Heb je een manier nodig om WooCommerce te downgraden zonder de gegevens van je winkel te verliezen?

Als een nieuwe versie van WooCommerce problemen op je site veroorzaakt, ben je misschien op zoek naar een kortetermijnoplossing om je winkel meteen te laten werken.

WooCommerce downgraden geeft je die mogelijkheid door je direct terug te laten keren naar hoe het was vóór de update.

In dit artikel leer je 3 codevrije manieren om de WooCommerce versie van je winkel te downgraden, samen met enkele belangrijke tips en overwegingen om problemen te voorkomen terwijl je dit doet.

Waarom en wanneer moet je WooCommerce downgraden?

De belangrijkste situatie waarin je WooCommerce zou kunnen downgraden is een of ander compatibiliteitsprobleem, hetzij in de core van de WooCommerce plugin zelf, hetzij in een van je extensies (d.w.z. WooCommerce plugins en thema).

Hoewel het WooCommerce team elke release grondig test, zijn er zoveel variabelen dat er nog steeds problemen kunnen ontstaan. Kanttekening – WooCommerce logging instellen is een geweldige manier om deze problemen op te sporen.

Zo zorgde WooCommerce 3.0 bijvoorbeeld voor problemen met productfoto-galerijen, waardoor veel winkels teruggingen naar de vorige versie totdat de oplossing werd uitgebracht.

Het is echter belangrijk op te merken dat het downgraden van WooCommerce geen oplossing is voor de lange termijn.

Het langdurig gebruik van een oudere versie van WooCommerce kan uiteindelijk veiligheids- of prestatieproblemen bij je winkel veroorzaken. Dat laatste kan blijken als je de prestaties debugt met een tool als Kinsta APM. Je kunt ook tools als Query Monitor, MyKinsta analytics, of PHP testtools gebruiken om problemen te monitoren.

In plaats daarvan is het downgraden van WooCommerce een tijdelijke lapmiddel dat je kunt gebruiken om je winkel werkend te houden terwijl jij of anderen een meer permanente oplossing uitwerken.

Die “permanente oplossing” kan zijn dat het WooCommerce team een bekende bug repareert. Of het kan enige handmatige inspanning van jouw kant vergen, zoals het aanpassen van aangepaste code die je hebt toegevoegd of het overschakelen op een andere WooCommerce extensie voor bepaalde functionaliteit.

Belangrijke voorbereidingsstappen voordat je de versie van WooCommerce downgradet

Voordat je WooCommerce downgradet, moet je enkele basisvoorbereidingen treffen om er zeker van te zijn dat je geen problemen tegenkomt.

1. Maak een backup

Voordat je wijzigingen in je winkel aanbrengt, moet je een volledige backup van je site maken. Op die manier heb je altijd een veilig herstelpunt wat er ook gebeurt (of zo “veilig” als maar kan).

Als je WooCommerce bij Kinsta host, maakt Kinsta al elke dag automatisch een backup van je site. Toch raden we aan om een handmatige backup te maken, zodat je de laatste versie hebt, want klant- of ordergegevens kunnen veranderd zijn sinds die automatische backup.

Als je een helpende hand nodig hebt, hebben we complete handleidingen over hoe je een backup van WordPress maakt en hoe je een WordPress-backup herstelt.

2. Gebruik een testsite

Een testsite is een identieke kopie van je WooCommerce winkel in een veilige, private sandbox. Het geeft je een veilige plek om wijzigingen aan je site te testen zonder dat dit invloed heeft op de live versie van je winkel.

Waar mogelijk raden we altijd aan om WooCommerce te downgraden op een testversie van je site voordat je dat doet op de live versie van je site.

Dit helpt je eventuele problemen op te vangen, waaronder sommige databaseproblemen die uniek zijn voor WooCommerce.

Als je je WordPress site bij Kinsta host, kun je gemakkelijk een WooCommerce testsite opzetten vanuit MyKinsta. Alle Kinsta klanten krijgen gratis toegang tot een testomgeving, en Kinsta biedt ook premium testomgevingen voor mensen die meer flexibiliteit nodig hebben.

Als je nog niet bij Kinsta host, zijn hier enkele andere manieren om testsites te maken.

3. Controleer op WooCommerce databaseveranderingen

Een lastig punt bij het downgraden van WooCommerce versus het downgraden van andere WordPress plugins is dat WooCommerce soms wijzigingen aanbrengt in de WordPress database bij het updaten naar een nieuwe versie.

Je hebt dit bericht waarschijnlijk wel eens gezien na het updaten van WooCommerce – er staat meestal iets als “WooCommerce database update required”.

Het WooCommerce database update bericht.
Het WooCommerce database updatebericht.

Als je WooCommerce direct na het updaten downgradet en er was geen database-upgrade (of je hebt de database upgrade nog niet uitgevoerd), dan zou je geen problemen moeten tegenkomen.

Als je echter wel de database-update hebt uitgevoerd en je probeert nu te downgraden naar een versie die de oudere databaseversie gebruikt, dan kan dat problemen opleveren.

