Cloudflare is een bedrijf dat diensten levert als content delivery network (CDN), DNS, DDoS-beveiliging en beveiligingsservices. In de afgelopen jaren hebben ze naam gemaakt binnen de branche van web-performance met hun snelle DNS-lookuptijden en hun solide netwerk met meer dan 100 verschillende datacenters verspreid over de hele wereld. Verder hebben ze een aantal van de bekendste merken in de branche aan zich weten te binden, zoals Google, Microsoft en Qualcomm, en Cloudflare’s marktaandeel blijft groeien. Een aantal van hun klanten zijn Nasdaq, Digital Ocean, Zendesk en Cisco.

Als je op zoek bent naar een eenvoudige manier om de beveiliging van je WordPress site wil versnellen en verbeteren, dan is Cloudflare een fantastische oplossing. De meeste klanten maken zelfs gebruik van hun gratis abonnement, waarmee je onbeperkte CDN-bandbreedte krijgt. Volg onderstaande stappen om Cloudflare op jouw WordPress-site te installeren.

Opmerking: als je Cloudflare gebruikt, dan kan je niet gebruikmaken van onze premium DNS van Amazon Route 53. Cloudflare werkt als een volledige proxy-service, wat betekent dat je voor een van beide moet kiezen. Als je toch gebruik wil maken van onze premium CDN, dan kan je ook een andere CDN gebruiken om je site te versnellen, zoals KeyCDN. Deze is namelijk geen volledige proxy-service.

Cloudflare installeren

In deze tutorial gaan we ervan uit dat je al een account bij Cloudflare hebt aangemaakt. Als dit niet zo is, kan je de Cloudflare-website bezoeken en je aanmelden voor een gratis account.

Stap 1

Ga naar je Cloudflare-dashboard en klik op “+ Add Site”. Vul hier de domeinnaam van je WordPress-site in en klik op “Begin Scan”. (Je hoeft niet www of HTTP/HTTPS toe te voegen, het hoofddomein is genoeg)

WordPress site toevoegen aan Cloudflare
WordPress site toevoegen aan Cloudflare

Dit kan een aantal minuten duren, klik vervolgens op “Continue Setup”.

Stap 2

Cloudflare geeft je nu twee opties. Je kan hun CDN en bescherming gebruiken (wat je site sneller maakt en beschermt) of je kan alleen gebruik maken van hun DNS. De meeste klanten kiezen voor het eerste, aangezien je hier optimaal profiteert van hetgeen Cloudflare te bieden heeft. Om zeker te weten dat je domeinen zijn ingeschakeld, kijk dan of het wolkje oranje is verlicht. Als je aanvullende records hebt, zoals e-mail (MX-records), dan zouden deze uit Cloudflare moeten staan (grijs). Klik op “Continue” nadat je alle gegevens hebt geverifieerd. Je kan deze records later altijd nog wijzigen.

DNS-records verifiëren
DNS-records verifiëren

Stap 3

Op de volgende pagina moet je een Cloudflare-pakket selecteren. We raden aan om te beginnen met het gratis abonnement, dit is namelijk goed genoeg voor het gros van de gebruikers. Klik op “Continue”. Als je meer wil weten over de verschillen tussen de pakketten kan je de overzichtspagina van Cloudflare’s pakketten kijken.

Gratis Cloudflare-abonnement
Gratis Cloudflare-abonnement

Stap 4

Vervolgens moet je de nameservers van je domein veranderen, zodat ze naar Cloudflare wijzen (gebruik degene die ze aanbieden). Omdat Cloudflare een full proxy-service is, betekent dit in feite dat jij je domein naar Cloudflare wijst en dat Cloudflare je domein vervolgens naar Kinsta verwijst. Er is geen downtime wanneer je van nameservers wisselt. Hier zijn links naar de documentatie van de meest populaire registrars met instructies over het veranderen nameservers.

Klik op “Continue”.

Veranderen naar de nameservers van Cloudflare
Veranderen naar de nameservers van Cloudflare

Dit duurt doorgaans niet heel lang, maar hou rekening met een maximum van 24 uur voordat deze wijziging is verwerkt.

Stap 5

Als je site nog niet al naar Kinsta was gericht of als je gebruik maakte van de premium DNS van Kinsta, dan moet je je A-record updaten in het Cloudflare-dashboard zodat deze naar Kinsta verwijst. Klik op “DNS” en naast het A-name-record, verander deze naar jouw Kinsta IPv4-adres. Het IPv4-adres van jouw WordPress-site kan je vinden in je MyKinsta-dashboard in het tabblad “Info” van jouw site. Als je geen klant van Kinsta bent, zorg dan dat je hier het IP-adres invult dat je WordPress-host je heeft gegeven.

Het Cloudflare A-name-record updaten
Het Cloudflare A-name-record updaten

Dat is alles! Je hebt nu Cloudflare geïnstalleerd op je WordPress-site.

Stap 6 (optioneel)

Er is een extra stap die we alle WordPress-gebruikers aanraden. Het is niet vereist, maar er zijn wel een aantal zaken van Cloudflare die niet helemaal naar behoren kunnen werken als je niet hun officiële Cloudflare-plugin installeert.

