Als je Google Chrome gebruikt, kun je af en toe tegen een fout aanlopen die uniek is voor deze browser. Een van die fouten is “ERR_NETWORK_CHANGED”, wat duidt op een probleem met je internetverbinding. Totdat je dat probleem hebt opgelost, kun je geen websites bezoeken.

Er zijn een heleboel netwerkconfiguratiewijzigingen die ervoor kunnen zorgen dat je niet op het web kunt surfen. Het goede nieuws is dat het oplossen van de meeste van deze fouten relatief eenvoudig is. Je kunt zelfs dezelfde methoden die we je gaan leren toepassen op de meeste problemen met internetverbindingen en de downtime minimaliseren.

In dit artikel bespreken we wat de oorzaak is van de “ERR_NETWORK_CHANGED” fout in Chrome en hoe je die kunt oplossen. Laten we aan de slag gaan!

Wat betekent “ERR_NETWORK_CHANGED”?

De meeste browserfoutmeldingen bevatten een korte beschrijving van hun mogelijke oorzaken. De “ERR_NETWORK_CHANGED” Chrome fout bevat een bericht dat je vertelt over een mogelijk probleem met de netwerkverbinding.

Specifiek zegt de foutmelding: “Your connection was interrupted” en “A network change was detected:”

Chrome geeft de fout 'ERR_NETWORK_CHANGED' weer wanneer er een probleem is met je IP-adres.
Chrome geeft de fout “ERR_NETWORK_CHANGED” weer

Met andere woorden, het zien van deze foutmelding betekent dat je een internetverbinding hebt, maar dat die momenteel niet werkt. Dit kan komen door problemen met het Internet Protocol (IP) adres, netwerkconfiguratie, proxyinstellingen of andere factoren die je verbinding beïnvloeden.

Hoewel deze fout vervelend kan zijn, betekent het feit dat je een internetverbinding hebt dat het te verhelpen is. Als je verbinding daadwerkelijk uitvalt, kun je er niets aan doen, behalve geduldig wachten tot je provider het probleem oplost.

Het is belangrijk op te merken dat je soortgelijke verbindingsproblemen kunt tegenkomen met andere populaire browsers. Het bericht “ERR_NETWORK_CHANGED” is echter uniek voor Google Chrome.

Wat veroorzaakt de “ERR_NETWORK_CHANGED” fout?

De “ERR_NETWORK_CHANGED” treedt op in Google Chrome. Hij verschijnt wanneer er een probleem is met je netwerkverbinding waardoor je niet kunt internetten. Dat probleem kan er ook voor zorgen dat je geen andere applicaties kunt gebruiken die verbinding maken met internet.

In bijna alle gevallen verschijnt de “ERR_NETWORK_CHANGED” fout door een probleem met je IP adres. Het adres kan plotseling veranderd zijn, of het netwerk kan het niet oplossen door problemen met het Domain Name System (DNS).

Zonder geldig IP adres kun je niet surfen, omdat je browser, Chrome in dit geval, geen verbinding kan maken met andere servers. Dit probleem kan na een tijdje vanzelf oplossen, maar je kunt het proces versnellen met wat basic tips om het probleem op te lossen.

Hoe los je de “ERR_NETWORK_CHANGED” fout op? (4 methoden)

Alle stappen die we hier gaan behandelen kunnen ook nuttig zijn als je tegen elk type verbindingsproblemen aanloopt. Als je echter een andere fout ziet dan “ERR_NETWORK_CHANGED”, controleer dan of je internetverbinding niet uit is gevallen.

Als de verbinding niet uit is gevallen, kun je het probleem proberen op te lossen. Als de verbinding wél is uitgevallen moet je wachten of contact opnemen met je Internet Service Provider (ISP) en hen vragen het probleem op te lossen.

1. Herstart je router

Als je een probleem hebt met je connectiviteit of residentieel netwerk, moet je eerste aanpak altijd het resetten van de router zijn. Dit proces is niets meer dan de stekker van de router er uittrekken, een minuutje wachten, en hem er dan weer insteken.

