WordPress heeft enkele frustrerende problemen die je website helemaal lam kunnen leggen, maar waarvan de foutmeldingen je weinig vertellen over de mogelijke oorzaak. De “The site is experiencing technical difficulties” error is hier een goed voorbeeld van.

Op het eerste gezicht vertelt de foutmelding je erg weinig. Gelukkig is het in de meeste gevallen wel makkelijk op te lossen. Een eenvoudig proces voor probleemoplossing zou je zo weer online moeten hebben.

In dit artikel zullen we uitleggen waar je deze WordPress fout te zien krijgt, en wat de mogelijke oorzaken zijn. Vervolgens doorlopen we zes stappen die je zouden moeten helpen om het probleem op te lossen op je eigen website.

Laten we er meteen mee beginnen!

Een introductie over de “The site is experiencing technical difficulties” WordPress foutmelding

“The site is experiencing technical difficulties” is een kritieke fout in WordPress. Het betekent dat je website offline is, en waarschijnlijk ontoegankelijk aan zowel de frontend als de backend. Voor je bezoekers zal het er waarschijnlijk zo uitzien:

“The site is experiencing technical difficulties.” bericht op de frontend
“The site is experiencing technical difficulties.” bericht op de frontend

Aan de backend krijg je zo’n soort foutmelding:

“The site is experiencing technical difficulties.” bericht op de backend
“The site is experiencing technical difficulties.” bericht op de backend

Een variatie op deze foutmelding in nieuwere WordPress versies meldt: “There has been a critical error on your website”. Zo zal dit er aan de frontend uitzien:

“There has been a critical error on your site” foutmelding aan de frontend
“There has been a critical error on your site” foutmelding aan de frontend

En de backend:

“There has been a critical error on your site” foutmelding aan de backend
“There has been a critical error on your site” foutmelding aan de backend

Zoals je kan zien lijkt de nieuwe versie sterk op de oude foutmelding, met een iets andere formulering.

Soms zal WordPress ook een e-mail versturen naar de site admin met meer informatie over de oorzaak van de fout. Maar het gebeurt ook vaak genoeg dat je alleen de melding ziet, zonder verdere uitleg.

Meestal ontstaat de fout door een plugin of conflict in het thema. Doordat WordPress open source is, zijn er veel verschillende developers met allerlei achtergronden qua programmeertalen en stijl, die allemaal extensies en plugins maken die gebruikers kunnen toevoegen aan het platform.

Helaas betekent dit soms dat plugins en thema’s van verschillende developers niet goed samenwerken. Wanneer er twee tools met conflicterende code op een WordPress website geïnstalleerd worden, kan dat allerlei problemen opleveren.

In sommige gevallen zal één of beide plugins gewoon stoppen te werken. Maar soms zal zo’n conflict een kritieke fout veroorzaken, zoals de melding “The site is experiencing technical difficulties”.

Zo repareer je de error “The site is experiencing technical difficulties” In WordPress (in 6 stappen)

Als je al enige ervaring hebt met het oplossingen van conflicten tussen plugins, dan zal de “The site is experiencing technical difficulties” fout vrij makkelijk op te lossen zijn. Heb je die ervaring niet, maak je dan nog geen zorgen. Hieronder leggen we in detail elke stap uit hoe je dit kan oplossen, en wat je kan doen als het probleem toch blijft bestaan.

Stap 1: Kijk in je e-mail naar een melding over een kritieke fout

Zoals eerder gezegd stuurt WordPress soms een e-mail naar de site admin met meer informatie over de oorzaak van de foutmelding.

Admin email over de “The site is experiencing technical difficulties.” error.
Admin email over de “The site is experiencing technical difficulties.” error.

Deze e-mail zal de volgende stukjes informatie bevatten waarmee je de foutmelding veel sneller kan oplossen:

• De naam van de plugin of het thema dat het conflict veroorzaakt
  • Een link om je website in de herstelmodus te zetten

Het is ook prima te doen om de fout op te lossen zonder deze mail. Maar het kost dan waarschijnlijk meer moeite om te achterhalen welke tool de boosdoener is. Wanneer je website veel plugins gebruikt, dan kan het veel tijd kosten.

Ben je de site admin en bevat de “The site is experiencing technical difficulties” foutmelding de extra noot: “Please check your site admin email inbox for instructions”, controleer je e-mail dan goed voor je doorgaat, ook je map met spam. Volg vervolgens de instructies voor het oplossen van problemen vanuit de herstelmodus, zoals hieronder beschreven.

Maar ben je niet de site admin en kan je die niet bereiken, of zegt je foutmelding niks over een e-mail, maak je dan geen zorgen. Je kan nog altijd onderstaande stappen volgen om het probleem op te lossen via het File Transfer Protocol (FTP).

