Welkom bij deze uitgebreide handleiding over hoe je Express installeert op Windows, macOS en Linux. Express is een populair webframework voor het bouwen van server-side webapplicaties, en het installatieproces is relatief eenvoudig op verschillende besturingssystemen.

In dit artikel doorlopen we de stappen om Express op je machine te installeren, ongeacht het besturingssysteem dat je gebruikt.

Wat is Express?

Express website
Express

Express is een snel, minimalistisch webframework zonder opsmuk voor Node.js. Het doel van deze applicatie is om het proces van het maken van webapplicaties en API’s te vereenvoudigen met minimale inspanning en zonder onnodige complexiteit. Express maakt het eenvoudiger om server-side applicaties te ontwikkelen door een eenvoudige en veelzijdige benadering te bieden voor het beheren van routing, middleware en andere soortgelijke taken.

Relatie met Node.js

Express is gebouwd bovenop Node.js, een platform waarmee developers server-side applicaties kunnen maken met behulp van JavaScript. Express breidt de ingebouwde HTTP module van Node.js uit en biedt extra mogelijkheden en functionaliteit die het gemakkelijker maken om webapplicaties te bouwen en te beheren.

Belangrijkste functies en functionaliteit

Express biedt een breed scala aan functies en functionaliteit die het een populaire keuze maken onder webdevelopers:

• Ondersteuning voor routing en middleware: Express maakt het eenvoudig om routes te definiëren en inkomende HTTP verzoeken af te handelen, maar ook om middleware te integreren voor taken als authenticatie, autorisatie en gegevensvalidatie.
  • Integratie van template engines: Express ondersteunt verschillende template engines, waardoor het eenvoudig is om dynamische HTML pagina ’s te maken aan de serverzijde.
  • Vereenvoudigde API voor het afhandelen van HTTP verzoeken en responses: Express biedt een gebruiksvriendelijke high-level API voor het werken met HTTP verzoeken en responses, waardoor het proces van het verzenden en ontvangen van gegevens van clients wordt gestroomlijnd.
  • Modulaire en uitbreidbare architectuur: Express volgt een modulair ontwerp, waardoor developers de functionaliteit eenvoudig kunnen uitbreiden met aangepaste modules of pakketten van derden.

Met zijn robuuste set features en sterke focus op eenvoud is Express een uitstekende keuze voor developers die snel en efficiënt webapplicaties willen bouwen.

Door wie wordt Express gebruikt?

Express wordt veel gebruikt door startups en gevestigde bedrijven, maar ook door individuele webdevelopers en backend engineers. De eenvoud en flexibiliteit van het framework maken het een populaire keuze voor een breed scala aan webapplicatieprojecten. Enkele voorbeelden van bekende bedrijven die Express gebruiken zijn:

• IBM: Het multinationale technologiebedrijf gebruikt Express in verschillende applicaties en projecten en maakt daarbij gebruik van de eenvoud en efficiëntie van het framework voor server-side ontwikkeling.
  • Uber: Deze gigant in de sector van taxiritten vertrouwt op Express voor sommige van zijn backend diensten en maakt gebruik van het vermogen van het framework om hoge verkeersbelastingen aan te kunnen en van de schaalbaarheid.
  • Accenture: Deze wereldwijde professionele dienstverlener gebruikt Express als onderdeel van zijn technologiestack voor de ontwikkeling van webapplicaties en profiteert van het gebruiksgemak en de flexibiliteit.
  • Autodesk: Autodesk staat bekend om zijn ontwerp- en engineeringoplossingen en gebruikt Express in sommige van zijn webapplicaties, waarbij het gebruik maakt van de modulaire architectuur en uitbreidbaarheid van het framework.

Voordelen van het gebruik van Express

Express biedt developers talloze voordelen, waardoor het een populaire keuze is voor de ontwikkeling van webapplicaties.

Vereenvoudigd ontwikkelingsproces

Express stroomlijnt het proces van het bouwen van server-side applicaties door een eenvoudige API en verstandige standaardinstellingen te bieden. Hierdoor kunnen developers zich richten op het schrijven van applicatielogica in plaats van zich bezig te houden met low-level details.