Wanneer je de router aansluit, kan het een minuut of twee duren voordat hij weer volledig opstart en je verbinding herstelt. Controleer de lampjes op de router om er zeker van te zijn dat de WLAN verbinding werkt, en ga dan terug naar de computer.

In de meeste gevallen zal dit proces de “ERR_NETWORK_CHANGED” fout oplossen. Als dat niet het geval is, kunnen we overgaan tot de complexere methoden.

2. Reset je netwerkconfiguratie

Als het opnieuw opstarten van de router niet werkt, kun je de hele netwerkconfiguratie rechtstreeks vanaf de computer resetten. Dat proces is het vernieuwen van het IP adres van de computer en het flushen van de lokale DNS cache.

Je bent misschien al bekend met browsercaching (samen met hoe je de browsercache en de cache van Chrome kunt wissen ). Gelukkig werkt lokale DNS caching vergelijkbaar. Je computer slaat lokaal DNS informatie op, zodat hij niet steeds dezelfde URL’s naar IP adressen hoeft om te zetten.

Om de netwerkconfiguratie in Windows te resetten, druk je op de toetsen Windows + R om het programma Run te starten. Typ CMD om vanuit dit venster de commandoprompt te openen:

Je kunt het Run programma in Windows gebruiken om programma's en commando's uit te voeren.
Run programma in Windows

Zodra het commandovenster opent, typ je de volgende regels, één voor één, en druk je na elke regel op enter om de opdrachten uit te voeren:

IPCONFIG /FLUSHDNS

NBTSTAT –R

NETSH INT IP RESET

NETSH WINSOCK RESET

Deze commando’s zullen de DNS flushen en de Windows netwerkinstellingen opnieuw opstarten. Probeer na het uitvoeren ervan Chrome opnieuw te openen en navigeer naar een willekeurige pagina om te zien of de “ERR_NETWORK_CHANGED” fout blijft bestaan.

Je hoeft de terminal niet te openen om de netwerkinstellingen met macOS opnieuw in te stellen. Verwijder in plaats daarvan de WiFi- of bekabelde verbinding die je gebruikt uit de netwerkinstellingen. Voeg daarna de verbinding opnieuw toe. Hierdoor wordt de configuratie ervan opnieuw ingesteld.

3. Controleer je proxyinstellingen

Een proxyserver is een “tussenpersoon” tussen jouw computer en externe servers. In tegenstelling tot een Virtual Private Network (VPN) begeleidt een proxy alleen verkeer via specifieke verbindingen, zoals die gebruikt worden door apps en servers.

Als je een proxy gebruikt, is het waarschijnlijk een SOCKS5 of een HTTP server. SOCKS5 proxies zijn meestal meer privé, maar langzamer. HTTP proxyservers daarentegen geven je toegang tot websites die anders mogelijk afgeschermd zijn.

Hoewel proxy’s een doel dienen, kunnen ze problemen veroorzaken met je internetverbinding (zoals elke tussenpersoon).

Om je proxyinstellingen in Windows te wijzigen, open je het menu Start en typ je “internet options”, en kies je de optie die in het menu verschijnt. Dit zal het venster met de instellingen voor Internet Properties openen. Ga vanuit dit venster naar Connections > LAN Settings:

Met Windows kun je je proxy instellingen op elk moment wijzigen.
Wijzig je proxyinstellingen

Als de instelling die zegt Use a proxy server for your LAN is aangevinkt, schakel deze dan tijdelijk uit. Als je toch bezig bent, zorg er dan voor dat de optie die zegt Automatically detect settings onder Automatic configuration is ingeschakeld:

Je kunt een aangepaste proxyserver gebruiken of Windows inschakelen om de verbindingsinstellingen automatisch te configureren.
Aangepaste proxyserver

Klik op OK om de wijzigingen in de netwerkconfiguratie op te slaan en kijk in Chrome of de melding “ERR_NETWORK_CHANGED” blijft bestaan. Als de fout weg is, was de proxyserver het probleem.

