Als je op je site de foutmelding “Upload: failed to write file to disk” tegenkomt, dan is dit erg vervelend, omdat je pas nieuwe bestanden kan uploaden nadat je het hebt verholpen.

Gelukkig zijn er een paar stappen die je kan ondernemen om deze WordPress fout op te lossen, zodat je weer bestanden kan uploaden naar je mediabibliotheek. Gelukkig zijn de mogelijke oplossingen vrij simpel. Vaak is het genoeg om via File Transfer Protocol (FTP) een aantal instellingen te wijzigen of aan te kloppen bij je hostingprovider.

In dit artikel leggen we uit waarom je de fout “Upload: failed to write file to disk” ziet op je WordPress site. Vervolgens leiden we je door drie mogelijk oplossingen om je workflow weer op de rails te krijgen.

Laten we beginnen!

Waarom je de fout “Upload: failed to write file to disk” ziet in WordPress

Meestal is de foutmelding “Upload: failed to write file to disk” te wijten aan een probleem met de bestandsrechten van je site. Als veiligheidsmaatregel stelt WordPress alleen bepaalde gebruikers in staat om bestanden te wijzigen, inclusief de map waarin uploads worden opgeslagen.

Als de rechten voor deze map zijn ingesteld om te voorkomen dat gebruikers deze wijzigen of “ernaar schrijven”, dan mislukken je uploadpogingen. Of dit inderdaad zo is, kan je makkelijk checken met de Sitediagnose-tool.

Ga in je dashboard naar Gereedschap > Sitediagnose en klik op het tabblad Info. Het onderste dropdown-menu laat je de rechten zien van de belangrijkste mappen, waaronder de uploadmap:

Dropdown-menu Rechten van het bestandssysteem in Site Health tool

Dropdown-menu Rechten van het bestandssysteem in Site Health tool

De map moet ingesteld zijn op Schrijfbaar. Als het ingesteld is op Niet-schrijfbaar, dan weet je dat het probleem wordt veroorzaakt door verkeerd ingestelde rechten.

Er zijn een aantal andere, minder vaak voorkomende redenen voor dit probleem. Wanneer je een nieuw mediabestand toevoegt, slaat WordPress het op in een tijdelijke map, voordat het naar de uploadmap wordt verplaatst. Als de tijdelijke map vol of niet beschikbaar is, zie je mogelijk de foutmelding Upload: failed to write file to disk.

Een andere optie is dat je alle aan jou toegewezen schijfruimte gebruikt, in dat geval zie je mogelijk deze foutmelding ook. In dit geval probeert je server je op deze manier te vertellen dat er geen ruimte meer is voor extra bestanden.

Zo los je de fout “Upload: failed to write file to disk” op in WordPress (3 mogelijke oplossingen)

Het oplossen van de foutmelding Upload: failed to write file to disk is gelukkig vrij eenvoudig. Er zijn drie oplossingen om het probleem aan te pakken, afhankelijk van de hoofdoorzaak.

1. De bestandsrechten van je uploadmap wijzigen

Als je de sitediagnose-tool hebt gebruikt en je ziet dat de foutmelding Upload: failed to write file to disk wordt veroorzaakt door verkeerd ingestelde bestandsrechten, dan moet je het probleem oplossen met File Transfer Protocol (FTP). Als je niet weet hoe dit moet, dan hebben we een volledige gids over hoe je aan de slag kan gaan.

Je hebt een FTP client zoals Filezilla op je computer nodig (dit moet je doen als je verborgen bestanden wil laten zien). Ook heb je FTP inloggegevens nodig, die je zou moeten kunnen vinden in het dashboard van je hostingaccount.

Klanten van Kinsta kunnen hun gegevens rechtstreeks in MyKinsta vinden door naar Websites te gaan. Klik hier op het relevante domein en kijk in het Info tab onder SFTP/SSH:

FTP inloggegevens in MyKinsta

FTP inloggegevens in MyKinsta

Voer je inloggegevens in bij je FTP client en start de verbinding met de server. Navigeer vervolgens naar de uploadmap in public_html > wp-content:

Toegang tot de uploadmap via FileZilla

Toegang tot de uploadmap via FileZilla

Klik met de rechtermuisknop op de map en selecteer File Permissions:

Instellingen bestandsrechten

Instellingen bestandsrechten

Om de instellingen voor bestandsrechten van je site te bepalen wordt gebruik gemaakt van een numeriek systeem. Je uploadmap zou moeten zijn ingesteld op 755:

De bestandsrechten wijzigen

De bestandsrechten wijzigen

Klik op de knop OK om je nieuwe instellingen op te slaan. Keer vervolgens terug naar je WordPress site.

Als je nu de sitediagnose-tool weer opent, dan zou je uploadmap nu als Schrijfbaar moeten worden vermeld:

Schrijfbare bestandsrechten in Site Health tool

Schrijfbare bestandsrechten in Site Health tool

Je zou nu zonder problemen weer bestanden moeten kunnen uploaden naar je WordPress site.

2. De tijdelijke map van WordPress legen

Als bestandsrechten niet de oorzaak van het probleem zijn, dan kan je proberen om de tijdelijke map te legen die WordPress gebruikt om bestanden naar je site te uploaden. Helaas kan je deze map niet bereiken via FTP.

In plaats daarvan moet je contact opnemen met je hostingprovider om je bij deze taak te helpen. Het supportteam zou toegang moeten hebben tot deze verborgen map op je server en kunnen zien of deze vol is of op een andere manier de foutmelding Upload: failed to write file disk veroorzaakt.

3. Je hostingpakket upgraden om meer schijfruimte te krijgen

Het is ook mogelijk dat je alle schijfruimte hebt gebruikt die door je hostingpakket wordt geleverd (hier kan je zien hoe je schijfverbruik checkt in WordPress). Dit scenario is reëel als je site zich op een shared server bevindt en in de loop der tijd veel artikelen, berichten, plugins, thema’s en andere zaken aan je site hebt toegevoegd.

De meeste hostingaccounts geven aan hoeveel schijfruimte je momenteel verbruikt. Kinsta klanten kunnen deze informatie vinden in hun MyKinsta dashboard, onder Resources:

Schijfverbruik in MyKinsta

Schijfverbruik in MyKinsta

Gelukkig is hier de oplossing voor het probleem erg eenvoudig. Als je momenteel op de grens zit van de hoeveelheid schijfruimte, dan is het enige wat je hoeft te doen het upgraden van je hostingpakket. Je provider zou duidelijk moeten hebben uitgelegd hoe je kan overstappen naar een nieuw pakket.

Click to Tweet

Samenvatting

Het oplossen van de foutmelding Upload: failed to write file to disk is belangrijk als je wil dat de site van je bedrijf niet wordt vertraagd. Om deze fout op te lossen, zijn hier de drie meest voorkomende oplossingen:

1. Controleer de bestandsrechten van je uploadmap.
  2. Leeg de tijdelijke map van WordPress.
  3. Upgrade je hostingpakket om meer schijfruimte te krijgen.

Als je dit artikel leuk vond, dan zal onze support je zeker bevallen. Alle hostingpakketten van Kinsta hebben 24×7-ondersteuning van onze ervaren WordPress-ontwikkelaars en -engineers. Chat met hetzelfde team dat onze Fortune 500-klanten ondersteunt. Bekijk onze pakketten