Wanneer je een website probeert te bekijken, kun je een foutmelding zien die voorkomt dat je de pagina kunt openen. Als de server een conflict opmerkt tussen het HTTP verzoek en de bron, geeft hij een “409 Conflict” foutmelding.

Hoewel dit scenario frustrerend kan zijn, kun je de 409 fout eenvoudig verhelpen. Aan de kant van de client kun je typefouten in de gevraagde URL herstellen, je browsercache wissen en browserextensies verwijderen. Als alternatief kun je dit conflict als websitebeheerder oplossen door coresoftware en plugins te verwijderen of je serverconfiguratie te herzien.

In dit bericht geven we je een overzicht van de 409 fout en de oorzaken ervan. Daarna laten we je zien hoe je je website kunt controleren op dit probleem en het zo nodig kunt oplossen. Laten we beginnen!

Wat is de “409 Conflict” fout?

Na een HTTP verzoek (zoals het laden van een pagina) kun je een foutmelding zien die je vertelt dat het verzoek niet kon worden voltooid. In de meeste gevallen zal je browser je vertellen wat er fout ging.

Een 400 Bad Request fout zal bijvoorbeeld optreden na een fout aan de kant van de client, zoals onjuiste syntaxis van het verzoek, beschadigde browsercache, of grote bestandsgroottes:

Screenshot van de 400 Bad Request fout
400 Bad Request fout

Er zijn echter nog veel meer HTTP statuscodes. Ze behoren tot vijf verschillende klassen:

• 100s: Informatieve statuscodes die duiden op doorlopende verzoeken.
  • 200s: Succescodes voor goed functionerende verzoeken.
  • 300s: Redirectberichten die een redirect naar een andere bron verklaren.
  • 400s: Foutcodes voor problemen aan de kant van de client.
  • 500s: Foutcodes voor problemen aan de zijde van de server.

Als je een “409 Conflict” fout ziet, is dit een 400 HTTP statuscode. Het verzoek werd dus niet voltooid vanwege een conflict met de huidige toestand van de bron.

Hoewel dit probleem ingewikkeld kan lijken, kun je meestal het conflict oplossen en het verzoek opnieuw proberen. Gelukkig heeft de “409 Conflict” foutcode, in tegenstelling tot serverzijde fouten, enkele eenvoudige oplossingen.

Wat veroorzaakt de “409 Conflict” fout?

Zoals de naam al zegt, is de “409 Conflict” fout het gevolg van een conflict in het HTTP verzoek. Dit kan gebeuren omdat de gevraagde bron niet in de verwachte staat is. Ook kan het verzoek zelf een conflict veroorzaken als het wordt voltooid.

Een 409 foutmelding treedt meestal op als antwoord op een PUT verzoek. Dit verzoek werkt de doelbron bij. Je kunt een PUT verzoek gebruiken om een nieuwe bron aan te maken of een bestaande te vervangen.

Als er echter tegenstrijdige waarden in de PUT payload staan, kunnen die een 409 fout veroorzaken. Als je bijvoorbeeld bepaalde velden verkeerd typt, kan de server deze inconsistenties opmerken en het verzoek afwijzen.

Je kunt ook een 409 reactie zien als je een bestand probeert te uploaden naar je site dat ouder is dan het bestaande bestand. Als je dit doet, ontstaat er een versiebeheerconflict dat kan leiden tot een 409 foutmelding.

Zo kun je de “409 Conflict” fout lokaliseren

Om eventuele 409 fouten op je website op te sporen, kun je je HTTP verzoeken evalueren en beginnen met het oplossen van problemen. Dit proces is afhankelijk van het webhostingbedrijf voor je site.

