Als je te maken hebt met een falende e-mailmarketingcampagne, kan je misschien denken dat er problemen zijn met het ontwerp of de inhoud ervan. Het is echter simpelweg mogelijk dat WordPress je e-mails niet verstuurt. Als dit het geval is, worden je abonnees niet op de hoogte gebracht van welkomstberichten, accountwijzigingen of promotionele content.

Gelukkig kun je dit probleem oplossen door testmails te sturen. Nadat je er zeker van bent dat WordPress je e-mails aflevert, kun je doorgaan met het versturen van belangrijke informatie naar je publiek.

In dit artikel bespreken we de voordelen van het versturen van testmails in WordPress. Daarna laten we je zien hoe je dit kunt doen met behulp van twee verschillende methoden. Laten we beginnen!

De voordelen van het versturen van een testmail

Als eigenaar van een WordPress website is het belangrijk om er zeker van te zijn dat je e-mails worden verzonden en ontvangen. Vaak is e-mailen de primaire methode om met je volgers en klanten te communiceren.

Hier zijn de verschillende soorten e-mails die je misschien wilt versturen:

• Gehoste e-mails: persoonlijke of zakelijke e-mails afgeleverd door een Email Service Provider (ESP) zoals Google Workspace of Outlook.
  • Transactionele e-mails: geautomatiseerde meldingen voor specifieke acties op je website, zoals het resetten van wachtwoorden, aankoopbewijzen en het indienen van contactformulieren.
  • Promotionele e-mails: marketinge-mails die naar een lijst van abonnees worden gestuurd.

Als je WordPress e-mail niet goed werkt, kun je belangrijke informatie niet met je publiek delen. Je e-mails kunnen bijvoorbeeld naar spam worden gestuurd of verkeerd worden afgeleverd door een slechte serverconfiguratie.

Om dit probleem te voorkomen kun je testmails sturen. Zoals je waarschijnlijk al kunt raden, houdt dit in dat je een basismail stuurt via WordPress en ervoor zorgt dat hij wordt afgeleverd.

Door je WordPress e-mail te testen, kun je je uitgaande communicatie gaan monitoren. Voorheen stuurde je misschien e-mails zonder te controleren of ze werden afgeleverd, geopend of gelezen. Basis testmails kunnen de eerste stap zijn naar verbetering van je e-mailmarketingcampagne.

Zo stuur je een testmail in WordPress (2 methoden)

Als je wilt voorkomen dat je WordPress e-mails als spam gemarkeerd worden, is het belangrijk om regelmatig testmails te versturen. Zo kun je ervoor zorgen dat je in contact blijft met je publiek en hen op de hoogte houdt.

Methode 1: Lokaal een testmail versturen

Als ontwikkelaar wil je misschien uitgaande e-mails of contactformulierinzendingen versturen vanuit je lokale ontwikkelomgeving. Hoewel dit een effectieve manier kan zijn om de functionaliteit van je lokale site te testen, kun je moeite hebben met het proces.

Uitgaande e-mails worden meestal afgehandeld door de standaard SMTP server van de webapplicatie. In een lokale omgeving betekent dit het instellen van een besturingssysteem, webserver en webapplicatie. Als je voor de test een echt adres gebruikt, kan dat de geloofwaardigheid van je e-mail schaden.

Om dit probleem op te lossen kun je MailHog gebruiken. Dit is een open-source e-mailtestprogramma dat een neppe SMTP server op je lokale site aanmaakt. Met MailHog kun je e-mails versturen en ontvangen vanuit je lokale webapplicatie. Bovendien werkt het perfect samen met DevKinsta, waardoor het erg handig en gemakkelijk te gebruiken is.

Stap 1: MailHog downloaden

Een groot voordeel van het gebruik van MailHog is dat het niet geïnstalleerd hoeft te worden. Dit maakt het ongelooflijk licht en draagbaar, zodat je het op bijna elk besturingssysteem kunt gebruiken. Je moet echter nog wel het download- en configuratieproces doorlopen.

