Kinsta biedt eenvoudige installaties van WordPress met één klik, maar op sommige momenten kan het zijn dat je WordPress handmatig moet installeren. Een veel voorkomend geval is dat je al een nieuwe WordPress installatie bij Kinsta hebt aangemaakt, maar met de optie om WordPress niet te installeren. Je krijgt dan een lege site. In dat geval kun je de onderstaande stappen volgen om WordPress handmatig te installeren. Het is makkelijker dan je denkt!

Opmerking: Als je een lege site hebt bij Kinsta en niks daarvan nodig hebt (qua configuratie), kun je sneller van start door simpelweg de site te verwijderen en opnieuw aan te maken met behulp van de eenvoudige optie: WordPress installatie in MyKinsta. En anders kun je verder gaan met de onderstaande stappen.

Hoe je WordPress handmatig installeert

Voor deze handleiding gaan we ervan uit dat je al een lege site hebt aangemaakt in het MyKinsta dashboard.

Stap 1

Zorg eerst dat je de laatste versie van WordPress downloadt op WordPress.org, inclusief alle installatiebestanden.

WordPress downloaden

Stap 2

Zodra het downloaden is voltooid, pak je de volledige inhoud van het .zip-bestand uit op je computer.

WordPress-bestanden
WordPress-bestanden

Stap 3

Wijzig de wp-config-sample.php bestandsnaam naar wp-config.php en open het bestand om de MySQL-instellingen te bewerken.

Update de waarden DB_NAME, DB_USER en DB_PASSWORD. Je kunt deze opvragen op het Infoscherm van jouw site in het MyKinsta dashboard. Bij Kinsta kan de DB_HOST-waarde als localhost blijven staan.

MySQL instellingen in wp-config.php
MySQL instellingen in wp-config.php

Stap 4

Uit veiligheidsoverwegingen raden we je aan om unieke WordPress-beveiligingssleutels te genereren. Deze bestaan uit een reeks willekeurige variabelen die de versleuteling verbeteren van de informatie die is opgeslagen in de cookies van de gebruiker. Je kunt deze genereren met behulp van de WordPress.org secret-key tool.

WordPress-authenticatiesleutels en -salts
WordPress-authenticatiesleutels en -salts

Stap 5

Nu het wp-config.php bestand is bijgewerkt, is het tijd om jouw WordPress installatiebestanden naar de server te uploaden. Je moet hiervoor via SFTP verbinding maken met jouw lege Kinsta site.

Upload vervolgens de inhoud van de map “wordpress” op jouw lokale computer naar de map /www/sitename/public, waarbij ‘sitename’ de naam van je site is. Opmerking: je kunt het readme.html bestand in de bronmap verwijderen omdat je deze niet nodig hebt. Afhankelijk van de snelheid van de verbinding neemt de overdracht van deze bestanden een paar minuten in beslag.

SFTP public web map
SFTP public web map

Stap 6

Nu kun je naar jouw lege site navigeren om WordPress te installeren. In dit geval gebruiken we de tijdelijke Kinsta URL (https://jouwsite.kinsta.cloud).

Kinsta tijdelijke URL
Kinsta tijdelijke URL

Als je al een aangepast domein gebruikt

Als je bij het maken van een nieuwe site de optie Aangepast domein hebt gebruikt, kun je jouw eigen domein gebruiken. Zorg er dan voor dat je jouw domein hebt toegevoegd.

Als je nog niet jouw DNS hebt ingesteld, kun je dat eerst doen. Of je kunt WordPress installeren zonder DNS in te stellen door jouw hosts-bestand te bewerken.

En anders kun je voorlopig doorgaan met de tijdelijke URL en later naar een aangepast domein overschakelen.

Stap 7

Wanneer je jouw site voor de eerste keer bezoekt, krijg je het WordPress installatieprogramma te zien en moet je de taal kiezen die je wilt gebruiken voor het WordPress dashboard. Klik dan op “Continue”.

WordPress installeren taal
WordPress installeren taal

Stap 8

Kies jouw sitenaam, gebruikersnaam en kopieer jouw wachtwoord naar een veilige plek. Voer jouw e-mailadres in en klik op “Installeer WordPress”. Als je nog niet wilt dat zoekmachines jouw site crawlen, kun je ook de volgende optie inschakelen: Ontmoedig zoekmachines om deze site te indexeren. Je kunt dit ook altijd later nog doen.

WordPress handmatig installeren - Informatie die je nodig hebt
WordPress handmatig installeren – Informatie die je nodig hebt

Je krijgt een bevestiging na het succesvol installeren en een e-mail met daarin jouw login-URL en gebruikersnaam.

WordPress is succesvol handmatig geïnstalleerd
WordPress is succesvol handmatig geïnstalleerd

Je kunt dan inloggen op jouw WordPress site. Als je een tijdelijke URL gebruikt, kun je hieronder de aanvullende instructies volgen om deze aan te passen aan jouw eigen domein.

WordPress installeren - Dashboard
WordPress installeren – Dashboard

Stap 9

De laatste stap is heel belangrijk. Aangezien je WordPress handmatig hebt geïnstalleerd, moet je hulp vragen aan ons supportteam om de Kinsta MU plugin geïnstalleerd te krijgen. Deze plugin beheert de volledige pagina cache, CDN en andere functionaliteiten op jouw WordPress site. Open gewoon een ticket en ons team kan dit voor je installeren.

Tijdelijke URL vervangen door een aangepaste domeinnaam

Als je WordPress op de tijdelijke URL van Kinsta hebt geïnstalleerd, wil je deze op een gegeven moment updaten naar jouw eigen domein.

Stap 1

Voeg jouw domein toe aan de site in MyKinsta, maak hiervan de primaire en wijs het DNS door naar Kinsta.

Stap 2

Als je HTTPS gebruikt, installeer dan een SSL-certificaat van het MyKinsta-dashboard onder “Tools”.

Installeer gratis SSL-certificaat
Installeer gratis SSL-certificaat

Stap 3

Log in op jouw WordPress dashboard en ga naar Instellingen → Algemeen. Update vervolgens het WordPress-adres en de URL van jouw website naar jouw eigen domein.

WordPress- en website-adres
WordPress- en website-adres

Stap 4

Als je HTTPS gebruikt, wil je ook al het HTTP-verkeer omleiden naar HTTPS. Je kunt de Force HTTPS-tool gebruiken om deze optie in te schakelen in het MyKinsta-dashboard.

HTTPS forceren
HTTPS forceren

En dat is het dan! Je hebt WordPress handmatig geïnstalleerd, je site is klaar en draait via HTTPS met een aangepast domein.