XAMPP is een handig platform voor WordPress ontwikkelaars die op zoek zijn naar een localhost oplossing. Er kunnen echter problemen optreden bij het gebruik van deze tool. Deze foutmeldingen kunnen je workflow verstoren en je vraagt je dan misschien ook af hoe je XAMPP weer aan de praat kan krijgen, helemaal omdat op het eerste gezicht alles in orde lijkt te zijn.

Als je eenmaal de reden hebt gevonden waarom XAMPP niet meer start, kan je het gelukkig met een paar kleine aanpassingen weer fiksen. Je kan dan meteen weer aan de slag met je nieuwste ontwikkelingsproject.

In dit artikel geven we een kort overzicht van wat XAMPP is – voor degenen die minder bekend zijn met het platform. Vervolgens laten we je zien hoe je het foutenlogboek kan controleren en geven we je de oplossingen van drie veelvoorkomende problemen die ervoor kunnen zorgen dat je lokale server niet opstart. Tijd om ernaar te kijken!

Een korte introductie van XAMPP

XAMPP is een gratis tool voor lokale ontwikkeling. Het functioneert in wezen als een server op je computer die je kan gebruiken om websites te hosten.

Wel is het echter zo dat deze sites niet publiekelijk beschikbaar zijn voor gebruikers van het open internet. Ze zijn dus bedoeld om lokaal te worden gebruikt, voor ontwikkelings- en testdoeleinden. Als je wil, kan je elk project naar een live server migreren zodra het is voltooid.

XAMPP is een handige oplossing omdat het voorkomt dat bezoekers je site kunnen vinden terwijl je er nog mee bezig bent. Bovendien is de performance altijd top-notch en kan je offline werken, omdat de site op je computer wordt gehost.

Je kan XAMPP gebruiken op elk populair besturingssysteem (OS) gebruiken, waaronder Windows, macOS en Ubuntu Linux. Het gebruikt de open source Apache server en MySQL en wordt geleverd met verschillende ingebouwde tools als phpMyAdmin en FileZilla.

Als het om WordPress gaat, is XAMPP een van de beste localhost oplossingen omdat het voldoet aan alle vereisten van dit Content Management System (CMS). Deze bevatten:

• PHP 7.4
  • MySQL 5.6
  • HTTPS ondersteuning
  • Apache of Nginx server

Als je geïnteresseerd bent in het installeren van XAMPP, kun je onze tutorial over het lokaal installeren van WordPress bekijken, waar je instructies vindt om deze taak uit te voeren.

Zo controleer je het PHP foutenlogboek van XAMPP

In het geval dat je lokaal een WordPress site aan het ontwikkelen bent met XAMPP en je het platform niet opgestart krijgt, moet je eerste stap zijn om je foutenlogboeken te checken. Dit kan je in de richting van de oorzaak van het probleem wijzen.

Als je weet waarom het probleem zich voordoet, zou je het veel sneller moeten kunnen oplossen dan met vallen en opstaan. Hoe je bij je logboeken komt, verschilt per OS en versie. Gelukkig is er een eenvoudige manier om het pad voor jouw specifieke installatie te vinden.

In Windows wordt het XAMPP activiteitenlogboek weergegeven in de onderste helft van het dialoogvenster van je configuratiescherm. Je kan het foutenlogboek ook openen door op de knop Logs te klikken, naast de Config knop van Apache:

Het XAMPP configuratiescherm bevat logboeken voor PHP en zijn andere componenten.
Het XAMPP configuratiescherm bevat logboeken voor PHP en zijn andere componenten.

Klik in macOS op het tabblad Log in het configuratiescherm om het activiteitenlogboek te zien:

Het Log tabblad van het configuratiescherm van XAMPP in macOS
Het Log tabblad van het configuratiescherm van XAMPP in macOS

Je kan vervolgens je logboeken bekijken om te zien of er iets verdachts is en stappen te volgen om het probleem/de problemen op te lossen.

In sommige gevallen kan het helpen om je PHP logboek te bekijken, hoewel dit meestal handiger is voor het oplossen van WordPress fouten dan die voor Apache of MySQL.

Om je PHP foutenlogboeken te vinden, open je het XAMPP dashboard door http://localhost in de adresbalk van je browser te typen. Klik daar op PHPInfo bovenaan het scherm:

De PHPInfo link in het XAMPP dashboard
De PHPInfo link in het XAMPP dashboard

Zoek vervolgens naar “error_log”. Nu krijg je het pad te zien dat je in je adresbalk moet invoeren om het logboek te bekijken:

Lokaliseren van het pad van error_log in PHPInfo.
Lokaliseren van het pad van error_log in PHPInfo.

