Nest is een steeds populairder framework in de wereld van de ontwikkeling van webapplicaties. Met de nadruk op modulariteit en een robuuste verzameling features is het eenvoudig te begrijpen waarom developers kiezen voor dit vooruitstrevende Node.js framework. Maar als je echt niet weet hoe je moet beginnen, geen zorgen — we zullen je niet in de steek laten.

Vandaag lopen we met je door het installatieproces van Nest op het besturingssysteem van jouw voorkeur, of dat nu Windows, macOS of Linux is.

Maar voordat we naar de tutorial gaan, leren we eerst meer over het framework, de features en andere informatie die je wil weten.

Wat is Nest?

Nest homepage.
Nest homepage.

Nest is een progressief Node.js framework dat werd ontworpen voor het bouwen van schaalbare server-side applicaties. Het stroomlijnt het ontwikkelproces door gebruik te maken van een modulaire architectuur en TypeScript, een populaire superset van JavaScript. Deze combinatie stelt developers in staat om goed gestructureerde en eenvoudig te onderhouden code te maken en tegelijkertijd te profiteren van TypeScript’s static typing en andere features.

Nest is gebouwd bovenop twee populaire Node.js bibliotheken: Express en Fastify. Dit betekent dat je kunt profiteren van de schat aan kennis en community-ondersteuning die beschikbaar is voor deze bibliotheken, terwijl je profiteert van de unieke features van Nest. Enkele van de belangrijkste features en functionaliteiten die Nest biedt zijn:

• Dependency Injection systeem: Nest biedt een krachtig Dependency Injection (DI) systeem, dat het proces van het beheren van dependencies in je applicatie vereenvoudigt. Dit kan de testbaarheid en onderhoudbaarheid van je code helpen verbeteren.
  • Ondersteuning voor microservices: Nest biedt eersteklas ondersteuning voor microservices, waardoor je eenvoudig gedistribueerde systemen kunt bouwen die kunnen schalen wanneer je applicatie groeit.
  • Robuuste CLI voor ontwikkeltaken: De Nest CLI is een krachtige command-line tool die het ontwikkelproces vereenvoudigt. Met de CLI kun je nieuwe projecten genereren, bestaande projecten beheren en veelvoorkomende ontwikkeltaken uitvoeren, zoals het bouwen, testen en deployen van je applicatie.

Laten we nu eens kijken wie er in de praktijk het meest gebruik maakt van Nest.

Door wie wordt Nest gebruikt?

Nest heeft inmiddels een breed scala aan gebruikers aangetrokken, van startups tot gevestigde bedrijven, dankzij de krachtige features en het gebruiksgemak. Vooral Node.js developers en backend engineers hebben ontdekt dat Nest een hulpmiddel van onschatbare waarde is voor het bouwen van schaalbare en onderhoudbare server-side applicaties.

Een aantal bekende bedrijven gebruiken Nest voor hun projecten, waardoor de reputatie van Nest als betrouwbaar en krachtig framework verder is versterkt.

Het populaire sportmerk Adidas gebruikt Nest.
Het populaire sportmerk Adidas gebruikt Nest.

Enkele voorbeelden zijn:

• Adidas: Het wereldwijde sportkledingmerk gebruikt Nest voor sommige van zijn back-end applicaties en maakt daarbij gebruik van de modulaire architectuur en TypeScript ondersteuning.
  • Sainsbury’s: Een van de grootste supermarktketens in het Verenigd Koninkrijk, Sainsbury’s, heeft Nest gebruikt voor verschillende interne projecten, waaronder hun digitale platform.
  • ING: Een toonaangevend online leenplatform, ING heeft Nest gebruikt om haar backend diensten te bouwen en te onderhouden.
  • Valudio: Valudio is een softwareontwikkelingsbureau dat gespecialiseerd is in het bouwen van web- en mobiele applicaties. Ze hebben Nest geadopteerd als een van hun go-to frameworks voor backend ontwikkeling.

