Wil je aan de slag met Git, het krachtige versiebeheersysteem waar developers over de hele wereld zo fan van zijn? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit artikel leiden we je door het installatieproces van Git op je Windows, macOS, of Linux machine, zodat je je kunt aansluiten bij de groep van programmeurs die vertrouwen op deze geweldige tool voor versiebeheer en samenwerking.

Maar eerst is het tijd voor een inleiding.

Wat is Git?

Voordat we in de installatiestappen duiken, nemen we een kort moment om te begrijpen wat Git is. Git, in 2005 ontwikkeld door Linus Torvalds, is een gedistribueerd versiebeheersysteem dat je helpt de wijzigingen in je broncode bij te houden en een naadloze samenwerking tussen developers mogelijk maakt.

Het is een krachtige tool die je broncode opslaat in repositories, een soort mappen zijn waarin je bestanden kunt opslaan. Als meerdere developers aan hetzelfde project werken, kunnen ze allemaal wijzigingen “pushen” en “pullen” naar de repository om ieders versie van de code up-to-date te houden.

Wie gebruikt Git?

Git wordt gebruikt door een groot aantal mensen, waaronder softwareontwikkelaars, medewerkers aan open-source projecten en systeembeheerders. Het is een essentieel gereedschap voor het beheren van grote codebases, het coördineren van werk tussen teamleden, en het bijhouden van de geschiedenis van een project.

Veel bekende bedrijven gebruiken Git, waaronder:

• Microsoft: Git verzorgt het versiebeheer achter veel van Microsofts softwareprojecten, waaronder het open-source .NET Core en Visual Studio Code.
  • Google: Google vertrouwt op Git voor het beheer van de broncode van Android, Chromium en tal van andere projecten.
  • Adobe: Adobe gebruikt Git voor versiebeheer en samenwerking in hun softwareontwikkelteams.
  • Airbnb: Git is een integraal onderdeel van de software ontwikkelingsworkflow van Airbnb, waardoor hun engineering teams kunnen samenwerken aan verschillende projecten.

Voordelen van het gebruik van Git

Git biedt verschillende voordelen die het de beste keuze maken voor versiebeheer en samenwerking. Enkele van deze voordelen zijn

• Efficiënt en snel: De snelle en efficiënte werking van Git maakt het ideaal voor het beheren van grote, complexe codebases met veel medewerkers. Het ontwerp geeft prioriteit aan prestaties en minimaliseert het gebruik van resources.
  • Gedistribueerd karakter maakt offline werken mogelijk: Developers kunnen aan hun lokale Git repositories werken door wijzigingen aan te brengen en ze te committen, zelfs als ze offline zijn, vanwege de gedistribueerde aard van Git. Na het opnieuw verbinden met het internet kunnen de wijzigingen gesynchroniseerd worden met de remote repository.
  • Branches en samenvoegmogelijkheden: Het gebruik van Git branching- en samenvoegingsfuncties staat developers toe om in aparte branches aan afzonderlijke functies of bugfixes te werken om de stabiliteit van de hoofdcodebase te handhaven. Het samenvoegen van wijzigingen in de hoofdbranch is een eenvoudig proces.
  • Ondersteuning voor samenwerking: Git is gebouwd met samenwerking in gedachten, waardoor meerdere developers tegelijkertijd aan hetzelfde project kunnen werken zonder conflicten. Het helpt ook bij het volgen van wijzigingen en het toewijzen aan de juiste medewerker.
  • Veel gebruikt en ondersteund: Het versiebeheersysteem Git is populair en wordt door veel developers gebruikt. De uitgebreide documentatie en grote gemeenschap maken het een veelzijdige keuze, met veel tools en diensten die voor integratie zijn gebouwd.

Git vereisten

Voordat we in het installatieproces duiken, is het goed om eerst wat vereisten doornemen om er zeker van te zijn dat je helemaal klaar bent om met Git aan de slag te gaan. Maak je geen zorgen, je hebt niet veel nodig:

1. Basic computerkennis: Bekendheid met het gebruik van een computer is essentieel. Je hoeft geen expert te zijn, maar kennis van je besturingssysteem en bestandsbeheer is nuttig.
  2. Commandoregel/terminal ervaring: Git leunt zwaar op de commandoregel (of terminal) om goed te werken. Als je de commandoregel nog nooit gebruikt hebt, wil je misschien wat basiskennis opdoen. Maak je echter geen zorgen – je leert het gaandeweg wel.
  3. Programmeerervaring (optioneel): Hoewel enige programmeerervaring nuttig kan zijn bij het werken met Git, is het niet verplicht. Als je nieuw bent met coderen, kan Git nog steeds een waardevol hulpmiddel zijn om je projecten te beheren terwijl je leert.

