SMTP (simple mail transfer protocol) is een elektronische standaard voor e-mailtransmissie. Wanneer je een e-mail in je inbox ontvangt, wordt deze hoogstwaarschijnlijk verzonden vanaf een SMTP-server. Vandaag willen we een paar oplossingen laten zien waarmee je Google en/of de gratis SMTP-server van Gmail kan gebruiken om e-mails te verzenden vanuit webtoepassingen, met de extensie van je eigen domein of je WordPress-website.

Een kijkje in de gratis SMTP-server van Google

Voor kleine bedrijven of bedrijven met een laag e-mailvolume kan de gratis SMTP-server van Google een geweldige oplossing zijn. Ze hebben een zeer grote infrastructuur en je kan op hun diensten vertrouwen om online te blijven. Omdat het gratis is, zijn er echter wel een aantal beperkingen. Volgens de documentatie van Google kan je maximaal 100 e-mails verzenden tijdens een 24-uursperiode bij het verzenden via hun SMTP servers. Dit komt in de praktijk neer op 3.000 gratis e-mails per maand, mits deze verspreid over de maand worden verstuurd.

Afhankelijk van het aantal e-mails dat je verstuurt en de grootte van je bedrijf, is dit waarschijnlijk meer dan genoeg. Mocht je meer dan 5.000 e-mails per maand verzenden, dan is het wellicht slim om te kijken naar een externe e-mailservice om e-mailtransacties te regelen. Hieronder staan ​​een paar goede SMTP-alternatieven die wellicht de moeite waard zijn.

De gratis SMTP-server van Gmail werkt echter prima voor veel mensen! Vooral startups en ontwikkelaars die de combinatie van betrouwbaarheid en gratis kunnen waarderen is Gmail een uitstekende keuze.

Informatie over de gratis SMTP-server van Google

Je kan de SMTP-servergegevens van Gmail op verschillende plaatsen gebruiken. Je kan dit gebruiken in je lokale e-mailcliënt zoals Microsoft Outlook of binnen je WordPress-website met een plug-in zoals Gmail SMTP of SendGrid. Bekijk onze tutorial over hoe je e-mails kan verzenden vanuit WordPress.

Uitgaande e-mail (SMTP) Server: smtp.gmail.com
Gebruik authenticatie:
Ja
Gebruik beveiligde verbinding:: Ja (dit kan TLS of SSL zijn, afhankelijk van je e-mailcliënt)
Gebruikersnaam: Gmail-account (email@gmail.com)
Wachtwoord: Gmail-wachtwoord

Poort:
465 of 587

Verzend en ontvang e-mail in Gmail vanuit je eigen domein

Wist je dat je ook e-mails van je eigen domein met Gmail kan verzenden en ontvangen? Veel mensen hebben tegenwoordig meerdere zakelijke en persoonlijke e-mailadressen, en het bij elkaar brengen van deze adressen bespaart veel tijd. Een eenvoudige manier om dit te doen, is door G Suite e-mail te gebruiken. Dit kost $5 per maand, ook al krijg je hier veel voor terug. Echter, als je veel e-mailadressen hebt, kan het kostenplaatje snel oplopen. Hieronder laten we je een veel goedkopere oplossing zien, die je waarschijnlijk zelf nog niet hebt overwogen.

In het onderstaande voorbeeld gaan we ervan uit dat je 4 e-mailadressen beheert:

• 1 persoonlijk Gmail-account (jouwnaam@gmail.com)
  • 1 zakelijk e-mail-account voor je WordPress-bedrijf
  • 2 zakelijke e-mails voor andere websites die je gebruikt

Je e-mails versturen met de extensie van je eigen domein (zoals frits@jouwdomein.nl) is in sommige gevallen noodzakelijk om dingen te verifiëren zoals een LinkedIn-bedrijfspagina of een account bij Pinterest. Daarnaast ziet het er ook veel professioneler uit dan een extensie als @gmail.com. Vaak is verificatie voor dingen vereist dat afkomstig is van een aangepast domein. Zoals het verifiëren van LinkedIn bedrijfspagina’s, Pinterest, etc. Het ziet er ook gewoon professioneler uit wanneer u mensen e-mailt met de extensie van je eigen domein.

