Hij begon in 1998 met het maken van zijn eerste website en startte in 2011 zijn eigen bedrijf. In 2009 leerde hij WordPress kennen en de afgelopen 10+ jaren houdt Mark Jansen zich bezig met het ontwikkelen en optimaliseren van WordPress websites. Verder bouwt hij plugins, API-koppelingen en staat hij regelmatig op de bühne als drummer van een band.

In onderstaand interview kan je meer te weten komen over Mark Jansen, die je online hier kan vinden: websiteTwitter.

Wat is je achtergrond en hoe ben je voor het eerst in aanraking gekomen met WordPress?

Ik ben opgeleid als BI’er. (Bedrijfskundige Informatica) maar ten tijde van de HAVO was ik (deels hobbymatig deels ‘kun je een site-voor-me-maken-hier-heb-je-50-florijnen’) al bezig met web development.

De eerste stappen in het maken van websites heb ik geleerd van Jan Westerik, een helaas veel te vroeg overleden vriend van mijn ouders. Jan zat in de IT en wist in die tijd zijn weg al aardig te vinden in de online wereld.

Het jaar was 1998. Internet schreef je nog met een lange I en niemand had nog gehoord van iPhones, Tesla’s of Lil’ Kleine. Mijn broertje en ik kregen les van Jan in het maken van een website. Met Microsoft Frontpage leerden we knippen en plakken van plaatjes (hiervoor werd uiteraard proletarisch gewinkeld bij andere websites), het plaatsen en uitlijnen van teksten (voor zover dat toen al kon), het gebruik van achtergronden, het maken van een layouts in tabellen, iframes en natuurlijk een mooie <marquee>.

Niet lang daarna leerde ik PHP. Ik kwam op de website PHPFreakz terecht (het latere PFZ.nl). Via het forum en later de workshops en congressen leerde ik steeds meer. Tevens werd ik (bestuurs)lid van de vereniging.

Met PHP kwamen veel meer nieuwe mogelijkheden voor me in beeld. Zo bouwde ik een website voor mijn vriendengroep om  makkelijk onderling berichten te kunnen sturen en af te spreken en maakte ik later de eerste website voor mijn oude basisschool.

Zoals gezegd ben ik opgeleid als BI’er, maar het web development trok me meer. Ik deed al veel voor ‘klanten’. Via een vriend van me die vrij goed was in grafisch ontwerp kreeg ik de eerste opdrachten binnen. Dit ging zo een paar jaar door, maar uiteindelijk vond ik dat het tijd was om het wat professioneler aan te gaan pakken. En zo schreef ik in september 2011 mijn eigen bedrijf Your Mark in bij de KvK.

WordPress leerde ik rond 2009 kennen. Destijds werkte ik aan een Drupal project, maar al snel kwam de vraag om dat over te zetten naar WordPress. Als ik het me goed herinner was WordPress 2.8 de eerste versie waar ik mee werkte. Vanaf dat punt ben ik bij WordPress gebleven als CMS en zag het steeds verder groeien. Ik ontdekte de mogelijkheden, het steeds groter wordende ecosysteem van plugins en zag dat serieuze bedrijven ook WordPress gebruikten voor hun sites en dat het meer en meer een CMS werd en minder een blog-platform.

Wat zouden onze lezers moeten weten over alles wat jij vandaag de dag zoal met WordPress doet?

WordPress omvat het grootste deel van mijn (professionele) leven. Waar ik ooit begon met ‘simpele’ websites is het ondertussen veel breder geworden dan dat.

Natuurlijk doe ik de websites nog steeds. Hierbij bouw ik ze dan van de grond af aan op, werk door op een bestaande site of optimaliseer (trage) websites om er zo voor te zorgen dat ze toegankelijker zijn, beter zichtbaar worden in Google, meer conversie opleveren of gewoon simpelweg fijner werken voor bezoekers.

Ik ontwikkel complete websites of webshops (of een combinatie daarvan) die compleet nieuw zijn, waarbij ik dan een volledig project aan kan nemen en in principe alles kan doen, behalve het grafisch ontwerp. Gelukkig werk ik daarvoor samen met een goede ontwerper aan wie ik dat kan uitbesteden.

