Het is nu belangrijker dan ooit om online veilig te blijven, zeker voor bedrijven. Het kiezen van een goed wachtwoord en dit goed bijhouden is essentieel bij het verzorgen van een goede beveiliging. Helaas worden beide aspecten vaak vergeten, zeker bij lokale installaties zoals XAMPP.

Maar lokale software kan net zo kwetsbaar zijn voor kwaadwillenden, en standaard heeft XAMPP geen root wachtwoord ingesteld voor de MySQL database. Door een wachtwoord aan te maken en dit regelmatig te veranderen kan je je data beter beveiligen en voorkomen dat je uren en uren aan hard werk kwijtraakt.

In dit artikel leggen we je uit waarom je het XAMPP MySQL wachtwoord moet veranderen. Vervolgens laten we je drie manieren zien waarop je dat kan doen. Laten we dus snel beginnen!

Waarom je het MySQL wachtwoord moet veranderen

Er zijn verschillende redenen waarom het een goed idee is om je MySQL wachtwoord te wijzigen. Allereerst wordt het wachtwoord voor de “root” gebruiker meestal leeg gelaten wanneer je XAMPP op je computer installeert. Dit betekent dus dat er standaard geen enkele beveiliging is voor dit account.

De root gebruiker is echter in feite de administrator, die dus onbeperkte toegang heeft tot alle opdrachten en bestanden in het systeem. Daarom is het ontbreken van wachtwoordbeveiliging voor dit account een enorm beveiligingslek. Iedereen kan gewoon inloggen op het gebruikersaccount en bestanden op je lokale installatie wijzigen.

Daarnaast is het ook sowieso een goed idee om je wachtwoorden regelmatig te veranderen. Door dat te doen kan je het risico op problemen minimaliseren, zeker wanneer je hetzelfde wachtwoord op meerdere plekken gebruikt. Het regelmatig veranderen van je wachtwoorden kan je hierbij aanzienlijke bescherming bieden.

Als laatste kan het natuurlijk zijn dat je gewoon je wachtwoord vergeten bent, en daarom niet bij bestanden of functies kan op je lokale XAMPP WordPress installatie. Wat de reden ook is, het kunnen wijzigen van je MySQL wachtwoorden is een belangrijke en handige vaardigheid.

Zo verander je een MySQL wachtwoord in XAMPP (3 manieren)

Zoals bij de meeste dingen binnen WordPress, zijn er verschillende manieren om je MySQL wachtwoord te wijzigen. De manier die je het beste kan gebruiken hangt af van wat je precies probeert te bereiken, en welke interface je het liefst gebruikt: de opdrachtregel, een Graphical User Interface (GUI) of tekstbestanden. Nu we dat weten, kunnen we drie manieren bekijken om je MySQL wachtwoord in XAMPP te wijzigen.

1. Verander je MySQL wachtwoord via de XAMPP Shell

Het gebruiken van de XAMPP Shell is meestal de snelste en makkelijkste manieren om je MySQL wachtwoord te wijzigen. Het betekent wel het gebruiken van de opdrachtregel, wat misschien wat eng is als je dat niet heel vaak doet.

Maar het is eigenlijk vrij eenvoudig. Dit is dan ook de manier die je moet gebruiken wanneer je je MySQL wachtwoord bent vergeten en moet resetten.

Het is handig om te weten dat de opdracht hetzelfde zijn, of je nou Windows of macOS gebruikt. Aangezien dit een unieke shell is, puur voor XAMPP, zijn de normale verschillen tussen platforms niet van toepassing.

Om te beginnen start je het XAMPP Control Panel en klik je op de knop Shell aan de rechterkant.

Gebruik de XAMPP shell om je root wachtwoord te wijzigen
Gebruik de XAMPP shell om je root wachtwoord te wijzigen

Hierdoor opent er een nieuw venster met een opdrachtregel. Voer de volgende opdracht in en druk op Enter/Return:

mysqladmin -u root password

De shell zal je nu om een nieuw wachtwoord vragen. Voer een wachtwoord in, druk weer op Enter/Return, en je zal gevraagd worden om het wachtwoord nog eens te bevestigen.

