bestaat uit twee belangrijke onderdelen: een database en een verzameling bestanden die in mappen op een server staan. Wanneer je de standaard WordPress installer gebruikt om een thema of plugin toe te voegen aan je website, moet de installer een nieuwe map aanmaken om de bijbehorende bestanden in op te slaan.

Maar wanneer de plugin of het thema die je probeert te installeren geen toestemming heeft om wijzigingen in de root-map van je website te maken, zal de installatie mislukken. En dan krijg je dus de melding “Installation Failed: Could Not Create Directory” te zien.

De server gebruikt deze foutmelding om aan te geven dat je niet de wijzigingen door kan voeren die je wil door de plugin of het thema toe te voegen. Over het algemeen zie je dit probleem vooral bij nieuwe WordPress websites.

Het is wel belangrijk om te weten dat er ook een minder gebruikelijke oorzaak voor deze fout is. Wanneer je server namelijk te weinig schijfruimte over heeft om de bestanden op te slaan, kan dezelfde foutmelding getoond worden, omdat er geen ruimte meer is voor de bestanden van de nieuwe plugin. Lees daarvoor deze uitleg over het controleren van schijfruimte in WordPress.

Dit probleem kan ontstaan doordat oude backupbestanden niet verwijderd worden of omdat je hostingpakket te beperkt is voor je website In het laatste geval kan je je hostingpakket upgraden naar een pakket met meer schijfruimte.

Het updaten van een thema of plugin

Soms zal je een soortgelijke foutmelding krijgen bij het updaten van een WordPress thema of plugin die je eerder al geïnstalleerd hebt op je site. Meestal staat er in deze variant van de foutmelding dan: “Upgrade Failed: Could Not Create Directory”

De oorzaak voor dit probleem is hetzelfde als voor de “Installation Failed: Could Not Create Directory” error. Wanneer je een WordPress plugin update of je thema, moeten de bestanden op de server van je website daarvoor gewijzigd worden. Wanneer de instellingen voor je toestemmingen niet goed staan, of wanneer er gewoon te weinig beschikbare ruimte is, zal het proces niet juist alle benodigde bestanden kunnen wijzigen of uploaden.

Aangezien de oorzaak van de twee problemen hetzelfde is, is de oplossing ook identiek. Elke methode voor het oplossen van de fout “Installation Failed: Could Not Create Directory” die we hieronder bespreken, zal ook werken voor dezelfde problemen bij een update.

Uploaden van bestanden naar de map wp-content

Rechten voor het bewerken van bestanden op de server zijn een beveiligingsfeature die hostingproviders gebruiken om te voorkomen dat ongeautoriseerde gebruikers bij gevoelige informatie of bij de bestanden van je website kunnen.

Maar wanneer een instelling niet helemaal goed staat, kan het ook zijn dat je zelf geen toegang meer hebt.

Daarom zul je dan ook meestal hetzelfde probleem tegenkomen wanneer je de foutmelding “Installation Failed: Could Not Create Directory” in je WordPress dashboard probeert te omzeilen door de bestanden direct naar de map wp-content op je server te uploaden. De foutmelding ontstaat namelijk door een probleem met je server, niet met je WordPress installatie.

Het probleem kan ook ontstaan in de submap wp-content/uploads, waar al je mediabestanden worden opgeslagen. Bij het toevoegen van afbeeldingen, video’s of dergelijke content door ze op te slaan op je server, wordt namelijk hetzelfde proces gebruikt als bij het opslaan van een nieuwe plugin of thema.

Wanneer je dus geen toestemming hebt om wijzigingen door te voeren in je root-map, zal het uploaden van content naar wp-content/uploads dezelfde foutmelding opleveren. Om dit probleem op te lossen moet je de instellingen van je server aanpassen, zoals we hieronder uitleggen.

Het onderzoeken van de “Installation Failed: Could Not Create Directory” error in WordPress (2 manieren)

Het goede nieuws van deze foutmelding is dat het vrij eenvoudig op te lossen is. Meestal hoef je alleen maar even je toestemmingen te corrigeren. Maar voordat je daarmee begint, is het slim om even te controleren dat die aanpak inderdaad het probleem oplost.

Hieronder staan daarom twee manieren om te bepalen of de foutmelding op je site komt door een probleem met de toestemmingen.

1. Gebruik de WordPress Site Health Tool

WordPress 5.2 introduceerde de Site Health tool. Hiermee krijg je een hele lading aan waardevolle informatie over je WordPress website te zien, zoals de testresultaten over de prestaties, een aantal beveiligingscontroles, en configuratiegegevens van WordPress.

Je kan de tool gebruiken door naar Tools > Site Health (in een Nederlandse installatie heet dit Sitediagnose) te gaan binnen je WordPress dashboard. Om de instellingen voor toestemmingen voor het bewerken van bestanden te controleren, klik je op het tabblad Info:

De WordPress Site Health tool
De WordPress Site Health tool

Vervolgens scroll je tot helemaal onderaan, waar Filesystem Permissions staat:

Het Info tabblad bij WordPress Site Health
Het Info tabblad bij WordPress Site Health

Hier zie je een lijst met belangrijke bestanden voor WordPress, inclusief de mappen voor plugins en thema’s. Idealiter staat hier overal “Writable” bij.

