Wil je de inhoud van je WordPress site, je database of misschien alles exporteren? Of je nu WordPress zelf host of een WordPress.com-site hebt, exporteren is handig als je naar een andere hostingprovider, server of van een gehoste WordPress-website naar een zelf-hostende versie moet migreren.

Wanneer je een WordPress website exporteert, betekent dit dat je je site gedeeltelijk of geheel opslaat en verplaatst, om deze naar een andere locatie te verzenden. Je kunt deze opslaan op je computer, zodat je je website kunt migreren, of als een extra back-up behouden.

Er zijn meerdere manieren waarop je een WordPress site kunt exporteren. Laten we kijken wat deze manieren zijn!

Hoe exporteer je een WordPress site vanuit WordPress.com?

Als je een WordPress.com site hebt en je wilt weten hoe je de inhoud van je WordPress site, geheel of gedeeltelijk, naar een nieuwe host kunt exporteren, kun je de onderstaande stappen volgen.

Alle of specifieke inhoud exporteren

Er zijn bepaalde soorten inhoud die je kunt exporteren:

• Berichten en pagina’s
  • Feedback
  • Inhoud van de mediabibliotheek
  • Links (blogroll)

Stap 1

Wanneer je klaar bent om je WordPress site te exporteren, moet je eerst bij je WordPress.com account ingelogd zijn. Nadat je bent ingelogd, kies je eerst de website waarnaar je de inhoud wilt exporteren.

Klik op My Sites in de linkerbovenhoek. Als je meerdere sites hebt, maar degene die je wilt exporteren niet bovenaan links in het menu wordt weergegeven, klik je op Switch Site.

Het WordPress.com-dashboard.
Het WordPress.com-dashboard.

Klik vervolgens aan de linkerkant op de site waarvan je de inhoud wilt exporteren.

Je websites worden links vermeld.
Je websites worden links vermeld.

Stap 2

Ga vervolgens naar Tools > Export in het menu aan de linkerkant. Hier kun je de inhoud van je WordPress site exporteren.

Klik op de knop Export All om alle inhoud van je site te exporteren.

Klik op de knop Export All.
Klik op de knop Export All.

Of, als je alleen bepaalde soorten inhoud wilt exporteren, klik je op de pijl naast de knop Export All. Hier kun je de specifieke inhoud selecteren die je wilt exporteren.

Klik op de pijlknop om de inhoud te selecteren die je wilt exporteren.
Klik op de pijlknop om de inhoud te selecteren die je wilt exporteren.

Maak vervolgens een selectie om berichten, pagina’s of feedback te exporteren.

Er zijn ook aanvullende opties die beschikbaar komen nadat je de optie “posts” of “pages” hebt geselecteerd.

Als je erop klikt, kun je verder opgeven wat je wilt exporteren.

Kies welke inhoud je wilt exporteren.
Kies welke inhoud je wilt exporteren.

Voor de  optie Posts kun je verfijnen wat je exporteert door:

• Auteur
  • Status
  • Begindatum
  • Einddatum
  • Categorie

Voor de optie Pages kun je specifieker worden door het selecteren van:

• Auteur
  • Status
  • Begindatum
  • Einddatum

Stap 3

Nadat je je selectie hebt gemaakt, klik je op de knop Export Selected Content.

Of je nu kiest om alles of enkel door jou opgegeven content te exporteren, je bent nu begonnen met het exporteren van de inhoud van je WordPress site. Afhankelijk van de grootte van je site, kan dit enkele minuten duren.

Nadat de inhoud is geëxporteerd, zou je een bericht moeten zien dat dat aangeeft.

Stap 4

Je ontvangt een e-mail met een link om de geëxporteerde inhoud te downloaden. Het staat in een ZIP-bestand.

Je kunt de geëxporteerde inhoud ook downloaden en meteen op je computer opslaan.

Klik hiervoor op de Downloadlink in het bericht “success”.

Klik op de downloadlink om de geëxporteerde inhoud op te slaan.
Klik op de downloadlink om de geëxporteerde inhoud op te slaan.