Een mooi voorbeeld van een bestaande site die ik doorontwikkel is iCulture. Ik werk sinds begin 2021 hieraan en daar werk ik met hun samen om de site te optimaliseren (denk aan snelheid, verkleinen en optimaliseren van JavaScript en CSS, verbeterde HTML), voldoen aan nieuwe standaarden en werken we met nieuwe(re) technieken en bouw ik natuurlijk ook nieuwe features. Door deze constante doorontwikkeling halen we mooie resultaten die terug te zien zijn in de Core Web Vitals.

Naast de websites zelf bouw ik ook verschillende API-koppelingen, doe ik aan plugin-ontwikkeling en fungeer ik ook als consultant als klanten vragen hebben over web gerelateerde vragen.

Welke uitdagingen ben je tegengekomen om te komen waar je nu bent op professioneel vlak?

Omdat ik vooral als ZZP’er aan het werk ben geweest en websites ontwikkel was (is) het een uitdaging om van alles wel ‘wat’ te weten. Als je bezig bent met WordPress krijg je te maken met HTML, CSS, JavaScript (React) en PHP. Als je het alleen doet, is het de kunst om van al deze zaken genoeg kennis te hebben om goede websites te ontwikkelen. Ik vind het belangrijk dat websites voldoen aan moderne standaarden en dat ze snel en toegankelijk zijn. Dit houdt in dat je ook bezig moet blijven om je kennis bij te spijkeren. En om dat op al die vlakken te (blijven) doen is soms een uitdaging.

Gelukkig zijn er vele manieren om dat te doen. Een daarvan is ‘om het gewoon te doen’. Nieuwe technieken toepassen die je nog niet kent of gebruikt hebt, maar hier gaandeweg achter te komen. Een andere manier is om ze heel specifiek op te zoeken en daarbij (online) cursussen te gebruiken. Dit is iets waar ik wel regelmatig tijd voor probeer te maken.

Heeft jou iets verrast naarmate je bekender werd met en in de WordPress wereld?

Op welke manier WordPress vooral ingezet wordt. De diversiteit tussen iemand die wat knutselt met een website of een site maakt voor de lokale sportvereniging tot de grootschalige bedrijfswebsites voor diverse multinationals.

Wat me destijds (nu niet meer) ook heeft verrast is toen ik er achter kwam hoe groot WordPress daadwerkelijk was. Toen ik voor het eerst hoorde / las, zat WordPress op +/- 25% van het hele internet. Op moment van schrijven is dat al ruim 43%. Die getallen blijven verbazend.

Hoe ziet jouw toekomst in de WordPress wereld er uit?

M’n glazen bol ligt op dit moment bij de reparateur, maar ik zie mezelf voorlopig nog wel met WordPress werken. Op dit moment doe ik het als zelfstandige, maar wie weet groeit het ooit uit tot iets meer door middel van samenwerkingen of andere vormen.

Hoe dan ook zal dat (in grote mate) met WordPress zijn.

Wat zoek jij in een WordPress host?

Dat is afhankelijk van de site die ik er draai natuurlijk en het pakket wat je afneemt, maar waar ik zelf vooral naar kijk zijn stabiliteit (ik wil niet om de paar maanden een site moeten verhuizen omdat de hoster ermee stopt), snelheid en goede ondersteuning. Met dat laatste bedoel ik kundige mensen op de juiste plekken die je een duidelijk antwoord geven. (Ik weet het niet, dus dat ga ik even navragen is ook een goed antwoord).

Wat vind je leuk om te doen wanneer je niet op je laptop werkt?

Antwoord: Voor mijn grootste hobby ben ik ben drummer en oprichter van de band Headline. Hiermee speel ik met veel plezier al ruim 10 jaar door heel Nederland op bruiloften, bedrijfsfeesten en diverse andere evenementen.

Als ik niet zelf muziek maak ga ik graag luisteren bij muziekcafe’s als De Cactus in Hengelo of bezoek ik festivals zoals Pinkpop en het lokale BAM-festival

Daarnaast vind je me eens per twee weken klootschietend in de Twickelse bossen in Azelo en mag ik graag een stukje wielrennen. Het geen wat al deze activiteiten bijna overeenkomstig hebben is dat ze vaak afgesloten worden met een lekker (speciaal)biertje.

Marcel Bootsman Kinsta

Marketing Manager Dutch Market voor Kinsta.