Als je een WordPress site beheert, is het belangrijk om je database veilig te houden. Een manier om dit te doen is door de standaard tabelprefix te veranderen. In dit artikel laten we je zien hoe je in een paar stappen de WordPress tabelprefix kunt wijzigen.

Het wijzigen van de WordPress tabelprefix is een relatief eenvoudig proces, maar het is belangrijk om de stappen zorgvuldig te volgen om fouten te voorkomen.

Maar voordat we dit proces stap voor stap doornemen, laten we eerst definiëren wat de WordPress tabelprefix is en enkele dingen aanbieden om over na te denken voordat je deze verandering aanbrengt. Daarna bespreken we drie verschillende manieren waarop je de WordPress tabelprefix zelf kunt veranderen.

Laten we beginnen.

Bekijk onze videogids over hoe je de WordPress tabelprefix kunt veranderen

Waarom de WordPress tabelprefix veranderen?

Het WordPress tabelprefix is de identificatie voor elke tabel in je WordPress database. Standaard is het tabelprefix ingesteld op wp_.

Deze standaardinstelling maakt je site echter kwetsbaar voor aanvallen, omdat hackers de prefix kennen en er gemakkelijk op kunnen mikken. Dus, als je serieus je WordPress site veilig wilt houden, dan moet je het standaard tabelprefix veranderen.

Wanneer moet je de WordPress tabelprefix veranderen?

Je kunt de WordPress tabelprefix op elk moment veranderen, maar het wordt over het algemeen aanbevolen om het te doen als je WordPress voor het eerst installeert. Op die manier hoef je je geen zorgen te maken over het veranderen van de prefix voor een bestaande site.

Als je WordPress voor het eerst installeert, volg dan simpelweg de aanwijzingen en voer een nieuw tabelprefix in als daarom gevraagd wordt.

Als je het WordPress tabelprefix voor een bestaande site wijzigt, moet je enkele extra stappen nemen, die we later in dit artikel bespreken.

Waar je op moet letten voordat je je WordPress tabelprefix wijzigt

Voordat je het WordPress tabelprefix verandert, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden.

Ten eerste moet je ervoor zorgen dat je een backup maakt van je WordPress database. Zo kun je, als er tijdens het proces iets misgaat, je site snel herstellen.

Ten tweede moet je je ervan bewust zijn dat het veranderen van de WordPress tabelprefix alle bestaande plugins of thema’s die momenteel actief zijn op je site zal kapotmaken. Dit komt omdat ze allemaal in de database zijn opgeslagen onder de huidige tabelprefix.

Dus als je besluit om de WordPress tabelprefix te veranderen, moet je alle bestaande plugins en thema’s deactiveren en vervolgens weer activeren. Hoe je dat doet, bespreken we later in dit artikel.

Ten derde zal het veranderen van de prefix niet alle hackers tegenhouden als ze al in staat zijn om je site te exploiteren met SQL injecties, maar het zal botaanvallen tegenhouden, die het leeuwendeel van de hackpogingen uitmaken.

Ten vierde moet de prefix in je map wp-config.php en dat in je eigenlijke database hetzelfde zijn, en elke tabel moet dezelfde prefix gebruiken, anders gaat je site kapot. Het is gemakkelijk om je site te breken door dit te doen, dus je moet het niet doen als je niet weet wat je doet.

En tot slot, als je vaak in de database werkt, gebruiken query’s die je online vindt de standaard prefix, dus het veranderen ervan kan vervelend zijn.

Nu we de basis hebben behandeld, laten we eens kijken hoe je de WordPress tabelprefix kunt veranderen.

Zo verander je je WordPress tabelprefix: 3 methoden

Er zijn drie methoden die je kunt gebruiken om de WordPress tabelprefix te veranderen. Hieronder bespreken we elke methode in detail.

Maak een backup voordat je begint

Maak een backup van je site en database, want het veranderen van de tabelprefix kan je hele site kapotmaken als je het verkeerd doet. Een backup betekent dat je je site vanaf dat punt kunt herstellen, mocht er een fout optreden.

Er zijn een paar verschillende manieren waarop je een backup van je WordPress site kunt maken. Als je een WordPress hostingprovider gebruikt, kunnen zij een backupdienst aanbieden. Of je kunt een WordPress backupplugin gebruiken. Als je MyKinsta gebruikt, kun je profiteren van automatische backups, want die zijn bij je abonnement inbegrepen.

Wil je echter meer controle over je backups, dan kun je een backupadd-on overwegen. Heb je vaker backups nodig?  De Uurlijke backup add-on is dan een verstandige keuze. Evenzo, als je externe backups moet maken naar Amazon S3 of Google Cloud Storage, is de Externe backup add-on een no-brainer.