Voordelen van het gebruik van Nest

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van Nest voor de ontwikkeling van je webapplicatie:

• Schaalbare architectuur: De modulaire architectuur van Nest maakt het gemakkelijk om grootschalige applicaties te bouwen. De ondersteuning voor microservices zorgt ervoor dat je applicatie kan meegroeien met jouw groei, zodat je gemakkelijk nieuwe features en functionaliteit kunt toevoegen.
  • TypeScript ondersteuning voor verbeterde codekwaliteit: Door gebruik te maken van TypeScript helpt Nest developers meer onderhoudbare en robuuste code te schrijven. De static typing en andere features van TypeScript kunnen helpen om fouten in een vroeg stadium van de ontwikkeling op te sporen, wat uiteindelijk leidt tot een hogere kwaliteit van de code.
  • Eenvoudige integratie met andere bibliotheken en frameworks: Nest’s compatibiliteit met populaire Node.js bibliotheken zoals Express en Fastify betekent dat je kunt profiteren van bestaande community resources en ondersteuning. Nest biedt ook eenvoudige integratie met andere bibliotheken en frameworks, waardoor het een veelzijdige keuze is voor een breed scala aan projecten.
  • Actieve gemeenschap en ondersteuning: Nest heeft een actieve en groeiende gemeenschap van developers die bijdragen aan de voortdurende ontwikkeling en ondersteuning bieden via forums, chatrooms en online bronnen. Dit betekent dat als je tegen problemen aanloopt of hulp nodig hebt, je waarschijnlijk de antwoorden zult vinden die je nodig hebt binnen de Nest community.

Met deze voordelen in gedachten is het duidelijk dat Nest een krachtig hulpmiddel is voor het ontwikkelen van webapplicaties.

Vereisten Nest

Voordat je begint met het installatieproces, is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de vereisten die nodig zijn om Nest met succes te installeren en te gebruiken.

Hoewel Nest is ontworpen om gebruikt te door developers met verschillende ervaringsniveaus, zal enige voorkennis helpen om het maximale uit het framework te halen. Bekendheid met de volgende concepten en technologieën wordt aanbevolen:

• JavaScript of TypeScript: Aangezien Nest is gebouwd bovenop Node.js en TypeScript, zal een basiskennis van JavaScript of TypeScript je helpen om effectiever door het framework te navigeren.
  • Node.js en npm: Kennis van Node.js en de bijbehorende pakketbeheerder, npm, is nodig voor het installeren en beheren van Nest en zijn dependencies.
  • Backend ontwikkelingsconcepten: Omdat Nest gericht is op server-side ontwikkeling, is kennis van basisconcepten voor backend ontwikkeling (bijv. RESTful API’s, database interacties, etc.) nuttig.

Systeemvereisten

Nest is compatibel met een groot aantal besturingssystemen en heeft minimale hardwarevereisten, waardoor het een toegankelijke optie is voor developers op verschillende platforms.

• Ondersteunde besturingssystemen: Windows, macOS, Linux
  • Hardwarevereisten: De hardwarevereisten van Nest zijn afhankelijk van Node.js, dat doorgaans minimale vereisten heeft. Raadpleeg de officiële Node.js documentatie voor meer informatie over hardwarecompatibiliteit.
  • Node.js installatie: Voordat je Nest installeert, moet je ervoor zorgen dat Node.js op je systeem is geïnstalleerd. Je kunt controleren of Node.js is geïnstalleerd door node -v in je terminal uit te voeren. Als het niet is geïnstalleerd, volg dan de officiële Node.js installatiegids voor jouw besturingssysteem.

Versies

Wanneer je Nest installeert, moet je kiezen tussen de stabiele en de nieuwste versie. Je keuze hangt af van de eisen van je project en de compatibiliteit met andere bibliotheken of Node.js versies.