Systeemvereisten

Git is compatibel met verschillende besturingssystemen, waaronder:

• Windows 7, 8, 8.1 en 10.
  • macOS 10.9 (Mavericks) of nieuwer.
  • De meeste Linux distributies, waaronder Ubuntu, Fedora, Debian en andere. Zorg ervoor dat je distributie up-to-date is en de laatste Git versie ondersteunt.

Git stelt bescheiden eisen aan de hardware, waardoor het geschikt is voor een breed scala aan systemen. Hoewel er geen strikte minimumeisen zijn, wordt aanbevolen om te beschikken over:

1. Minstens 1 GB RAM, maar 2 GB of meer heeft de voorkeur voor optimale prestaties.
  2. Minimaal 50 MB vrije schijfruimte voor de Git installatie, maar houd er rekening mee dat je extra opslagruimte nodig zult hebben voor je repositories.

Versies

Git is actief in ontwikkeling en er worden regelmatig nieuwe mogelijkheden en verbeteringen uitgebracht. Het is essentieel om een recente versie van Git te gebruiken om van deze verbeteringen te profiteren en compatibiliteit met andere tools en diensten te garanderen. Je kunt de laatste versie en release notes vinden op de officiële Git website. Op dit moment is versie 2.40.0 de laatste versie.

Zo installeer je Git

In dit gedeelte begeleiden we je door het proces om Git op je systeem te installeren. We beginnen met het installeren van Git op Windows, gevolgd door macOS en Linux.

Zo installeer je Git op Windows

Git installeren op Windows is een vrij eenvoudig proces en omvat de volgende stappen:

1. Download het Windows installatieprogramma
  2. Voer het installatieprogramma uit
  3. Installatie verifiëren

Stap 1: Download het Windows installatieprogramma

Bezoek de officiële Git website om de laatste versie van het Git installatieprogramma voor Windows te downloaden. Het downloaden zou automatisch moeten beginnen als je de pagina bezoekt.

Git voor Windows downloaden.
Git voor Windows downloaden.

Stap 2: Voer het installatieprogramma uit en kies opties

Start het gedownloade installatieprogramma en volg de installatiewizard. Bevestig dat de app wijzigingen op je apparaat mag aanbrengen door op Yes te klikken in het dialoogvenster over gebruikersaccountbeheer dat verschijnt.

Lees de GNU General Public License, en als je klaar bent om te installeren, klik je op Next.

Accepteer de GNU licentie.
Accepteer de GNU licentie.

Het installatieprogramma vraagt om een installatielocatie. Houd de standaardinstelling aan, tenzij je die moet veranderen, en klik op Next.

Selecteer de bestemmingslocatie voor Git op je computer.
Selecteer de bestemmingslocatie voor Git op je computer.

Er verschijnt een componentenselectiescherm. Houd de standaardinstellingen aan, tenzij je ze moet wijzigen, en klik op Next.

Selecteer de componenten die je met Git wilt installeren.
Selecteer de componenten die je met Git wilt installeren.

Je wordt gevraagd een startmap aan te maken. Laat die zoals hij is en klik op Next.

Je kunt de naam van de startmap aanpassen als je wilt.
Je kunt de naam van de startmap aanpassen als je wilt.

Kies een teksteditor om met Git te gebruiken. Klik op het uitklapmenu om de teksteditor te kiezen die je graag gebruikt, zoals Vim, Notepad++, etc. en klik op Next.

Kies de standaard editor die Git gebruikt.
Kies de standaard editor die Git gebruikt.

In deze volgende stap kun je ervoor kiezen om je initiële branch een andere naam te geven. De standaard is master. Laat de standaardwaarde staan (tenzij je die echt wilt veranderen) en klik op Next.

Je kunt de naam van de initiële branch in nieuwe repositories aanpassen.
Je kunt de naam van de initiële branch in nieuwe repositories aanpassen.

Nu ben je aan de beurt om de PATH omgeving aan te passen. Laat dit op de aanbevolen selectie staan, Git from the command line and also from 3rd-party software en klik op Next.

De padomgeving selecteren
De padomgeving selecteren

Op het volgende scherm moet je het SSH programma kiezen dat je wilt gebruiken. Git komt met zijn eigen SSH-client, dus de standaardinstellingen aangevinkt laten is prima. Klik op Next.

Het kiezen van het SSH programma in het Windows Git installatieprogramma.
Het kiezen van het SSH programma in het Windows Git installatieprogramma.