Afhankelijk van je browser en de huidige instellingen ervan kan het ZIP-bestand automatisch worden gedownload, je krijgt een optie om te kiezen waar je het bestand wilt opslaan, of je wordt gevraagd of je het meteen wilt openen.

Media exporteren

Je kunt er ook voor kiezen om alleen de media van je WordPress site die je hebt geüpload naar je mediabibliotheek te exporteren.

Stap 1

Klik hiervoor op My Sites in de linkerbovenhoek en ga naar Tools > Export nadat je bent ingelogd op je WordPress.com account.

Als je de site die je wilt exporteren niet bovenaan ziet staan, volg je de stap één die eerder werd behandeld om tussen de sites te schakelen.

Stap 2

Klik vervolgens op de knop Download in het gedeelte Export media library.

Klik op de knop Download.
Klik op de knop Download.

Stap 3

Sla het verkregen TAR-bestand vervolgens op je computer op.

Zoals eerder vermeld, moet je afhankelijk van je browser en de instellingen misschien bevestigen dat je het bestand wilt downloaden, wordt je mogelijk gevraagd om een map te selecteren om het bestand op te slaan, of begint de download meteen.

Links exporteren

Je kunt ook WordPress sitelinks exporteren, die ook blogroll worden genoemd. Dit kan met de onderstaande stappen.

Stap 1

Voer in de adresbalk van je browser your-site.wordpress.com/wp-links-opml.php in en vervang “your-site” door de daadwerkelijke naam van je site.

Stap 2

Sla het bestand vervolgens op je computer op. Afhankelijk van je browser moet je misschien de download bevestigen voordat het proces begint.

Exporteren vanaf een privésite van WordPress.com

Als je site is gemarkeerd als privé, werken de hierboven beschreven stappen om de inhoud ervan te exporteren niet. Maar als je je website eerst openbaar maakt, kun je exporteren wat je nodig hebt. Maak je geen zorgen, je kunt je site achteraf weer privé maken.

Stap 1

Zorg ervoor dat je bij WordPress.com bent ingelogd en klik op My Sites in de linkerbovenhoek om je site openbaar te maken.

Als de site waarnaar je inhoud wilt exporteren niet wordt vermeld, klik je op de  knop Switch Site en selecteer je de juiste website uit de lijst, zoals eerder vermeld.

Stap 2

Klik vervolgens op Manage > Settings in het menu aan de linkerkant van de pagina. Controleer nogmaals of je je op het tabblad General bevindt dat standaard wordt weergegeven.

Stap 3

Scroll omlaag naar het gedeelte Privacy en selecteer Public in de lijst. Klik vervolgens op Save Changes.

instellingenpagina
Wijzig je site in “public” om de inhoud van je WordPress-site te exporteren.

Stap 4

Volg de eerder vermelde stappen die overeenkomen met het type inhoud dat je wilt exporteren.

Stap 5

Dit is een optionele stap, maar als je wilt dat je site weer privé wordt, ga je terug naar Manage > Settings en scroll je omlaag naar het gedeelte Privacy van het tabblad General.

Selecteer Private in de lijst en klik vervolgens op de knop Save Changes.

Hoe exporteer je een WordPress site met behulp van een ingebouwde tool?

Voor zelf gehoste WordPress sites kun je de inhoud van de WordPress site rechtstreeks vanuit je dashboard exporteren. Dit is vooral handig wanneer je alleen de geschreven content en mediabestanden van je site wilt migreren, in plaats van de hoofdbestanden of de database van WordPress. Het is ook een geweldige optie als je een extra back-up van de inhoud van je site wilt bewaren.

Er zijn specifieke soorten site-inhoud die je kunt exporteren met deze methode:

• Berichten
  • Pagina’s
  • Media
  • Andere inhoud
  • Alle inhoud hierboven vermeld

Andere inhoud kan gegevens bevatten die door e-commerce plugins zijn gemaakt, zoals:

• Producten
  • Bestellingen
  • Variaties
  • Coupons
  • Recensies

Het kan ook de vorm hebben van de content die sommige van je geïnstalleerde plugins kunnen maken:

Hier volgen de stappen om met succes WordPress inhoud te exporteren met behulp van ingebouwde hulpmiddelen:

Stap 1

Als je dit soort inhoud wilt exporteren, zorg er dan voor dat je bent ingelogd op je zelf gehoste WordPress site. Ga vervolgens in het dashboard naar Gereedschap > Exporteren in het menu aan de linkerkant.