• Stabiele vs. nieuwste versies: Voor de meeste projecten kun je het beste de stabiele versie van Nest gebruiken, omdat deze uitgebreid is getest en minder bugs of compatibiliteitsproblemen heeft. Als je echter de nieuwste features en upgrades wilt uitproberen, kun je de nieuwste versie gebruiken. Denk er wel aan dat de nieuwste versie misschien niet zo stabiel is en problemen kan hebben die opgelost moeten worden.
  • Compatibiliteit controleren is belangrijk: Voordat je Nest installeert, is het essentieel om te controleren of het compatibel is met andere bibliotheken en de Node.js versie die je gebruikt. Dit voorkomt mogelijke problemen en zorgt voor een soepel integratieproces. Controleer de officiële Nest documentatie en de repositories van alle andere bibliotheken die je wilt gebruiken voor informatie over compatibiliteit.

Nu je bekend bent met de vereisten en vereisten, gaan we verder met het installeren van Nest op het door jou gekozen besturingssysteem.

Nest installeren

Wat volgt zijn stapsgewijze instructies voor het installeren van Nest op drie verschillende besturingssystemen: Windows, macOS en Linux. Kies de instructies die bij jouw situatie passen en volg ze op.

Nest installeren op Windows

Nest installeren op Windows is een eenvoudig proces. Volg deze stappen om Nest op je Windows machine te installeren.

1. Download Node.js
  2. Installeer Node.js
  3. Controleer de installatie van Node.js
  4. Installeer Nest CLI met npm
  5. Maak een nieuw project
  6. Start de app die je zojuist hebt gemaakt
  7. Test op localhost

1. Node.js downloaden

Voordat je Nest installeert, moet je Node.js op je systeem geïnstalleerd hebben. Ga naar de officiële Node.js downloadpagina en download het Windows installatieprogramma voor de LTS (Long Term Support) versie, die voor de meeste gebruikers wordt aanbevolen.

Het Node.js installatieprogramma voor Windows downloaden.
Het Node.js installatieprogramma voor Windows downloaden.

2. Intalleer Node.js

Voer het Node.js installatieprogramma uit dat je zojuist hebt gedownload en volg de aanwijzingen op het scherm om Node.js op je systeem te installeren. Het installatieprogramma installeert ook npm (Node.js Package Manager), waarmee je de Nest CLI installeert.

3. Verifieer Node.js installatie

Om te controleren of Node.js en npm correct zijn geïnstalleerd, open je een nieuwe opdrachtprompt en voer je de volgende commando’s uit:

node -v npm -v

Deze commando’s zouden de geïnstalleerde versies van respectievelijk Node.js en npm moeten weergeven. Als je versienummers ziet, betekent dit dat de installatie is gelukt.

4. Installeer Nest CLI met npm

Nu Node.js en npm zijn geïnstalleerd, kun je de Nest CLI installeren. De Nest CLI is een opdrachtregelinterface die het maken en beheren van Nest applicaties vereenvoudigt. Voer de volgende opdracht uit op je opdrachtprompt om de Nest CLI te installeren:

npm install -g @nestjs/cli

Deze opdracht installeert de Nest CLI wereldwijd op je systeem, zodat je er vanuit elke map toegang toe hebt.

5. Maak een nieuw project

Met de Nest CLI geïnstalleerd kun je nu een nieuw Nest project maken. Navigeer naar de map waar je je project wilt maken en voer het volgende commando uit, waarbij je nest-app vervangt door de naam van je project:

nest new nest-app

De CLI zal je vragen om een pakketbeheerder te kiezen (npm of Yarn). Selecteer de optie van je voorkeur en de CLI maakt een nieuw Nest project met de gekozen pakketbeheerder.

6. Start de nieuwe app die je zojuist hebt gemaakt

Navigeer naar de nieuw aangemaakte projectmap met de opdrachtprompt:

cd nest-app

Start de applicatie door het volgende commando uit te voeren:

npm run start

Dit commando start de ontwikkelserver, die let op bestandswijzigingen en de applicatie automatisch opnieuw laadt als je updates aanbrengt.

