Als je website de foutmelding “Upload: Failed to Write File to Disk” geeft, dan kan dat nogal frustrerend zijn, omdat je geen nieuwe bestanden kan uploaden tot dit opgelost is.

Gelukkig zijn er een paar manieren waarop je deze WordPress fout kan oplossen, zodat je snel weer gewoon je bestanden kan uploaden naar de Mediabibliotheek. De mogelijke oplossingen kunnen zo simpel zijn als het simpelweg aanpassen van wat instellingen via het File Transfer Protocol (FTP) of contact opnemen met je hostingprovider.

In dit artikelen leggen we uit waarom je de “Upload: Failed to Write File to Disk” fout tegenkomt op je WordPress website. Vervolgens lopen we drie mogelijke oplossingen langs, om je workflow weer snel op gang te krijgen.

Laten we snel beginnen!

Waarom je de fout “Upload: Failed to Write File to Disk” in WordPress ziet

Meestal zie je de “Upload: Failed to Write File to Disk” fout doordat er een probleem is met de bestandsrechten op je site. Vanwege veiligheidsredenen staat WordPress slechts enkele gebruikers toe om bestanden in de website aan te passen, waaronder de bestanden in de map met uploads.

Wanneer de rechten voor deze map zo zijn ingesteld dat gebruikers er geen veranderingen kunnen doorvoeren, dan zal het niet lukken bestanden te uploaden. Je kan snel bepalen of dit het probleem is door de Sitediagnose tool te gebruiken.

Ga naar Gereedschap > Sitediagnose binnen je dashboard, en klik op het tabblad Informatie. Het laatste dropdown-menu laat de toegangsrechten voor een aantal mappen zien, waaronder de map met uploads.

Toegangsrechten voor bestanden in de dropdown van de Sitediagnose tool
Toegangsrechten voor bestanden in de dropdown van de Sitediagnose tool

Deze locatie moet op Schrijfbaar staan. Als het nu op Niet schrijfbaar staat, dan weet je dat het probleem ligt bij de rechten.

Er zijn nog een paar andere, minder vaak voorkomende redenen voor dit probleem. Wanneer je een nieuw mediabestanden toevoegt, zal WordPress dit in een tijdelijke map opslaan voordat het naar de ‘uploads’ locatie wordt verplaatst. Wanneer deze tijdelijke map vol of niet beschikbaar is, zou je de foutmelding “Upload: Failed to Write File to Disk” kunnen krijgen.

Daarnaast kan je deze error krijgen wanneer je alle toegewezen schijfruimte op de server hebt verbruikt. In dit geval vertelt de server je via deze error dat er geen ruimte meer is voor nieuwe bestanden.

Zo los je WordPress fout “Upload: Failed to Write File to Disk” op (3 mogelijke oplossingen)

Het oplossen van de foutmelding “Upload: Failed to Write File to Disk” is relatief eenvoudig. Hier zijn drie oplossingen, afhankelijk van de oorzaak van het probleem.

1. Verander de toegangsrechten voor de ‘uploads’ locatie

Wanneer je de Site Health tool hebt gebruikt en erachter bent gekomen dat de foutmelding “Upload: Failed to Write File to Disk” is ontstaan door verkeerde toegangsrechten, dan moet je File Transfer Protocol (FTP) gebruiken om dat op te lossen. Heb je nog niet eerder FTP gebruiken, dan hebben we een volledige uitleg om daar mee te beginnen

Je zal een FTP client zoals FileZilla nodig hebben op je computer (als je verborgen bestanden wil zien is dit de truc). Verder heb je de FTP inloggegevens nodig, die je meestal kan vinden in het dashboard van je hosting account.

Kinsta klanten kunnen hun gegevens meteen in MyKinsta vinden door naar Sites te gaan, op het relevante domein te klikken, en bij SFTP/SSH te kijken in het tabblad Info:

FTP gegevens in MyKinsta
FTP gegevens in MyKinsta

Voer je gegevens in bij je FTP client en maak verbinding met de server. Ga vervolgens naar je map met uploads via public_html > wp-content:

De uploads locatie openen via FileZilla
De uploads locatie openen via FileZilla

Rechts-klik op de map, en selecteer File Permissions:

File Permissions instellingen
File Permissions instellingen

Een numeriek systeem wordt gebruikt om de toegangsrechten van je website te beheren. Je uploads map zou nummer 755 moeten hebben:

Veranderen van de bestandsrechten
Veranderen van de bestandsrechten

Klik op OK om je nieuwe instellingen op te slaan. Ga vervolgens terug naar je WordPress site.

Als je nu opnieuw naar de Site Health tool gaat, zou je uploads map vermeld moeten worden als Writable.

Writable bestandsrechten in Sitediagnose
Writable bestandsrechten in Sitediagnose

Vanaf nu zou je zonder problemen gewoon weer bestanden moeten kunnen uploaden naar je WordPress website.

2. Leeg de tijdelijke map van WordPress

Zijn de toegangsrechten niet het probleem, dan kan je eens proberen de tijdelijke map te legen die WordPress gebruikt om bestanden naar je site te uploaden. Helaas kan je deze locatie niet openen via FTP.

Je zult dus contact moeten opnemen met je hostingprovider om dit te doen. Het supportteam zou deze verborgen map op je server moeten kunnen openen, en zij kunnen dan bepalen of het inderdaad vol is, of op een andere manier de fout “Upload: Failed to Write File to Disk” veroorzaakt.

3. Upgrade je hostingpakket om meer schijfruimte te krijgen

Het is ook mogelijk dat je alle schijfruimte binnen je managed WordPress hostingpakket hebt verbruikt (zo kan je controleren hoeveel schijfruimte je gebruikt bij WordPress). Dit is vooral een veelvoorkomend probleem als je website een gedeelde server gebruikt en na verloop van tijd flink uitgedijd is met alle artikelen, pagina’s, plugins, thema’s enzovoort.

De meeste hosting accounts zullen laten zien hoeveel ruimte je momenteel gebruikt. Kinsta klanten kunnen dit in het MyKinsta dashboard vinden, onder Resource-verbruik.

Schijfverbruik in MyKinsta
Schijfverbruik in MyKinsta

Gelukkig is er een erg eenvoudige oplossing voor dit probleem. Als je de huidige toewijzing hebt opgemaakt, hoef je alleen maar te upgraden naar een duurder hostingpakket. Je provider zal je heldere informatie geven over hoe je naar een nieuw pakket kan overstappen.

Samenvatting

Het snel oplossen van de error “Upload: Failed to Write File to Disk” in WordPress zorgt ervoor dat je bedrijf geen vertraging oploopt. Om dit probleem op te lossen, zijn er drie eenvoudige mogelijke oplossingen:

1. Controleer de toegangsrechten voor de ‘uploads’ map.
  2. Leeg de tijdelijke map van WordPress.
  3. Upgrade je hostingpakket om meer schijfruimte te krijgen.