Het tegenkomen van HTTP statuscodefouten kan voor veel frustratie en stress zorgen. Dit geldt vooral als je niet weet wat de boodschap betekent of wat de oorzaak is. Een van de fouten waarmee je te maken kunt krijgen is HTTP 408 Request Timeout.

Gelukkig kun je een aantal stappen ondernemen om dit probleem op te lossen. Je hebt alleen  basiskennis nodig van wat de HTTP 408 fout kan veroorzaken, om vervolgens oplossingen te implementeren om het op te lossen.

In dit artikel leggen we de HTTP 408 statuscode uit en enkele veel voorkomende oorzaken van de fout. Daarna doorlopen we acht mogelijke oplossingen om de fout op te lossen. Laten we beginnen!

Wat de HTTP 408 statuscode is

HTTP statuscodes geven de status van een verzoek van een cliënt aan. Ze kunnen cliënten ook doorverwijzen naar verschillende resources, afhankelijk van hun verzoek.

De meest voorkomende HTTP statuscode is 404, die aangeeft dat de gevraagde bron niet kon worden gevonden. Andere veel voorkomende statuscodes zijn 200 (OK), 400 (Bad Request) en 500 (Internal Server Error).

Statuscodes zijn verdeeld in vijf categorieën:

1. Informatief: De server is het verzoek nog aan het verwerken.
  2. Succesvol: Het verzoek is succesvol afgerond.
  3. Redirects: De client moet worden omgeleid naar een andere resource.
  4. Clientfouten: Er was een fout met het verzoek.
  5. Serverfouten: Er was een fout met de server.

HTTP 408 valt in de categorie cliëntfouten. De statuscode communiceert dat de server geen tijdig antwoord van de cliënt heeft ontvangen en dat de server is uitgetimed in afwachting van het verzoek. Dit kan gebeuren als de cliënt er te lang over doet om het verzoek te versturen of als de server het te druk heeft om het te verwerken.

De HTTP 408 fout is vergelijkbaar met de 504 Gateway Timeout statuscode. De eerste komt echter niet van een gateway of proxyserver. In plaats daarvan komt hij rechtstreeks van de webserver waarmee de cliënt verbonden is.

Veel voorkomende oorzaken van de HTTP 408 request timeout fout

Er zijn een handvol mogelijke oorzaken achter de HTTP 408 request timeout fout. Deze oorzaken zijn onder andere:

• Netwerklatentie
  • Time-out clients
  • Servers hebben het te druk om het verzoek af te handelen

De 408 Request Timeout fout betekent dat het verzoek dat je naar de webserver stuurde langer duurde dan de server bereid was te wachten. Het kan gebeuren door zwaar verkeer op het internet of een trage verbinding aan jouw kant.

Het probleem met deze statuscode is dat hij kan voorkomen om zowel client- als server-gerelateerde redenen. Met andere woorden, hoewel de 408 fout is gecategoriseerd als een clientfout, betekent dit niet noodzakelijkerwijs dat het probleem voortkomt uit de browser of het apparaat. Het is mogelijk dat de server verkeerd geconfigureerd is of verzoeken niet goed afhandelt.

Zo los je de HTTP 408 fout op (8 oplossingen)

Nu we meer weten over de HTTP 408 statuscode, laten we bespreken hoe je die kunt oplossen. Hieronder staan acht mogelijke oplossingen die je kunt gebruiken, verdeeld in twee categorieën: clientzijde en serverzijde

Clientzijde

Hieronder staan enkele oplossingen die je kunt gebruiken om de HTTP 408 foutmelding op te lossen!

1. Maak een backup van je site

Het eerste wat je moet doen voordat je de HTTP 408 fout oplost, is een backup maken van je website. Als er dan iets misgaat terwijl je het probleem probeert op te lossen, heb je een volledige, bijgewerkte versie van je bestanden en database om te herstellen.

Er zijn verschillende methoden die je kunt gebruiken om een backup van je site te maken. Eén daarvan is de handmatige aanpak. Bij deze methode gebruik je een Secure File Transfer Protocol (SFTP) client, zoals FileZilla. Nadat je de SFTP gegevens van je host hebt ontvangen en verbinding hebt gemaakt met de server, kun je je bestanden downloaden uit de hoofdmap (public_html map).

Vervolgens moet je je database downloaden via phpMyAdmin. Als je een Kinsta gebruiker bent, kun je hiertoe toegang krijgen via MyKinsta > Sites > Info:

De databasetoegangsectie van MyKinsta
De databasetoegangsectie van MyKinsta

Selecteer vervolgens Open phpMyAdmin om de databasebeheerder te starten. Selecteer de database van je site in het menu:

Het Kinsta phpMyAdmin scherm
Het Kinsta phpMyAdmin scherm

Klik vervolgens bovenaan het scherm op Export. Zorg ervoor dat je bij Format SQL selecteert en klik dan op Go. Je databasebestand zou moeten beginnen met downloaden.

