In de vorige tutorial lieten we zien hoe je media kunt offloaden naar Amazon S3. Vandaag bespreken we enkele opties waarmee je media kunt offloaden van je WordPress-website naar Google Cloud Storage, alsook de optie om je media direct te laden vanaf Google Cloud Storage of een CDN.

Aangezien Kinsta wordt ondersteund door het Google Cloud Platform zijn we natuurlijk groot fan van hun technologie en infrastructuur. De voornaamste reden om dit te doen is om te besparen op opslagruimte.

Google Cloud Storage is slechts een klein deel van de vele producten en diensten die Google Cloud Platform levert. Vanwege de enorme infrastructuur van Google en het feit dat ze opslag in enorme volumes managen, is Google in staat om bijzonder lage prijzen te rekenen voor opslag. Veel lagere prijzen dan een WordPress-host.

Meestal wordt cloudopslag zoals deze gebruikt voor sites die ofwel extra backups nodig hebben met een oplossing zoals onze externe backup addon, of grote bestanden moeten leveren (afbeeldingen, foto’s, downloads, software, video’s, games). Een aantal van hun meest bekende klanten zijn Spotify, Vimeo, Coca-Cola, Philips, Evernote en Motorola.

Het automatisch offloaden van grote bestanden naar Google Cloud Storage is een makkelijke manier om te besparen op opslagruimte! 👍Click to Tweet
Important

Voor Kinsta gebruikers die het proces van het opzetten van een externe opslagprovider zoals Google Cloud Storage niet willen doorlopen, bieden we een one-click schijfruimte add-on aan.

Google Cloud Storage vs. Google Cloud CDN

Google Cloud Storage moet niet verward worden met Google Cloud CDN of een andere CDN-aanbieder. Een Content Delivery Network (CDN) is specifiek ontworpen om je media sneller te laten laden, terwijl Google Cloud Storage specifiek is ontworpen als een oplossing voor grote opslagvolumes.

Desalniettemin kan Google Cloud Storage wel helpen om je website sneller te maken, doordat het gebruik maakt van zogeheten multi-regionale opslag. Dit betekent dat content binnen Google Cloud Storage wordt opgeslagen op en geladen vanaf meerdere locaties binnen een regio, net als een CDN dat doet. Het gebruikt zelfs dezelfde technologie om te cachen. Maar het is belangrijk om op te merken dat dit niet over de hele wereld werkt en waarschijnlijk een hogere netwerklatentie zal hebben dan een volwaardige CDN-oplossing. Google Cloud Storage laat je kiezen tussen drie regio’s:

Maar we zullen je hieronder laten zien hoe je ook een CDN kunt gebruiken naast Google Cloud Storage.

Kosten van Google Cloud Storage

Google Cloud Platform biedt een  gratis proefperiode aan van 12 maanden, ter waarde van $300, voor nieuwe klanten. Als je nog nooit een betalende klant bent geweest bij Google Cloud Platform en je je nog niet eerder hebt geregistreerd voor de gratis proefperiode, kom je hiervoor in aanmerking. Dit is een perfecte manier om Google Cloud Storage te testen en te kijken of het goed werkt met jouw website, zonder dat je iets hoeft te betalen. Zie de FAQs voor de probeerversie en kosten van Google Cloud Storage.

Google Cloud Platform gratis proefversie

Google Cloud Platform gratis proefversie

WordPress Google Cloud Storage in combinatie met WP-Stateless

De eerste optie die je hebt om Google Cloud Storage te integreren met je WordPress-website is door de gratis WP-Stateless-plug-in te gebruiken, ontworpen door het geweldige team van Usability Dynamics.

Deze plug-in kopieert automatisch bestanden van je WordPress-website naar Google Cloud Storage zodra ze in de mediabibliotheek worden geladen. Daarna biedt de plug-in verschillende opties, zoals het maken van een backup van je media of zelfs het verwijderen van je media van WordPress en de media direct laden vanaf Google Cloud Storage.

WP-Stateless WordPress-plug-in

WP-Stateless WordPress-plug-in

Deze plug-in is nog vrij nieuw, maar heeft al een prima reputatie en wordt actief onderhouden en verbeterd. Op het moment dat we dit schrijven heeft het 2000 actieve installaties met een indrukwekkende sterbeoordeling van 5 van 5. De plug-in biedt ook officiële compatibiliteit met de volgende plug-ins van derden:

Als een plug-in niet hierboven wordt genoemd, betekent dat nog niet per sé dat deze niet zal werken. Dit zijn alleen de plug-ins waar het team van UsabilityDynamics extra tijd in heeft gestopt om bugs op te lossen en je van compatibiliteit te kunnen verzekeren. Toch raden we altijd aan om nieuwe plug-ins zoals deze eerst te testen in een proefomgeving.

