Met het hosts bestand op je computer kun je DNS overrulen en handmatig hostnames (domeinen) aan IP adressen koppelen. Dit kan handig zijn tijdens migraties, omdat je misschien wilt zien hoe je website eruit ziet op een andere server, maar misschien zijn de DNS records nog niet naar de nieuwe server gericht.

Veel webhosting providers – waaronder Kinsta – bieden een tijdelijke URL (we gebruiken hier hostnames zoals sitenaam.kinsta.cloud) waarmee je een website kunt bezoeken zonder DNS ondersteuning. Tijdelijke URL’s kunnen echter nog steeds problematisch zijn als een andere domeinnaam hard-coded is binnen de interne links of templates van je site. En dat komt vrij vaak voor na migratie naar sommige hostingplatforms.

Laten we dus eens kijken naar enkele oplossingen.

Een klant van Kinsta? Het probleem is (waarschijnlijk) opgelost!

Als je een van Kinsta’s Managed WordPress Hosting klanten bent, hoef je waarschijnlijk geen hosts bestand op je eigen computer te bewerken om een nieuwe site op onze servers te navigeren. Onze Site Preview tool werkt op de achtergrond om een domeinnaam die is opgenomen in de opmaak van je site te koppelen aan de tijdelijke URL die je gebruikt om de pagina’s te bekijken.

Site Preview is ingeschakeld in het MyKinsta dashboard:

Site Preview configureren voor je toekomstige domein.
Site Preview configureren voor je toekomstige domein.

Makkelijker kan het niet.

Een voorbeeld van een Kinsta gehoste website bekijken door een hosts bestand te bewerken

Hoewel onze Site Preview optie alles is wat je nodig hebt in de meeste gevallen, kan het zijn dat je tools gebruikt die niet werken met onze tijdelijke URLs. In dat geval kun je de onderstaande instructies volgen voor het bewerken van een hosts bestand. Maar eerst moet je het IP adres van je website vinden en je controle over de DNS records van je domein verifiëren, zelfs als je nog niet klaar bent om het domein naar je nieuwe server te verwijzen.

Kinsta’s Cloudflare integratie betekent dat het IP adres van je website naar de servers van Cloudflare wijst. Dat verschilt van het Externe IP adres van je Kinsta site (wat sommige diensten zien als je site uitgaande verbindingen maakt) en van het Host IP adres dat je zou kunnen gebruiken om verbinding te maken via SFTP of SSH.

Het IP adres van je site vinden in MyKinsta.
Het IP adres van je site vinden in MyKinsta.

Om het eigendom van je domein te verifiëren, moet je de instructies volgen voor een domein met niet-Cloudflare DNS of voor een domein met bestaande Cloudflare DNS.

Zodra deze stappen zijn voltooid, kun je naar de instructies hieronder springen voor het bewerken van een hosts bestand op Windows of voor het bewerken van een hosts bestand op een Mac.

Voorbereiding voor het bekijken van je niet Kinsta website

Het bewerken van het hosts bestand op je computer betekent in wezen dat je de DNS op je computer vervalst. Maar voordat je het bestand bewerkt of de gratis tool gebruikt die we hieronder aanbevelen, zijn er twee dingen die je eerst moet doen.

1. Leg de domeinnaam van je site vast

De bedoeling is dat je je website bekijkt op een adres dat nog niet door DNS wordt ondersteund. Je hebt die domeinnaam nodig om hieronder verder te gaan.

Als je je website net hebt gemigreerd naar een nieuwe server, is de domeinnaam waarschijnlijk die van je vorige site.

2. Vind het IP adres van je site

Je moet ook het IP adres noteren dat je hostingsprovider aan je site heeft toegekend. Dat adres staat meestal in het configuratiescherm van je host.

Zodra je de domeinnaam van je voorkeur en het IP adres van je website hebt vastgelegd, kun je overgaan tot de drie verschillende opties hieronder over hoe je een voorbeeld van je site kunt bekijken voordat je je DNS verandert.

Optie 1 – Bekijk een niet Kinsta website zonder iets te bewerken

Als je het niet prettig vindt om je hosts bestand te bewerken in optie 2 of 3 hieronder, dan is er een supermakkelijke manier om veel niet Kinsta websites te bekijken met de gratis online SkipDNS tool.

Belangrijk: SkipDNS is een externe dienst die alleen bedoeld is om je te helpen het uiterlijk van je website te bekijken voordat je je DNS verandert. Het moet niet worden gebruikt om de snelheid of prestaties van je site te evalueren. Gebruik hiervoor een van de opties hieronder, of een tijdelijke URL van je hostingsprovider. De beste manier om de volledige prestaties van je site te zien is om DNS in te schakelen en dan een website snelheidstestprogramma te gebruiken.

Stap 1

Ga naar skipdns.link en voer je domeinnaam en IP adres in (die we je hierboven vroegen te noteren).

Afhankelijk van of je al een SSL certificaat hebt geïnstalleerd, moet je wellicht ook de “Flexible SSL” optie inschakelen.

We raden je aan om de volgende diensten tijdelijk uit te zetten, aangezien we gezien hebben dat dit soms problemen kan opleveren:

• CDN (als je een plugin zoals CDN Enabler gebruikt kan je deze tijdelijk uitzetten)
  • Adobe Fonts (maak hier een comment van of verwijder ze uit je header, anders zien je lettertypen er zometeen kapot uit)

Als je niet weet hoe je dit moet doen, kan je contact opnemen met je host. Of gebruik de opties hieronder, waardoor er sowieso niks stuk kan gaan.