7. Test op localhost

Open je webbrowser en navigeer naar http://localhost:3000. Je zou het standaard welkomstbericht van de Nest applicatie moeten zien: “Hello World!”

Wat je zou moeten zien na een succesvolle Nest installatie op Windows.
Wat je zou moeten zien na een succesvolle Nest installatie op Windows.

Gefeliciteerd! Je hebt Nest met succes geïnstalleerd op je Windows machine en je eerste Nest applicatie gemaakt. Je kunt nu beginnen met het bouwen van je server-side applicatie met behulp van de krachtige features en tools van Nest.

Nest installeren op macOS

Het installatieproces van Nest op macOS is vergelijkbaar met dat van Windows. Volg deze stappen om aan de slag te gaan met Nest op je macOS machine.

1. Download Node.js
  2. Installeer Node.js
  3. Controleer de installatie van Node.js
  4. Installeer Nest CLI met npm
  5. Maak een nieuw project
  6. Start de nieuwe app
  7. Test in je browser

1. Download Node.js

Ga naar de officiële Node.js downloadpagina en download het macOS installatieprogramma voor de LTS (Long Term Support) versie, die voor de meeste gebruikers wordt aanbevolen.

2. Installeer Node.js

Om Node.js op je systeem te installeren, moet je het eerder gedownloade installatieprogramma uitvoeren en de instructies op het scherm volgen. Tijdens het installatieproces wordt ook npm geïnstalleerd. Zodra de installatie is voltooid, kun je npm gebruiken om de Nest CLI te installeren.

3. Controleer Node.js installatie

Om te controleren of Node.js en npm correct zijn geïnstalleerd, open je een nieuw terminalvenster en voer je de gegeven commando’s uit:

node -v npm -v

De eerste opdracht toont de geïnstalleerde versie van Node.js en de tweede opdracht toont de geïnstalleerde versie van npm. Als je versienummers ziet, dan was de installatie succesvol.

4. Installeer Nest CLI met npm

Om het proces van het maken en beheren van Nest applicaties te vereenvoudigen, installeer je de Nest CLI door het gegeven commando in je terminal uit te voeren nu je Node.js en npm hebt geïnstalleerd. De Nest CLI is een command-line interfacetool.

npm install -g @nestjs/cli

Door dit commando uit te voeren, kun je de Nest CLI globaal op je systeem installeren, waardoor je het vanuit elke map kunt gebruiken.

5. Maak een nieuw project

Om een nieuw Nest project te maken, typ je het volgende stukje code in. Zorg ervoor dat je “nest-app” vervangt door de naam die je wilt.

nest new nest-app

Als je de CLI gebruikt, wordt je gevraagd om een pakketbeheerder (npm of Yarn) naar keuze te selecteren. Eenmaal geselecteerd, zal de CLI een nieuw Nest project aanmaken met de gekozen pakketbeheerder.

6. Start de nieuwe app

Ga met de terminal naar de projectmap die onlangs is aangemaakt:

cd nest-app

Voer het onderstaande commando uit om de applicatie te gaan gebruiken:

npm run start

7. Test in je browser

Om het standaard welkomstbericht van de Nest applicatie te bekijken, open je je webbrowser en typ je http://localhost:3000 in de adresbalk. Het bericht zou “Hello World!” moeten zeggen

Wat je zou moeten zien in je browser na een succesvolle installatie van Nest.
Wat je zou moeten zien in je browser na een succesvolle installatie van Nest.

Goed nieuws! Je hebt Nest met succes geïnstalleerd op je macOS apparaat en je eerste Nest applicatie gemaakt. Met alle geweldige functies en tools die Nest biedt, kun je nu beginnen met het ontwikkelen van je server-side applicatie.

Nest installeren op Linux

Om Nest op Linux te installeren, kun je bijna hetzelfde proces gebruiken als bij Windows en macOS. Om aan de slag te gaan met Nest op je Linux computer, volg je deze stappen.

