Het .htaccess-bestand van je WordPress-website is een standaard configuratiebestand dat gebruikt wordt door de Apache-webserver. Omdat Kinsta de efficiëntere Nginx-webserver gebruikt in plaats van Apache, heb je geen .htaccess-bestand als je je website host bij Kinsta.

Desalniettemin is het belangrijk om het .htaccess-bestand te begrijpen als je ergens anders sites host, en is het ook een onderwerp dat je vaak tegenkomt in WordPress-tutorials.

In dit artikel zul je meer leren over wat het .htaccess-bestand voor WordPress is en wat je er mee kunt. Daarna zul je leren hoe je dezelfde dingen kunt doen bij Kinsta, alhoewel Kinsta geen .htaccess-bestanden gebruikt:

Wat is .htaccess? De gedetailleerde uitleg

Samenvattend, .htaccess is een configuratiebestand dat de Apache-webserver gebruikt. De Apache-webserver wordt gebruikt door de meeste goedkopere gedeelde hosts. Omdat het een standaard configuratiebestand is, kun je er speciale regels mee maken die je webserver vertellen wat er gebeuren moet.

Je WordPress-site gebruikt standaard het .htaccess-bestand om de permalinkstructuur van je pagina te beheren. Veel plugins voor WordPress maken gebruik van het .htaccess-bestand. Als je bijvoorbeeld een caching plugin hebt, kan die zijn eigen speciale regels toevoegen aan je .htaccess-bestand om efficiënter gecachete inhoud weer te geven.

Daarnaast kun je je eigen codefragmenten toevoegen aan je .htaccess-bestand, waardoor je dingen kunt doen zoals:

Hoe vind je het .htaccess-bestand in WordPress

Als je de Apache-webserver gebruikt, dan kun je het .htaccess-bestand vinden en aanpassen door verbinding te maken met de server van je site door FTP of de cPanel File Manager.

Als je verbinding hebt gemaakt met je server en je door de bestanden van je site kan bladeren, kun je het .htaccess bestand vinden in de root-map van je site. Dit is dezelfde map als waar je ook het bestand wp-config.php en de mappen wp-admin en wp-content vindt:

Waar je het .htaccess-bestand bij WordPress kunt vinden
Waar je het .htaccess-bestand bij WordPress kunt vinden

Je site heeft standaard maar één .htaccess-bestand, degene die je vindt in je root-map.

Maar het is ook mogelijk om meerdere .htaccess-bestanden te gebruiken in aparte mappen, alhoewel WordPress dit niet standaard doet.

Het .htaccess-bestand is van toepassing op de locatie waar het zich bevindt, alsook alle submappen, dus je kunt een .htaccess-bestand toevoegen aan een submap om regels toe te voegen die alleen van toepassing zijn op die map (en alle submappen daarvan). Het is meestal wel makkelijker om gewoon één .htaccess-bestand te gebruiken en vanuit daar al je regels te beheren.

Een voorbeeld van het WordPress .htaccess-bestand

Standaard bevat het .htaccess-bestand van je WordPress-website slechts één regel, die beheert hoe de permalinks van je website werken. Hier is een voorbeeld van hoe dat eruit zou moeten zien:

Een voorbeeld van het standaard WordPress .htaccess-bestand
Een voorbeeld van het standaard WordPress .htaccess-bestand

Hoe je je eigen regels kunt toevoegen aan .htaccess

Zorg dat je een back-up hebt van het .htaccess-bestand van je site voordat je aanpassingen gaat maken, aangezien zelfs een klein foutje je WordPress-website ontoegankelijk kan maken.

Om je eigen regels toe te voegen aan .htaccess, moet je de relevante stukjes code boven of onder de reeds bestaande WordPress-regels in .htaccess toevoegen.

We zullen een paar voorbeelden delen van wat je kunt doen, maar de gratis .htaccess Generator-website kan je helpen met het genereren van de code-fragmenten die je nodig hebt om allerlei zaken te doen.

Om al het verkeer door te sturen naar de HTTPS-versie van je website

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTPS} off
RewriteRule ^(.*)$ https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [L,R=301]

Om een IP-adres te blokkeren

//Block users by IP
order allow,deny
deny from 192.168.1.1
allow from

Het toevoegen van een wachtwoord voor toegang tot een deel van je website

//Password Protect file

AuthName "Prompt"
AuthType Basic
AuthUserFile /wp-admin
Require valid-user

Je moet dan ook een apart .htpasswd-bestand toevoegen.