Grote gemeenschap en ondersteuning

Express heeft een grote en actieve gemeenschap van developers die bijdragen aan het framework, ondersteuning bieden en externe pakketten maken die de functionaliteit uitbreiden. Dit maakt het makkelijker voor nieuwkomers om aan de slag te gaan en voor ervaren developers om oplossingen te vinden voor veelvoorkomende problemen.

Integratie van middleware

Express biedt uitstekende ondersteuning voor middleware, dat zijn functies die kunnen worden gebruikt om inkomende HTTP verzoeken en uitgaande responses aan te passen of af te handelen. Met middleware kunnen developers eenvoudig functies implementeren zoals authenticatie, autorisatie en gegevensvalidatie, wat resulteert in schonere en meer modulaire code.

Uitbreidbaarheid en aanpassing

Express volgt een modulair en uitbreidbaar ontwerp, waardoor developers de functionaliteit eenvoudig kunnen uitbreiden met aangepaste modules of externe pakketten. Deze flexibiliteit maakt het eenvoudig om Express aan te passen aan de unieke eisen van elk project.

Verbindingen met databases

Express maakt eenvoudig verbinding met databases, zodat developers snel en efficiënt gegevens kunnen opslaan en ophalen. Express ondersteunt een groot aantal populaire databasemanagementsystemen, waaronder MySQL, MongoDB en PostgreSQL.

MongoDB homepagina
MongoDB

Daarnaast biedt Express een ORM laag (Object Relational Mapping) voor het werken met gegevens, wat het schrijven van databasequery’s vereenvoudigt.

High performance

Express is ontworpen om lichtgewicht te zijn en geoptimaliseerd voor hoge prestaties. Het resultaat is dat applicaties die met Express zijn gebouwd sneller zijn en beter reageren dan applicaties die met andere frameworks zijn gebouwd. Hierdoor is het zeer geschikt voor projecten die in korte tijd een groot aantal verzoeken moeten verwerken.

Vereisten Express

Voordat je Express gaat installeren, is het essentieel om over een aantal vereisten te beschikken:

• Basiskennis van netwerken en webservers
  • Bekendheid met de opdrachtregel/terminal

Systeemvereisten

Om Express te kunnen draaien, moet je ervoor zorgen dat je systeem aan de volgende eisen voldoet:

• Ondersteunde besturingssystemen: Windows, macOS, Linux
  • Hardwarevereisten: Minimale vereisten (afhankelijk van Node.js)
  • Node.js installatie: Vereist voordat je Express installeert

Versies

Er zijn twee hoofdversies van Express waaruit je kunt kiezen bij de installatie:

• Stable: Dit is de meest geteste en betrouwbare versie van Express, geschikt voor productieomgevingen en projecten die stabiliteit als prioriteit hebben.
  • Newest: Deze versie bevat de nieuwste features en verbeteringen, maar kan minder stabiel zijn dan de Stable versie. Deze versie is geschikt voor developers die willen experimenteren met de nieuwste updates en bereid zijn het risico te lopen op mogelijke problemen.

Het is cruciaal om de compatibiliteit te controleren tussen de gekozen versie van Express en andere bibliotheken die in je project worden gebruikt om een soepele integratie te garanderen en conflicten tot een minimum te beperken.

Express installeren

Het installatieproces van Express varieert afhankelijk van het besturingssysteem dat je gebruikt. Daarom hebben we deze instructies hieronder onderverdeeld op basis van het besturingssysteem.

Express installeren op Windows

Express installeren op een Windows machine is een eenvoudig proces. Volg deze stappen om Express aan de slag te krijgen.

1. Installeer Node.js
  2. Installeer npm
  3. Maak een map en app project aan
  4. Installeer Express
  5. Start de server

1. Installeer Node.js

Voordat je Express kunt installeren, moet je Node.js op je computer geïnstalleerd hebben. Ga naar de officiële Node.js downloadpagina en download het juiste Windows installatieprogramma.

Download Node.js voor Windows.
Download Node.js voor Windows.

Voer na het downloaden het installatieprogramma uit en volg de aanwijzingen om de installatie te voltooien.

Open na de installatie een opdrachtprompt en typ het volgende:

node --version

Hiermee controleer je of Node.js correct is geïnstalleerd. Je zou het geïnstalleerde versienummer als uitvoer moeten zien.

