Probeer je iets te uploaden naar jouw WordPress site maar krijg je het bericht “the uploaded file exceeds the upload_max_filesize directive in php.ini”?

Deze foutmelding kan getoond worden wanneer je grote afbeeldingen, video’s, plugins, thema’s of welk ander type bestand dan ook dat je naar jouw WordPress-site probeert te uploaden.

In dit artikel gaan we je helpen om dat op te lossen en ervoor te zorgen dat je die grote bestanden wel kunt uploaden. We gaan het hebben over:

Wat de oorzaak is van “the uploaded file exceeds the upload_max_filesize directive in php.ini”

Een Engels van ‘The uploaded file exceeds the upload_max_filesize directive in php.ini.’

Laten we bij het begin beginnen. Voor het beschermen van jouw servercapaciteit, stellen hosting providers een limiet aan de maximale grootte van een bestand dat geüpload kan worden.

Dit maximum, in megabytes, is gedefinieerd als de upload_max_filesize waarde. Deze upload_max_filesize waarde zelf bevindt zich in het php.ini bestand, het standaard serverconfiguratiebestand voor toepassingen die PHP vereisen.

De foutmelding die je ziet verwijst naar deze twee dingen: upload_max_filesize en php.ini. Het is belangrijk om te weten dat deze uploadlimiet geen WordPress-instelling is. Je kunt deze limiet echter wel zien in jouw WordPress-site als je gaat naar Media → Add New:

Hoe je de uploadlimiet in WordPress kunt controleren
Hoe je de uploadlimiet in WordPress kunt controleren

Zoals je hierboven kunt zien, zet Kinsta de standaardlimiet op 128 MB, wat vrij groot is en waarschijnlijk nooit voor problemen zal zorgen. Maar veel andere hosting providers stellen de standaardinstelling slechts in op 2 MB of 4 MB.

Dat betekent dat als je een bestand groter dan die limiet probeert te uploaden, je de foutmelding “het geüploade bestand overschrijdt de upload_max_bestandsgrootte waarde in php.ini” zult krijgen, of een soortgelijke melding zoals “bestandsnaam overschrijdt de maximale upload grootte voor deze site“.

Hoe je “the uploaded file exceeds the upload_max_filesize directive in php.ini” kunt oplossen

Om deze fout te verhelpen, moet je de uploadlimiet voor de bestandsgrootte verhogen. Dat wil zeggen, je moet de waarde van de upload_max_filesize in je php.ini bestand verhogen.

Er zijn diverse manieren om dit te doen – de exacte methode die je kiest hangt af van jouw voorkeur en de configuratie van jouw hosting provider.

1. Overleg met het supportteam van jouw hosting provider

Hoewel we een paar opties zullen uitleggen die je zelf kunt uitproberen, is meestal de makkelijkste manier om gewoon het supportteam van je hosting provider te vragen om de limiet voor jou te verhogen.

Dit is een veelvoorkomend verzoek, dus het supportteam van jouw hosting provider zou precies moeten weten wat je wilt en het zou niet langer dan een paar minuten moeten duren. Daar zijn ze natuurlijk voor!

Als je host bij Kinsta en je moet je limiet verhogen boven de standaard 128 MB, dan kun je contact opnemen met Support binnen het MyKinsta dashboard en die wijziging aanvragen:

Een Support chatbericht sturen in MyKinsta.
Een Support chatbericht sturen in MyKinsta.

2. Bewerk php.ini via cPanel

Als jouw hosting provider gebruik maakt van cPanel, zou je het php.ini bestand en de upload_max_filesize waarde moeten kunnen aanpassen via het cPanel dashboard.

Kijk eerst naar de MultiPHP INI Editor:

De MultiPHP INI Editor in cPanel
De MultiPHP INI Editor in cPanel

Kies vervolgens jouw WordPress-site in de drop-down. Daarna kun je de upload_max_filesize waarde voor de betreffende site aanpassen:

De upload_max_filesize waarde veranderen in cPanel
De upload_max_filesize waarde veranderen in cPanel

Verhoog de waarde naar jouw voorkeur.