Exporteer de inhoud van de WordPress-site vanuit het beheerdashboard.
Exporteer de inhoud van de WordPress-site vanuit het dashboard.

Stap 2

Op dit moment kun je Gehele inhoud kiezen of een van de andere opties selecteren.

Stap 3

Klik op de knop Exportbestand downloaden en wacht tot het exportproces is voltooid. Zodra het bestand klaar is met de geëxporteerde inhoud, kun je het opslaan op je computer.

Afhankelijk van je browser en de huidige instellingen, word je misschien eerst een bevestiging gevraagd voordat de download daadwerkelijk begint.

Hoe exporteer je een WordPress site met MyKinsta?

Als je de bestanden van je WordPress site en databasetabellen wilt exporteren, kun je dit doen via MyKinsta en door de onderstaande stappen te volgen.

Stap 1

Log in op je MyKinsta account en klik op Websites in het menu aan de linkerkant van de pagina.

Bekijk de lijst met geïnstalleerde WordPress-sites.
Bekijk de lijst met geïnstalleerde WordPress sites.

Stap 2

Klik in de lijst op de link van de site die je wilt exporteren. Ga vervolgens aan de linkerkant naar het tabblad Back-ups en klik bovenaan op het tabblad Downloaden.

Ga naar de back-ups en vervolgens naar het tabblad Downloaden.
Ga naar de back-ups en vervolgens naar het tabblad Downloaden.

Stap 3

Als je nog geen downloadbare back-up hebt gemaakt, klik je op de knop Een downloadbare back-up aanmaken.

Het kan belangrijk zijn om op te merken dat je, afhankelijk van de grootte van je site, mogelijk enkele minuten moet wachten tot de back-up is verwerkt.

maak-handmatig-een-downloadbare-back-up
Maak handmatig een downloadbare back-up.

Als een back-up en de details ervan in het tabblad Downloaden worden weergegeven, kun je op de link Back-up downloaden klikken en het bestand op je computer opslaan.

Klik op de link om je back-up te downloaden.
Klik op de link om je back-up te downloaden.

Houd er rekening mee dat de browser je misschien vraagt om de download te bevestigen voordat deze op je computer wordt opgeslagen. Dit is afhankelijk van het type browser dat je gebruikt.

Hoe exporteer je handmatig een WordPress site phpMyAdmin + SFTP?

Voor zelf gehoste WordPress websites heb je ook de mogelijkheid om de bestanden van je WordPress site via SFTP te exporteren. De databasetabellen van je WordPress site kun je via phpMyAdmin exporteren.

De stappen voor beide opties worden hieronder beschreven:

WordPress bestanden exporteren

Om de bestanden van je WordPress site met deze optie te exporteren, moet een FTP-client (File Transfer Protocol) zoals FileZilla op je computer zijn geïnstalleerd.

Stap 1

Om te beginnen, start je jouw favoriete FTP-client en maak je verbinding met je site met behulp van SFTP (Secure File Transfer Protocol) (leer het verschil tussen FTP en SFTP).

Afhankelijk van de FTP-client die je gebruikt, kunnen de stappen hiervoor variëren. Raadpleeg de documentatie van de software voor meer informatie als je niet zeker weet hoe je verbinding moet maken.

Je kunt voor meer informatie ook kijken hoe je SFTP kunt gebruiken om verbinding te maken met je WordPress-site.

Stap 2

Zoek de map of submap die je wilt exporteren uit de lijst met bestanden en mappen op je site.

Stap 3

Klik en sleep het bestand vervolgens naar het gedeelte van de FTP-client dat aan je computer is toegewezen.

Sleep de bestanden van je server naar je computer met SFTP.
Sleep de bestanden van je server naar je computer met SFTP.

Je kunt er ook voor kiezen om meerdere bestanden en mappen tegelijkertijd te selecteren.