Daarom is het belangrijk om een backup van je site te maken en dingen te testen op een testsite voordat je de live versie van je winkel downgradet.

4. Controleer op compatibiliteitsproblemen in WooCommerce extensies

Tot slot wil je ook rekening houden met compatibiliteitsproblemen in andere WooCommerce plugins die je gebruikt, samen met je WooCommerce thema.

Misschien gebruik je bijvoorbeeld een wishlistplugin die alleen compatibel is met de nieuwste versie van WooCommerce. In dat geval kan het downgraden van WooCommerce problemen veroorzaken met die plugin.

Nogmaals, het gebruik van een testsite kan heel nuttig zijn om deze compatibiliteitsproblemen op te sporen voordat je wijzigingen aanbrengt in je live winkel.

Zo downgrade je de WooCommerce plugin naar een vorige versie: 3 methoden

Laten we nu stap voor stap bekijken hoe je je WooCommerce versie kunt downgraden met behulp van 3 verschillende methoden.

Al deze methoden bereiken hetzelfde, dus je bent vrij om degene te kiezen die jou het gemakkelijkst lijkt. Wij raden echter de eerste methode aan als de beste optie voor de meeste mensen, en daarom hebben we die als eerste op de lijst gezet.

Maar voordat we beginnen, nog een herinnering om een backup van je winkel te maken en op een testsite te werken als je deze methoden gebruikt.

Nogmaals, ze zouden prima moeten werken – maar het feit dat WooCommerce soms database-updates uitvoert tussen versies kan wat variabelen introduceren. Daarom raden we je altijd aan het zekere voor het onzekere te nemen en voorzorgsmaatregelen te nemen!

1. Download en installeer een oudere WooCommerce versie via het WordPress dashboard

Dankzij een recente WordPress core-update kun je met WordPress nu elke versie van een plugin handmatig opnieuw installeren, rechtstreeks vanuit je WordPress dashboard.

Dit biedt de eenvoudigste manier om WooCommerce te downgraden, omdat je niet langer FTP hoeft te gebruiken (hoewel we die methode hierna behandelen).

Dit is hoe het werkt.

Download de versie van WooCommerce die je wilt gebruiken van WordPress.org

Om te beginnen ga je naar de Advanced view van de WooCommerce pluginlijst op WordPress.org.

Je kunt op deze link klikken om er rechtstreeks heen te gaan of naar de hoofdpagina van de lijst gaan en op Advanced View klikken.

Zo open je de Advanced View.
Zo open je de Advanced View.

Scroll dan naar beneden naar Previous Versions onder het onderdeel Advanced Options.

Gebruik de dropdown om de versie van WooCommerce te kiezen waarnaar je wilt downgraden en klik dan op Download om het ZIP bestand van die versie naar je computer te downloaden.

Gebruik de dropdown om de versie van je voorkeur te kiezen.
Gebruik de dropdown om de versie van je voorkeur te kiezen.

Als je hier wat hulp nodig hebt, hebben we een complete handleiding voor het downloaden van oudere versies van plugins.

Installeer de oudere versie via je WordPress dashboard

Nu moet je de oudere versie van WooCommerce installeren via je WordPress dashboard, net zoals je elke andere plugin met een ZIP bestand installeerde:

1. Ga naar Plugins → Add New in je WordPress dashboard.
  2. Klik op de knop Upload Plugin.
  3. Gebruik de bestandskiezer om het ZIP bestand te selecteren dat de oudere versie van WooCommerce bevat (de versie waarnaar je wilt downgraden).
  4. Klik op Install Now.
Installeer de oude versie zoals je elke andere plugin zou installeren.
Installeer de oude versie zoals je elke andere plugin zou installeren.

Daarna zou WordPress je een prompt moeten tonen met de vraag of je je bestaande versie van WooCommerce wilt overschrijven met de versie die je zojuist hebt geïnstalleerd.

Controleer de versienummers om er zeker van te zijn dat alles klopt en klik dan op de knop Replace current with uploaded om te bevestigen.

Bevestig de WooCommerce downgrade.
Bevestig de WooCommerce downgrade.

Je zou nu een succesbericht moeten zien dat je vertelt “Plugin downgraded successfully” En dat is het! Je hebt zojuist WooCommerce officieel gedowngraded en je bent helemaal klaar.

Het WooCommerce downgrade succesbericht.
Het WooCommerce downgrade succesbericht.

2. Gebruik FTP om de oudere versie te uploaden

Als andere optie kun je WooCommerce ook downgraden door via FTP verbinding te maken met je server.

Voordat WordPress de feature toevoegde om plugins te downgraden vanuit het WordPress dashboard, was dit de enige manier om WooCommerce handmatig te downgraden.

Maar omdat die andere feature nu wel bestaat, is het echt niet nodig om met de extra complexiteit van FTP aan de slag te gaan.

Deze methode kan ook een paar minuten downtime veroorzaken, dus misschien wil je de onderhoudsmodus van WordPress inschakelen terwijl je je werk uitvoert.

Als je toch de voorkeur geeft aan deze methode, is dit hoe het werkt..

