Populaire browsers als Google Chrome, Microsoft Edge en Firefox maken het gemakkelijk om over het web te navigeren. Geen van deze diensten is echter immuun voor fouten, zoals de vervelende ERR_CONTENT_DECODING_FAILED.

Het goede nieuws is dat de ERR_CONTENT_DECODING_FAILED fout vrij eenvoudig op te lossen is. Zolang je het geduld hebt om wat troubleshootingtactieken uit te proberen, zoals het uitschakelen van je firewall of het wissen van je browsercache, zou je het probleem zonder problemen moeten kunnen oplossen.

In dit artikel gaan we dieper in op de ERR_CONTENT_DECODING_FAILED fout en de oorzaken ervan. Daarna laten we je zes manieren zien om op te lossen. Laten we beginnen!

Wat is de ERR_CONTENT_DECODING_FAILED fout?

Bij het openen van een website, kun je wel eens een ERR_CONTENT_DECODING_FAILED bericht zien. Dit kan frustrerend zijn, omdat het je verhindert de site te bekijken:

De ERR_CONTENT_DECODING_FAILED fout in Google Chrome
ERR_CONTENT_DECODING_FAILED fout (Chrome)

Deze fout kan voorkomen op verschillende browsers, waaronder Google Chrome en Safari:

De ERR_CONTENT_DECODING_FAILED fout in Safari
ERR_CONTENT_DECODING_FAILED fout (Safari)

Om deze fout te begrijpen is het belangrijk te weten dat hij vaak afhankelijk is van GZIP compressie. Dit type compressie is een gemakkelijke manier om je WordPress website te optimaliseren.

In een notendop: wanneer iemand je site probeert te bezoeken, controleert de browser of er sprake is van GZIP compressie door te zoeken naar de content-encoding: gzip responseheader. Als hij die vindt, haalt hij automatisch de gecomprimeerde bestanden op, decomprimeert ze, en levert ze aan de gebruiker:

Een diagram waarin GZIP compressie wordt uitgelegd
GZIP compressie

Als er tijdens dit proces iets fout gaat (en er zijn veel mogelijkheden), krijg je de foutmelding ERR_CONTENT_DECODING_FAILED.

Wat veroorzaakt de ERR_CONTENT_DECODING_FAILED fout?

Nu je weet wat de ERR_CONTENT_DECODING_FAILED fout is, laten we eens kijken naar enkele veel voorkomende oorzaken:

• Firewalls. Deze beveiligingsfeature kan je beschermen tegen Distributed Denial of Service (DDoS) aanvallen, brute force aanvallen, malware en meer. Het kan echter ook je browser in de war brengen en de fout ERR_CONTENT_DECODING_FAILED veroorzaken.
  • Corrupte cache of cookies. Een browsercache kan van pas komen als je je content sneller geleverd wilt hebben. Ondertussen kunnen cookies cruciaal zijn voor affiliate marketing. Maar als je je cache niet van tijd tot tijd wist, kan verouderde of corrupte content problemen veroorzaken met je browser.
  • Codeerfout. Zoals we eerder vermeldden, kan GZIP compressie tot enkele problemen leiden. Je kunt deze fout ook gewoon zien omdat je HTTP request header aangeeft dat het websitemateriaal gecodeerd is, terwijl dat in werkelijkheid niet zo is.
  • Onjuist DNS adres. Als je DNS adressen niet nauwkeurig zijn, kan dit ook leiden tot de fout ERR_CONTENT_DECODING_FAILED.
  • DNS instellingen. Net als bij caching kunnen je DNS configuraties verouderd of corrupt zijn.

Dit zijn slechts enkele veel voorkomende oorzaken van de ERR_CONTENT_DECODING_FAILED fout. Zoals je ziet, zijn sommige vrij eenvoudig op te lossen, terwijl andere wat meer werk vergen. In de volgende paragraaf laten we zien hoe je deze problemen kunt aanpakken.

Zo los je de ERR_CONTENT_DECODING_FAILED fout op (6 methoden)

Laten we nu zes manieren bekijken waarop je de ERR_CONTENT_DECODING_FAILED foutmelding kunt oplossen. Hoewel het in verschillende browsers kan voorkomen, gaan we uitsluitend werken met Google Chrome, omdat dat de populairste browser op de markt is.

1. Schakel actieve firewalls uit

Een firewall kan je apparaat beschermen tegen online bedreigingen. Hij kan echter ook de fout ERR_CONTENT_DECODING_FAILED veroorzaken.