2. Installeer Npm

Npm is de officiële pakketbeheerder voor Node.js en wordt gebruikt voor het installeren van Express en andere bibliotheken. Om npm te installeren, open je een opdrachtprompt met administrator en voer je het volgende commando uit:

npm --global

Hiermee installeer je de nieuwste versie van npm. Controleer na de installatie of npm correct is geïnstalleerd door het volgende commando in te voeren:

npm --v

3. Maak een map en project aan

Om Express te installeren, moet je eerst een nieuwe map maken om het in onder te brengen. Om dit te doen, open je de opdrachtprompt en typ je:

mkDIR ExpressProject

Hiermee maak je een nieuwe map met de naam “ExpressProject” in de huidige map.

Navigeer vervolgens naar de nieuwe map door dit te typen:

cd ExpressProject

Zodra je in de map bent, voer je het volgende commando uit om Express te installeren:

npm init

Dit maakt een basis package.json bestand aan om de projectconfiguratie en dependencies in op te slaan.

Je wordt gevraagd om een naam en versienummer te geven aan je nieuwe applicatie. Je kunt op Enter of Return drukken om alle standaardopties te accepteren. Als je echter wordt gevraagd om het volgende:

entry point: (index.js)

Voel je vrij om Index.js te veranderen in hoe je wilt dat de app gaat heten.

4. Installeer Express

Zodra het package.json bestand is gemaakt, kun je Express installeren door het volgende commando in te typen:

npm install express

Dit commando installeert Express globaal, waardoor het toegankelijk is vanuit elke map op je machine.

5. Start de server

Nu kun je de server starten door te typen:

DEBUG=nodeapp:* npm start

Daarna hoef je alleen nog maar naar http://localhost:3000 in je browser te gaan en je ziet de Express welkomstpagina.

Je hebt Express nu met succes geïnstalleerd op je Windows machine! Je kunt beginnen met het bouwen van je webapplicatie met dit krachtige en flexibele framework.

Express installeren op macOS

Express installeren op macOS is een eenvoudig proces. Volg deze stappen om Express aan de slag te krijgen:

1. Installeer Homebrew
    2. Installeer Node.js
    3. Installeer Express
    4. Installeer Express Generator
    5. Maak een app met Express Generator
    6. Start de Express server

1. Installeer Homebrew

Homebrew is een pakketbeheerder voor macOS waarmee je eenvoudig applicaties kunt installeren en beheren.

Om Homebrew te installeren, open je Terminal en typ je:

/usr/bin/ruby -e "$(curl -fsSL https://raw.githubusercontent.com/Homebrew/install/master/install)"

Druk op Enter of Return om alle standaardopties te accepteren en Homebrew zal beginnen met installeren.

2. Installeer Node.js

Voordat je Express kunt installeren, moet je Node.js op je machine geïnstalleerd hebben. Ga naar de officiële downloadpagina van Node.js en download het installatieprogramma voor macOS. Zodra je het hebt gedownload, voer je het installatieprogramma uit en volg je de aanwijzingen om de installatie te voltooien.

De downloadpagina van Node.js.
De downloadpagina van Node.js.

Open na de installatie een terminal en typ

node -v

om te controleren of Node.js correct is geïnstalleerd. Je zou het geïnstalleerde versienummer als uitvoer moeten zien.

3. Installeer Express

Om Express te installeren open je een terminal en voer je het volgende commando uit:

npm install -g express

Dit commando installeert Express wereldwijd, waardoor het toegankelijk is vanuit elke map op je machine.

4. Installeer Express Generator

Express Generator is een CLI lool waarmee je snel de scaffolds voor een Express applicatie kunt genereren. Om het te installeren voer je het volgende commando uit in een terminal:

npm install -g express-generator

Eenmaal geïnstalleerd kun je de Express Generator gebruiken om een nieuwe Express applicatie te maken.

5. Maak een applicatie met Express Generator

Om een nieuwe applicatie te maken met Express Generator typ je het volgende commando in een terminal:

cd ~/FolderName

Vervang “FolderName” door de naam van de map waarin je je applicatie wilt onderbrengen.

Maak vervolgens de app door het volgende in te typen:

npx express-generator --view=pug AppName

Vervang “AppName” door de naam die je aan je nieuwe Express app wilt geven.