Het controleren van Filesystem Permissions bij WordPress Site Health
Het controleren van Filesystem Permissions bij WordPress Site Health

Wanneer je toestemmingen niet goed ingesteld zijn, zal er “Not writable” staan bij de problematische mappen. In dat geval weet je meteen dat je de toestemmingen voor het bewerken van bestanden moet aanpassen.

2. Controleer de errorlog van je server

Een andere optie is het controleren van de errorlog van je server. Dit kan een erg efficiënte manier zijn, aangezien je meteen alle fouten te zijn krijgt, dus niet alleen fouten met toestemmingen. Je kan je logs openen via je hosting account.

Ben je klant bij Kinsta, dan kan je inloggen op je MyKinsta dashboard en op Sites klikken in de zijbalk:

MyKinsta dashboard
MyKinsta dashboard

Selecteer de naam van de site waar je de fout “Installation Failed: Could Not Create Directory” krijgt. Vervolgens kies je het tabblad Logs:

MyKinsta account Error Log viewer
MyKinsta account Error Log viewer

In het dropdownmenu selecteer je error.log. Vervolgens zou je alle recente fouten op de server moeten kunnen zien, waaronder ook verkeerde rechten of onvoldoende opslag, de twee voornaamste oorzaken voor de foutmelding bij de installatie.

Wanneer je een relevante fout ziet staan kan je de toestemmingen corrigeren, ofwel je hostingpakket vergroten wanneer nodig.

Zo los je de foutmelding “Installation Failed: Could Not Create Directory” op in WordPress

Wanneer de instellingen voor toestemmingen op je website de foutmelding “Installation Failed: Could Not Create Directory” veroorzaken, kan je dit oplossen door de instellingen te wijzigen. Om dat te doen moet je verbinding maken met je server via het File Transfer Protocol (FTP), via een FTP client.

Wanneer je iets verandert aan de bestanden van je website, is het altijd slim om eerst een backup te maken voor het geval er iets misgaat. Vervolgens zoek je je FTP gegevens op in je hosting account.

Als klant bij Kinsta kan je deze gegevens vinden onder het tabblad Info bij de betreffende site, binnen het MyKinsta dashboard.

FTP gegevens ophalen in MyKinsta
FTP gegevens ophalen in MyKinsta

Vervolgens open je FileZilla (of een andere FTP client) en voer je de gegevens in. Je maakt dan verbinding met je server, waar je een map zou moeten zien staan met de naam public_html. Dubbelklik daarop om je WordPress bestanden te zien:

De map public_html openen via FTP
De map public_html openen via FTP

Wanneer je de bestanden niet kan zien, kan je even deze uitleg lezen over het tonen van verborgen bestanden in FileZilla. Vervolgens selecteer je de mappen met de namen wp_contentwp_includes, en wp_admin. Rechtsklik op die mappen en kies File Permissions:

Selecteren van de optie "File Permissions" via FTP
Selecteren van de optie “File Permissions” via FTP

Daaronder zou je een venster te zien moeten krijgen met een aantal instellingen:

De juiste toestemming instellen via FTP
De juiste toestemming instellen via FTP

Controleer dat de instellingen zo staan:

• Owner Permissions: Read, Write, Execute.
  • Group Permissions: Read, Execute.
  • Public Permissions: Read, Execute.
  • Numeric value: 755.
  • Recurse into subdirectories.
  • Apply to directories only.

Klik op OK om het venster te sluiten. Vervolgens selecteer je alles bestanden in de map public_html, open je weer de File Permissions en zet je de instellingen zo:

• Owner Permissions: Read, Write, Execute.
  • Group Permissions: Read, Execute.
  • Public Permissions: Read, Execute.
  • Numeric value: 644.
  • Recurse into subdirectories.
  • Apply to files only.

Sluit het venster weer. Nu kan je teruggaan naar je website en opnieuw proberen je plugin of thema te installeren of te updaten.

Het is handig om te weten dat sommige hostingproviders, waaronder iedereen die cPanel gebruikt, hun eigen tools bieden, zodat je niet via FTP hoeft te werken. Je kan deze tool meestal eenvoudig vinden door in te loggen op je hosting account, naar de gewenste website te gaan, en te zoeken naar een File Manager.

Samenvatting

De plugins en thema’s van je WordPress website bieden belangrijke functies voor jou en voor je bezoekers. Een foutmelding bij het installeren of updaten van een plugin of thema kan je plannen flink verstoren.

Om te bepalen of er een probleem is met de toestemmingen voor je bestanden waardoor je de foutmelding krijgt, kan je de Site Health tool gebruiken, of de errorlogs van je server bekijken. Daarna kost het aanpassen van de rechten via FTP slechts enkele minuten.