Stap 2: Problemen oplossen bij een conflict tussen plugins of thema’s

Bij kritieke fouten in WordPress, heb je geen toegang tot de backend van je website om zo de extensie uit te kunnen zetten die het probleem veroorzaakt. Afhankelijk van of je toegang hebt tot de link voor de herstelmodus, heb je twee manieren om dit probleem te omzeilen.

Een conflict oplossen vanuit de herstelmodus

Heb je toegang tot een link voor de herstelmodus, klik daar dan op. Hierdoor zal je naar de backend van je website gaan, waar je in kan loggen met je normale WordPress gegevens:

De inlogpagina voor de Recovery mode
De inlogpagina voor de Recovery mode

Je hoeft hiervoor geen admin account te hebben. Wanneer de site administrator de link voor de herstelmodus naar iemand anders doorstuurt om het probleem op te lossen, kunnen zij gewoon hun eigen gegevens gebruiken.

Het is belangrijk om te weten dat ook in de herstelmodus de kritieke fout blijft bestaan voor andere gebruikers en alle bezoekers. Alleen de gebruiker die inlogt via de link voor de herstelmodus heeft normaal toegang tot de website.

In de herstelmodus zullen de plugins en thema’s die WordPress ervan verdenkt het probleem te veroorzaken worden gepauzeerd. Ze worden ook genoemd in een melding bovenaan het scherm.

Klik op de link naar Plugins om de problematische extensie te zien:

De WordPress recovery mode
De WordPress recovery mode

Onder elke plugin of naam van het thema, klik je op Deactivate:

Deactiveren van een plugin vanuit de herstelmodus
Deactiveren van een plugin vanuit de herstelmodus

Selecteer vervolgens Exit Recovery Mode in de toolbar:

Verlaten van de herstelmodus
Verlaten van de herstelmodus

De problematische uitbreidingen zullen nu voor alle gebruikers gedeactiveerd zijn, en je website moet nu weer normaal toegankelijk zijn. Natuurlijk moet je eerst even controleren of dat inderdaad het geval is. Vervolgens kan je:

• De uitbreidingen verwijderen als ze niet absoluut noodzakelijk zijn voor je website.
  • De conflicterende plugin verwijderen of het thema verwijderen en vervangen.
  • Contact opnemen met de developer van de plugin of het thema en vragen of zij de code kunnen repareren om het probleem op te lossen. Vervolgens activeer je die nieuwe versie.
  • Bewerk de code van de tool om zelf het probleem op te lossen, en activeer de tool dan weer.

Zeker wanneer de plugin erg populair is, dan is er een goede kans dat de developer graag wijzigingen wil doorvoeren om het probleem op te lossen. Let wel op dat het de moeite waard is om alle eventuele veranderingen eerst p een staging site te testen voordat je ze ook activeert voor je live website.

De oorzaak van het probleem achterhalen via FTP

Wanneer je niet bij de WordPress herstelmodus kan, moet je het probleem op zien te lossen zonder toegang tot de backend. Dat kan je doen via een FTP client en je FTP inloggegevens. Je zou die gegevens moeten kunnen vinden in het accountprofiel van je host:

FTP gegevens in MyKinsta
FTP gegevens in MyKinsta

Log in op de server van je site via je FTP client, met je FTP gegevens. Ga vervolgens naar wp-content > plugins:

De submap Plugins in FileZilla
De submap Plugins in FileZilla

Daar vind je een submap voor elke plugin. Weet je welke plugin het probleem (waarschijnlijk) veroorzaakt, rechtsklik dan op de map van die plugin en kies Rename:

Een plugin een nieuwe naam geven in FileZilla
Een plugin een nieuwe naam geven in FileZilla

Verander de naam van de map, bijvoorbeeld naar “plugin-name-deactivated”. Hierdoor kan WordPress de bestanden van de plugin niet meer gebruiken:

Een gedeactiveerde plugin in FileZilla
Een gedeactiveerde plugin in FileZilla

De plugin is nu effectief gedeactiveerd, en je zou nu weer normaal toegang tot de backend van je site moeten hebben. Vervolgens kan je de optimale oplossing voor de plugin kiezen uit de opties die we hierboven al noemden.

Weet je niet welke plugin de kritieke fout veroorzaakt, geef dan gewoon de eerste plugin in de lijst een nieuwe naam. Vervolgens ga je terug naar je site en ververs je de site in de browser om te zien of het probleem is opgelost. Dit proces herhaal je, waarbij je je plugins steeds één voor één een nieuwe naam geeft, tot de fout weg is.

Wanneer dat gebeurt, is de laatste plugin die je gedeactiveerd hebt de boosdoener voor het conflict. Je kan die plugin dan verwijderen of contact opnemen met de developer. Hetzelfde proces werkt ook voor thema’s, alleen vind je die onder wp-content > themes.

