Bij het openen van een website, kun je soms een ERR_NAME_NOT_RESOLVED foutmelding tegenkomen. Dit betekent dat de webpagina om de een of andere reden niet bereikt kan worden. Als de site van jou is, kan deze fout je reputatie schaden en potentiële klanten wegjagen.

Gelukkig kun je een paar dingen doen om dit probleem op te lossen. Soms kan het probleem worden veroorzaakt door een verkeerde configuratie van je computer, die gemakkelijk kan worden verholpen. Andere keren moet je misschien een kleine wijziging aanbrengen in je domeininstellingen.

In dit artikel kijken we goed naar de ERR_NAME_NOT_RESOLVED fout en naar de oorzaken ervan. We laten je ook zien hoe je die op een computer en een Android toestel kunt oplossen. Tot slot bekijken we een paar andere soortgelijke problemen (en wat ze betekenen). Laten we beginnen!

Wat betekent “ERR_NAME_NOT_RESOLVED”?

Voordat we de ERR_NAME_NOT_RESOLVED fout bekijken, moeten we ervoor zorgen dat je begrijpt hoe het Domain Name System (DNS) werkt. Dit is een soort adresboek dat informatie bevat over elke geregistreerde domeinnaam op het web.

Een domeinnaam is eigenlijk het adres of de URL van een website (bijvoorbeeld kinsta.com). Als je een domein in een zoekmachine invoert, zal je browser een DNS verzoek uitvoeren om het IP adres van de website te krijgen.

Als de DNS het IP adres niet kan vinden en het verzoek niet kan voltooien, geeft de browser een ERR_NAME_NOT_RESOLVED foutmelding. Dit gaat meestal gepaard met een van de volgende berichten:

• “This webpage is not available”
  • “This site can’t be reached”

Als dit gebeurt, heb je geen toegang tot de content van die website. Je bent echter misschien niet de enige die deze fout ervaart.

Wat zijn de oorzaken van “ERR_NAME_NOT_RESOLVED”?

De ERR_NAME_NOT_RESOLVED fout wijst meestal op een probleem met je internet of computer. Bijvoorbeeld:

• De website kan verhuisd zijn naar een ander IP adres, en je browser haalt het verouderde adres uit de gechachte data.
  • Je hebt een slechte internetverbinding.
  • Je firewall blokkeert misschien de toegang tot de website.

Er kan echter ook een probleem zijn met de DNS records van de website. Als dat het geval is, zullen andere bezoekers dezelfde fout ervaren, en er is niets dat je kunt doen om het te verhelpen (tenzij de site van jou is).

Een andere mogelijkheid is dat de fout wordt veroorzaakt door een slechte hostingservice. Als je vaak het bericht “This site can’t be reached” tegenkomt als je je site probeert te bereiken, dan is het misschien tijd om over te stappen op een betere webhost.

Bij Kinsta bieden we betrouwbare webhosting voor particulieren en bedrijven. Bovendien worden onze abonnementen geleverd met een APM tool waarmee je prestatieproblemen op je site kunt opsporen en oplossen.

En als je tegen problemen aanloopt, is ons team altijd beschikbaar om te helpen. Elk Kinsta abonnement wordt geleverd met 24/7 deskundige ondersteuning, zodat je eventuele problemen snel kunt oplossen.

6 bewezen methodes om de “ERR_NAME_NOT_RESOLVED” fout op te lossen

Nu we weten wat de oorzaak is van de “ERR_NAME_NOT_RESOLVED” fout, laten we eens kijken naar een paar effectieve manieren om het probleem te verhelpen en weer toegang te krijgen tot je site.

1. Test je internetverbinding

De eerste stap is vaststellen of een probleem met je internetverbinding de fout veroorzaakt. Probeer daartoe de site te bezoeken vanaf een ander WiFi netwerk.

Als het werkt, dan moet je misschien gewoon je router opnieuw opstarten. Maak je geen zorgen als dit het probleem niet oplost – er zijn verschillende andere dingen die je kunt proberen!

2. Wis de DNS cache op je computer

De “ERR_NAME_NOT_RESOLVED” fout kan ook veroorzaakt worden door verouderde cache-items op je apparaat. Om dit probleem op te lossen moet je de DNS cache op je computer flushen.

Als je Windows gebruikt, open dan de Command Prompt app. Je kunt de sneltoets Windows + r gebruiken om het venster Run  te starten, en dan cmd invoeren om de commandoprompt te openen:

De commandoprompt van Windows
De commandoprompt van Windows

Typ het volgende commando in en druk op Enter:

ipconfig /flushdns

Windows zal nu je DNS cachebestanden wissen en opnieuw instellen. Als het klaar is, zou je een bericht moeten zien dat zegt: “Successfully flushed the DNS resolver cache”.

