HTTP statuscodes zijn getallen die de status van bepaalde verzoeken weergeven. Deze meldingen helpen je te identificeren of een verzoek succesvol was, omgeleid werd, of een fout bevatte. Je zult deze codes waarschijnlijk tegenkomen tijdens het werken aan je website, waaronder HTTP 416.

Statuscodes die in de categorie HTTP 400 vallen wijzen meestal op een “bad request” die niet kon worden voltooid. Als je de HTTP 416 fout tegenkomt, geen paniek. Het goede nieuws is namelijk dat je stappen kunt ondernemen om het op te lossen.

In dit artikel leggen we de HTTP 416 statuscode uit en enkele veel voorkomende oorzaken van de fout. Daarna leggen we uit hoe je het probleem kunt oplossen. Laten we beginnen!

Bekijk onze videogids voor het oplossen van de HTTP 416 fout

Wat de HTTP 416 statuscode betekent

De HyperText Transfer Protocol (HTTP) 416 statuscode staat ook bekend als “Range Not Satisfiable”. Dit bericht betekent dat aan het verzoek dat je deed niet kan worden voldaan. Meer in het bijzonder geeft het aan dat je verzoek een deel van een bron betrof dat de server niet kon retourneren.

Meestal zie je deze statuscode omdat de server de specifieke bron waar je om vraagt niet heeft. Als je bijvoorbeeld een pagina probeert te openen die niet bestaat, kun je een 416 foutmelding krijgen.

Veel voorkomende oorzaken van de HTTP 416 fout

Er zijn een paar verschillende redenen waarom deze fout kan optreden. Je krijgt bijvoorbeeld HTTP 416 te zien als de server de specifieke bron waar je om vraagt niet heeft. Ook kan de server tijdelijk niet beschikbaar zijn.

Meestal valt het document of de pagina niet in het aangegeven bereik van het verzoek. Of de waarde van de rangeheader (het deel dat de server moet teruggeven) klopt niet.

Laten we bijvoorbeeld zeggen dat je een afbeelding hebt van 1.000 bytes groot. Als je server de verkeerde waarde opgeeft, zoals 1.500, dan stuurt de browser een verzoek om 1.500 bytes van de server. Je server kan in dit scenario een HTTP 416 fout terugsturen omdat de afbeelding slechts 1.000 bytes groot is.

Het is ook mogelijk dat de server is geconfigureerd om alleen bepaalde typen bronnen/resources aan te bieden. Als je de HTTP 416 foutmelding ziet, kan dat betekenen dat de bron die je probeert te benaderen niet een van de door de server ondersteunde typen is.

Tenslotte kun je de HTTP 416 foutmelding zien als je in korte tijd te veel aanvragen hebt gedaan. Wanneer dit gebeurt, kan je Internet Protocol (IP) adres tijdelijk worden geblokkeerd.

Troubleshooten en de HTTP 416 fout opsporen

Wanneer je het 416 responsbericht ziet, zul je waarschijnlijk willen bepalen welk deel van het bereik niet voldoet. Dit bericht bevat meestal een Content-Range die deze informatie aangeeft.

Het wordt gemarkeerd door een sterretje (*), gevolgd door een forward slash (/). Dan bevat het de huidige lengte van de resource. Het kan er bijvoorbeeld als volgt uitzien:

Content-Range: bytes */12777</code.

Zo los je de HTTP 416 fout op (4 mogelijke oplossingen)

Nu we meer begrijpen over deze HTTP statusfout en enkele veel voorkomende oorzaken, laten we bespreken hoe je hem kunt oplossen. Hieronder staan vier mogelijke oplossingen voor het oplossen van de HTTP 416 fout!

1. Wis de cache van je browser en bekijk de URL opnieuw

Het eerste wat je moet doen als je de HTTP 416 fout probeert op te lossen is het wissen van de cache van je browser. Het proces om dit te doen hangt af van de browser die je gebruikt.

