Rosanne van Staalduinen van Buro Staal ontwikkelt voor haar klanten webprojecten met WordPress en is vaak te vinden bij WordPress evenementen die ze organiseert. Ze heeft al een aantal keer WordCamp Europe, een van de grootste WordPress events ter wereld mede-georganiseerd en zit in 2020 bij de organisatie van WordCamp Nederland.

Ze werkt niet alleen achter de schermen, zo staat ze bij WordCamp Asia 2020 op het podium als spreker. Lees ons interview met Rosanne waarin ze vertelt hoe ze is gekomen waar ze nu is, en laat je inspireren.

Je kunt Rosanne vinden op LinkedIn en Twitter.

1: Wat is je achtergrond en hoe ben je voor het eerst in aanraking gekomen met WordPress?

Ik heb een bachelor Geschiedenis en een master Media & Journalistiek afgerond aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Een ideale combinatie voor mij. Ik wilde journalist worden en vond geschiedenis ook heel interessant, met name het sociale aspect. Hoe leefden mensen vroeger? Wat voor werk deden ze? Hoe zagen hun huizen eruit? Wat deden ze in hun vrije tijd? Dat soort dingen.

In 2009 ben ik afgestudeerd. De crisis was begonnen en een baan vinden viel niet mee. Journalist wilde ik niet meer worden, ik wilde de communicatie in. Voor een junior communicatie functie werd echter 5 jaar ervaring gevraagd. Waar moest ik die vandaan halen als net afgestudeerde?

Uiteindelijk nam ik een baan als binnendienstmedewerker aan. Daar verveelde ik me al snel. Ik wilde toch weer iets leren, mezelf meer kansen geven. Ik besloot een thuisstudie Webdesigner te gaan doen. Dit was in 2010. Het internet speelde toen (in mijn ogen) nog lang niet zo’n grote rol als dat het nu doet, maar ik verwachtte er wel heel veel van. Daarnaast het leek me gewoon super stoer om websites te kunnen bouwen.

Ik startte de thuisstudie (achteraf gezien geen hele beste – alles ging met tabellen en iframes), maar ik leerde er wel de basis van HTML en CSS. Via Dreamweaver lukte het om een simpele site in elkaar te knutselen, maar ik zag op internet véél mooiere sites voorbij komen. Hoe werden die dan gemaakt?

Ik ging op onderzoek uit en ontdekte de wereld van Content Management Systemen. Ik begon met Joomla, maar na een jaar was ik daar helemaal klaar mee. Zelf kwam ik er nog wel uit, maar voor mijn klanten was het een groot doolhof. In 2012 maakte ik voor het eerst kennis met WordPress en het was liefde op het eerste gezicht.

2: Wat zouden onze lezers moeten weten over alles wat jij vandaag de dag zoal met WordPress doet?

Sinds 2017 heb ik samen met mijn compagnon Buro Staal. Samen met ons team bouwen we websites, webshops en e-learning omgevingen, allemaal met WordPress. Ik probeer een actieve rol in de community te hebben door WordCamps te organiseren en te spreken.

Toen ik freelancer was, bouwde ik WordPress websites door een thema te installeren, de kleuren aan te passen, de pagina’s in ‘elkaar te klikken’ en er een zwik plugins bij te zetten. Daar is niets mis mee. We bouwen nog steeds veel sites met behulp van de plugin Elementor. Gaandeweg leerde ik echter dat de keuze voor het thema en de plugins die je gebruikt belangrijk zijn, naast zo veel meer belangrijke zaken om rekening mee te houden.

Toegankelijkheid, snelheid, SEO, gebruiksvriendelijkheid, conversie – Ik probeer me in al die onderwerpen te verdiepen. Dat valt niet mee, want het is enorm veel. En het verandert continu. Maar ik heb een enorme drive om onszelf bij elk project dat we opleveren weer een stukje te verbeteren. Ik leer daarin veel van andere, grotere partijen en probeer mijn kennis ook weer door te geven aan andere, kleinere partijen. Zo groeien we als community met elkaar verder.

3: Welke uitdagingen ben je tegengekomen om te komen waar je nu bent op professioneel vlak?

Oh, dat waren er echt genoeg! De omgang met klanten, hoe en wanneer je support geeft, waar je wel en geen geld voor kunt vragen, überhaupt genoeg geld durven vragen, personeel aannemen en leiden, je bedrijf laten groeien, tijd vinden om nieuwe kennis op te doen, op vakantie gaan naar een plek zonder internet.