De volgende optie betreft server certificaten. De meeste gebruikers zouden de standaard moeten kiezen, Use the OpenSSL library. Klik op Next.

De meesten zouden Gebruik de OpenSSL bibliotheek moeten kiezen
De meesten zouden Gebruik de OpenSSL bibliotheek moeten kiezen

Het volgende scherm gaat over de conversie van regeleinden. Laat deze staan op de standaard optie, Check Windows-style, commit Unix-style line endings. Het veranderen van deze optie kan problemen veroorzaken. Klik op Next.

Configuratie van de regeleindenconversies.
Configuratie van de regeleindenconversies.

Vervolgens moet je de terminal emulator selecteren. De standaard MinTTY wordt aanbevolen. Klik op Next.

De terminal emulator configureren voor gebruik met Git Bash.
De terminal emulator configureren voor gebruik met Git Bash.

Op het volgende scherm wordt je gevraagd wat het git pull commando moet doen. Ook hier wordt de standaard optie aanbevolen. Klik op Next.

Select the default behavior of the ‘git pull’ command.
Selecteer het standaard gedrag van het ‘git pull’ commando.

Je moet kiezen welke credential helper je vervolgens wilt gebruiken. Houd de standaard optie geselecteerd en klik op Next.

Een credential helper kiezen.
Een credential helper kiezen.

Vervolgens krijg je enkele extra opties om je installatie aan te passen, waaronder:

• Caching van het bestandssysteem inschakelen
  • Symbolische koppelingen inschakelen

Als je klaar bent met je keuzes, klik je op Next.

Selecteer extra opties.
Selecteer extra opties.

Als je een nieuwere versie van Git installeert, zal het je vervolgens vragen om experimentele mogelijkheden te selecteren. Op dit moment zijn de opties

Vink de vakjes aan die je wilt (of geen) en klik dan op Install.

Experimentele opties instellen
Experimentele opties instellen

Op het laatste scherm van het installatieprogramma kun je ervoor kiezen om de Release Notes te bekijken of Git Bash te starten. Vink de vakjes aan naast de opties die je verkiest, en klik dan op Finish.

Stap 3: Controleer de installatie met Git Bash

Om er zeker van te zijn dat Git correct geïnstalleerd is, open je Git Bash en typ je het volgende commando:

git --version

Druk op Enter, en de naam van de versie van Git die je zojuist geïnstalleerd hebt zou moeten verschijnen.

Zo installeer je Git op macOS

Net als het installatieproces voor Windows is ook het installeren van Git op een Mac eenvoudig:

1. Download het macOS installatieprogramma
  2. Voltooi de installatie
  3. Installeer via Homebrew (optioneel)
  4. Verifieer installatie via Terminal

Stap 1: Download het macOS installatieprogramma

Bezoek de officiële Git website om de laatste versie van het Git installatieprogramma voor macOS te downloaden.

Git voor macOS downloaden.
Git voor macOS downloaden.

Stap 2: Voltooi de installatie-instructies

Zodra het installatieprogramma is gedownload, open je het .dmg-bestand en volg je de installatie-instructies. Je wordt door het proces geleid. Klik in het eerste scherm op Continue.

Git-installatieprogramma voor macOS.
Git installatieprogramma voor macOS.

Kies dan een bestemming voor waar je Git op je systeem wilt hebben. Bevestig je keuze door op Install te klikken. je wordt dan gevraagd je systeemwachtwoord in te voeren.

Na enkele ogenblikken is de installatie voltooid en krijg je de volgende bevestiging:

Een bevestigingsbericht dat de installatie van Git gelukt is.
Een bevestigingsbericht dat de installatie van Git gelukt is.

Stap 3: Installeer via Homebrew (optioneel)

Als je er de voorkeur aan geeft, kun je Git installeren met Homebrew, een populaire pakketbeheerder voor macOS. Als je Homebrew nog niet hebt geïnstalleerd, kun je dat eenvoudig doen door eerst je macOS versie te controleren.

De website van Homebrew.
De website van Homebrew.

Je kunt je macOS versie controleren door linksboven in je scherm op het Apple-menu te klikken en About this Mac te kiezen. Je moet 10.9 (Mavericks) of nieuwer hebben om Homebrew te installeren.

Open dan Terminal en installeer Xcode Command Line Tools. Deze zijn nodig om Homebrew goed te laten functioneren. Met de Terminal open voer je het volgende in:

xcode-select --install

Volg de instructies op het scherm om de installatie te voltooien.