3. Maak of bewerk php.ini via FTP

Zoals je hierboven hebt gezien, bepaalt het php.ini-bestand hoe jouw server werkt voor PHP-toepassingen.

Op basis van de beperkingen van jouw host, kun je php.ini-bestanden in sommige gevallen helaas niet gebruiken. Om die reden kun je soms beter .htaccess gebruiken (wat we hierna zullen toelichten).

Je kunt dit echter wel eerst proberen om te zien of je php.ini mag gebruiken bij jouw hosting provider.

Om te beginnen maak je verbinding met jouw server via FTP en ga je naar de bronmap van jouw site. Als je al een php.ini-bestand ziet in de bronmap, kun je dat bestand bewerken. Zo niet, maak dan een nieuw bestand aan en noem het php.ini:

Hoe je een nieuw php.ini-bestand aanmaakt
Hoe je een nieuw php.ini-bestand aanmaakt

Voeg dan de onderstaande code toe of wijzig het:

• Als je een nieuw bestand hebt gemaakt, plak je deze code daar en pas je de nummers aan naar jouw voorkeur.
  • Als je een bestaand bestand aan het bewerken bent, zoek dan dezelfde waarden in dit bestand en pas de nummers aan naar jouw voorkeur.

upload_max_filesize = 12M
post_max_size = 13M
memory_limit = 15M

De code toevoegen aan het php.ini bestand
De code toevoegen aan het php.ini bestand

Sommige hostingproviders kunnen daarnaast van je vragen dat je de suPHP waarde toevoegt aan het bestand.htaccess van jouw site om de bovenstaande wijzigingen daadwerkelijk van kracht te laten gaan.

Om dit te doen, kun je jouw .htaccess-bestand ook bewerken via PHP en de volgende code toevoegen vlak bovenin het bestand:

suPHP_ConfigPath /home/yourusername/public_html

Zorg ervoor dat je  yourusername vervangt door het daadwerkelijke bestandslocatie van jouw site.

4. Verhoog de upload_max_filesize waarde door .htaccess te bewerken.

Als het direct aanmaken of bewerken van het php.ini-bestand op de bovenstaande manieren niet werkt, kun je ook proberen om de upload_max_filesize waarde aan te passen door het .htaccess-bestand van jouw site te bewerken.

Om dit te doen, maak je verbinding met jouw site via FTP en bewerk je het .htaccess-bestand dat in de bronmap van jouw site staat.

Voeg dan deze code toe en pas de waarden aan naar jouw voorkeur:

php_value upload_max_filesize 12M
php_value post_max_size 13M
php_value memory_limit 15M

Hoe je het php.ini-bestand kunt beheren via .htaccess
Hoe je het php.ini-bestand kunt beheren via .htaccess

Als je een interne server foutmelding krijgt na het toevoegen van deze code, dan draait jouw server waarschijnlijk PHP in CGI mode, wat betekent dat je deze opdrachten niet kunt uitvoeren in het .htaccess bestand. Verwijder de code die je net hebt toegevoegd en jouw site zou het weer moeten doen.

Opmerking – als je klant bent bij Kinsta, gebruikt Kinsta NGINX, wat betekent dat jouw site geen .htaccess-bestand heeft. Als je hulp nodig hebt bij Kinsta, raden we aan om gewoon contact op te nemen met ons supportteam die dit snel voor je kunnen oplossen.

Samenvatting

Om te controleren of jouw wijzigingen zijn verwerkt, ga je terug naar Media → Add New in jouw WordPress dashboard om te zien of de nieuwe maximale uploadlimiet overeenkomt met de waarde die je in het php.ini-bestand hebt gezet. Als het goed is, zou je die nieuwe waarde moeten terugzien en kun je het bestand, dat eerder problemen gaf, uploaden.

Tot slot: als niets wat je hebt geprobeerd werkt en het supportteam van jouw hosting provider je om de een of andere reden niet kan helpen, kun je als een workaround het bestand altijd via FTP uploaden. FTP heeft geen limieten en hiermee kun je alles uploaden, van afbeeldingen tot plugins en thema’s. Je kunt zelfs bestanden in grote aantallen uploaden indien nodig.