Gratis WordPress plugin Cloudflare
Gratis WordPress plugin Cloudflare

Je kan deze downloaden vanuit de WordPress-bibliotheek of door te zoeken vanuit je WordPress-dashboard onder ‘Nieuwe toevoegen’ in het plugins-tabblad. Het beschikt over de volgende functionaliteiten:

• Oplossing voor WordPress-reacties die vanuit hetzelfde IP-adres verschijnen
  • Automatisch legen van de cache
  • Het herschrijven van de header om een redirect-loop te voorkomen wanneer Universal SSL van Cloudflare is ingeschakeld.
  • Mogelijkheid om instellingen op Cloudflare-account te wijzigen vanuit de plugin zelf (cache-opschoning, beveiligingsniveau, beeldoptimalisatie, enz.)
  • Het in kunnen zien van de analytics zoals totaal aantal bezoekers, bespaarde bandbreedte en geblokkeerde bedreigingen.
  • Ondersteuning voor HTTP2/Server Push

Nadat je de plugin hebt geïnstalleerd, dien je in de instellingen het e-mailadres dat je voor Cloudflare hebt gebruikt in te voeren tezamen met de API-sleutel. Je kan hier je API-sleutel vandaan halen. Kopieer de sleutel waar “Global API Key” bij staat. Klik vervolgens op “Save API Credentials.”

Inloggegevens Cloudflare plugin voor WordPress
Inloggegevens Cloudflare plugin voor WordPress

In het tabblad “Home” kan je de standaardinstellingen gebruiken of de instellingen naar wens bijstellen.

Standaardinstellingen Cloudflare-plugin
Standaardinstellingen Cloudflare-plugin

In het tabblad “Settings” kan je afbeeldingsoptimalisatie inschakelen als je een pro-pakket gebruikt, ontwikkelmodus inschakelen, het beveiligingsniveau wijzigen en automatische HTTPS-herschrijvingen inschakelen.

Cloudflare plugin snelheids- en beveiligingsinstellingen
Cloudflare plugin snelheids- en beveiligingsinstellingen

In het tabblad “Analytics” kan je het aantal aanvragen, bandbreedte, bezoekers en bedreigingen van je WordPress-site bekijken.

Analytics van de Cloudflare plugin
Analytics van de Cloudflare plugin

Veel voorkomende problemen met Cloudflare

Een veel voorkomende fout die gebruikers te zien krijgen wanneer ze Cloudflare installeren op hun WordPress-site is “ERR_TOO_MANY_REDIRECTS” in Chrome of “The page isn’t redirecting properly” (Firefox).

Veel voorkomende Flexible SSL-fout met Cloudflare
Veel voorkomende Flexible SSL-fout met Cloudflare

Dit komt doordat SSL al op je webserver is ingesteld en vervolgens Flexibele SSL is ingeschakeld met Cloudflare. Als je al een SSL-certificaat van je webhost (Kinsta) hebt, stel dan de SSL-modus naar “Full”.

Stel Cloudflare crypto-niveau in op FULL
Stel Cloudflare crypto-niveau in op FULL

Als alternatief kan je ook een paginaregel maken om het probleem op te lossen.

Hoe de cache van Cloudflare te legen

Ben je in de problemen gekomen? Er zullen momenten voorkomen wanneer het nodig om de Cloudflare-cache te wissen (purge). Je kan dit op twee (makkelijke) manieren doen.

Optie 1 – De Cloudflare-cache legen in de WordPress-plugin

Als je de Cloudflare WordPress-plugin hebt geïnstalleerd, kan je de cache leegmaken via “Instellingen → Cloudflare”.

De Cloudflare-cache legen met de WordPress-plugin
De Cloudflare-cache legen met de WordPress-plugin

Optie 2 – De Cloudflare-cache legen vanuit het configuratiescherm

De andere optie die je tot je beschikking hebt is om de Cloudflare-cache te legen vanuit hun configuratiescherm. Klik hiervoor op het tabblad “Caching” en dan op “Purge Everything”.

Cloudflare-cache legen
Cloudflare-cache legen

Als alles eenmaal soepel begint te lopen, is het beter om alleen de cache van afzonderlijke bestanden te wissen. Met Cloudflare kan je dit makkelijk doen.

Afzonderlijke cachebestanden legen
Afzonderlijke cachebestanden legen

Opmerking: als je alles leegt, dan bestaat de kans dat je de prestaties van je site tijdelijk verslechtert, omdat assets opnieuw moeten worden gecachet.  Soms is dit echter onvermijdelijk, vooral als je niet zeker weet welk script of item op je site moet worden vernieuwd.

Aanvullende instellingen voor Cloudflare

Nu je weet hoe je Cloudflare moet installeren, raden we je aan om ons uitgebreide artikel te lezen over de beste instellingen voor WordPress gebruikers. Je kan bekijken hoeveel bandbreedte je WordPress site gebruikt ten opzichte van de CDN en meer leren over Cloudflare’s Automatische Platform Optimalisatie (APO) tool.