Je kunt ook een backupplugin zoals UpdraftPlus gebruiken. Nadat je de plugin geïnstalleerd en geactiveerd hebt, navigeer je naar Settings > UpdraftPlus Backups in je WordPress dashboard en klik je op Backup Now:

Een backup maken van WordPress site met UpdraftPlus
Een backup maken van WordPress site met UpdraftPlus

Een derde optie is het maken van een backup van je site via je webhost. Bij Kinsta kun je je bestaande backups bekijken door in te loggen op MyKinsta en dan te navigeren naar het tabblad Backups:

Het tabblad Backups van MyKinsta
Het tabblad Backups van MyKinsta

Je kunt maximaal vijf handmatige backups maken, die automatisch twee weken worden opgeslagen. We bieden ook DevKinsta, een gratis lokaal WordPress ontwikkelingstool dat je kunt gebruiken voor testomgevingen en backups van je site naar een lokale omgeving.

Je kunt dit doen door naar DevKinsta te gaan en de optie Import from Kinsta te selecteren. Het kan zijn dat je je hostinggegevens moet verifiëren. Zodra je je site kiest, doet DevKinsta de rest.

2. Controleer de URL

Een van de redenen dat je de HTTP 408 statuscodefout ziet is dat je gewoon de verkeerde URL in de browser hebt getypt. Daarom moet je nu de URL opnieuw controleren om er zeker van te zijn dat je geen typefouten hebt gemaakt.

Let goed op de domeinnaam, vooral als er schuine strepen of koppeltekens in staan. Probeer de URL opnieuw in te voeren en dan de pagina opnieuw te laden. Als de time-out requestfout nog steeds aanwezig is, kun je doorgaan naar de volgende oplossing.

3. Bekijk recente wijzigingen in de database

Als je onlangs wijzigingen in je database hebt aangebracht, kunnen die de HTTP 408 fout veroorzaken. Je moet dan de wijzigingen die je hebt aangebracht terugdraaien om het probleem op te lossen.

Recent geïnstalleerde extensies of updates van je database kunnen databaserecords hebben gewijzigd die problemen veroorzaken. Om te zien of dit het geval is, raden we je aan je database te openen (phpMyAdmin) en handmatig alle tabellen of records te controleren die onlangs zijn gewijzigd. Als je die vindt, zet ze dan terug naar hun oorspronkelijke staat.

4. Verwijder extensies en plugins

Het toevoegen van extensies en plugins aan je site kan verschillende incompatibiliteitsproblemen en fouten veroorzaken, waaronder de HTTP 408 statuscode. Een van de eenvoudigste manieren om te zien of dit het geval is, is door alle plugins op je site te deactiveren.

Als je toegang hebt tot je WordPress dashboard, kun je dit doen door in het beheergebied naar Plugins te gaan, alle geïnstalleerde plugins te selecteren en dan Deactivate te kiezen in het Bulk actions dropdownmenu. Klik nu op Apply:

WordPress plugins in bulk deactiveren
WordPress plugins in bulk deactiveren

Als je geen toegang hebt tot je dashboard, kun je je extensies in bulk deactiveren door via SFTP verbinding te maken met je site en dan de map plugins te hernoemen naar iets als “plugins_oud”.

Bekijk je site opnieuw. Je kunt aannemen dat een plugin de schuldige was als je de foutmelding niet meer ziet.

Je moet elke plugin één voor één opnieuw activeren, en tussendoor de site controleren. Zodra je de foutmelding weer ziet, moet je die extensie verwijderen en een vervanger zoeken (of contact opnemen met de ontwikkelaar voor meer informatie).

5. Recente wijzigingen terugdraaien

Als je onlangs wijzigingen aan je WordPress site hebt aangebracht, zoals het installeren van een nieuwe plugin of het bijwerken van de WordPress software, dan zie je misschien de HTTP 408 foutmelding. Nieuwe tools kunnen soms leiden tot configuratieproblemen. Je kunt recente wijzigingen terugdraaien door je site terug te zetten naar een vorige versie.

Als je een Kinsta gebruiker bent, open dan je MyKinsta dashboard, navigeer dan naar Sites en selecteer je site. Klik vervolgens op Backups.

Zoek in de lijst met backups de versie die je wilt herstellen, klik op Restore to en selecteer vervolgens Staging of Live:

Een WordPress backup herstellen vanuit MyKinsta
Een WordPress backup herstellen vanuit MyKinsta

Vervolgens kun je het herstellen van de back-up bevestigen en op Restore backup klikken. Zodra de backup is voltooid, kun je controleren of de foutmelding nog steeds wordt weergegeven.

Serverzijde

Als geen van de bovenstaande oplossingen heeft gewerkt, kan de HTTP 408 fout worden veroorzaakt door een probleem aan de serverzijde. Laten we eens kijken naar mogelijke oplossingen die je kunt gebruiken om het op te lossen.

