Sjoerd is een zelfstandig ondernemer, de focus ligt bij hem vooral op maatwerkoplossingen en integraties met backend systemen. Sjoerd is een old-skool techneut, waarbij zijn kennis verder gaat dan alleen het softwarematige. Daarnaast is hij ook actief als organisator van verschillende WordCamps en begeleidt hij andere organisatoren.

Website: sjoerdblom.nl, je kan Sjoerd op social media hier bereiken: Twitter, LinkedIn, Instagram, Mastodon en WordPress.

Wat is je achtergrond en hoe ben je voor het eerst in aanraking gekomen met WordPress?

Mijn achtergrond is eigenlijk de onderwijskundige hoek, maar omdat ik destijds (medio jaren ‘90) al behoorlijk actief was met computers en er veel van af wist, mocht ik automatiseringscursussen geven: in het bedrijfsleven was toen de pc in opkomst en medewerkers moesten geschoold worden in computergebruik en software.

Ik leerde mezelf HTML door de broncode van andere sites te bestuderen, alles ging nog in het ouderwetse kladblok, want grafische editors bestonden er natuurlijk niet. Ik hield een soort van blog bij op Geocities (alleen wij noemden dat toen nog geen blog, maar gewoon een homepage). Al snel daarna had ik met een stel vrienden een FreeBSD server waarop we allemaal onze eigen software draaiden. Inmiddels had ik geleerd Perl-scripts te maken en kon ik dynamische pagina’s maken.

PHP ontdekte ik ergens rond 1998 en ik was er enorm enthousiast over omdat het veel eenvoudiger was geworden koppelingen te maken met bijvoorbeeld een database. Ik begon toen met websoftware te experimenteren: PHPnuke, Typo3 en uiteindelijk ergens eind 2005 heb ik WP geïnstalleerd. Eerst nog wat experimenterende, maar al snel maakte ik de eerste website voor Emmaus.

Wat zouden onze lezers moeten weten over alles wat jij vandaag de dag zoal met WordPress doet?

Vandaag de dag doe ik zelf niet zo veel meer met WordPress, maar ik richt me nu vooral op het ondersteunen en helpen van anderen in de WordPress gemeenschap. Ik heb tot voor kort heel veel met WordPress gedaan: vanuit mijn eigen bedrijf hield ik mij bezig met maatwerkoplossingen voor kleine ondernemers, bouwde ik complete nieuwe websites (vaak in samenwerking met een aantal designers) en verzorgde ik voor het periodieke onderhoud van de sites.

En ja, dit is allemaal in de verleden tijd, want ik heb begin dit jaar het besluit genomen om dit af te bouwen en mijn geld ergens anders mee te gaan verdienen. Het was aan de ene kant wel een lastige beslissing, maar de recessie heeft me wel geholpen dit besluit te nemen, ook omdat een groot deel van mijn klanten zelf de stekker uit hun eigen business trokken.

Mijn privésites draaien natuurlijk nog steeds op WordPress en voor een aantal vrienden onderhoud ik hun sites nog op mijn eigen VPS, voorlopig zal dat ook wel een tijdje zo blijven. Verder ben ik mentor van WordCamps en vertegenwoordig ik de WordPress gemeenschap zoveel mogelijk door een helpende hand te bieden en vragen te beantwoorden.

Welke uitdagingen ben je tegengekomen om te komen waar je nu bent op professioneel vlak?

Als kleine ondernemer in de WordPress wereld zijn er ontzettend veel anderen die hetzelfde doen als jij, allemaal hebben ze een andere mening en aanpak. En allemaal hebben ze een ander tarief. Het is lastig om tussen al dat aanbod op te vallen. En denk je dan eindelijk een opdracht binnen te hebben, word je alsnog afgewezen omdat je te duur bent.

Op social media zie je aanbiedingen voorbijkomen: complete website voor €250 of een scholier bouwt je website even voor €50, als je deze aanbieders vervolgens aanspreekt op het verzieken van de markt, krijg je te horen: “ach laat die jongen, het is maar een klein zakcentje voor hem, hij vindt het gewoon leuk om te doen.” Tegenwoordig kan iedereen websites bouwen en zelfs voor maatwerk worden er regelmatig veel vragen gesteld of iemand een plugin kent welke zus-en-zo kan. Liefst gratis. En dat is uiteindelijk waar het allemaal om draait: men wil een website, maar vanwege de recessie mag het niet te veel meer kosten.