Als je bijvoorbeeld Google Chrome gebruikt, kun je klikken op de drie verticale puntjes in de rechterbovenhoek van het scherm en dan kiezen voor More tools > Clear browsing data:

Browsercache wissen met Google Chrome.
Browsercache wissen in Google Chrome.

Zorg ervoor dat er een aangevinkt vakje staat naast Cached images and files. Klik dan op Clear data:

Vink het vakje Cached images and files aan
Vink het vakje Cached images and files aan

Als je je cache hebt gewist, ververs dan je browser. Bezoek dan de pagina opnieuw om te zien of de foutmelding nog steeds aanwezig is. Het is ook een goed idee om de URL die je probeert te openen dubbel te controleren om er zeker van te zijn dat hij correct gespeld is zonder extra spaties of tekens.

2. Controleer het Apache foutenlogboek

Een andere stap die je kunt nemen om de HTTP 416 foutmelding op te lossen is het controleren van het foutenlogboek. Als je een Apache server hebt, kun je het logboek bekijken door Secure Shell Access (SSH) te gebruiken en het volgende commando uit te voeren:

sudo tail -100 /etc/httpd/logs/access_log

Zodra je het foutenlogboek geopend hebt, kun je zoeken naar 416. Het vinden ervan kan je verder helpen om te bepalen welke pagina de statuscode opleverde. Vervolgens kun je van daaruit het troubleshootingproces voortzetten.

3. Gebruik een Application Performance Monitoring (APM) tool

Verder kunnen APM tools je helpen bij het opsporen en oplossen van de HTTP 416 fout. Deze tools kunnen de prestaties van je website en applicaties in de gaten houden om dieper inzicht en begrip te krijgen van problemen die zich voordoen.

Bij Kinsta gebruiken we bijvoorbeeld Nginx en Kinsta APM voor elk pakket:

Het Kinsta APM tool in het MyKinsta dashboard
Kinsta APM tool

Samen met DevKinsta is deze gratis APM tool rechtstreeks toegankelijk vanuit je MyKinsta dashboard. Hiermee kun je prestatieproblemen diagnosticeren en snel de bronnen ervan identificeren.

4. Schakel range requesting uit

Als je op dit punt nog steeds de HTTP 416 foutmelding ziet, kan de beste oplossing zijn om range requesting uit te schakelen. Dit vertelt browsers dat ze de range request header niet kunnen gebruiken om bytebereiken van bestanden op te vragen.

Om range requesting uit te schakelen, kun je de volgende code toevoegen aan de bovenkant van je .htaccess bestand:

Header set Accept-Ranges none Request

Header unset Range

Als je klaar bent, sla dan je bestand op. Vernieuw dan je browser om de webpagina die resulteert in de HTTP 416 status foutcode opnieuw te bekijken. Als dit het probleem nog steeds niet heeft opgelost, raden we je aan contact op te nemen met je hostingprovider voor verdere hulp.

Samenvatting

Tegen foutmeldingen aanlopen als je een website probeert te openen kan ongelooflijk frustrerend zijn. Een van de HTTP statuscodes die je kunt tegenkomen is HTTP 416. Dit bericht betekent meestal dat het verzoek dat je deed niet kan worden uitgevoerd, wat verschillende redenen kan hebben.

Zoals we in dit bericht hebben besproken, zijn er vier mogelijke oplossingen die je kunt gebruiken om de HTTP 416 foutmelding op te lossen:

1. Wis de cache van je browser en probeer de pagina die de fout veroorzaakt opnieuw te bezoeken.
  2. Controleer je foutenlogboeken.
  3. Gebruik een Application Performance Monitoring (APM) tool.
  4. Schakel range requesting uit in je .htaccess bestand.

Wil je overstappen op webhosting met een APM tool voor het gemakkelijker opsporen en oplossen van fouten? Bekijk onze Kinsta hostingpakketten voor meer informatie!