Elasticsearch is een open-source full-text zoekmachine. Het wordt gebruikt om data te indexeren en deze data ongelooflijk snel te doorzoeken.

In de context van WordPress, kan Elasticsearch worden gebruikt om het doorzoeken van de WordPress-database te versnellen. Dit wordt gedaan door een index van de inhoud van de database van je site te maken en vervolgens Elasticsearch te gebruiken om deze index veel sneller te doorzoeken dan wat een MySQL-zoekopdracht kan.

Als je de tijd en mogelijkheden hebt, kan je Elasticsearch integreren met een WordPress-site door een zeer deskundige WordPress- en Elasticsearch-ontwikkelaar in te huren. Als je site op een normale manier gebruik maakt van WP_Query, dan kan je Elasticsearch ook integreren door ElasticPress te installeren, een gratis WordPress-plugin van 10up. Deze is verkrijgbaar op WordPress.org en zorgt voor automatische integratie met het WP_Query object om resultaten te genereren met Elasticsearch in plaats van MySQL.

Sites die het meest profiteren van Elasticsearch

Elke site die veel gebruik maakt van WP_Query kan profiteren van Elasticsearch. Voorbeelden van sites die kunnen profiteren van Elasticsearch:

• Sites waar zoeken het belangrijkste navigatiemiddel is.
  • WooCommerce-sites met een groot aantal bestellingen waarbij sitebeheerders de lijst met bestellingen regelmatig moeten kunnen doorzoeken.
  • Elke site met een groot aantal berichten waar MySQL-zoekopdrachten onaanvaardbaar trage resultaten opleveren.

Als je site tergend langzame zoekopdrachten heeft of als je denkt dat zware zoekopdrachten de database van je site overbelasten, is je site wellicht een goede kandidaat voor Elasticsearch. Lees vooral ook onze uitgebreide handleiding over WordPress Search en hoe je deze kan versnellen.

Elasticsearch toevoegen aan een site bij Kinsta

Als je Elasticsearch wil toevoegen aan een site die je host bij Kinsta, volg dan deze stappen:

1. Neem contact op met het supportteam van Kinsta en vraag om Elasticsearch aan je site toe te voegen.
  2. Het supportteam van Kinsta installeert vervolgens Elasticsearch in je sitecontainer en ons facturatieteam voegt het Elasticsearch add-on-abonnement toe aan je account. Houd er rekening mee dat alleen gebruikers met financiële beheerdersrechten (company owner, company admin, company billing) het toevoegen van een add-on kunnen aanvragen. De add-on kost $100 per maand per site. Het voordeel van het installeren van Elasticsearch op dezelfde server als je PHP-omgeving en MySQL-database is dat het helpt om de latentie te verminderen – iets waar je wel tegenaan loopt als je het ergens anders host of als je het hosten overlaat aan Elastic zelf.
  3. Het supportteam van Kinsta installeert daarnaast ook de ElasticPress plugin op je site en verbindt deze met de ElasticPress-service die nu in je sitecontainer draait.
ElasticPress WordPress plugin

ElasticPress WordPress plugin

Een aantal features van ElasticPress zijn: WooCommerce-producten weergeven in zoekresultaten, automatisch aanvullen zoekopdrachten, kiezen wat je wil indexeren en het verbeteren van zoekopdrachten voor gerelateerde berichten. Als je van plan bent om een andere plugin te gebruiken of je eigen integratie op te zetten, laat dit dan aan ons supportteam weten en ze zullen deze stap overslaan.

Als je ervoor kiest om te stoppen met het gebruik van Elasticsearch, kan je vragen om het uit je sitecontainer te laten verwijderen en moet je vragen om het add-on-abonnement te annuleren. Je ontvangt een terugbetaling van ongebruikte abonnementskosten die zijn uitgegeven – in overeenstemming met ons restitutiebeleid. Houd er rekening mee dat alleen gebruikers met financiële beheerdersrechten (company owner, company admin, company billing) het verwijdering van een add-on kunnen aanvragen.

Belangrijke opmerking: als je site zowel een TEST- als een LIVE omgeving heeft: Elasticsearch moet afzonderlijk in je TEST- en LIVE omgevingen worden geïnstalleerd. Als ons ondersteuningsteam Elasticsearch in één omgeving installeert en die omgeving wordt overschreven (back-up hersteld, testomgeving live gepusht), wordt Elasticsearch overschreven en uit de container verwijderd. Plan de Elasticsearch-installatie dus zorgvuldig in samenwerking met ons supportteam om ervoor te zorgen dat Elasticsearch niet per ongeluk wordt verwijderd tijdens het installatieproces.

Elasticsearch gebruiken met een WordPress-website

Nadat Elasticsearch is geïnstalleerd, moet het worden geïntegreerd met je site. De meest gebruikelijke methode om je site te integreren met Elasticsearch is het installeren van ElasticPress. Tijdens een normale installatie installeert ons support de ElasticPress plugin en verbindt deze met de Elasticsearch-service.

Na de installatie heb je toegang nodig tot het beheerdersgedeelte van de website en moet je de configuratie van de ElasticPress plugin voltooien. Onderdeel van dat proces is het indexeren van de inhoud van je site. Als de inhoud van je site extreem groot is, kan indexering via de WordPress-admin mislukken. Een oplossing hiervoor is om gebruik te maken van ElasticPress wp-cli-opdrachten om de indexering via SSH te doen.

Als je site gebruikmaakt van aangepaste velden en je ook deze velden wil indexeren, dan is het misschien nodig om een ontwikkelaar in te schakelen voor maatwerk.

Limitaties van Kinsta support voor Elasticsearch

Elasticsearch kan verzoeken accepteren die lokaal op de server of via een RESTful API worden doorgegeven. Bij Kinsta is alleen lokale toegang tot Elasticsearch mogelijk. Aanvragen die via de RESTful API worden doorgegeven zijn niet mogelijk en de benodigde poorten kunnen niet worden geopend om deze aanvragen te accepteren. Als je HTTP-verzoeken wil doorgeven aan een site met als doel het doorzoeken van content, moet je de vraag doorgeven aan WordPress via de WP REST API of een Ajax-call gebruiken.

We ondersteunen of installeren geen Elasticsearch-add-onproducten zoals Kibana of Logstash. Het gebruik van Elasticsearch op ons platform is beperkt tot integratie van de service met WordPress om snellere zoekopdrachten te ondersteunen.

De support van Kinsta voor Elasticsearch is beperkt tot het installeren van Elasticsearch en alle bijbehorende vereiste configuraties in de sitecontainer die ervoor zorgen dat Elasticsearch gebruikt kan worden door WordPress – inclusief het installeren van de ElasticPress plugin. Het integreren van Elasticsearch met jouw website is de verantwoordelijkheid van de website-eigenaar. Als je hulp nodig hebt met de juiste integratie en optimalisatie van Elasticsearch met je websites – inclusief de indexering en het zoeken van aangepaste velden – dien je een gekwalificeerde WordPress-ontwikkelaarvelden in te schakelen.

Als je dit artikel leuk vond, dan zal onze support je zeker bevallen. Alle hostingpakketten van Kinsta hebben 24×7-ondersteuning van onze ervaren WordPress-ontwikkelaars en -engineers. Chat met hetzelfde team dat onze Fortune 500-klanten ondersteunt. Bekijk onze pakketten