Je kunt controleren of dit het geval is door de firewall uit te schakelen. Laten we eerst eens kijken hoe je dit doet op een Mac apparaat.

Om te beginnen ga je naar System Preferences > Security & Privacy. Navigeer vervolgens naar het tabblad Firewall:

Firewall instellingen op een Mac apparaat
Firewall instellingen op een Mac apparaat

Op dit punt zie je misschien dat je firewall uit staat. Als hij echter aan staat, selecteer dan het slotje linksonder in het venster.

Je wordt gevraagd om je wachtwoord in te voeren voordat je verder kunt gaan. Daarna kun je je beveiligingsinstellingen wijzigen.

Selecteer Turn Off Firewall en klik nogmaals op het slotje om je wijzigingen op te slaan:

Firewall instellingen uitschakelen op een Mac
Firewall instellingen uitschakelen

Op een Windows apparaat is het proces net zo eenvoudig. Je moet naar  Control Panel > System > Privacy & security. Selecteer vervolgens Windows Security en klik op Firewall & network protection om je firewalls te beheren:

De firewalls in Windows beheren
De firewalls in Windows beheren

Als je klaar bent, keer dan terug naar je browser en kijk of dit het probleem heeft opgelost.

2. Wis de cache en cookies van je browser

Als je nog steeds het bericht ERR_CONTENT_DECODING_FAILED krijgt, kan het probleem te maken hebben met je cachegegevens. Caching kan de levering van content versnellen, maar als je de cache van je browser niet af en toe opruimt, kan dat voor complicaties zorgen.

Ook cookies kunnen problematisch zijn. Laten we eens kijken hoe je die samen met de cache kunt wissen.

Open Google Chrome en klik op de drie puntjes in de rechterbovenhoek van je scherm. Ga dan naar More Tools > Clear Browsing Data:

Google Chrome instellingen
Google Chrome instellingen

Je ziet nu het volgende popupvenster:

Browsegegevens wissen in Google Chrome
Browsegegevens wissen in Google Chrome

Voor de zekerheid raden we je aan om All time te kiezen voor je tijdbereik. Zorg er vervolgens voor dat je Cookies and other site data  en Cached images and files selecteert.

Druk op  Clear data en keer terug naar de webpagina die je de foutmelding ERR_CONTENT_DECODING_FAILED gaf. Als hij nog steeds niet laadt, kun je doorgaan naar de volgende stap!

3. Schakel GZIP codering uit

GZIP compressie kan een geweldige manier zijn om de prestaties van een website te verbeteren. Maar als er tijdens het compressieproces iets misgaat, kan dat een ERR_CONTENT_DECODING_FAILED fout opleveren.

We gaan je dus laten zien hoe je GZIP codering kunt uitschakelen. Om dit te doen moet je een Chrome extensie als ModHeader – Modify HTTP headers gebruiken. Ga gewoon naar de extensiepagina en selecteer Add to Chrome:

ModHeader – Modify HTTP headersGoogle Chrome extensie
ModHeader – Modify HTTP headers

Je ziet dan een popupwaarschuwing met de mededeling dat deze extensie gegevens op je websites kan lezen en wijzigen. Klik op Add extension om verder te gaan.

Hierdoor wordt automatisch het ModHeader dashboard geopend, maar je kunt doorgaan en dit scherm sluiten. Klik in plaats daarvan op het ModHeader pictogram naast je navigatiebalk:

ModHeader Request headers Instellingen
ModHeader Request headers Instellingen

Zoek onder Request Headers het lege veld voor Name en voer accept-encoding in. Voer dan in het veld Value gzip;q=0,deflate;q=0 in (zoals hieronder getoond):

GZIP compressie uitschakelen in Google Chrome
GZIP compressie uitschakelen in Google Chrome

Nu is de GZIP compressie in je browser uitgeschakeld. Ga gewoon terug naar de pagina die de ERR_CONTENT_DECODING_FAILED foutmelding gaf om te zien of het werkt. Als het nog steeds niet is opgelost, kun je deze chrome extensie verwijderen en doorgaan naar de volgende stap.

4. Configureer handmatig je DNS serveradressen

Je Domain Name System (DNS) configuratie kan een andere mogelijke reden zijn dat je de ERR_CONTENT_DECODING_FAILED foutmelding krijgt. Daarom kun je misschien je DNS serveradressen veranderen om te zien of dit het probleem oplost.