Methode 1: Handmatig

De eerste methode die we zullen bespreken is het gebruik van FTP om direct het wp-config.php bestand te wijzigen. Wij gebruiken liever MyKinsta voor deze taak. Dit is hoe je het doet:

1. Log in op je MyKinsta account

Zodra je bent ingelogd, klik je op Sites in de linker zijbalk en selecteer je de site waarvoor je de WordPress prefix wilt veranderen. Klik dan op Info. Scroll naar beneden naar de sectie genaamd SFTP/SSH en kopieer daar de informatie, waaronder de Host, Gebruikersnaam, Wachtwoord en Poort.

Lokaliseren van SFTP inloggegevens binnen MyKinsta.
Lokaliseren van SFTP inloggegevens binnen MyKinsta.

2. Gebruik deze informatie om in te loggen bij een FTP client

Nu moet je deze informatie gebruiken om in te loggen bij een FTP client. We raden aan FileZilla te gebruiken. Zodra je het hebt geïnstalleerd, open je de app en voer je de informatie uit MyKinsta in de velden voor Host, Gebruikersnaam, Wachtwoord en Poort in. Klik dan op Quickconnect.

Je kunt stappen één en twee ook gemakkelijk via cPanel uitvoeren door in te loggen op je hostingaccount, naar het cPanel te gaan en dan naar File Manager te gaan.

3. Download het wp-config.php bestand

Nadat je bent ingelogd zou je aan de rechterkant een lijst met bestanden moeten zien. Zoek het bestand wp-config.php en download het naar je computer door er met rechts op te klikken en in het menu te kiezen voor Download.

4. Bewerk het wp-config.php bestand

Open nu het wp-config.php bestand in een tekstverwerker zoals Sublime Text. Zoek de regel die zegt

$table_prefix = ‘wp_’;

en verander de ‘wp_' in de nieuwe prefix dat je wilt gebruiken. Zorg ervoor dat je het bestand opslaat als je klaar bent.

Het bewerken van het wp-config.php bestand in een teksteditor.
Het bewerken van het wp-config.php bestand in een teksteditor.

5. Upload het wp-config.php bestand

Ga nu terug naar FileZilla en zoek het bestand wp-config.php op je computer. Klik er met de rechtermuisknop op en selecteer Upload uit het menu.

6. Hernoem alle WordPress tabellen in de database met de nieuwe prefix

De volgende stap is het veranderen van de prefix voor alle WordPress tabellen in je database. De standaard zijn onder andere:

• wp_commentmeta
  • wp_comments
  • wp_links
  • wp_options
  • wp_postmeta
  • wp_posts
  • wp_terms
  • wp_term_relationships
  • wp_term_taxonomy

Je moet ook aandacht besteden aan databasetabellen buiten de standaard tabellen die plugins ook gemaakt hebben.

Om het prefix te veranderen, moet je toegang krijgen tot je database. Je kunt dit doen via phpMyAdmin in cPanel. Of je kunt voor deze taak opnieuw MyKinsta gebruiken, dat directe databasetoegang biedt. Log in op je account, navigeer naar Websites > Jouw site > Info, en klik op de link die zegt phpMyAdmin openen.

Toegang tot phpMyAdmin met behulp van MyKinsta.
Toegang tot phpMyAdmin met behulp van MyKinsta.

Klik op de naam van de database in de linker zijbalk. Klik dan op het tabblad SQL bovenaan de pagina. Voer in het tekstvak deze query in:

RENAME table wp_xxxx TO newprefix_xxxx;

Natuurlijk moet je newprefix vervangen door je eigenlijke nieuwe prefix. Als je bijvoorbeeld de databaseprefix voor wp_comments wijzigt, verschijnt het als newprefix_comments nadat je de wijziging hebt aangebracht.

Het toevoegen van een SQL query aan phpMyAdmin om de databaseprefix te wijzigen.
Het toevoegen van een SQL query aan phpMyAdmin om de databaseprefix te wijzigen.

Klik dan op de knop Go.

Herhaal dit proces voor alle WordPress tabellen in je database, waarbij je wp_ verandert in je nieuwe prefix.

Zorg ervoor dat je de opties en usermetatabellen doorzoekt op de oude prefix om er zeker van te zijn dat je alles hebt veranderd en bijgewerkt.

7. Deactiveer en heractiveer alle plugins en thema’s

De volgende stap is het deactiveren van alle plugins en thema’s. Je moet dit doen omdat de plugins en thema’s geïnstalleerd werden met de oude prefix en als het ware ververst moeten worden met de nieuwe prefix.

Je kunt dit doen door naar de pagina’s Plugins en Themes in je WordPress admin dashboard te gaan. Zodra alle plugins en thema’s gedeactiveerd zijn, heractiveer je ze één voor één om er zeker van te zijn dat ze goed werken onder de nieuwe databaseprefix.

8. Test je WordPress site

Zodra je de prefix voor alle WordPress tabellen in je database hebt gewijzigd, kun je je WordPress site testen om er zeker van te zijn dat alles goed werkt. Bezoek daarvoor gewoon je WordPress site in een webbrowser. Als hij zonder fouten laadt, dan ben je klaar. Je kunt ook een tool als Kinsta APM gebruiken om de prestaties voortdurend te controleren, zodat de prestaties van je site in topvorm blijven.