Daarna ben je klaar en kan je het shell-venster sluiten.

2. Verander je XAMPP MySQL wachtwoord via phpMyAdmin

De tweede manier is door het gebruik van de phpMyAdmin GUI om je XAMPP MySQL wachtwoord te wijzigen. Ook deze techniek is vrij eenvoudig, maar meestal niet zo snel als via de opdrachtregel hierboven.

Allereerst moet je naar de phpMyAdmin interface gaan. Open het XAMPP Control Panel en klik op Admin in de MySQL rij:

Open phpMyAdmin in XAMPP.
Open phpMyAdmin in XAMPP.

PhpMyAdmin zal nu geopend worden in een nieuw browservenster:

De phpMyAdmin interface.
De phpMyAdmin interface.

Wanneer je gevraagd wordt om in te loggen, gebruik dan de username “root” en voer het root wachtwoord in. Als je dat nog niet had ingesteld kan je het wachtwoord leeg laten.

Vervolgens ga je naar User accounts in het hoofdmenu, en zoek je de root user voor localhost in de lijst:

De root user in phpMyAdmin.
De root user in phpMyAdmin.

Vervolgens klik je op Edit privileges naast de root user, en selecteer je Change password bovenaan de pagina.

Het wachtwoord wijzigen via phpMyAdmin.
Het wachtwoord wijzigen via phpMyAdmin.

Op het volgende scherm vul je gewoon het wachtwoord in dat je voortaan wil gebruiken.

Veranderen van je root wachtwoord in phpMyAdmin.
Veranderen van je root wachtwoord in phpMyAdmin.

Wanneer je klaar bent klik je op Go rechtsonder op de wijziging op te slaan. Klaar!

3. Verander je XAMPP MySQL wachtwoord door het config.inc.php bestand aan te passen

Wanneer je weet dat het wachtwoord dat je getypt hebt klopt, maar je geen toegang krijgt, is de volgende methode de oplossing die je zoekt. Hierbij open je een tekstbestand, en zet je daar het wachtwoord in.

Allereerst open je het XAMPP Control Panel en klik je op de Explorer knop aan de rechterkant:

De Explorer knop in het XAMPP Control Panel.
De Explorer knop in het XAMPP Control Panel.

Hierdoor zal een bestandsverkenner gestart worden in de XAMPP map. Vervolgens open je daarin de phpMyAdmin map en zoek je het bestand config.inc.php:

Het config.inc.php file in Windows.

Je opent dit bestand in je favoriete tekstbewerker of dubbelklikt erop om het te openen in het standaardprogramma.

Vervolgens zoek je de regel $cfg['Servers'][$i]['password'] = 'YourPassword';. Dat ziet er zo uit:

De regel voor het wijzigen van je MySQL wachtwoord in het config.inc.php bestand.
De regel voor het wijzigen van je MySQL wachtwoord in het config.inc.php bestand.

Zodra je dat gevonden hebt, typ je het gewenste wachtwoord in tussen de enkele aanhalingstekens, en slaat het bestand op. Zo simpel is het!

Samenvatting

Wanneer je je XAMPP MySQL wachtwoord vergeten bent of je beveiliging wilt opschroeven, zijn er meerdere manieren om dat te doen en je wachtwoord aan te passen. Door je wachtwoord te updaten kan je je data beter beveiligen, en activeer je een extra laag bescherming tegen kwaadaardige activiteiten.

In dit artikel hebben we laten zien hoe je je MySQL wachtwoord kan veranderen op een XAMPP installatie via drie manieren, namelijk de opdrachtregel, via de phpMyAdmin GUI, en het direct bewerken van een bestand. Je kan zelf kiezen welke manier het beste bij jou past.

Wanneer je beveiliging serieus neemt en zeker wil weten dat al je WordPress websites beveiligd zijn, overweeg dan voor hosting door Kinsta te kiezen. Onze pakketten bieden beveiliging, snelheid en de ondersteuning die je website nodig heeft om zo goed mogelijk te werken.