Als je een macOS apparaat hebt, moet je het volgende commando in de terminal invoeren:

dscacheutil -flushcache

Als je Linux gebruikt, flush dan de DNS cache met nscd door in de subdirectory init.d de volgende commandoregel in te voeren:

sudo /etc/init.d/nscd restart

Om de DNS cache te flushen met systemd, voer je deze commandoregel in:

systemd-resolve --flush-caches

Voer dan het volgende commando in om er zeker van te zijn dat het gewerkt heeft:

systemd-resolve --statistics

Probeer nu opnieuw de website te bezoeken. Als het nog steeds niet lukt, kun je doorgaan naar de volgende stap.

3. Controleer de browserinstellingen

Als je nog steeds geen toegang tot de website kunt krijgen, kan het probleem in je browser liggen. Google Chrome heeft bijvoorbeeld zijn eigen DNS cache, dus die moet je ook wissen.

Open hiervoor Google Chrome en voer de volgende regel in de adresbalk in:

chrome://net-internals/#dns

Dit levert het volgende scherm op:

Het wissen van de DNS cache in Google
Het wissen van de DNS cache in Google

Klik nu simpelweg op de knop Clear host cache.

We raden ook aan om de instelling voor het vooraf laden van pagina’s in Google Chrome te controleren. Als deze feature is ingeschakeld, wordt de inhoud van websites die je in het verleden hebt bezocht vooraf geladen, inclusief de DNS gegevens, zodat ze sneller renderen. Dit betekent dat het misschien verouderde informatie opslaat, dus je moet het uitschakelen.

Klik in je Google Chrome venster op de drie puntjes rechtsboven en selecteer Settings. Navigeer dan naar Privacy and security:

Privacy and Security instellingen in Google Chrome
Privacy and Security instellingen in Google Chrome

Selecteer vervolgens Cookies and other side data. Zoek de instelling Preload pages for faster browsing and searching en schakel deze uit:

De instelling preload pages uitschakelen in Google Chrome
De instelling Preload pages uitschakelen in Google Chrome

Nu je hier toch bent, wil je misschien ook je browsercache wissen. Ga daarvoor terug naar de pagina Privacy and security en selecteer Clear browsing data.

Stel in het popupvenster het tijdsbereik in op All time, zorg dat alle vakjes zijn aangevinkt en druk op Clear data:

Popupvenster voor het wissen van browsegegevens in Google Chrome
Browsegegevens wissen in Google Chrome

Als je een andere browser gebruikt, kunnen we je helpen. We hebben een gids samengesteld die je laat zien hoe je de cache in alle belangrijke browsers kunt wissen!

4. Reset je firewall-instellingen

Als je na het wissen van je DNS en cache nog steeds een ERR_NAME_NOT_RESOLVED foutmelding krijgt, is het tijd om te proberen je firewall-instellingen te resetten. Als je een beveiligingsprogramma gebruikt, identificeert het misschien een valse bedreiging op de site en blokkeert het de toegang ertoe.

Open in Windows de app Settings en selecteer Privacy & Security. Klik vervolgens op Windows Security:

Windows privacy en security pagina
Windows privacy en security pagina

Selecteer op de volgende pagina Firewall & network protection:

Het security scherm van Windows
Het Security scherm van Windows

Klik dan onderaan de pagina op de optie Restore firewalls to default.

The Firewall & network protection page in Windows
De pagina Firewall & netwerkbeveiliging in Windows.

Klik ten slotte op de knop Restore defaults:

Restore defaults pagina in Windows
Restore defaults pagina in Windows

Probeer nu de site te openen. Als het nog steeds niet lukt, ga dan door naar de volgende stap in deze handleiding voor troubleshooting.

5. Configureer de DNS server op je computer

Het kan zijn dat de DNS server niet goed werkt, wat resulteert in de ERR_NAME_NOT_RESOLVED fout. Om dit probleem op te lossen moet je een DNS serveradres van de openbare servers van Google gebruiken.

Open in Windows het Control Panel en navigeer naar Network and Sharing Centre:

Network and Sharing Centre optie in Control Panel
Kies de Network and Sharing Centre optie

Kies op de volgende pagina voor Change adapter settings:

Change adapter settings
Change adapter settings

Zoek dan je huidige netwerk, klik er met de rechtermuisknop op en selecteer Properties:

Het Properties scherm voor de Wifi verbinding
Het Properties scherm voor de Wifi verbinding

Dubbelklik in het venster Properties op Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4) of Internet Protocol Version 6 (TCP/IPv6). Selecteer in het volgende popupvenster Use the following DNS server addresses en voer de informatie voor de servers van Google in:

De DNS serveradressen wijzigen in Windows
De DNS serveradressen wijzigen in Windows

Daar staan de IPadressen van de Google DNS servers:

• Voor IPv4: 8.8.8.8 en/of 8.8.4.4.
  • Voor IPv6: 2001:4860:4860::8888 en/of 2001:4860:4860::8844.