De eerste keer dat ik een domeinnaam verhuisde, wist ik niet dat je dan ook de website moest verhuizen. Dat had de hostingpartij er niet bij verteld. Kon ik de website die ik gebouwd had weer helemaal opnieuw bouwen. Oeps … maar door juist op dat soort momenten je schouders eronder te zetten en door te gaan, leer en groei je weer.

Het werk gedaan krijgen was in mijn tijd als freelancer de grootste uitdaging. Ik ben zat keren tot diep in de nacht doorgaan en heb mijn sociale leven op een laag pitje gezet om al het werk af te krijgen. Ik werkte zo’n 60 uur per week, heb heel wat verjaardagen en feestjes gemist en sportte weinig. Gelukkig werk ik nu nog ‘maar’ 45 uur per week en heb ik mijn sociale leven en sportactiviteiten weer op kunnen pakken.

4: Heeft jou iets verrast naarmate je bekender werd met en in de WordPress wereld?

Wat mij verrast is de enorme openheid binnen de community en de wil om elkaar te helpen. Ik heb heel lang alles alleen proberen uit te vinden, maar op een gegeven moment loop je daarin vast. Nu durf ik hulp te vragen en te ontvangen. Mensen zoals Taeke Reijenga, Marcel Bootsman, Monique Dubbelman, Rian Rietveld en Luc Princen zijn voor mij echt van onschatbare waarde. En dat vertel ik hen veel te weinig, dus vanaf deze plek een hele dikke knuffel en dankjewel.

5: Hoe ziet jouw toekomst in de WordPress wereld er uit?

Ik hoop WordCamps te mogen blijven organiseren. Na twee jaar in de organisatie van WordCamp Europe te hebben gezeten, heb ik dit jaar overgeslagen om de organisatie van WordCamp Nederland te kunnen doen.

Daarnaast wil ik ook vaker op het podium staan om mijn verhaal en kennis te delen. En ik zou wel een keer een award willen winnen. Zouden de Automattic Awards nog terugkomen?

6: Wat zoek jij in een WordPress host?

Ik vind het fijn als een WordPress host er standaard voor zorgt dat er een aantal beveiligingsmaatregelen doorgevoerd worden bij een WordPress installatie, zoals bijvoorbeeld het deactiveren van de thema- en plugin-editor. Daarnaast is het fijn als er een reseller omgeving is waarin je accounts van klanten kunt aanmaken en beheren en bijvoorbeeld eenvoudig SSL-certificaten kunt installeren.

Het belangrijkste vind ik echter dat een WordPress host je helpt een zo snel mogelijke website te maken. Natuurlijk spelen we daar zelf een grote rol in, maar we weten allebei dat hosting ook een belangrijk onderdeel van de snelheid is. Oh, en had ik een goed bereikbare en snel reagerende supportafdeling al genoemd?

7: Wat vind je leuk om te doen wanneer je niet op je laptop werkt?

Ik vind het heerlijk om te lezen, vooral historische romans die zich in de 20e eeuw afspelen. Ik kan hele dagen met een boek in bed of op de bank liggen. Als ik op vakantie ga, gaat er ook altijd een hele stapel boeken mee. Als we met het vliegtuig gaan probeer ik me tot 2 boeken te beperken, omdat de koffer anders te zwaar wordt. Als we met de auto gaan, gaan er echt wel een stuk of 5 boeken mee.

Ik heb net Het meisje zonder naam van Diney Costeloe gelezen dat zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog. Heel indrukwekkend boek waardoor ik weer iets meer geleerd heb over de Blitz in Londen. Van het boek 1953 van Rik Launspach leerde ik meer over de watersnoodramp. Zo steek je van al die boeken ook nog wat op. Maar ik lees ook graag boeken die wat spannender zijn zoals die van Saskia Noort, Nikki French en Dan Brown of chicklits die altijd goed aflopen.

Naast lezen vind ik het heel fijn om te reizen. Ik heb al aardig wat landen over heel de wereld mogen bezoeken. Mijn bucketlist bestaat uit het bezoeken van alle Europese hoofdsteden. Ik heb er pas 17 gehad, dus daar heb ik nog wat werk te doen.

Verder vind ik het ook heerlijk om een Netflix serie te bingewatchen en mezelf af en toe in het zweet te werken tijdens een korfbalwedstrijd of een CrossFit sessie.

8: Wie zouden wij volgens jou ook moeten interviewen en waarom?

Luc Princen. Hij is al heel lang lid van de Nederlandse WordPress community, spreekt veel op meetups en WordCamps en heeft enorm veel kennis om te delen, vooral over moderne CSS. Daarnaast is hij ook nog eens super sociaal en gezellig en vind ik dat hij wel eens in de spotlights mag staan.

Lucas Prigge Kinsta

Head of Sales at Kinsta. Connect with Lucas on LinkedIn.