Soms wil je grote hoeveelheden tegelijkertijd bijwerken op je WordPress-website. Wellicht dat je net bent overgestapt van HTTP naar HTTPS en dat je al je hard-coded HTTP URL’s in de database wil vervangen. Of misschien ben je van domeinnaam gewisseld en wil je alle verwijzingen in de database aanpassen. Er zijn veel scenario’s te bedenken waarin het handig kan zijn om te weten hoe je een WordPress zoek-en-vervangopdracht kan doen! Het kan je enorm veel tijd besparen, in sommige gevallen honderden uren!

Zoeken en vervangen in WordPress

Er zijn een boel verschillende mogelijkheden voor als je in WordPress wilt zoeken en vervangen. In dit artikel behandelen we vier methodes die we aanbevelen.

1. Kinsta Search and Replace Tool
  2. Better Search Replace Plugin
  3. interconnect/it Search Replace DB PHP Script
  4. WP-CLI

1. Kinsta Search and Replace Tool

Als je klant bent bij Kinsta, kan je gebruiken van onze Search and Replace tool die je in het MyKinsta dashboard kan vinden. Volg onderstaande stappen.

Stap 1

Onder “Websites” ga je naar de naam van de site waar je een zoek-en-vervangopdracht wil uitvoeren.

Selecteer je site

Selecteer je site

Stap 2

Klik op tools en ga naar de tool genaamd “Zoeken en vervangen”.

Stap 3

Er zijn een aantal verschillende werkzaamheden die je met deze tool kan uitvoeren, zoals:

In onderstaand voorbeeld laten we je zien hoe je je website update van HTTP naar HTTPS.

Important

Om ongewenste resultaten te voorkomen, zorg dat je niet per ongeluk een spatie voor of na de content opneemt.

1. Voer in het zoekveld de waarde in waarnaar je wil zoeken binnen de database. In dit geval gebruiken we ons HTTP-domein https://kinstalife.com
  2. Klik op “Zoeken” om de database te doorzoeken. De tool toont nu het aantal keren dat de opgegeven string is gevonden.
  3. Vink nu de box “Vervangen” aan om met het vervangproces te beginnen. In het veld “Vervang met” kan je nu de waarde opgeven waarmee je de waarde waarnaar je net zocht wil vervangen. In dit geval gebruiken we ons HTTPS-domein https://kinstalife.com
  4. We raden aan het selectievakje “Cache legen wanneer gereed” aan te vinken om Kinsta Cache na het zoeken en vervangen automatisch te wissen.
  5. Klik op de knop “Vervangen”.
HTTP naar HTTPS zoeken en vervangen

HTTP naar HTTPS zoeken en vervangen

Stap 4

Nadat het zoeken en vervangen is voltooid, krijg je een bevestigingsvenster te zien met het aantal verwerkte vervangingen. In ons geval waren er zeven vervangingen voor https://kinstalife.com naar https://kinstalife.com.

Resultaten zoeken en vervangen

Resultaten zoeken en vervangen

Klik ten slotte op “Annuleer” om de tool Zoeken en vervangen te verlaten.

2. Better Search Replace Plugin

Een andere goede methode is om gebruik te maken van een plug-in genaamd Better Search Replace.

Better Search Replace plug-in

Better Search Replace plug-in

De Better Search Replace plug-in is ontwikkeld door het team van Delicious Brains en heeft het interconnect/IT PHP script ter inspiratie (zie optie 3 hieronder). Het is duidelijk dat ze verstand hebben van WordPress, gezien de score van 4.5 uit 5 van deze plug-in gecombineerd met de meer dan 300.000 actieve installaties. Ook wordt deze plug-in goed bijgehouden. Je kan de plug-in downloaden uit de WordPress-bibliotheek of door ernaar te zoeken in je WordPress-dashboard onder ‘Plugins’ en ‘Add New’. Dit kan je onder andere met de plug-in:

Je kan deze plug-in voor ongelofelijk veel doeleinden gebruiken. In het voorbeeld hieronder gebruiken we de de Better Search Replace plug-in om de hard-coded verwijzingen naar HTTP te vervangen door HTTPS varianten.