Als je macOS gebruikt, open dan System Preferences en selecteer Network. Klik dan op Advanced en open het tabblad DNS.

Klik op de + knop om een nieuwe DNS server toe te voegen, en voer de adressen in van de openbare DNS servers van Google. Als je klaar bent, selecteer je OK en Apply.

6. DNSSEC uitschakelen voor je domein

Als geen van de bovenstaande methoden het probleem heeft opgelost, kan er een probleem zijn met de DNS records van de site. Als de website die je probeert te bereiken niet van jou is, kun je niets doen.

Maar als de website wel van jou is, kun je proberen de DNSSEC voor je domein uit te schakelen. Dit is een beveiligingsextensie die je DNS records beschermt tegen ongeautoriseerde toegang.

Als je echter onlangs bent overgestapt naar een nieuwe webhost, kan de DNSSEC voorkomen dat het domein zich goed propageert.

Om te controleren of DNSSEC is ingeschakeld voor je domein, kun je een WHOIS zoekopdracht uitvoeren:

Whois
Whois

Voer je domein in en zoek dan naar het veld DNSSEC:

DNSSEC record
DNSSEC record

Als er “signed” staat, dan moet je het uitschakelen. Je zou dit moeten kunnen doen vanuit het account van je domeinregistrar of je hostingdashboard (als je je domein via je host hebt gekocht).

Als je een Kinsta klant bent, heb je toegang tot je DNS records via je MyKinsta dashboard. Selecteer het tabblad DNS, gevolgd door je domeinnaam:

DNS Management pagina in MyKinsta.
DNS Management pagina in MyKinsta.

Controleer in de sectie DNS records of er een DNSSEC record is. Ga dan verder en verwijder het:

DNS records in Kinsta
DNS-records in Kinsta

Als je je DNS records niet kunt openen of bewerken, raden we je aan contact op te nemen met je hostingprovider voor hulp.

Zo los je “ERR_NAME_NOT_RESOLVED” op op Android

Je vraagt je misschien ook af hoe je de “ERR_NAME_NOT_RESOLVED” fout op een Android apparaat kunt oplossen.

Probeer eerst de instelling voor het vooraf laden van pagina’s in Chrome uit te schakelen, zoals hierboven getoond. Klik gewoon op de drie puntjes in de rechterbovenhoek van het scherm, selecteer Settings, en volg de instructies uit methode 3.

Als je een antivirus app op je Android toestel hebt, kun je die misschien uitschakelen en proberen de site opnieuw te openen. Als alternatief kun je je telefoon opnieuw opstarten in de veilige modus. Als de fout niet in deze modus verschijnt, kan het veroorzaakt zijn door een recent geïnstalleerde app op je toestel.

Ten slotte zou je kunnen proberen de Chrome App terug te zetten naar de fabrieksversie. Navigeer hiervoor naar Settings > Apps op je telefoon. Zoek vervolgens naar de Chrome app, open hem en klik op de knop Disable.

Dit zal je vragen om je keuze te bevestigen. Klik op Disable app en wacht tot het proces is voltooid. Probeer dan de site opnieuw te benaderen.

Wat zijn enkele andere veel voorkomende DNS fouten?

ERR_NAME_NOT_RESOLVED is slechts een van de verschillende DNS fouten die je kunt tegenkomen. Andere veel voorkomende problemen zijn:

Deze DNS problemen hebben meestal vergelijkbare oplossingsmethodes. In de meeste gevallen zul je willen beginnen met het wissen van de cache van je browser en het flushen van de DNS cache op je computer.

Als het probleem aan de kant van de server zit, overweeg dan om contact op te nemen met je hostingprovider voor hulp. Geef zoveel mogelijk informatie en je host zou je moeten kunnen helpen.

Samenvatting:

De ERR_NAME_NOT_RESOLVED fout treedt op wanneer het DNS het IP adres van een site niet kan vinden. Dit wordt meestal veroorzaakt door verouderde gegevens in de cache, een gevoelige firewall, of een configuratieprobleem met de DNS server op je computer.

Je kunt proberen het probleem op te lossen door je internetverbinding te testen, de DNS cache op je computer te wissen en de browserinstellingen te controleren. Het is ook de moeite waard om de browsercache te wissen en je firewall instellingen te resetten. Als het probleem aan de kant van de server zit, kun je overwegen contact op te nemen met je host voor hulp.

Bij Kinsta bieden we 24/7 deskundige ondersteuning om je te helpen WordPress fouten en andere configuratieproblemen op te lossen. Neem vandaag nog contact met ons op!