Met een Kinsta hostingabonnement kun je de logs van je site beheren in het MyKinsta dashboard. Log eerst in op je account en selecteer het tabblad Websites. Kies dan de website die je wilt evalueren:

Kies sites in MyKinsta
MyKinsta Websites

Dit opent een pagina met basisinformatie over je website. Klik aan de linkerkant op de optie Logs:

Klik op het Logs tabblad in MyKinsta
MyKinsta logs

Na het openen van de Log viewer kun je een verslag zien van specifieke fouten op je website. Als je hier geen 409 fout ziet, schakel dan over naar access.log, dat alle verzoeken bevat die door DevKinsta zijn verwerkt:

Records zien in Log Viewer
Records zien in Log Viewer

Hier is de basisinformatie die je in elk verzoek ziet:

• Datum en tijd
  • Verzoek (methode en URI)
  • HTTP foutcode of “200 OK” voor succesvolle verzoeken
  • Verstuurde bytes
  • HTTP referrer
  • User-agent
  • HTTP X doorgestuurd voor

Je kunt door de lijst met serververzoeken kijken om eventuele 409 HTTP statuscodes te vinden. Kijk zeker ook naar PUT verzoeken, want ook die kunnen bijdragen aan conflictfouten.

Indien nodig kun je de zoekbalk gebruiken om de resultaten te filteren. Als je eenmaal een “409 Conflict” fout hebt gevonden, kun je verder gaan met de volgende oplossingen.

Zo los je de “409 Conflict” fout op (5 methoden)

Zelfs nadat je een 409 foutmelding ervaart, zijn er een paar manieren om deze op te lossen. Als je niet zeker weet wat het probleem veroorzaakt, moet je misschien een combinatie van verschillende methoden proberen. Hier zijn vijf van de meest voorkomende oplossingen!

1. Controleer de opgevraagde URL

Zoals we al eerder zeiden, kan de “409 Conflict” fout ontstaan door onjuiste informatie in een PUT verzoek. Als je een bron bijwerkt, wil je er zeker van zijn dat je de bestemming correct hebt ingevoerd.

Voordat je complexere oplossingen probeert, is het een goed idee om de gevraagde URL te bekijken. Als je deze informatie handmatig hebt ingevoerd, kun je per ongeluk een typefout hebben gemaakt die een fout in het verzoek veroorzaakte.

Als je een fout hebt gemaakt in deze gegevens, kun je die corrigeren en het verzoek opnieuw proberen. Soms kun je dan doorgaan met het verzoek zonder een 409 fout te veroorzaken.

Je kunt ook proberen gewoon de pagina te verversen. Soms kunnen oude fouten met voldoende tijd verdwijnen. Bovendien kan de eigenaar van de website het probleem al opgelost hebben.

2. Wis je browsercache

Als je een website voor het eerst bekijkt, slaat je browser de gegevens van die pagina op in een cache. Zo kun je die resources gemakkelijk opnieuw openen. Als je de site een tweede keer bezoekt, haalt je browser de gegevens uit de cache op, in plaats van de resources op te vragen bij de server.

Nadat je onlangs een fout in je verzoek hebt hersteld, zoals een verkeerd getypte URL, kun je nog steeds de 409 fout zien. Hoewel het probleem al opgelost kan zijn, kan de foutmelding nog steeds verschijnen vanwege de browsercache. In dit geval kun je je cache wissen om de HTTP statuscode te verwijderen.

De methode die je hiervoor gebruikt hangt af van je browsertype. Voor gebruikers van Google Chrome kun je beginnen door te klikken op het pictogram met de drie puntjes in de rechterbovenhoek van de pagina. Selecteer dan More Tools > Clear Browsing Data:

Browsecache wissen in Chrome
Browsecache wissen in Chrome

Selecteer in de nieuwe popup Cached images and files. Indien nodig kun je ook je browsegeschiedenis, cookies en andere sitegegevens wissen. Klik dan op Clear data:

Gecachete afbeeldingen en bestanden wissen in Google Chrome
Gecachete afbeeldingen en bestanden wissen in Google Chrome

Hoewel dit het grootste deel van je cache zal wissen, bewaart je browser waarschijnlijk extra gegevens die de meeste gebruikers niet willen verwijderen. Wil je echter je volledige cache verwijderen, navigeer dan naar het tabblad Advanced:

Pop-up met geavanceerde cachegegevens van Chrome
Chrome geavanceerde cachegegevens

Hier kun je de gegevens selecteren die je uit je cache wilt verwijderen. Je kunt kiezen uit deze opties:

• Browsing history
  • Download history
  • Cookies and other site data
  • Cached images and files
  • Passwords and other sign-in data
  • Autofill form data
  • Site settings
  • Hosted app data

Zodra je de te verwijderen gegevens hebt opgegeven, klik je op Clear data. Nu kun je het verzoek opnieuw proberen om te zien of de 409 fout is opgelost!

3. Recente updates terugdraaien

Soms kunnen HTTP foutcodes veroorzaakt worden door conflicterende software. Om een “409 Conflict” fout op te lossen, kun je overwegen je WordPress website te downgraden. Deze downgrade kan je helpen evalueren of de kernsoftware conflicteert met andere tools op je site.

Je zult echter een backup van je website moeten maken voordat je dit proces start. Zo niet, dan loop je het risico dat belangrijke wijzigingen die je met deze nieuwe softwareupdate hebt aangebracht, verloren gaan. Na het oplossen van het probleem kun je je site snel in de oude staat herstellen.

Omdat Kinsta dagelijks automatische backups uitvoert, kun je WordPress downgraden door een eerdere backup terug te zetten. Klik hiervoor op het tabblad Backups in je MyKinsta dashboard:

Backups in MyKinsta
Backups in MyKinsta

Selecteer vervolgens de backup die je wilt herstellen. Klik op Restore to en kies of je deze wijzigingen in je testomgeving of live site wilt doorvoeren:

Backup herstellen in MyKinsta
Backup herstellen in MyKinsta

Bevestig tot slot het herstel door de gegeven tekst in te voeren:

Bevestig backupherstel in MyKinsta
Bevestig backupherstel

Als je je website lang geleden hebt bijgewerkt, zul je waarschijnlijk een andere methode moeten gebruiken om je site te downgraden. Omdat Kinsta je dagelijkse backups maar 14 dagen bewaart, kun je een oudere versie misschien niet herstellen.

Als alternatief kun je de WP Downgrade plugin installeren. Met deze tool kun je eenvoudig een oudere versie van WordPress opnieuw installeren:

WP Downgrade plugin
WP Downgrade

Installeer en activeer eerst de plugin. Ga dan naar Settings > WP Downgrade:

Screenshot van WP Downgrade instellingen
WP Downgrade instellingen

Voer het exacte nummer in voor de vorige WordPress versie om je software te downgraden. Als je klaar bent, sla dan je wijzigingen op.

Je kunt overwegen om ook de update van je computer terug te draaien. Voor Windows gebruikers kun je dit doen in de instellingen voor de updategeschiedenis. Je kunt ook een Mac computer downgraden door terug te gaan naar een Time Machine backup.

4. Plugins en extensies verwijderen

Als je je website niet helemaal wilt downgraden, kun je je plugins en externe tools deactiveren. Door deze software te verwijderen, elimineer je waarschijnlijk eventuele conflicten.

Om je plugins te deactiveren ga je naar de Plugins pagina op je WordPress dashboard. Selecteer vervolgens al je plugins:

Selecteer alle plugins in WordPress
Selecteer alle plugins in WordPress

Klik op het menu Bulk actions en selecteer de optie Deactivate. Om deze wijzigingen af te ronden druk je op Apply:

Deactiveer plugins in WordPress
Deactiveer plugins in WordPress

Nu kun je het verzoek proberen om te zien of je de 409 fout krijgt. Als het verzoek succesvol is, weet je dat er een conflict was met een van je plugins.

Om vast te stellen welke plugin het probleem veroorzaakt, activeer je elke plugin één voor één. Controleer na elke activatie of de fout opnieuw optreedt.