Heeft jou iets verrast naarmate je bekender werd met en in de WordPress wereld?

In eerste instantie hoe wijdverspreid de WordPress wereld is: echt over de hele wereld wordt WordPress gebruikt en zelfs de gemeenschap is op de meest afgelegen plekken actief. Er worden WordPress meetups en WordCamps gehouden in schoolgebouwtjes in de achterlanden van Afrika. Hoe mooi is dat? Het maakt niet uit waar je woont, mensen vinden het gewoon leuk om iets moois te maken met WordPress.

Hier in Nederland zijn de meeste WordPress gebruikers helemaal niet bekend met het gemeenschapsfenomeen, ze zien wel wat op hun dashboard staan over een meetup of een ander evenement, maar ze besteden er meestal weinig aandacht aan. Daar valt volgens mij best nog wel iets aan te verbeteren.

De warme gemeenschapszin heeft mij op mijn allereerste WordCamp verrast en het heeft mij op WCEU wederom verrast: nog steeds zoveel enthousiasme en blijdschap en ook nog steeds weer mensen die voor het eerst een dergelijk evenement bijwonen.

Hoe ziet jouw toekomst in de WordPress wereld er uit?

Mijn toekomst in de WordPress wereld gaat er iets rustiger uit zien. Ik maak nu ruimte voor anderen om naar voren te treden en hun ding te doen. Wel ga ik mij op een andere manier inzetten door de mensen in de WordPress gemeenschap te ondersteunen. Ik ben ooit begonnen met het vertalen van WordPress, dat heeft van mij de afgelopen jaren geen aandacht gehad omdat het organiseren van een WordCamp gewoon ontzettend veel tijd kost. Misschien ga ik ook nog wel lezingen houden, dan kan ik nog gewoon WordCamps bezoeken en tegelijk ook de mensen uit de WordPress gemeenschap ontmoeten.

Wat zoek jij in een WordPress host?

Ik vind het vooral belangrijk dat een hostingbedrijf kwaliteit levert, tegenwoordig is de performance van een server niet zo zeer een probleem meer, maar beveiliging van de server is vaak nog wel een dingetje. Vaak wordt het aan de klant overgelaten om het zelf te regelen, maar ik zie liever dat het hostingbedrijf dit zelf standaard aanbiedt.

Al die plugins die een site moeten beveiligen draaien nog steeds onder een webserver, als de webserver zelf gecompromitteerd is, dan heeft een “beveiligingsplugin” ook geen zin meer, want de malware omzeilt dan gewoon alle meldingen en jij maar denken dat je veilig bent. Beveiligen moet je op OS-niveau doen en zodra er twijfelachtige code wordt gesignaleerd, kun je het meteen op slot zetten zodat zelfs de webserver software er niet bij kan.

Wat vind je leuk om te doen wanneer je niet op je laptop werkt?

Even geen scherm? Heerlijk! De afgelopen jaren heb ik eerlijk gezegd te veel achter mijn scherm gezeten, meestal compenseerde ik dat met een bezoekje aan de sportschool, maar sinds ik mijn werkveld verplaatst heb naar de horeca-keuken maak ik wel dagelijks de nodige kilometers. Als ik niet aan het werk ben, dan ben ik graag in de tuin bezig. We zijn een jaar geleden naar een hoekwoning verhuisd en daar zit best wel wat tuinwerk in. Het mooie van tuinieren is dat je niet alleen binnen zit, maar je kunt ook op je eigen tempo aan het werk en ondertussen nadenken over het een en ander.

Verder vind ik het ook heerlijk om tijd door te brengen met mijn gezin, soms met z’n allen maar meestal zijn het een-op-een activiteiten.

Wie zouden wij volgens jou ook moeten interviewen en waarom?

Richard van Denderen. Hij is niet alleen een stadsgenoot van mij, maar hij is ook enorm begaan met de WordPress gemeenschap. Hij heeft een eigen bedrijf dat zich bezighoudt met WordPress en je kunt hem naast Meetup organisator ook regelmatig als vrijwilliger vinden bij een groot aantal WordCamps.

Marcel Bootsman Kinsta

Marketing Manager Dutch Market voor Kinsta.