XAMPP is een hele handige developmenttool. Maar soms kan het zijn dat je tegen problemen aanloopt, zoals de melding: “Apache shutdown unexpectedly”. Deze foutmelding lijkt uit het niets te komen, dus de oorzaak achterhalen – laat staan de oplossing – kan een hele uitdaging zijn.

Gelukkig is er een eenvoudige verklaring voor de plotselinge shutdown van Apache. Met een paar kleine aanpassingen, zou je het probleem op moeten kunnen lossen en Apache weer draaiend krijgen. Het enige wat je hoeft te doen is het updaten van een aantal instellingen in de configuratiebestanden.

In dit artikel bespreken we de meest voorkomende oorzaak van deze Apache fout in XAMPP en leggen vervolgens de vier stappen uit die je moet nemen om het op te lossen, zowel in Windows als macOS.

Aan de slag!

Inleiding XAMPP foutmelding “Apache Shutdown Unexpectedly”

XAMPP is een gratis, open source serverstack die de Apache server en MariaDB database bevat:

De XAMPP website.
De XAMPP website.

Het draait op PHP en Perl scripts en wordt gebruikt voor het ontwikkelen en testen van dynamische websites op lokale machines. Dit betekent dat als je een website aan het bouwen bent, je WordPress lokaal op je computer kan installeren. Je kan XAMPP gebruiken zonder dat je de bestanden van je site hoeft te uploaden naar je webhostingservice.

Als je dit artikel leest, gaan we ervan uit dat je al enigszins bekend bent met XAMPP. Maar wat echter wel nieuw voor je kan zijn, is de “Apache Shutdown Unexpectedly” foutmelding die je nu op je scherm ziet.

Dit bericht wordt meestal veroorzaakt door een geblokkeerde poort. Meestal betekent dit dat een andere toepassing die op je computer is geïnstalleerd, zoals Skype, dezelfde poort gebruikt als XAMPP. Soms kan de foutmelding ook te maken hebben met een probleem rond “ontbrekende dependency’s, onjuiste bevoegdheden, een crash, of een shutdown door een andere methode”.

Hoe dan ook, de eenvoudigste oplossing is om simpelweg de standaardinstellingen van XAMPP te wijzigen. Hoe je de fout oplost, verschilt echter tussen Windows en macOS. Ook kan de interface er wat anders uitzien, afhankelijk van welke versie van XAMPP je gebruikt. We zullen hieronder instructies geven voor beide besturingssystemen, te beginnen met Windows.

Zo los je de XAMPP fout “Apache Shutdown Unexpectedly” op in Windows

Als je een Windows apparaat gebruikt, kan je de volgende vier stappen uitvoeren om de standaard poortinstellingen in XAMPP bij te werken.

Stap 1: Open het configuratiescherm vanuit het controlepaneel van XAMPP

De eerste stap is natuurlijk om XAMPP op te starten. Hiermee open je het configuratiescherm van XAMPP. Hier kan je dan ook de configuratie-instellingen bijwerken van de serverstack.

Omdat deze fout te maken heeft met Apache, richten we ons op deze instellingen. In de “Apache” rij met opties, klik je op de Config knop.

Het XAMPP configuratiescherm in Windows.
Het XAMPP configuratiescherm in Windows.

Dit opent een vervolgkeuzemenu met bestanden. We gaan twee van deze bestanden bewerken, beginnend met httpd.conf.

Stap 2: wijzig de standaard poortinstellingen van het httpd.conf bestand

Vanuit het menu van bestanden, klik op Apache (httpd.conf). Zodra je dit hebt gedaan, wordt het bestand geopend in de standaard teksteditor van je computer:

Het Apache bestand (httpd.conf) in het XAMPP configuratiescherm
Het Apache bestand (httpd.conf) in het XAMPP configuratiescherm

Binnen dit bestand zijn er drie instellingen die je wil updaten. Om te beginnen druk je op Ctrl + F en vul je “80” in binnen het zoekveld:

Het Apache httpd.conf bestand in Windows.
Het Apache httpd.conf bestand in Windows.

Hiermee zie je elke keer wanneer het nummer 80 in het bestand staat. Lokaliseer “Port 80” en verander het in “Port 8080”: Zodra de poortinstellingen zijn bijgewerkt, zoek je naar “Listen 80” en update je dit naar “Listen 8080”.

Zoek ten slotte naar “servername localhost:80”. Zodra je het hebt gevonden, verander je deze in “servername localhost:8080”. Zodra je hiermee klaar bent, sla je het bestand op en sluit je het af.

Stap 3: werk de standaard poortinstellingen bij in het http-ssl.conf bestand

Nu is het tijd om naar het tweede bestand te gaan. Om dit te doen, ga je terug naar het configuratiescherm van XAMPP en selecteer je Config binnen de Apache instellingen. Dit keer open je het bestand Apache (http-ssl.conf) bestand.