SkipDNS
SkipDNS

Stap 2

Er wordt een preview gemaakt. Klik op “Check it”.

SkipDNS preview aangemaakt
SkipDNS preview aangemaakt

Stap 3

Je krijgt nu een tijdelijke URL toegewezen die je kan gebruiken om je WordPress website te bekijken voordat je de DNS aanpast. Je kan naar de tijdelijke URL toegaan en rondklikken op je website om te checken dat alles werkt zoals zou moeten.

Preview de website voor je de DNS aanpast
Preview de website voor je de DNS aanpast

Optie 2 – Zo bewerk je het hosts bestand bij Windows

Optie 2 vereist het bewerken van je hostsbestand. Deze methode is veel realistischer, zodat alles zoveel mogelijk op je live website lijkt. Een voordeel van deze methode boven de tijdelijke URL is dat je je ook geen zorgen hoeft te maken over je CDN of webfonts.

Zoek je een snelle en makkelijke manier, dan kan je een gratis toepassing zoals Hosts File Editor gebruiken. Hiermee kan je meerdere gegevens tegelijk wijzigen, en ze ook filteren en sorteren.

Wil je dat niet, volg dan de stappen hieronder om het hosts bestand handmatig aan te passen op een Windows computer.

Stap 1

Het hosts bestand vereist meestal extra toegangsrechten. Je moet daarom eerst je tekstverwerker openen als administrator. Klik hiervoor op het startmenu, zoek naar je tekstverwerker, rechtsklik erop en selecteer “Run as administrator”. Dit kan je doen bij elke tekstverwerker, bijvoorbeeld Notepad, Notepad++, Atom etc. We gebruiken Sublime in het voorbeeld hieronder.

Open de tekstverwerker als administrator
Open de tekstverwerker als administrator

Stap 2

Binnen je tekstverwerker klik je op File > Open en ga je naar de volgende locatie:

C:\Windows\System32\drivers\etc\

Stap 3

Klik vervolgens op het bestand ‘hosts’ en op “Open”.

Open het hosts bestand
Open het hosts bestand

Stap 4

Helemaal onderaan het bestand voer je het IP adres in (dat je hierboven al gevonden hebt) en je domeinnaam (in ons voorbeeld gebruiken we wpdev.ink). Wil je ook je redirects testen, dan kan je ook de www of non-www versie toevoegen. Hier een voorbeeld van wat wij veranderd hebben in het hosts bestand.

192.168.1.2 wpdev.ink
 192.168.1.2 www.wpdev.ink

Nadat je bovenstaande regels toegevoegd hebt, sla je het bestand op.

Bewerken van je hosts bestand in Windows
Bewerken van je hosts bestand in Windows

Vervolgens open je de browser en ga je naar het opgegeven domein. Het zal dan verschijnen zoals op jouw server. Je kan verschillende zaken testen, zoals het inloggen op je WordPress admin dashboard, rondklikken op links, dat soort dingen. Nadat je helemaal tevreden bent, verwijder je de DNS informatie weer van je hosts bestand. Je kunt dan je DNS naar je server wijzen via je domeinregistrator of externe DNS provider.

Optie 3 – Zo bewerk je het hosts bestand bij Mac

Volg de stappen hieronder om het hosts bestand handmatig aan te passen op een Mac.

Stap 1

Klik op “Finder” onderaan je scherm. Klik vervolgens op Applications en dan op Utilities.

Open Utilities op je Mac
Open Utilities op je Mac

Stap 2

Klik op de “Terminal”, voer het volgende in en druk op Enter (je wordt meestal ook gevraagd om je administrator wachtwoord in te voeren).

sudo nano /private/etc/hosts
Het hosts bestand openen via de Mac terminal
Het hosts bestand openen via de Mac terminal

Stap 3

Druk weer op Enter om het bestand te bewerken. Ga naar beneden met de pijltjes op je toetsenbord. Voer het IP adres in (dat je hierboven al gevonden hebt) en je domeinnaam (in ons voorbeeld gebruiken we wpdev.ink). Wil je ook je redirects testen, dan kan je ook de www of non-www versie toevoegen. Hier een voorbeeld van wat wij veranderd hebben in het hosts bestand.

192.168.1.2 wpdev.ink
192.168.1.2 www.wpdev.ink

Druk vervolgens op CTRL + O, waarna je gevraagd wordt of je inderdaad het bestand wil bewerken. Druk op Enter. Je zou nu een bevestiging moeten zien dat het bestand is bewerkt, onderaan in je scherm. Sluit vervolgens de Terminal af.

Bewerken van het hosts bestand op Mac
Bewerken van het hosts bestand op Mac

Vervolgens open je de browser en ga je naar het opgegeven domein. Dit zal dan net zo te zien zijn als wanneer het op Kinsta’s servers staat. Je kan verschillende zaken testen, zoals het inloggen op je WordPress admin dashboard, rondklikken op links, dat soort dingen. Nadat je helemaal tevreden bent verwijder je de DNS informatie weer van je hosts bestand. Je kunt dan je DNS naar je server laten wijzen via je domeinregistrator of een andere DNS provider.