In dat geval raden we aan tijdelijk geen proxyserver te gebruiken of over te schakelen op een andere optie. Met beide keuzes kun je gewoon met Chrome op het web surfen.

Het wijzigen van de proxyinstellingen in macOS werkt vergelijkbaar. Ga naar System Settings > Network en selecteer een dienst in het menu rechts. Klik op Details > Proxies voor die dienst en kies tussen handmatige of automatische proxyconfiguratie opties:

Met macOS kun je de proxy instellingen voor je verbinding configureren.
De proxy instellingen in macOS configureren

Klik op OK en kijk dan in Chrome of de fout blijft bestaan. Als dat zo is, kan het probleem liggen in de DNS instellingen van je computer.

4. Controleer je DNS instellingen

Wanneer je een website bezoekt, maakt de browser verbinding met een DNS server om te zien welk IP adres overeenkomt met de URL die je bezoekt. Welke DNS servers je gebruikt hangt af van de configuratie van je apparaat en je ISP.

In de meeste gevallen hoef je je computer niet te configureren om een aangepaste DNS server te gebruiken, omdat hij standaard de optie gebruikt die je ISP biedt. Als je echter connectiviteitsproblemen ondervindt in Chrome, moet je je netwerkinstellingen controleren.

Ga hiervoor in Windows naar het scherm  Network Status en ga naar Advanced network settings > Change adapter options:

Het Network Status scherm in Windows bevat configuratie instellingen voor je internetverbinding.
Het Network Status scherm in Windows

Het volgende scherm bevat een lijst van je beschikbare netwerkverbindingen. Verschillende daarvan kunnen ingeschakeld zijn, maar slechts één ervan komt overeen met je actieve internetverbinding. Als je moeite hebt die te identificeren, zoek dan naar de optie met de naam van je WiFi netwerk.

Rechtsklik op die optie en kies Properties, ga dan naar Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4) > Properties:

Je kunt meerdere beschikbare netwerkverbindingen hebben in Windows.
Meerdere beschikbare netwerkverbindingen in Windows

Standaard zijn in dit scherm de opties Obtain an IP address automatically en Obtain DNS server address automatically ingeschakeld. Als je een aangepast IP adres of DNS servers gebruikt, raden we je aan tijdelijk terug te keren naar de standaardinstellingen:

JE kunt Windows configureren om automatisch een IP-adres en een DNS server te verkrijgen.
Windows configureren

Als je een aangepaste DNS wilt blijven gebruiken, moet je tijdelijk overschakelen naar een andere optie. Dit zou moeten voorkomen dat je in Chrome tegen de fout “ERR_NETWORK_CHANGED” blijft aanlopen.

Er zijn genoeg publieke DNS’en die je kunt gebruiken. Sommige daarvan zullen zelfs helpen je browsen te versnellen omdat ze verzoeken sneller kunnen oplossen. Als je de DNS configuratie hebt gewijzigd, klik dan op OK en controleer of de fout in Chrome aanhoudt.

Samenvatting

De fout “ERR_NETWORK_CHANGED” is uniek voor Google Chrome, maar wordt veroorzaakt door problemen met de internetverbinding en problemen met je IP adres. Als je regelmatig internet gebruikt, zul je soms connectiviteitsproblemen tegenkomen. Als je de basisprincipes van het oplossen ervan begrijpt, vermijd je een hoop hoofdpijn.

Je kunt de meeste problemen met internetverbindingen oplossen met dezelfde stappen voor alle besturingssystemen. We raden je aan je router opnieuw op te starten en je netwerkconfiguratie te resetten. Als je nog steeds de foutmelding “ERR_NETWORK_CHANGED” ziet, dan is het tijd om je proxy en DNS instellingen te controleren.

Als je technische problemen hebt bij het openen van je Kinsta website, neem dan contact met ons op voor hulp. Elk Kinsta pakket biedt technische ondersteuning op topniveau voor WordPress. Onze experts zullen je helpen het probleem in een mum van tijd te diagnosticeren en op te lossen!