Als je een Windows besturingssysteem hebt, ga dan naar de MailHog Github pagina. Zoek hier naar de nieuwste versie en download die:

Download MailHog
Download MailHog

Momenteel is de nieuwste versie MailHog 1.0.1. Nadat je het gedownloade .exe bestand hebt uitgevoerd, zal het programma automatisch worden uitgevoerd. Dit zal de SMTP server instellen op poort 1025 en de HTTP server op poort 8025.

Als je waarschuwingen krijgt, moet je de firewallbeperkingen opheffen. Hierdoor kan MailHog op je lokale omgeving draaien.

Als MailHog eenmaal is ingesteld, kun je een webbrowser openen. Ga dan naar localhost:8025 of 127.0.0.1:8025, die je naar de MailHog Web UI brengt.

Voor macOS gebruikers kun je MailHog downloaden met Homebrew. Zorg er eerst voor dat de Homebrew packagemanager op je computer is geïnstalleerd. Voer dan dit commando in de commandoterminal in:

brew install mailhog

Vervolgens moet je MailHog starten. Je kunt dit doen door mailhog in te voeren.

Je kunt ook dit commando gebruiken:

brew services start mailhog

Hiermee wordt MailHog automatisch gestart bij het inloggen en als achtergronddienst uitgevoerd. Nadat je de bevestiging hebt gekregen dat MailHog draait, kun je localhost:8025 of 127.0.0.1:8025 bezoeken in een browservenster:

MailHog UI
MailHog UI

Zodra deze MailHog Web UI goed werkt, kun je verder gaan met het configureren van het programma!

Stap 2: MailHog configureren

MailHog werkt door e-mails door te sturen met mhsendmail. Dit is een vervanging voor sendmail die mail doorstuurt naar een localhost:1025 SMTP server. Om MailHog volledig te configureren, moet je mhsendmail instellen.

Je kunt mhsendmail op een paar verschillende manieren installeren. Als je Ubuntu gebruikt, voer dan het volgende commando in:

wget https://github.com/mailhog/mhsendmail/releases/download/v0.2.0/mhsendmail_linux_amd64

Vervolgens moet je het bestand uitvoerbaar maken en in je gebruikersdirectory plaatsen. Dit kun je doen met dit commando:

sudo chmod +x mhsendmail_linux_amd64

sudo mv mhsendmail_linux_amd64 /usr/local/bin/mhsendmail

Als je Homebrew gebruikt, moet je eerst Go installeren:

brew install go

Download en installeer vervolgens mhsendmail met dit commando:

go install github.com/mailhog/mhsendmail@latest

Vervolgens kun je je lokale webapplicatie configureren om mhsendmail te gebruiken. Voor Linux besturingssystemen wordt standaard sendmail gebruikt.

Om dit te veranderen, moet je je php.ini bestand bewerken, dat meestal in de root map staat. Als je dit bestand moet vinden, voer dan het volgende commando in:

php -i | grep 'php.ini'

Verander de waarde sendmail_path in sendmail_path = /usr/local/bin/mhsendmail

Je kunt deze waarde ook gebruiken: sendmail_path = /usr/sbin/sendmail -S mail:1025

Als je een Mac gebruiker bent, moet je het Postfix configuratiebestand bewerken. Daarvoor kun je deze configuratie gebruiken:

myhostname = localhost

relayhost = [127.0.0.1]:1025

Je kunt ook overwegen om extra configuratietaken uit te voeren, hoewel dit niet noodzakelijk is. Met verschillende commando’s kun je een standaard aangepaste hostnaam instellen en andere variabelen configureren.

Stap 3: Een lokale testmail versturen

Zodra je MailHog hebt geconfigureerd, kun je je eerste testmail versturen. Met de CLI van MailHog kun je de richtlijn mhsendmail gebruiken:

mhsendmail [email protected] <<EOF
From: John Doe <[email protected]>
To: Test <[email protected]>
Subject: Hello, MailHog!