De kans is groot dat je huidige apparaat de standaardinstellingen van je Internet Service Provider (ISP) gebruikt, maar maak je geen zorgen, die zijn eenvoudig te wijzigen. Vergeet in ieder geval niet je oorspronkelijke serveradres te noteren, voor het geval je daarnaar terug wilt.

Op een Mac ga je eerst naar System Preferences > Network. Zorg ervoor dat Wi-Fi is geselecteerd en klik op Advanced. Navigeer vervolgens naar het tabblad DNS:

Standaard DNS serveradressen in Mac instellingen
Standaard DNS serveradressen in Mac instellingen

Nu gaan we dit serveradres vervangen door Google’s Openbare DNS. Klik hiervoor gewoon op het + pictogram linksonder.

Voer vervolgens 8.8.8.8 en/of 8.8.4.4 in. Dit zijn de IPv4 adressen van Google:

Standaard DNS wijzigen in Google's openbare DNS server op Mac
Standaard DNS wijzigen in Google’s openbare DNS server op Mac

Je kunt ook de IPv6 adressen van Google invoeren. Klik ten slotte op OK om je wijzigingen op te slaan.

Open op een Windows apparaat de app Settings  en selecteer Network and Internet. Klik vervolgens op Properties:

Network & Internetinstellingen in Windows
Network & Internetinstellingen in Windows

Zoek op de volgende pagina naar IP Assignment en klik op de knop Edit:

IP assignment wijzigen in Windows
IP assignment in Windows

Dit zal een popup venster openen. Kies Manual en zet dan de schakelaar voor IPv4 aan. Voer het IP adres in het juiste veld in en druk op Save:

Het IP adres wijzigen in Windows
Het IP adres wijzigen in Windows

Als je moeite hebt met dit proces, kun je de gedetailleerde handleiding van Google bekijken over het veranderen van je DNS server adressen naar zijn publieke DNS.

5. Flush je DNS

Als het opnieuw configureren van je DNS serveradressen je browserprobleem niet oploste, is het misschien tijd om je DNS helemaal te flushen. Om dit op een Mac te doen, moet je Terminal gebruiken.

Je kunt dit programma zoeken met de Spotlight zoekfunctie:

Zoeken naar de commandoregelapplicatie Terminal op Mac
Terminal op een Mac

Zodra je Terminal geopend hebt, voer je het volgende commando in en druk je op enter:

sudo dscacheutil -flushcache; sudo killall -HUP mDNSResponder

Je moet dan je admin wachtwoord invoeren. Klik nogmaals op enter en je zou een bevestiging moeten zien dat je DNS is geflusht.

Op Windows is het proces even eenvoudig. Je moet het programma Command Prompt openen en het volgende invoeren:

ipconfig /flushdns

Ga nu terug naar de pagina in kwestie om te zien of die nog steeds de fout ERR_CONTENT_DECODING_FAILED toont.

6. Flush de socket pools van je browser

Als de bovenstaande methoden niet hebben gewerkt, is er nog een strategie die je misschien wilt proberen. Dat is het flushen van de socket pools van je browser.

Open een nieuw tabblad in Chrome en typ het volgende adres in je zoekbalk: chrome://net-internals. Dit brengt je naar de volgende pagina:

Google Chrome's net internals pagina
Google Chrome’s net internals pagina

Ga naar Sockets in het linkermenu. Klik dan op de knop Flush socket pools:

De socket pools van Chrome flushen
De socket pools van Chrome flushen

Ga nu terug naar de pagina die het bericht ERR_CONTENT_DECODING_FAILED geeft en kijk of het werkt!

Samenvatting

De ERR_CONTENT_DECODING_FAILED foutmelding kan onverwacht in je browser verschijnen. Soms komt dit door een complex codeer- of decodeerprobleem. Andere keren kan de boosdoener iets simpels zijn als een firewall of een corrupte cache. Hoe dan ook, je zult deze fout zo snel mogelijk willen oplossen.

Je kunt beginnen met het uitschakelen van firewalls en het wissen van je browsercache en cookies. Als geen van deze strategieën werkt, moet je misschien GZIP codering uitschakelen, je DNS flushen, of handmatig je DNS serveradressen opnieuw configureren.

Als je bedrijf afhankelijk is van je website, wil je er zeker van zijn dat hij altijd toegankelijk is. Bij Kinsta worden al onze hostingabonnementen geleverd met hoogwaardige ondersteuning om je te helpen bij het oplossen van eventuele problemen.