Wanneer je het bestand hebt geopend in je teksteditor, druk je op Ctrl + F en vul je 443 in binnen het zoekveld. Lokaliseer “Listen 443” en werk deze bij naar “Listen 4433”.

Zoek nu naar de volgende instantie van “443”.  Het zou “<VirtualHost_default_:443>” moeten zijn. Zodra je het hebt gevonden, kun je het veranderen in “<VirtualHost_default_:4433>”. Wanneer je klaar bent, vergeet niet om het op te slaan en het bestand af te sluiten.

Stap 4: Apache opnieuw opstarten

Zodra je de instellingen in beide bestanden hebt bijgewerkt, is de laatste stap om Apache te stoppen. Je kan dit doen door op de Stop knop te drukken binnen dezelfde Apache rij. Nadat Apache is gestopt, klik je op de Start knop om het herstartproces te voltooien.

De optie om Apache te stoppen in XAMPP
De optie om Apache te stoppen in XAMPP

Dat was het! Je poortnummers worden nu bijgewerkt en Apache zou nu zonder fouten moeten worden uitgevoerd.

Zo los je de XAMPP fout “Apache Shutdown Unexpectedly” op in macOS

Afhankelijk van welke versie van macOS je runt, heb je mogelijk al Apache op je computer geïnstalleerd. De standaard toepassing van Apache zal dezelfde standaard poortinstellingen als de Apache server in XAMPP gebruiken, wat de oorzaak zou kunnen zijn van de fout “Apache Shutdown Unexpectedly”.

Als je macOS gebruikt, kan je deze vier stappen volgen om de standaard poortinstellingen bij te werken.

Stap 1: Open de Apache configuratie van XAMPP

Om te beginnen, openen we de XAMPP Application Manager, als je dit nog niet hebt gedaan:

De XAMPP Application Manager.
De XAMPP Application Manager.

Selecteer nu het tabblad Manage Servers, die je aan de bovenkant vindt naast het Welcome tabblad:

XAMPP instellingen "Manage Server".
XAMPP instellingen “Manage Server”.

Op deze pagina vind je een lijst met opties. Je kan klikken op Apache Web Server, gevolgd door de knop Configure.

Stap 2: Open het Conf bestand

Vanuit het vak Configure Apache Web Server, selecteer Open Conf File:

XAMPP’s “Configure Apache Web Server” opties.
XAMPP’s “Configure Apache Web Server” opties.

Nu verschijnt een waarschuwing die zegt dat het bestand alleen geschikt is voor gevorderde gebruikers:

XAMPP’s conf bestand waarschuwing “for advanced users”.
XAMPP’s conf bestand waarschuwing “for advanced users”.

Je kan op Yes klikken om door te gaan. Nu open je het httpd conf bestand.

Stap 3: Werk de poortinstellingen bij

Zodra het bestand is geopend in je teksteditor, is de volgende stap het updaten van de poortinstellingen. Om dit te doen, druk je Ctrl + F in en vul je “80” in binnen het zoekveld. Nu krijg je de instanties van het nummer 80 te zien:

XAMPP’s httpd.conf bestand poortinstellingen.
XAMPP’s httpd.conf bestand poortinstellingen.

Vind deze regels:

#Listen 12.34.56.78:80
Listen 80
Once you do, go ahead and change them to the following:
#Listen 12.34.56.78:8080
Listen 8080

Wanneer je klaar bent, kan je opslaan en het bestand afsluiten. In het vak Configure Apache Web Server klik je op OK.

Stap 4: Apache opnieuw opstarten

De laatste stap is om Apache te stoppen en opnieuw te starten, wat je kan doen vanuit het tabblad Manage Servers in de Application Manager van XAMPP. Zodra Apache is gestopt, klik je op Start om het opnieuw op te starten:

De XAMPP Apache poort.
De XAMPP Apache poort.

Dat was het! Je poortnummers worden nu bijgewerkt en Apache zou nu zonder fouten moeten worden uitgevoerd.

Samenvatting

De XAMPP foutmelding “Apache Shutdown Unexpectedly” wordt normaal gesproken veroorzaakt door een ander programma, zoals Skype, die de standaard poort van Apache gebruikt. Hoewel dit frustrerend kan zijn, is de oplossing vaak makkelijk.

Zoals we al hebben besproken in dit artikel, is de makkelijkste manier om dit probleem op te lossen het veranderen van de configuratie-instellingen van je Apache, binnen XAMPP. Je kan dit doen door het bewerken van de bestanden httpd.conf en http-ssl.conf (voor Windows gebruikers). Zodra je dit dit hebt gedaan, stop en herstart je Apache om de normale werking te hervatten.