6. Start de Express server

Voer het volgende commando uit om de Express-server te starten:

npm start

Dit commando start de Express server op de standaardpoort (meestal 3000). Open je favoriete webbrowser en navigeer naar http://localhost:3000. Je zou een “Welcome to Express” bericht moeten zien, dat aangeeft dat je Express server is opgestart.

Gefeliciteerd! Je hebt Express geïnstalleerd op je macOS machine. Je kunt nu dit veelzijdige en krachtige framework gebruiken om je applicatie te ontwikkelen.

Installeer Express op Linux

Express installeren op een Linux machine is eenvoudig. Volg simpelweg deze instructies:

1. Installeer Node.js
  2. Maak een applicatiemap
  3. Installeer Express
  4. Installeer Express Generator
  5. Maak een app met Express Generator
  6. Installeer dependencies
  7. Start de Express server

1. Installeer Node.js

Voordat je Express kunt installeren, moet je Node.js op je computer geïnstalleerd hebben. Voor de meeste Linux distributies kun je een pakketbeheerder gebruiken om Node.js te installeren. Op Ubuntu of Debian kun je bijvoorbeeld de volgende commando’s uitvoeren:

sudo apt install nodejs npm

Zodra de installatie is voltooid, typ je node -v in een terminal om te controleren of Node.js correct is geïnstalleerd. Je zou het geïnstalleerde versienummer als uitvoer moeten zien.

2. Maak de directory voor de applicatie

Voer de volgende commando’s uit om een map te maken voor je Express applicatie:

mkdir AppName

cd AppName

Vervang “AppName” door de naam die je aan je applicatie wilt geven.

Maak vervolgens een package.json-bestand met de volgende opdracht:

npm init

Accepteer de standaardinstellingen door op Return of Enter te drukken, maar zorg ervoor dat je “index.js” in het volgende fragment aanpast als je het ziet:

entry point: (index.js)

Dit zorgt ervoor dat de hoofdbestandsnaam naar jouw voorkeur wordt ingesteld.

3. Installeer Express

Om Express te installeren open je een terminal en voer je het volgende commando uit:

npm install express --save

Dit commando installeert Express in je applicatiemap. Het voegt ook de dependencies toe aan package.json zodat je gemakkelijk opnieuw kunt installeren als dat nodig is.

4. Installeer Express Generator

Express Generator is een CLI-tool waarmee je snel de scaffolds voor een Express applicatie kunt genereren. Om het te installeren voer je het volgende commando uit in een terminal:

npx express-generator

Eenmaal geïnstalleerd kun je de Express Generator gebruiken om een nieuwe Express applicatie te maken.

5. Maak een applicatie met Express Generator

Om een nieuwe applicatie te maken met Express Generator typ je het volgende commando in een terminal:

express --view=pug AppName

6. Installeer dependencies

Voer de volgende opdrachten uit om de Express dependencies te installeren:

cd AppName

npm install

7. Start de Express server

Voer de volgende opdracht uit om de Express server te starten:

npm start

Dit commando start de Express server op de standaardpoort (meestal 3000). Open je favoriete webbrowser en navigeer naar http://localhost:3000. Je zou een “Welcome to Express” bericht moeten zien, dat aangeeft dat je Express server is opgestart.

En dat is het. Nu heb je Express geïnstalleerd op je Linux machine.

Samenvatting

In dit artikel hebben we het installatieproces van Express op Windows, macOS en Linux systemen behandeld. Vergeet niet je installaties te verifiëren door de versienummers van Node.js en Express te controleren. Zo weet je zeker dat alles correct is ingesteld en klaar is om te beginnen met ontwikkelen.

Nu je Express met succes hebt geïnstalleerd op het besturingssysteem van je voorkeur, moedigen we je aan om het framework verder te verkennen en krachtige webapplicaties te bouwen. Express vereenvoudigt het ontwikkelproces en biedt tegelijkertijd uitbreidbaarheid en maatwerk, waardoor het een ideale keuze is voor webdevelopers en backend engineers.

Als je op zoek bent naar een betrouwbare hostingoplossing voor je Express applicaties, overweeg dan Kinsta Applicatie Hosting. Kinsta biedt snelle, veilige en schaalbare hostingoplossingen die zijn afgestemd op jouw behoeften, zodat al je webapplicaties optimaal presteren.