Zodra je de problematische plugin hebt gelokaliseerd, kun je die verwijderen. Als het een noodzakelijke taak op je website uitvoert, overweeg dan om in de WordPress Plugin Directory te zoeken naar een alternatief. Meestal kun je een andere tool vinden met vergelijkbare functionaliteit.

Als alternatief kan er een probleem zijn aan de kant van de client van het verzoek. Om een 409 fout op te lossen, kun je je browserextensies uitschakelen. Ga in Chrome naar More Tools > Extensions:

Chrome extensies
Chrome extensies

Dit opent een lijst met je ingeschakelde extensies. Om ze uit te schakelen, zorg je ervoor dat de schakelaar naast elke extensie is uitgeschakeld:

Chrome extensies beheren
Chrome extensies beheren

Je kunt de extensies ook helemaal verwijderen. Dit zou eventuele softwareconflicten moeten elimineren. Je moet dit echter alleen doen met onnodige tools.

5. Controleer je serverconfiguratie

Als laatste redmiddel kun je je serverconfiguratie controleren op fouten. In MyKinsta kun je de ingebouwde Application Performance Monitoring (APM) gebruiken. Met deze APM tool kun je eventuele lange externe verzoeken, niet geoptimaliseerde plugincode en trage databasequeries opsporen:

Kinsta APM startpagina
Kinsta APM

Om de Kinsta APM te openen, meld je je aan bij MyKinsta. Ga vervolgens naar Sites > Kinsta APM:

MyKinsta APM
MyKinsta APM

Vervolgens moet je de prestatiebewaking voor een bepaalde periode inschakelen. Klik bovenaan de pagina op Inschakelen:

Kinsta APM inschakelen
Kinsta APM inschakelen

Selecteer in het pop-upvenster de hoeveelheid tijd die je wilt dat Kinsta evalueert. Je kunt een bewakingstijdvenster tussen 2 uur en 24 uur inschakelen:

APM monitoringstijd
APM monitoringstijd

Nadat je prestatiebewaking hebt ingeschakeld, kun je je resultaten gebruiken om de 409 fout op te lossen. Je kunt dan al je verzoeken bekijken en de reactietijd van je server analyseren:

APM monitoring resultaten
APM monitoring resultaten

Als alternatief kun je de Query Monitor plugin gebruiken. Met deze gratis tool kun je het prestatieniveau zien van je databasequery’s, scripts, hooks en acties, block editor blokken, en meer:

Query Monitor plugin
Query Monitor plugin

Installeer en activeer eerst Query Monitor. Klik dan op het nieuwe tabblad bovenaan je WordPress dashboard:

Query Monitor tab
Query Monitor tab

Hier kun je rapporten bekijken voor de query’s, verzoeken, scripts en andere gegevens van je site. Onder HTTP API Calls kun je een lijst zien van eventuele aanvraagfouten:

Query Monitor resultaten
Query Monitor resultaten

Met een van deze tools kun je gemakkelijk 409 fouten vinden en de hoofdoorzaak van het probleem ontdekken. Dan hoef je geen tijd te verspillen aan het oplossen van andere onderdelen van je website.

Samenvatting

Als er een conflict optreedt tijdens een verzoek, zie je waarschijnlijk een 409 fout. In dit geval kan de server de relevante informatie niet versturen vanwege een probleem met de toestand van de gevraagde bron. Na identificatie van de conflicterende gevraagde waarden kun je het verzoek opnieuw proberen.

Om een overzicht te geven, lees je hier hoe je de “409 Conflict” fout in WordPress kunt oplossen:

1. Controleer de opgevraagde URL.
  2. Wis je browsercache.
  3. Rol recente updates terug.
  4. Verwijder plugins en extensies.
  5. Controleer je serverconfiguratie.

Met Kinsta webhosting bieden we alle tools die je nodig hebt om prestatiefouten op te lossen zodra ze zich voordoen. Met behulp van onze APM kun je je externe verzoeken bekijken en conflicten oplossen om je website goed te laten functioneren!