Stap 1: e-mails doorsturen naar Gmail

Het eerste dat je moet doen, is de e-mail van de 3 extra e-mailaccounts doorsturen naar je persoonlijke Gmail-account (jouwnaam@gmail.com). Er zijn een paar manieren waarop je dit kan doen. Als je toegang hebt tot de DNS-records van je domeinregistrar dan kan je gebruik maken van de gratis doorstuurservice die veel registrars aanbieden. NameCheap is hier een voorbeeld van. Als je echter aangepaste DNS-records gebruikt, is deze optie niet beschikbaar. En dit is waar een service van een derde partij zoals Pobox of MailGun van pas komt.

Met Pobox kan je maximaal 40 verschillende adressen doorsturen voor $35 per jaar. Als je G Suite aan zou schaffen voor 3 extra e-mails dan zal dit in totaal $180 per jaar kosten. Of je kan de e-mail-routingregels van MailGun. Dit zit inbegrepen bij alle pakketten van MailGun en kosten vanaf $35/maand.

Stap 2: verstuur e-mail als (Google SMTP)

Nu je al je e-mails van je e-mailaccounts doorstuurt naar je persoonlijke Gmail-account, heb je een manier nodig om vanuit die accounts te verzenden.

Stap 1

Het allereerste dat je moet doen, is ervoor zorgen dat de 2-stappenauthenticatie van je primaire Gmail-account is ingeschakeld. Belangrijk: Als je dit niet doet, krijg je een ‘ongeldig wachtwoord’-foutmelding als je probeert het e-mailadres te verifiëren. Schakel dus eerst de 2-stappenauthenticatie in.

Stap 2

Vervolgens moet je een App-wachtwoord genereren. Vervolgens gebruik je het app-wachtwoord in plaats van je persoonlijke Gmail-wachtwoord. Dit is de enige manier waarop dit proces zal werken.

Als je authenticatie in twee stappen niet heeft ingeschakeld, krijgt u een foutmelding (zie hieronder) waarin staat: “The setting you are looking for is not available for your account.”

Foutmelding Google App

Foutmelding Google App

Wanneer je het app-wachtwoord maakt, kies dan voor “Other” en geef het een naam (bijvoorbeeld: mijn 2e zakelijke e-mail).

Genereer app-wachtwoord

Genereer app-wachtwoord

Dit genereert een wachtwoord die je dient te bewaren.

Stap 3

Ga nu terug naar Gmail, ga naar instellingen en klik op “Accounts and Import”. Klik vervolgens op “Add another email address you own”.

Gmail ‘verzenden als’-functie

Gmail ‘verzenden als’-functie

Stap 4

Voer je bedrijfsnaam en zakelijke e-mailadres in het aangepaste domein in.

Voeg een e-mailadres toe

Voeg een e-mailadres toe

In het ‘SMTP-server’-veld zal Google automatisch de domeinnaam van je bedrijf laten zien. Echter, hier wil je de gratis SMTP-server van Google hebben. Verander deze dus naar smtp.gmail.com. Vul vervolgens de gegevens in van je persoonlijke Gmail-account, als eerste de gebruikersnaam (jouwnaam@gmail.com) en het wachtwoord. Dit wachtwoord is het app-wachtwoord dat we eerder aanmaakten en niet je Gmail-wachtwoord.

Gmail SMTP-server met je eigen domein

Gmail SMTP-server met je eigen domein

Stap 5

Nu zal er een e-mail naar je zojuist ingevulde e-mailadres worden verstuurd met een bevestigingscode. Klik op de link in de e-mail of vul de code handmatig in. Deze stap is nodig om te laten zien dat je de eigenaar bent van het opgegeven e-mailadres. Dat was het!

Je kan de stappen hierboven herhalen voor eventuele andere e-mailaccounts. Vergeet niet om voor elk e-mailadres een apart app-wachtwoord aan te maken!

Al je e-mails komen nu samen op een enkele, overzichtelijke plek en je kan in het drop-down menu instellen vanuit welk e-mailadres je je e-mail wil versturen. In de Gmail-instellingen kan je ook de optie ‘Reply from the same address the message was sent to” inschakelen om het beantwoorden van e-mails makkelijker te maken.

Als je dit artikel leuk vond, dan zal onze support je zeker bevallen. Alle hostingpakketten van Kinsta hebben 24×7-ondersteuning van onze ervaren WordPress-ontwikkelaars en -engineers. Chat met hetzelfde team dat onze Fortune 500-klanten ondersteunt. Bekijk onze pakketten