Better Search Replace opties

Better Search Replace opties

Er is ook een proversie van deze plug-in met nog meer opties. Je kan in hun officiële documentatie meer informatie over deze plug-in vinden.

3. interconnect/it Search Replace DB PHP Script

De tweede optie die je hebt om op grote schaal in WordPress te zoeken en vervangen is het gratis script van interconnect/it genaamd Search Replace DB.

Downtime en WordPress problemen? Kinsta is de hosting oplossing speciaal ontworpen om jou tijd te besparen! Bekijk onze kenmerken

interconnect search replace

Important

Als je niet precies weet wat je doet, dan kan dit script je website onklaar maken. Als je niet geheel comfortabel bent met het uitvoeren van zulke opdrachten, vraag dan eerst een ontwikkelaar of je host om hulp.

Dit script bestaat sinds 2011 en wordt actief bijgewerkt door de ontwikkelaars. Interconnect/it staat bekend om hun uitstekende werk als WordPress-consultants en -ontwikkelaars. Om gebruik te maken van dit script, download het ZIP-bestand, pak de map genaamd ‘search-replace-db-master’ uit, en geef het een geheime zelfgekozen naam. In ons voorbeeld noemden we het ‘update-db-1551’. Upload het nu via FTP, SFTP of SCP naar de (publieke) hoofdmap van de webserver. Normaal gesproken is dit dezelfde map die ook de ‘/wp-content’-map bevat. Ga nu naar de geheime map in je browser, zoals https://domain.com/update-db-1551.

Upload het Interconnect Search Replace script

Upload het Interconnect Search Replace script

Het script zal automatisch proberen het ‘database’-veld in te vullen, maar zorg dat je dit veld zelf ook controleert en er zeker van bent dat dit de database is waar je de zoek-en-vervangopdracht wil uitvoeren. Je kan vervolgens op ‘dry run’ klikken om te kijken hoeveel wijzigingen je precies zal aanbrengen. Als je klaar bent voor het echte werk, dan kan je op ‘live run’ klikken en zullen de updates doorgevoerd worden binnen de WordPress-database.

Search Replace in de WordPress-database

Search Replace in de WordPress-database

Het is van uiterst belang dat je om veiligheidsredenen het script verwijderd als je klaar bent! Klik hiervoor op de ‘delete me’-knop. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat je website van buitenaf wordt aangevallen. Het is ook aan te raden om voor de zekerheid de webserver te checken of het script voor 100% verwijderd is.

4. WP-CLI

De laatste aanbevolen methode om een grootschalige zoek-en-vervangopdracht uit te voeren is door dit direct vanuit WP-CLI te doen. Deze optie is eigenlijk alleen geschikt als je een WordPress-ontwikkelaar bent. Voor onze klanten van Google Cloud bieden we SSH-toegang aan waarin je gebruik kan maken van de WP-CLI. Als je niet bekend bent met WP-CLI kan je dit gedetailleerde artikel lezen over het beheren van WordPress vanuit de terminal.

Hieronder vind je een voorbeeldopdracht:

wp search-replace 'http://example.dev' 'http://example.com' --precise --recurse-objects --all-tables

Je kan meer vinden over de beschikbare parameters voor het uitvoeren van een ‘wp search-replace’-opdracht in de officiële WP-CLI documentatie. Je kan ook deze speciale geavanceerde handleiding lezen over zoeken en vervangen met WP-CLI.

Ten slotte is er natuurlijk nog de optie om handmatig een zoek-en-vervangopdracht in MySQL uit te voeren. Dit zou echter uitsluitend gedaan moeten worden door professionele WordPress-ontwikkelaars.

Als je dit artikel leuk vond, dan zal onze support je zeker bevallen. Alle hostingpakketten van Kinsta hebben 24×7-ondersteuning van onze ervaren WordPress-ontwikkelaars en -engineers. Chat met hetzelfde team dat onze Fortune 500-klanten ondersteunt. Bekijk onze pakketten