Het enige dat je nu moet doen is het pad intypen in je browser na http://localhost om het PHP logboek te bekijken.

Je PHP logs openen voor XAMPP-VM in Mac

Er zijn twee versies van XAMPP voor Mac gebruikers – “XAMPP for macOS” en “XAMPP-VM“. Met de laatste kun je XAMPP voor Linux uitvoeren op je Mac met behulp van een virtuele machine.

Het is belangrijk om te weten welke versie je gebruikt, omdat dit bepaalt hoe je toegang krijgt tot de belangrijkste belangrijkste bestanden waarnaar we in dit artikel naar gaan verwijzen. Als je bijvoorbeeld XAMPP for OS X gebruikt, kan je eenvoudig Finder openen, naar Applications > XAMPP gaan en daar de map logs vinden om je PHP logs te openen.

Als je echter XAMPP-VM gebruikt, moet je eerst het XAMPP configuratiescherm openen, op het tabblad Volumes klikken en dan op Mount klikken.

Het Volumes tabblad van het macOS XAMPP-VM configuratiescherm
Het Volumes tabblad van het macOS XAMPP-VM configuratiescherm

Wanneer je vervolgens Finder start, klik je op je IP adres aan de linkerkant en open je de map lampp. Dit is waar je al je XAMPP bestanden vindt, inclusief de PHP foutenlogboeken.

Zo repareer je XAMPP als het niet werkt (3 veelvoorkomende oplossingen)

Als de foutlogboeken de oorzaak van het probleem niet blootleggen, kan je deze oplossingen proberen om XAMPP weer aan het werk te krijgen. Deze tips aan ook in op een aantal instructies die je foutenlogboek mogelijk toont.

1. Conflicten met de Apache poort oplossen

Als Apache niet kan starten, heb je geen toegang tot je XAMPP dashboard of andere sites die je op het platform hebt geïnstalleerd. Een poortconflict kan het onderliggende probleem zijn.

Standaard maakt Apache verbinding via poort 80. Als je een foutmelding ziet dat deze poort al in gebruik is, blokkeert een andere toepassing de verbinding (Skype is een veel voorkomende boosdoener).

Als je op de Netstat knop klikt in het XAMPP configuratiescherm, zou dit alle poorten moeten tonen die momenteel in gebruik zijn, plus welke applicaties ze gebruiken. Dit is zeker iets wat je wil checken als XAMPP Apache niet start:

Actieve poorten controleren met Netstat
Actieve poorten controleren met Netstat

Als je weet welk programma het probleem veroorzaakt en de poort kan deblokkeren door de toepassing die in de weg zit, te verwijderen, dan zou je het probleem onmiddellijk op moeten lossen. Je kan echter ook de actieve “listening” poort van Apache wijzigingen in XAMPP, zodat je verbinding kan maken terwijl je de andere platforms intact laat.

Eerst moet je je httpd.conf bestand vinden. Het proces om dit te doen verschilt per OS en welke versie van XAMPP je gebruikt.

Je XAMPP Apache poort wijzigen op Windows

On Windows, open the XAMPP control panel and click on the Config button:

Het configuratiebestand van Apache openen
Het configuratiebestand van Apache openen

Selecteer nu httpd.conf. Zoek in dit bestand naar de regel met de tekst “Listen 80”, en verander dit in “Listen 8080”. Hierdoor kan je verbinding maken met Apache via poort 8080 in plaats van de standaardoptie.

Ook moet je op zoek naar de regel met ServerName localhost:80 en dit veranderen in ServerName localhost:8080. Sla het bestand op en sluit het.

Probeer vervolgens Apache opnieuw te starten. Als dit het (enige) probleem was, dan zou het platform nu weer normaal moeten lopen. Houd er echter rekening mee dat als je een WordPress installatie hebt gehost via XAMPP, je alle vermeldingen moet zoeken en vervangen van “localhost” met “localhost:8080”, inclusief die in je database.

Je XAMPP Apache poort wijzigen in Mac

Als je XAMPP for macOS gebruikt, kan je je httpd.conf bestand vinden door in Finder naar Applications > XAMPP te gaan. Zodra je het bestand hebt gevonden, kan je dezelfde stappen uitvoeren die we hierboven hebben beschreven voor Windows gebruikers, om je poort te wijzigen.

Voor degenen die XAMPP-VM gebruiken: scrol terug naar het gedeelte waarin we uitlegden hoe je toegang kan krijgen tot je foutenlogboek om te leren hoe je je XAMPP bestanden kan vinden. Zodra je de lampp map hebt gevonden, kan je httpd.conf vinden in apache2 > conf.

