Adminer is een gebruikersinterface voor het bewerken van je database. Het lijkt sterk op phpMyAdmin maar is veel lichter, en dus sneller om mee te werken. Voor documentatie kan je de Adminer website gebruiken.

Adminer user interface

Openen van de databasemanager

Je kan de databasemanager op drie manieren openen.

• Klik op het menu “More” (drie puntjes) in de lijst met sites en vervolgens op “Open database manager”.
  • Klik op de knop “Database Manager” boven de pagina met details van een site.
  • De Database manager is ook beschikbaar via port 15001 binnen het IP adres van je site (te vinden in de pagina met details)

Dagelijks gebruik

Wisselen tussen database

Wanneer je Adminer opent via een knop in DevKinsta zal je altijd meteen automatisch naar de juiste database gaan, maar je kan ook van database veranderen via Adminer. Je kan wisselen tussen databases via het dropdownmenu bovenin de linker zijbalk.

Tabelstructuur bekijken

Klik op de tabelnaam in de zijbalk om de structuur van de betreffende tabel te zien. Je kan elk veld en het type data erin zien.

Tabelgegevens bekijken

Klik op “SELECT” in de zijbalk naast de tabelnaam om naar een pagina te gaan met de eerste 50 items in de tabel. Je kan verschillende delen van de tabel openen via de instellingen bovenaan de pagina.

Adminer select data

Je moet op de blauwe titel boven de boxen klikken om de bijbehorende formulieren te openen. Je kan views instellen via verschillende select, search, sort, limit en length opdrachten. Let erop dat je zoekopdrachten worden gekoppeld aan de URL, dus je kan een view opslaan door de pagina in je favorieten te zetten.

Heb je een uitgebreide SQL query nodig voor je data dan kan je op “Edit” klikken naast de query bovenaan, waarna een SQL editor zal openen.

Data manipuleren

Je kan elke rij in de tabel bewerken door op de “Edit” link te klikken in de resultaten. Op de “Select data” pagina kan je nieuwe items toevoegen door op “NEW ITEM” te klikken. Daar krijg je een formulier met alle velden die je in moet vullen.

Je kan complexe SQL query’s uitvoeren door op de link “SQL COMMAND” te klikken bovenaan in de zijbalk. Hiermee ga je naar een SQL editor waar je een query kan typen. Klik op “History” onder de editor om te opdrachten te zien die je recentelijk hebt uitgevoerd.

Ga verder via de opdrachtregel

Wil je de database bewerken via de console dan kan dat ook.

Open via de virtual machine

# Enter into devkinsta_db container
docker exec -it devkinsta_db bash

# Connect to database
mysql -h localhost -u root -p

# Run SQL commands
show databases;

Openen via de host machine

Je kan deze informatie vinden via de pagina met details over de site.

Database details

# Enter into database directly from host OS
mysql -h 192.168.99.254 -P 15100 -u root -p