1. Download Node.js
  2. Installeer Node.js
  3. Controleer de installatie van Node.js
  4. Installeer Nest CLI met npm
  5. Maak een nieuw project
  6. Start de nieuwe app
  7. Test in je browser

1. Download Node.js

Zorg er om te beginnen voor dat je Node.js op je computer hebt geïnstalleerd. Je kunt de Linux binaries voor de aanbevolen LTS versie downloaden van de officiële Node.js downloadpagina.

Je kunt ook een pakketbeheerder zoals apt (voor Debian-gebaseerde distributies) of dnf (voor Fedora-gebaseerde distributies) gebruiken om Node.js te installeren. Op een Debian-gebaseerd systeem zoals Ubuntu kun je bijvoorbeeld de volgende commando’s uitvoeren om de pakketlijst bij te werken en Node.js te installeren:

sudo apt update sudo apt install nodejs

Raadpleeg voor andere distributies en pakketbeheerders de officiële Node.js installatie-instructies voor je specifieke Linux-distributie.

2. Installeer Node.js

Als je de Linux binaries hebt gedownload, pak dan het archief uit en volg de installatie-instructies in het meegeleverde README-bestand.

Als je een pakketbeheerder hebt gebruikt, zou Node.js al op je systeem geïnstalleerd moeten zijn.

3. Verifieer Node.js installatie

Om te controleren of Node.js en npm correct zijn geïnstalleerd, open je een nieuw terminalvenster en voer je de onderstaande commando’s uit:

node -v npm -v

4. Installeer Nest CLI met npm

Om het proces van het maken en beheren van Nest applicaties te vereenvoudigen, kun je de Nest CLI installeren. Zorg er eerst voor dat Node.js en npm zijn geïnstalleerd. Voer vervolgens in je terminal het onderstaande commando uit om de Nest CLI te installeren. Hiermee wordt de Nest CLI wereldwijd op je systeem geïnstalleerd, zodat je er vanuit elke map toegang toe hebt.

npm install -g @nestjs/cli

5. Maak een nieuw project

Met de Nest CLI geïnstalleerd kun je nu een nieuw Nest project maken. Voer het volgende commando uit, waarbij je nest-app vervangt door de naam van je project:

nest new nest-app

De CLI zal je vragen om een pakketbeheerder te kiezen. Selecteer de gewenste optie tussen npm en Yarn, en de CLI maakt een nieuw Nest project.

6. Start de nieuwe app

Navigeer met de terminal naar de nieuw aangemaakte projectmap:

cd nest-app

Start vervolgens de nieuwe applicatie:

npm run start

Dit commando start de ontwikkelserver.

7. Test in je browser

Om het welkomstbericht van de standaard Nest applicatie te zien, open je je webbrowser en ga je naar http://localhost:3000. Het bericht dat je zou moeten zien is “Hello World!”

En dat is alles! Nest is nu geïnstalleerd op je Linux besturingssysteem.

Samenvatting

Vandaag hebben we het installatieproces van Nest, een progressief Node.js framework, op verschillende besturingssystemen behandeld, waaronder Windows, macOS en Linux. En als je de gegeven stappen hebt gevolgd, heb je met succes je ontwikkelomgeving opgezet en ben je klaar om applicaties te maken.

Als je dieper in Nest duikt, ontdek je een schat aan bronnen, een actieve community en veel documentatie om je ontwikkelingsreis te ondersteunen.

Als het aankomt op het hosten van je Nest applicatie, overweeg dan Kinsta Applicatie Hosting. Het hostingplatform van Kinsta wordt door ons beheerd en is zeer efficiënt, zodat jij je kunt concentreren op het ontwikkelen van je applicatie terwijl wij serverbeheer, beveiliging en prestatieoptimalisaties voor onze rekening nemen.

Veel succes op je ontwikkelingsreis!