Hey there,
Missing you pig time.

Hogs & Kisses,
John

EOF

De <<EOF directive zal een aangepast scheidingsteken configureren, waardoor je de testmail-informatie in de terminal kunt invoeren. Het commando mhsendmail stuurt de e-mail naar jouw MailHogadres.

Op macOS besturingssystemen kun je testmails op een andere manier versturen. Voer daarvoor het volgende commando uit:

date | mail -s "Hello, MailHog!" [email protected]

Voor Windows gebruikers kun je een e-mail versturen met PowerShell. Dit kan door dit commando in te voeren:

Send-MailMessage -To "[email protected]" -From "[email protected]" -Subject "Hello, MailHog!" -SmtpServer "localhost" -Port 1025

Als alternatief kun je een PHP script gebruiken om de mailgegevens te definiëren. Vervolgens kan een PHP mail() functie de testmail versturen. Hier zie je hoe je dit kunt doen:

<?php
$to = "[email protected]";
$subject = "Hey, I’m Pi Hog Pi!";
$body = "Hello, MailHog!";
$headers = "From: [email protected]" . "rn";
mail($to,$subject,$body,$headers);
?>

Dit zou een testmail moeten versturen met MailHog.

Stap 4: De resultaten van de testmail controleren

Als je MailHog correct hebt geconfigureerd, zou je de afleverstatus van je e-mail moeten kunnen controleren. Door in je browser naar http://localhost:8025/ te gaan, kun je de MailHog Web UI openen. Hier kun je nieuwe e-mails bekijken en ze openen om de content te controleren.

Je kunt ook ons lokale WordPress ontwikkelingspakket DevKinsta gebruiken. Deze tool gebruikt MailHog als e-mailclient, zodat je je lokale site en e-mails op één plaats kunt beheren:

DevKinsta homepagina
DevKinsta

Open eerst DevKinsta en selecteer een website:

DevKinsta sites
DevKinsta sites

Dit opent de pagina Site info. Klik aan de linkerkant op het mailpictogram:

DevKinsta e-mailinbox
DevKinsta e-mailinbox

Binnen je inbox kun je je lokale e-mails beheren. Je kunt op elke e-mail klikken om de hoofdcontent te lezen:

Lokale e-mails beheren in DevKinsta
Lokale e-mails beheren in DevKinsta

Rechtsboven elke e-mail kun je het prullenbakpictogram selecteren om hem te verwijderen. Je kunt ze ook als gelezen markeren of de brongegevens bekijken.

Als er iets fout gaat, kun je de MailHog logs van DevKinsta bekijken. Om toegang te krijgen tot deze gegevens voer je dit Docker commando uit:

docker logs -f devkinsta_mailhog

Dit kan je helpen eventuele problemen met je testmails te lokaliseren en op te lossen.

Vergeet niet dat je ook onze Kinsta APM tool kunt gebruiken om prestatieproblemen op je WordPress site op te sporen. Als je een Kinsta account hebt, krijg je gratis toegang tot deze tool.

Methode 2: Een plugin gebruiken

Een van de gemakkelijkste manieren om testmails te versturen in WordPress is door de juiste plugin te installeren. Voor deze tutorial gebruiken we WP Mail SMTP.

Stap 1: WP Mail SMTP installeren

WP Mail SMTP is een gratis tool die de wp_mail() functie herconfigureert. Na installatie zorgt de plugin voor de levering van e-mail door de juiste SMTP hostgegevens of een ingebouwde SMTP mailprovider in te stellen:

WP Mail SMTP plugin
WP Mail SMTP

Zodra je een van de aanbevolen SMTP mailproviderintegraties gaat gebruiken, kun je e-mails versturen met de directe API van je provider. Zelfs als je SMTP poorten geblokkeerd zijn, zal WP Mail SMTP met succes je testmails versturen.