Om vervolgens Homebrew te installeren, hoef je alleen maar het volgende commando in Terminal te plakken:

/bin/bash -c "$(curl -fsSL https://raw.githubusercontent.com/Homebrew/install/HEAD/install.sh)”

Druk op Enter om het commando uit te voeren. Het installatiescript zal Homebrew downloaden en installeren op je systeem.

Je kunt controleren of de installatie gelukt is door het volgende in Terminal uit te voeren:

brew --version

Als de installatie geslaagd is, zou je het Homebrew versienummer moeten zien verschijnen.

Als je Homebrew geïnstalleerd hebt, kun je Git installeren met het volgende commando:

brew install git

Homebrew zal de laatste versie van Git op je systeem downloaden en installeren.

Stap 4: Controleer de installatie met Terminal

Om er zeker van te zijn dat Git goed geïnstalleerd is, open je Terminal en typ je het volgende commando:

git --version

Druk op Enter, en je zou de versie van Git die je geïnstalleerd hebt op de volgende regel moeten zien staan.

Zo installeer je Git op Linux

Git installeren op een Linux systeem ziet er ietwat anders uit dan de andere processen die hier voor Windows en macOS zijn beschreven. Om dit proces te voltooien, kun je verwachten dat je:

1. Via de package manager installeert
  2. De installatie cerifieert

Stap 1: Installeer via package manager (apt, yum, etc.)

Git installatie-instructies voor Linux op de Git website.
Git installatie-instructies voor Linux op de Git website.

De eenvoudigste manier om Git op Linux te installeren is via de package manger van je distributie. Voor op Debian gebaseerde distributies zoals Ubuntu kun je de apt package manager gebruiken:

sudo apt-get install git

Voor op Red Hat gebaseerde distributies zoals Fedora kun je de yum of dnf package manager gebruiken:

sudo yum install git

of

sudo dnf install git

Stap 2: Controleer de installatie

En zoals altijd is je laatste stap in het installatieproces het verifiëren hiervan. Open daarvoor Terminal en typ het volgende in:

git --version

Op de volgende regel staat de Git-versie die je zojuist geïnstalleerd hebt.

Git configuratie

Na het succesvol installeren van Git op je systeem, is het belangrijk om je Git instellingen te configureren voor een soepele en efficiënte workflow – en om er zeker van te zijn dat het goed gebruikt kan worden met GitHub. De volgende stappen gelden voor alle besturingssystemen (Windows, macOS en Linux).

Stap 1: Stel je naam en e-mailadres in

Om je naam en e-mailadres voor Git in te stellen, open je je terminal of Git Bash (voor Windows gebruikers) en voer je de volgende commando’s in, waarbij je Your Name en [email protected] vervangt door je werkelijke naam en e-mailadres:

git config --global user.name "Your Name"
git config --global user.email "[email protected]"

Deze instellingen zullen gebruikt worden om je commits in de Git geschiedenis te identificeren.

Stap 2: Stel regeleinden in (optioneel)

Git kan automatisch regeleinden verwerken, afhankelijk van je besturingssysteem. Dit is belangrijk omdat Windows en Unix-gebaseerde systemen (zoals macOS en Linux) verschillende regeleinden gebruiken.

Om Git zo in te stellen dat het regeleinden op de juiste manier afhandelt voor jouw systeem, voer je het volgende commando uit:

Voor Windows gebruikers:

git config --global core.autocrlf true

Voor macOS en Linux gebruikers:

git config --global core.autocrlf input

Stap 3: Controleer je configuratie

Om te controleren of je Git configuratie correct is ingesteld, voer je het volgende commando uit:

git config --list

Dit commando toont je huidige Git configuratie instellingen. Controleer of je naam, e-mailadres, tekstverwerker en regeleinden correct zijn ingesteld.

Nu je Git configuratie compleet is, ben je klaar om Git te gaan gebruiken voor je projecten.

Samenvatting

Vandaag hebben we alles behandeld wat je moet weten om Git succesvol te installeren in Windows, macOS of Linux, en ook hoe je Git kunt configureren voor je besturingssysteem. We hebben de stappen behandeld voor het downloaden en installeren van Git vanaf de broncode, en voor het configureren achteraf.

Als je Applicatie Hosting van hoge kwaliteit zoekt, kun je bij ons terecht. Onze cloud-gebaseerde Applicatie Hosting diensten zorgen ervoor dat je full stack app klaar is voor piekverkeer, in een mum van tijd.

Nu je Git hebt geïnstalleerd en geconfigureerd op je systeem, kun je het gaan gebruiken voor versiebeheer van je projecten. En daar begint het echte plezier.

Veel succes!