Stap 3: Controleer dat je een ondersteunde versie van PHP gebruikt

Wanneer je website gewoon weer werkt na stap 2, dan ben je al klaar. Maar het is ook mogelijk dat de “This site is experiencing technical difficulties” fout niet aan een conflict met je plugins of thema ligt.

Is dat ook voor jou het geval, dan is je volgende stap het controleren dat je website een ondersteunde PHP versie gebruikt. Sinds WordPress 5.0 ondersteunt het platform geen versies meer van PHP voor 5.6.20.

De PHP developers bieden zelf geen ondersteuning meer voor versies ouder dan 7.2.

Je zou moeten kunnen achterhalen welke PHP versie je gebruikt door in te loggen op je hosting account. Kinsta klanten kunnen deze informatie vinden via het MyKinsta dashboard onder Sites in de zijbalk:

Je sites zien in het MyKinsta dashboard
Je sites zien in het MyKinsta dashboard

De PHP versie zal voor al je websites genoemd worden aan de rechterkant:

Tonen van de huidige PHP-versie in het MyKinsta dashboard
Tonen van de huidige PHP-versie in het MyKinsta dashboard

Wanneer je een verouderde versie van PHP gebruikt, zal je die moeten updaten. De stappen voor dit proces zijn afhankelijk van je hostingprovider.

Klanten van Kinsta kunnen gewoon onze PHP Engine tool gebruiken. Dit vind je door op de naam van de site te klikken die je wilt updaten. Vervolgens kies je het tabblad Tools:

Aanpassen van de PHP-versie via het MyKinsta dashboard
Aanpassen van de PHP-versie via het MyKinsta dashboard

Scrol naar beneden tot je de PHP Engine tool ziet. Klik op het dropdownmenu met Modify en selecteer de gewenste versie.

We raden je aan om altijd de nieuwste PHP versie te gebruiken, voor de optimale prestaties en beste beveiliging. Nadat de update klaar is, kan je kijken of de kritieke fout nu weg is.

Stap 4: Schakel de Debug modus in van WordPress

Wanneer je nog steeds de melding “This site is experiencing technical difficulties” ziet, dan kan je de onderliggende oorzaak proberen te achterhalen via de WordPress debug modus. Dit is een andere ingebouwde tool voor probleemoplossing die onderliggende PHP fouten kan laten zien.

Om deze feature te gebruiken moet je naar je wp-config.php bestand gaan via FTP, en de volgende regel code toevoegen vlak boven “That’s all, stop editing! Happy publishing.”:

define( 'WP_DEBUG', true );

Sla het bestand op en upload het, ga terug naar je site en ververs het in je browser. Bekijk de foutmeldingen in de debug mode en bepaal of één ervan de kritieke fout kan veroorzaken. Vervolgens moet je dat probleem dan op gaan lossen.

Let op dat het niet de bedoeling is dat je WordPress in de debugmodus laat staan. Je moet het alleen gebruiken voor het oplossen van problemen, aangezien iedereen hierdoor bij gevoelige informatie kan.

Om de modus weer uit te zetten verander je de status in het stukje code in wp-config.php van “true” naar “false”, en sla je het bestand opnieuw op.

Stap 5: Bekijk het errorlog van je server

Wanneer je geen opvallende meldingen ziet in de debug modus, dan kan je ook de errorlog van je server bekijken. Je zou dit moeten kunnen doen via je hosting account. Klanten van Kinsta kunnen dit doen door het tabblad Logs te selecteren bij de gewenste website:

De errorlogs in MyKinsta
De errorlogs in MyKinsta

In het dropdownmenu selecteer je error.log: Vervolgens zoek je naar probleem die de melding “This site is experiencing technical difficulties” kunnen veroorzaken, en pas je de juiste oplossing toe.

Stap 6: neem contact op met je hostingprovider

Wanneer je alle bovenstaande stappen hebt doorlopen en je nog steeds de “This site is experiencing technical difficulties” fout niet hebt kunnen oplossen in WordPress, dan heb je hulp nodig. Het probleem kan aan je server liggen, dat je niet op kan lossen zonder hulp van je host.

Daarom zal je contact op moeten nemen met je hostingprovider. Klanten van Kinsta kunnen 24/7 contact opnemen met ons ondersteuningsteam via chat, e-mail of de Contact pagina.

Samenvatting

“This site is experiencing technical difficulties” fout in WordPress kan erg frustrerend zijn. Vage meldingen met weinig informatie over de oorzaak van het probleem zijn altijd lastig op te lossen.

Gelukkig kan je dit probleem meestal binnen deze zes stappen oplossen:

1. Kijk in je e-mail naar een melding over een kritieke fout
  2. Problemen oplossen bij een conflict tussen plugins of thema’s
  3. Controleer dat je een ondersteunde versie van PHP gebruikt
  4. Schakel de WordPress debug mode in.
  5. Bekijk de errorlogs van je server.
  6. Neem contact op met je hostingprovider