Hier is een voorbeeld van hoe je .htaccess-bestand er uit zou kunnen zien nadat je wat van je eigen regels hebt toegevoegd…

Een voorbeeld van een WordPress .htaccess-bestand met aangepaste regels
Een voorbeeld van een WordPress .htaccess-bestand met aangepaste regels

Kinsta gebruikt geen .htaccess-bestand: Hoe kun je veranderingen aanbrengen?

Zoals eerder genoemd, gebruikt Kinsta de Nginx-webserver, in plaats van Apache. Dat betekent dat WordPress-websites die je bij Kinsta host geen .htaccess-bestand zullen hebben.

Maar dat verhindert niet dat je soortgelijke acties kunt doen als het gaat over redirects, veiligheidsregels, etc.

Kinsta biedt je een aantal tools aan op het dashboard, waarmee je hetzelfde kunt bereiken als via .htaccess. Voor wat betreft andere regels, Nginx heeft een eigen configuratiebestand waar je op dezelfde manier regels kunt instellen, alhoewel de syntax wel anders is.

Het opzetten van redirects

Om redirects te maken voor je website die gehost wordt bij Kinsta, kun je gebruik maken van de redirects-tool in je Kinsta-dashboard:

De Kinsta Redirect-tool
De Kinsta Redirect-tool

Bekijk onze videogids om WordPress Redirect Best Practices te leren:

Het blokkeren van specifieke IP-adressen

Om te voorkomen dat specifieke IP-adressen toegang hebben tot je website bij Kinsta, kun je gebruik maken van de IP Deny tool in je Kinsta Dashboard:

De IP Deny tool in MyKinsta.
De IP Deny tool in MyKinsta.

Bescherm je site met een wachtwoord

Om je gehele site te vergrendelen, kan je gebruik maken van de wachtwoordbeveiligingstool (htpasswd) in het MyKinsta-dashboard. Je kan deze vinden in de sectie ‘Tools’ op je site. Klik simpelweg op “Inschakelen”, kies een gebruikersnaam en wachtwoord en klaar is Kees!

Wachtwoordbeveiliging is niet compatibel met onze CDN of Edge Caching. Je kunt wachtwoordbeveiliging niet inschakelen als een van beide is ingeschakeld.

Schakel .htpasswd-beveiliging in
Schakel .htpasswd-beveiliging in

Nadat de tool is ingeschakeld, heb je je authenticatiegegevens nodig om de WordPress-site te bereiken. Je kan de inloggegevens op elk gewenst moment wijzigen of uitschakelen, wanneer je deze niet meer nodig hebt.

.htpasswd authenticatie prompt
.htpasswd authenticatie prompt

Andere regels? Neem contact op met de ondersteuning van Kinsta

Door gebruik te maken van het configuratiebestand van Nginx is het ook mogelijk om andere regels toe te voegen, zoals het gebruiken van een wachtwoord om een map op het serverniveau te beschermen, of het uitzetten van hotlinken van afbeeldingen.

In beginsel kun je niet zelf het Nginx-configuratiebestand aanpassen bij Kinsta. Maar als je contact ophttp://”https://kinsta.com/blog/password-protect-wordpress-site/neemt met onze support, zullen ze je graag van dienst zijn bij het toevoegen van een relevante regel. Noot: Ze kunnen geen .htaccess-regels omzetten naar Nginx-regels.

Samenvatting

Het .htaccess-bestand voor WordPress is een standaard configuratiebestand, dat gebruikt wordt door de Apache-webserver. Je kunt er van alles mee doen, maar de meest gebruikelijke features voor WordPress-gebruikers zijn:

• Redirects
  • IP-adressen blokkeren/toestaan
  • Afschermen van mappen met een wachtwoord
  • Etc.

Omdat Kinsta de nieuwe Nginx-webserver gebruikt in plaats van Apache, hebben WordPress-sites die je host bij Kinsta geen .htaccess-bestand. In plaats daarvan kun je tools in het MyKinsta-dashboard gebruiken om regels toe te voegen voor redirects en IP-blokkades. Verder kan het Kinsta-supportteam je helpen meer regels toe te voegen aan het Nginx-configuratiebestand, die het equivalent is van het .htaccess-bestand bij Apache.