Stap 1

Het installeren van de gratis WP-Stateless plug-in doe je door deze te downloaden van de WordPress-verzameling of door te zoeken op “WP-Stateless” binnen je WordPress-dashboard onder “Add New Plugins”. Klik op “Install Now” en activeer de plug-in.

Het installeren van de WP-Stateless WordPress-plug-in

Het installeren van de WP-Stateless WordPress-plug-in

Stap 2

Klik op “Begin Setup Assistant”. Je kunt ook hun instructies voor een handmatige installatie volgen.

WP-Stateless setup

WP-Stateless setup

Stap 3

Klik op “Google Login”. Je moet het Google-account gebruiken dat je wilt verbinden aan deze website en je moet toestemming geven voor alle verzoeken voor toegang. Als je twijfelt over het toegang geven tot je Google-account, lees dan de documentatie over het verzoek tot toegang. Als je liever geen toegang geeft tot je Google-account, dan kun je ook altijd nog gaan voor het handmatige installatieproces.

WP-Stateless Google login

WP-Stateless Google login

Stap 4

Klik op “Toestaan” zodat ze je data binnen alle Google Cloud Platform-diensten kunnen zien en managen. Opmerking: Zodra het inlogproces doorlopen is bewaren ze verder geen tokens of inloggegevens.

Verzoek om toegang tot je Google-account

Verzoek om toegang tot je Google-account

Stap 5

WP-Stateless helpt je bij het configureren van je Google Cloud-project en de zogeheten ‘bucket’ die al je WordPress-mediabestanden zal opslaan.

Belangrijk: Als je je eigen aangepaste domeinnaam of CDN URL wilt gebruiken bij Google Cloud Storage, zorg er dan voor dat je bucket exact dezelfde naam heeft als je CDN domein-URL. Bucketnaam: gcs.jouwdomein.com. Je zult een waarschuwing krijgen als je leestekens probeert te gebruiken, maar punten zijn geen probleem bij bucketnamen. Zolang het maar begint en eindigt met een cijfer of een letter.

WP-Stateless project en bucket

WP-Stateless project en bucket

Zodra je alles hebt geconfigureerd klik je op “Continue”. Je zou dan een bevestiging moeten krijgen dat alles goed ingesteld is.

WP-Stateless setup

WP-Stateless setup

Google Cloud Storage instellingen bij de WP-Stateless plug-in

Je vindt de WP-Stateless en Google Cloud Storage instelling bij “Media → Stateless Settings.” Onder de “Settings”-tab kun je de modus instellen die je wilt hebben.

WP-Stateless modus

WP-Stateless modus

Maak je je zorgen of je je mediabestanden later nog wel weer kan terughalen? Maak je geen zorgen, de plug-in heeft een synchronisatie-feature (hier hebben we het later meer over) mocht je naar een oude versie terug willen gaan. Je kunt ook nog altijd je WordPress-uploadmappen terughalen van de Google Cloud Storage Bucket zelf, aangezien het eenvoudigweg je mediabibliotheek nabootst (zoals je hieronder kunt zien).

Google Cloud Storage WordPress bucket mappen

Google Cloud Storage WordPress bucket mappen

Verder naar beneden op de pagina heb je nog enkele aanvullende instellingen:

Aanvullende instellingen van WP-Stateless

Aanvullende instellingen van WP-Stateless

Afbeeldingen die je uploadt naar je WordPress-mediabibliotheek worden automatisch gekopieerd naar Google Cloud Storage. Maar nadat je de plug-in voor het eerst hebt geconfigureerd zul je een massa-synchronisatie willen doen. Onder “Media → Stateless Settings → Sync” heb je de volgende opties:

WP-Stateless sync

WP-Stateless sync

WordPress Google Cloud Storage instellen met WP Offload Media

De tweede mogelijkheid om Google Cloud Storage te integreren met je WordPress-website is het gebruiken van de net zo gave én gratis WP Offload Media Lite plug-in (of de premium WP Offload Media) van Delicious Brains Inc.