Het kan belangrijk zijn om op te merken dat dit, afhankelijk van de grootte van het bestand of de map, een minuut (of twee) kan duren om het downloaden van het bestand te voltooien.

Je WordPress database exporteren

Je kunt ervoor kiezen om de databasetabellen van je WordPress site voor zelf gehoste WordPress websites te exporteren. Dit is vooral handig als de bestanden op je site nog intact zijn, je een extra back-up wilt of anders alleen je databasetabellen nodig hebt voor je specifieke behoeften.

Bekijk voor meer informatie Hoe maak je een back-up van MySQL Database (2 ongelooflijk eenvoudige manieren).

Stap 1

Log in op phpMyAdmin via MyKinsta of cPanel. Als je snel wilt inloggen, kun je dit doen met MyKinsta nadat je bent ingelogd.

Klik op Websites in het menu aan de linkerkant en klik vervolgens in de lijst op de site die je wilt exporteren.

Scroll omlaag naar het gedeelte Database access. Je kunt je inloggegevens bekijken en op de link phpMyAdmin openen klikken om toegang te krijgen tot je database in een nieuw browsertabblad.

Je kunt phpMyAdmin openen vanuit je MyKinsta-account.
Je kunt phpMyAdmin openen vanuit je MyKinsta account.

Als je host cPanel gebruikt, kun je je aanmelden bij je account en de link naar phpMyAdmin vinden onder het  gedeelte Databases.

Je kunt phpMyAdmin bereiken via cPanel.
Je kunt phpMyAdmin bereiken via cPanel.

Stap 2

Als je eenmaal in phpMyAdmin bent, zoek je de database van je site op in het menu aan de linkerkant en klik je erop.

Selecteer je database in het menu.
Selecteer je database in het menu.

Stap 3

Klik vervolgens op het tabblad Export in het gebied van de hoofdinhoud van de pagina.

Klik op het tabblad Export.
Klik op het tabblad Export.

Stap 4

Op dit moment kun je ervoor kiezen om de volledige database te exporteren met de snelle of met de aangepaste methoden. De snelle optie is geschikt als je een back-up van je database nodig hebt of als je de database later in een nieuwe installatie van WordPress wilt importeren. Maar als je van plan bent de database naar een reeds bestaande WordPress site te importeren, kies je de aangepaste exportmethode.

Selecteer de optie Quick om alle databasetabellen te exporteren.

Selecteer de optie Quick uit de lijst.
Selecteer de optie Quick uit de lijst.

Kies de optie Custom om de database te exporteren, zodat deze naar een reeds bestaande WordPress site kan worden geïmporteerd.

Dynamisch verschijnen er extra opties. Selecteer in de lijst de tabellen die je wilt exporteren.

Selecteer de tabellen die je wilt exporteren.
Selecteer de tabellen die je wilt exporteren.

Scroll vervolgens naar beneden en vink het vakje aan voor de instructie Add DROP TABLE / VIEW / PROCEDURE / FUNCTION / EVENT / TRIGGER statement. Dit zorgt ervoor dat de tabellen met dezelfde naam in de bestaande database worden ingetrokken of, anders gezegd, worden verwijderd. Op die manier kun je de gewenste tabellen met succes importeren.

Je kunt de aangepaste exportmethode kiezen.
Je kunt de aangepaste exportmethode kiezen.

Stap 5

Klik op de knop Go en wacht tot het proces is voltooid. Dit kan enige tijd duren, afhankelijk van hoe groot de database is.

Wanneer het SQL-bestand is verwerkt, kun je het opslaan op je computer.

Samenvatting

Met de hierboven beschreven stappen weet je nu hoe je WordPress sites kunt exporteren vanuit WordPress.com, met behulp van de ingebouwde tool van WordPress, met MyKinsta en met behulp van SFTP en phpMyAdmin.

Als je meer hulp nodig hebt en je hebt een WordPress site die bij ons wordt gehost, aarzel dan niet om contact op te nemen met ons supportteam. Je kunt ook onze kennisbank raadplegen voor meer documentatie-artikelen. We helpen je met alles uit te zoeken.