Download de versie van WooCommerce die je wilt gebruiken van WordPress.org

Ga om te beginnen naar de Advanced View van de WooCommerce lijst op WordPress.org en download de versie van WooCommerce die je wilt gebruiken.

We hebben meer geavanceerde instructies in de vorige methode als je hier hulp bij nodig hebt.

Maak verbinding met je server via FTP

Vervolgens moet je een FTP client gebruiken om via FTP verbinding te maken met de server van je WordPress site. Voor het voorbeeldscreenshot hieronder gebruiken we de gratis FileZilla FTP client.

Als je niet zeker weet hoe je dat moet doen, kun je onze handleiding lezen over het gebruik van FTP om verbinding te maken met WordPress.

Hernoem de bestaande WooCommerce pluginmap

Zodra je verbonden bent via FTP, navigeer je naar wp-content/plugins op je server.

Zoek de map woocommerce en hernoem die naar woocommerce-delete. Dit zal die versie van WooCommerce op je site uitschakelen, terwijl de bestanden op je server bewaard blijven voor het geval er iets misgaat.

Hernoem de bestaande WooCommerce map.
Hernoem de bestaande WooCommerce map.

Zodra je met succes downgradet, kun je deze map echter verwijderen.

Wees je ervan bewust dat je winkel stopt met werken vanaf het moment dat je de pluginmap hernoemt tot het moment dat de upload uit de volgende sectie eindigt.

Uitpakken en uploaden van de oudere versie van WooCommerce

Om alles af te ronden moet je de oudere versie van WooCommerce uploaden die je van WordPress.org hebt gedownload.

Dit is hoe je het doet:

1. Gebruik je lokale computer om het ZIP bestand dat je van WordPress.org hebt gedownload uit te pakken.
  2. Upload de uitgepakte woocommerce map van je lokale computer naar de plugins map op je WordPress server.
  3. Wacht tot de upload voltooid is (dit kan enkele minuten duren, afhankelijk van de snelheid van je internetverbinding).

Zodra het uploaden klaar is, zou de gedowngrade versie van WooCommerce actief moeten zijn op je site.

Om de zaak af te ronden kun je de map woocommerce-delete, die de vorige versie van WooCommerce bevat, verwijderen zodra je hebt gecontroleerd of je winkel werkt.

3. Gebruik de WP Rollback Plugin

Als je het niet erg vindt om een nieuwe plugin op je winkel te installeren, dan kun je met de gratis WP Rollback plugin gemakkelijk de WooCommerce versie downgraden, rechtstreeks vanuit je WordPress dashboard.

Dit is hoe je het gebruikt om WooCommerce te downgraden:

1. Installeer en activeer de gratis WP Rollback plugin op je WooCommerce site. Hij staat vermeld op WordPress.org, dus je kunt hem net als elke andere gratis plugin installeren.
  2. Ga naar Plugins → Installed Plugins in je WordPress dashboard.
  3. Zoek de WooCommerce plugin in de lijst.
  4. Klik op de link Rollback onder de vermelding van de WooCommerce plugin.
Zo krijg je toegang tot de rollback optie.
Zo krijg je toegang tot de rollback optie.

Dit opent een nieuwe interface waarin alle beschikbare versies van WooCommerce staan waarnaar je kunt downgraden.

Selecteer de versie die je wilt gebruiken via het betreffende keuzerondje. Klik dan op de knop Rollback onderaan het scherm.

Kies de versie waarnaar je wilt downgraden.
Kies de versie waarnaar je wilt downgraden.

Je ziet nu een popup die je geselecteerde versienummers bevestigt. Als alles er goed uitziet, klik dan op de knop Rollback in de popup om verder te gaan.

Bevestig de WooCommerce downgrade.
Bevestig de WooCommerce downgrade.

Na even wachten zou je een succesbericht moeten zien dat je vertelt dat WooCommerce met succes is gedowngraded. In tegenstelling tot de eerste methode zal het bericht Plugin updated successfully” luiden, maar dat betekent nog steeds dat de versie is gedowngraded.

Hoe het succesbericht er na het downgraden uitziet.
Hoe het succesbericht er na het downgraden uitziet.

Samenvatting

Als je WooCommerce gebruikt, moet je misschien WooCommerce downgraden om belangrijke functionaliteit te behouden of tijdelijk compatibiliteitsproblemen op te lossen terwijl je wacht op een meer permanente oplossing.

In het algemeen kun je WooCommerce downgraden net als elke andere WordPress plugin.

De eenvoudigste optie is om gewoon een oudere versie van WooCommerce te uploaden via je WordPress dashboard, maar je kunt ook FTP of de gratis WP Rollback plugin gebruiken.

Wees je er echter van bewust dat de database-updates van WooCommerce soms problemen kunnen veroorzaken bij het downgraden die je bij andere plugins niet zou ervaren.

Daarom is het essentieel om een backup van je winkel te maken en dingen te testen op een testsite voordat je ze toepast op je live winkel.

Als je nog steeds problemen ondervindt, kun je ook onze volledige handleiding lezen over hoe je WordPress kunt downgraden, met methoden voor de coresoftware, PHP versies en meer.