Downtime en WordPress problemen? Kinsta is de hosting oplossing speciaal ontworpen om jou tijd te besparen! Bekijk onze kenmerken
WP Offload Media WordPress-plug-in

WP Offload Media WordPress-plug-in

Met de lite-versie van deze plug-in zul je zeker aan de meeste van je behoeften kunnen voldoen; maar er zijn nog wat handige features als je upgrade naar de premium-versie:

Stap 1

Het installeren van de gratis WP Offload Media Lite plug-in doe je door deze te downloaden van de WordPress-bibliotheek of door te zoeken op “WP Offload Media Lite” binnen je WordPress-dashboard onder “Add New Plugins”. Klik op “Install Now” en activeer de plug-in.

Installeren van de WP Offload Lite WordPress-plug-in

Installeren van de WP Offload Lite WordPress-plug-in

Stap 2

Volg hun snelstart-instructies voor Google Cloud Storage:

Google Cloud Storage CDN-integratie

Maak je je zorgen over de prestaties van Google Cloud Storage? Het is waar dat multi-regionale opslag simpelweg nooit zo snel zal zijn als een normale CDN, en het is zeker geen goed idee voor wereldwijde gebruikers. Maar je kunt nog steeds bestanden laden via je favoriete CDN-provider. Hieronder enkele verschillende opties:

Configureer WP-Stateless met KeyCDN

Volg de stappen hieronder, waarbij we KeyCDN gebruiken als voorbeeld.

Belangrijk: Dit betekent dat je een rekening zult krijgen van zowel Google Cloud Storage als je CDN-provider, dus maak van tevoren wel even een kostenplaatje. Als je de proefversie van Google Cloud Platform gebruikt, is dit een goede manier om je kosten in te schatten zonder dat je daadwerkelijk een rekening krijgt van Google. Deze optie hieronder werkt op het moment nog niet met Kinsta CDN.

1. Configureer een nieuwe zone specifiek voor je Google Cloud Storage media. Volg de tutorial van KeyCDN over de integratie van CDN met Google Cloud Storage. In de basis gebruik je nu Google Cloud Storage als je originele server.
  2. Implementeer Let’s Encrypt voor HTTPS in de nieuwe zone.
  3. Configureer een nieuwe alias voor de zone bij KeyCDN. Bijvoorbeeld: jouwdomein.com.
  4. Gebruik de nieuwe alias voor de zone bij de instellingen voor de WP-Stateless plug-in.

Het resultaat is dat KeyCDN nu al je Google Cloud Storage bestanden levert. Probleem met prestaties opgelost!

Google Cloud Storage en KeyCDN

Google Cloud Storage en KeyCDN

Vanwege het feit dat de WP-Stateless plug-in alleen maar werkt met je mediabibliotheek (afbeeldingen) zul je je scripts (JS, CSS) willen laden via een CDN. Volg gewoon de stappen hieronder.

1. Configureer een aparte zone bij je CDN-provider voor je assets en gebruik een andere URL dan die hierboven, bijvoorbeeld yourdomain.com.
  2. Installeer een WordPress-plugin voor een CDN die uitzonderingen ondersteunt. CDN enabler(gratis), Perfmatters (premium), of WP Rocket (premium).
  3. Configureer uitzonderingen zodat je CDN-plug-in alleen CSS, JS en dergelijke laadt. Op deze manier doet de WP-Stateless plug-in alle mediabestanden en de CDN-plug-in al je assets.
CDN uitzondering bij Perfmatters

CDN uitzondering bij Perfmatters

Het eindresultaat is dat je media laadt vanaf je aangepaste CDN URL (die vanaf je Google Cloud Storage wordt gehaald) en je assets laden vanaf je andere aangepaste CDN URL. En als je draait in “Stateless” modus zal je WordPress-website geen opslagruimte gebruiken voor afbeeldingen. Best handig!

Combinatie van Google Cloud Storage en CDN

Combinatie van Google Cloud Storage en CDN

Configureer WP Offload Media met Google Cloud CDN

WP Offload Media is standaard geconfigureerd om ruwe Google Cloud Storage URL’s te gebruiken bij het leveren van media. Je media-URL’s zullen er ongeveer zo uitzien:

http://storage.googleapis.com/bucket-name/wp-content/uploads/…

Bekijk hun tutorial over hoe je een aangepaste domein CDN voor Google Cloud Storage kunt instellen.

Als je dit artikel leuk vond, dan zal onze support je zeker bevallen. Alle hostingpakketten van Kinsta hebben 24×7-ondersteuning van onze ervaren WordPress-ontwikkelaars en -engineers. Chat met hetzelfde team dat onze Fortune 500-klanten ondersteunt. Bekijk onze pakketten