Om te beginnen installeer en activeer je WP Mail SMTP. Daarna moet je de installatie instructies volgen.

Stap 2: Je SMTP mailer kiezen

De eerste stap bij het configureren van WP Mail SMTP is het kiezen van een SMTP mailer. Eenvoudig gezegd; dit is de dienst die je gaat gebruiken om testmails te versturen:

Kies een SMTP mailer
Kies een SMTP mailer

Hier zijn alle SMTP instellingsopties waaruit je kunt kiezen:

• SendLayer
  • SMTP.com
  • Sendinblue SMTP
  • Mailgun SMTP
  • SendGrid SMTP
  • Postmark SMTP
  • SparkPost SMTP
  • Gmail SMTP (Gmail, Google Workspace, G Suite)
  • Microsoft SMTP (Outlook, Office 365)
  • Amazon SES SMTP
  • Zoho Mail SMTP

WP Mail SMTP adviseert SendLayer, SMTP.com of Sendinblue te gebruiken. Zodra je een mailer hebt gekozen, klik je op Save and Continue.

Vervolgens moet je een API sleutel invoeren voor je mailer. Kies vervolgens een From Name. Deze zal worden vermeld als de afzender van je testmails. Je kunt ook de optie Force From Name inschakelen als je deze identificatie voor alle e-mails in de hele site wilt gebruiken:

SMTP details toevoegen
SMTP details toevoegen

Voer tot slot een From Email in, dat is het adres waarvandaan e-mails worden verstuurd. Je hebt ook de mogelijkheid om de instelling Force From Emails aan te zetten. Als je klaar bent, druk je op Save and Continue.

Stap 3: Een testmail sturen

Om je eerste testmail te versturen, ga je naar WP Mail SMTP > Tools in je WordPress dashboard. Zoek dan de Email Test tab:

Verstuur testmail in WP Mail SMTP
Verstuur testmail in WP Mail SMTP

De Send to e-mail wordt automatisch ingesteld op het standaard adminmailadres van je site. Je kunt dit echter veranderen in een andere ontvanger.

Vervolgens kun je kiezen of je de e-mail in HTML of in platte tekst wilt versturen. We raden aan de HTML instelling aan te laten staan. Om te eindigen klik je op Send Email.

Stap 4: De resultaten van testmails controleren

Zodra je testmails verstuurt, krijg je onmiddellijk feedback over de aflevering. Als de e-mail correct is verzonden, zie je een succesmelding. Het kan echter ook zijn dat je actie moet ondernemen om de bezorgbaarheid te verbeteren:

Testmail resultaten in WP Mail SMTP
Testmail resultaten in WP Mail SMTP

Als WP Mail SMTP je meldt dat de e-mail is verzonden, kun je je inbox openen ter bevestiging. Als beheerder ontvang je een e-mail als de test geslaagd is:

Geslaagd testmailbericht in WP Mail SMTP
Geslaagd testmailbericht in WP Mail SMTP

Als je geen succesbericht ziet, kun je proberen nog een testmail te versturen. Als alternatief moet je misschien je DNS records configureren met SPF, DKIM of DMARC. De plugin zal je echter informeren als je deze acties moet ondernemen.

Samenvatting WordPress

WordPress kan onbetrouwbaar zijn als het gaat om het versturen van e-mails. Om ervoor te zorgen dat je abonnees de juiste updates ontvangen, is het nodig om testmails te maken. Zo kun je ervoor zorgen dat al je websitecommunicatie correct functioneert.

Zoals in dit bericht te zien is, kun je een plugin als WP Mail SMTP gebruiken om een testmail in WordPress te versturen. Als alternatief wil je er misschien handmatig een versturen met MailHog.

Wil je een gemakkelijke manier om je testmails te controleren? Met DevKinsta kun je alle e-mails die je lokaal verstuurt bekijken en verwijderen. Download de DevKinsta ontwikkelingssuite vandaag nog om aan de slag te gaan!