Methode 2: Een plugin gebruiken

Als je het niet prettig vindt om met code te werken of direct toegang te krijgen tot je database, dan kun je ook een plugin gebruiken om de WordPress prefix te veranderen. Wij bevelen voor deze taak de Brozzme DB Prefix & Tools Addons plugin aan.

Brozzme DB Prefix & Tools Addon plugin
Brozzme DB Prefix & Tools Addon

1. De plugin installeren en activeren

Eerst moet je de plugin installeren en activeren. Je kunt dit doen vanuit het WordPress admin gedeelte door naar Plugins > Add New te gaan en te zoeken naar Brozzme DB Prefix & Tools Addons.

Installatie van de Brozzme DB Prefix & Tools Addon plugin in WordPress
Installatie van de Brozzme DB Prefix & Tools Addon plugin in WordPress

Als je hem gevonden hebt, klik je op Install Now en vervolgens op Activate.

2. Verander de databaseprefix

Nu de plugin geactiveerd is, kun je de WordPress databaseprefix veranderen door naar Extra > DB Prefix te gaan.

De Instellingen pagina van de Brozzme plugin is vrij eenvoudig.
De Instellingen pagina van de Brozzme plugin is vrij eenvoudig.

Op deze pagina moet je in het veld New Prefix je nieuwe databaseprefix invoeren. Klik dan op de knop Change DB Prefix.

De plugin zal nu al je WordPress tabellen bijwerken met de nieuwe prefix.

3. Test je WordPress site

Nadat de plugin je database heeft bijgewerkt, kun je je WordPress site testen om er zeker van te zijn dat hij nog functioneert. Open zoals voorheen je webbrowser en navigeer naar je live site. Als alles eruit ziet zoals het hoort, dan heeft de update gewerkt.

Methode 3: Adminer gebruiken

Als je geen plugin wilt gebruiken, dan kun je de WordPress databaseprefix ook wijzigen met behulp van Adminer. Adminer is een standalone PHP script waarmee je je databases kunt beheren.

1. Adminer downloaden en installeren

Om met Adminer aan de slag te gaan, moet je de nieuwste versie downloaden van de officiële website. Zodra je die hebt, moet je dit PHP bestand uploaden naar de rootserver van je website. Je kunt dit doen via FTP met een tool als FileZilla, zoals we in eerdere stappen hebben beschreven.

Als Adminer eenmaal geüpload is, kun je het direct benaderen via je webbrowser. De nieuwste versie is 4.8.1, dus als je het in de hoofdmap van je site hebt geplaatst, kun je het openen door naar https://your-website.com/adminer-4.8.1.php te gaan.

2. SQL Queries uitvoeren

Van hieruit kun je elke database op je server benaderen en erop inloggen. We willen echter alleen de WordPress databaseprefix veranderen, zodat je alle andere databases kunt negeren.

De SQL Command view binnen Adminer.
De SQL Command view binnen Adminer.

Selecteer op deze pagina je WordPress database in de linker zijbalk. Klik dan bovenaan de pagina op het tabblad SQL Command.

Voer in het tekstvak deze query in:

RENAME table wp_xxxx TO newprefix_xxxx;

Natuurlijk moet je newprefix vervangen door je werkelijke nieuwe prefix. Als je bijvoorbeeld het databaseprefix voor wp_usermeta wijzigt, verschijnt het als newprefix_usermeta nadat je de wijziging hebt aangebracht.

Klik dan op de knop Execute.

Herhaal dit proces voor alle WordPress tabellen in je database, waarbij je wp_ verandert in de nieuwe prefix van je keuze.

3. Test je WordPress site

Nadat je de prefix voor al je WordPress tabellen in je database hebt bijgewerkt, kun je je website testen om er zeker van te zijn dat alles goed werkt. Ga gewoon naar je WordPress site in een webbrowser en kijk of hij zonder problemen laadt. Als alles goed is, ben je helemaal klaar.

Gefeliciteerd! Je hebt met succes de WordPress databaseprefix gewijzigd en je site bijgewerkt.

Samenvatting

Het veranderen van de WordPress databaseprefix is een goede manier om de beveiliging van je site te verbeteren. Standaard is het WordPress databaseprefix wp_, maar je kunt het gemakkelijk in iets anders veranderen.

Hier hebben we drie manieren bekeken om het WordPress databaseprefix te veranderen: door het bestand wp-config.php te bewerken, door een plugin te gebruiken, of door Adminer te gebruiken.

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om te leren hoe je met vertrouwen de WordPress databaseprefix kunt veranderen.

En als je geïnteresseerd bent in een WordPress sitemanagementoplossing die je workflow stroomlijnt, dan is MyKinsta altijd een goede optie. Met robuuste beveiligingsfeatures, snelheidsoptimalisatie en inbegrepen backups is het moeilijk om hier fout te gaan.