2. De “listening” poort toevoegen in het adres bij het openen van localhost

Normaal gesproken kan je gewoon http://localhost intypen in je browser om toegang te krijgen tot je door XAMPP gehoste sites of het dashboard zelf. Het platform maakt automatisch verbinding met Apache via de standaard “listening” poort 80.

Als je echter de “listening” poort van je XAMPP installatie hebt gewijzigd (of iemand anders met toegang tot je computer heeft dit gedaan), dan kan deze geen verbinding maken. Ook kan je dit zien als er een Apache poortconflict is opgetreden, zoals hierboven beschreven.

Dit probleem kan voor behoorlijk wat verwarring zorgen omdat het XAMPP configuratiescherm kan laten zien dat Apache en MySQL beide actief zijn. Je hebt echter geen toegang tot je site of tools als PHPInfo of phpMyAdmin.

Deze fout kan verschillende vormen aannemen. Als je probeer je lokale WordPress site te openen, zie je mogelijk een 404 foutpagina. Chrome gebruikers zien in plaats daarvan ERR_CONNECTION_REFUSED:

De ERR__CONNECTION_REFUSED pagina in Chrome
De ERR__CONNECTION_REFUSED pagina in Chrome

Gelukkig is de oplossing vrij eenvoudig. Je hoeft alleen maar de “listening” poort toe te voegen aan het adres. Als je bijvoorbeeld de meest gebruikelijke alternatieve poort gebruikt, voer dan http://localhost:8080 in, in plaats van alleen http://localhost.

Als je echter gewoon localhost wilt kunnen invoeren, ook al heb je je Apache “listening” poort gewijzigd, dan is dat ook mogelijk.

De standaardpoort wijzigen in Windows

Windows gebruikers kunnen hun standaard XAMPP Apache poort wijzigingen naar hun nieuwe “listening” poort zodat ze het niet hoeven op te geven in de adresbalk. Om dit te doen, klik je op Config > Service and Port Settings > Apache in het XAMPP configuratiescherm:

Een nieuwe poort instellen voor Apache
Een nieuwe poort instellen voor Apache

Vervang vervolgens de waarde onder Main Port met de nieuwe Apache poort die je hebt geconfigureerd en sla je wijzigingen op.

Port Forwarding instellen in macOS

In macOS is het proces heel anders. In je configuratiescherm ga je naar het Network tabblad. Hier kan je regels voor port forwarding instellen:

De Network opties in XAMPP openen voor macOS
De Network opties in XAMPP openen voor macOS

Je wil een nieuwe regel toevoegen die verkeer naar de standaardpoort omleidt naar je nieuwe Apache “listening” poort. Als je op Add klikt, kan je deze waarden invoeren in de relevante velden:

Een nieuwe port forwarding regel voor XAMPP in macOS.
Een nieuwe port forwarding regel voor XAMPP in macOS.

Selecteer de regel uit de lijst en klik op de Enable knop om hem te gebruiken.

3. Je MySQL poort wijzigen

Ten slotte werkt XAMPP soms niet vanwege een probleem met MySQL in plaats van Apache. Het probleem is echter nog steeds vaak een poortconflict, wat betekent dat je nu een goed idee zou moeten hebben hoe je dit kunt oplossen.

In dit geval moet je je php.ini bestand openen in plaats van je configuratiebestand. Door naar je XAMPP dashboard te navigeren en op PHPInfo te klikken, zoals we eerder in dit bericht hebben beschreven, kan je het pad naar dit bestand vinden voor jouw installatie:

Het pad naar php.ini in PHPInfo zoeken
Het pad naar php.ini in PHPInfo zoeken

Als alternatief kan je, als je XAMPP voor Windows gebruikt, het bestand openen vanuit het configuratiescherm door naar Config > PHP (php.ini) te gaan:

Zodra je php.ini hebt gevonden en geopend, zoek je naar de regels met port = 3306 om ze te veranderen in port = 3307. Sla het bestand op en sluit het, en start MySQL opnieuw op.

Samenvatting

XAMPP is een handige tool om te hebben, en het kan frustrerend zijn om bepaalde fouten te moeten oplossen die ervoor zorgen dat je niet meer bij je lokale WordPress site kan. Gelukkig zijn dit vaak poortconflicten die eenvoudig en snel te verhelpen zijn.

In dit artikel hebben we je laten zien wat je moet doen als XAMPP niet werkt vanwege een probleem met Apache of MySQL:

1. Apache poortconflicten oplossen door je “listening” poort op 8080 te zetten.
  2. De “listening” poort toevoegen in het adres bij het openen van localhost.
  3. Je MySQL poort wijzigen naar 3307 als een andere applicatie de standaardpoort 3306 blokkeert.

Vergeet niet DevKinsta te bekijken als alternatief voor XAMPP.