6. Controleer serverconfiguratiebestanden

Een van de manieren waarop je de oorzaak van de HTTP 408 fout kunt vaststellen is door de configuratiebestanden van je server te controleren via SFTP. Het proces om dit te doen hangt af van je serversoftware.

De kans is groot dat je server op Apache of Nginx draait. Als je een Kinsta gebruiker bent, gebruiken we Nginx.

Als je Apache gebruikt, kun je op zoek gaan naar het .htaccess bestand in de hoofdmap van je site. Als je het bestand vindt, open het dan en zoek naar de volgende regels:

• KeepAliveTimeout
  • RequestReadTimeout

Als je deze richtlijnen vindt, kun je ze in commentaar veranderen door het # symbool voor de regel te gebruiken. Daarna kun je het bestand opslaan en de pagina opnieuw laden in je browser.

Als je een Kinsta gebruiker bent, kun je je .htaccess bestand controleren door je MyKinsta dashboard te openen en te navigeren naar je website onder Websites. Zoek de sectie SFTP/SSH op om je inloggegevens te krijgen, en gebruik ze dan om via een FTP client verbinding te maken met je site.

Navigeer vervolgens naar de public_html map en zoek en open het .htaccess bestand:

Het .htaccess bestand van een WordPress map
Het .htaccess bestand van een WordPress map

Zoek naar een van de bovenstaande richtlijnen. Als je een van deze regels ziet, becommentarieer ze dan en sla je wijzigingen op.

7. Bekijk applicatielogs

Je serverzijde logs kunnen van onschatbare waarde zijn voor informatie over je applicaties, inclusief wat ze deden, de opgevraagde pagina’s, de servers waarmee verbinding is gemaakt, en meer. Als je een Kinsta gebruiker bent, kun je je foutlogs controleren met de logboekviewer in MyKinsta.

Als je geen Kinsta hostingpakket gebruikt of als je host geen logboektool biedt, kun je de volgende code invoegen in je wp-config.php bestand:

define( 'WP_DEBUG', true );

define( 'WP_DEBUG_LOG', true );

define( 'WP_DEBUG_DISPLAY', false );

Hiermee schakel je de debugmodus van WordPress in.

Navigeer vanuit MyKinsta naar Websites > Logs:

De logboekviewer in MyKinsta
De logboekviewer in MyKinsta

Hier vind je de Log viewer die je foutlogs weergeeft. Je kunt in het dropdownmenu klikken op access.log. Hier vind je alle HTTP verzoeken van je website. Je kunt ook alle HTTP 408 verzoeken opzoeken met behulp van de zoekbalk.

Als je fouten vindt, kun je de informatie gebruiken om vast te stellen welke webpagina het probleem veroorzaakt. Dit kan je helpen om de bron van het probleem te achterhalen.

8. Debug apps of scripts

Als je nu nog steeds de HTTP 408 foutmelding ziet, is het tijd om je site te debuggen. Er zijn een handvol opties die je voor dit proces kunt gebruiken.

Een daarvan is het gebruik van een plugin zoals Query Monitor:

De WordPress Query Monitor plugin
De WordPress Query Monitor plugin

Deze gratis plugin debugt de prestaties en ontwikkeling van je website. Je kunt er databasequery’s, scripts, timing en meer mee controleren.

Een andere optie is het gebruik van een Application Performance Monitoring (APM) tool. Deze software helpt je de prestaties van je website of applicatie te controleren en te optimaliseren.

Het gebruik van een APM tool kan je helpen bij het debuggen van je site door inzicht te geven in de prestaties en de locatie van eventuele knelpunten. Deze informatie kan je helpen bij het opsporen en oplossen van problemen die ervoor zorgen dat je website langzaam draait of andere prestatieproblemen heeft.

Je kunt onze Kinsta APM tool gebruiken. Het is een speciaal ontworpen prestatiebewakingstool voor WordPress sites dat je helpt prestatieproblemen op te sporen. Het is ook gratis voor alle sites die bij ons worden gehost.

Je hebt toegang tot de Kinsta AMP via je MyKinsta dashboard door te navigeren naar Websites > Kinsta APM:

De Kinsta APM tool
De Kinsta APM tool

Als je de APM eenmaal hebt ingeschakeld, kun je verschillende tools en feature gebruiken, onder andere het diagnosticeren van prestatieproblemen en het monitoren van de resultaten.

Samenvatting

HTTP statuscodes kunnen allerlei informatie geven over client- en serververzoeken. Sommige van deze berichten wijzen echter op problemen, zoals de HTTP 408 Request Timeout fout.

Zoals we in dit bericht hebben besproken, kan de bron van het probleem zowel aan de client- als aan de serverzijde liggen. Om de statuscodefout op te lossen moet je recente wijzigingen bekijken en terugdraaien, je server configuratiebestand en applicatielogs controleren, en je apps en scripts debuggen.

Wil je overstappen op hosting die gemakkelijk toegang biedt tot software voor het identificeren, testen en oplossen van problemen op je site? Bekijk onze Kinsta hostingpakketten voor meer informatie over onze APM en ontwikkeltools!