WordPress Multisite is een geavanceerde feature van WordPress waarmee je meerdere sites vanaf dezelfde WordPress installatie kunt beheren. Het opzetten en beheren van een WordPress Multisite vereist meestal meer aandacht dan een standaard singlesite installatie en kan ingewikkeld worden. Als je niet vertrouwd bent met Multisite, raden wij je aan samen te werken met een gekwalificeerde WordPress ontwikkelaar.

WordPress Multisite installeren

Om een WordPress Multisitete installeren, vink de optie WordPress multisite installeren aan bij het toevoegen van je nieuwe site in MyKinsta.

Selecteer vervolgens de optie Subdirectory of Subdomein, afhankelijk van het type Multisite netwerk dat je wilt installeren.

• Een subdirectory Multisite is een multisite die geladen wordt vanuit een subdirectory van een hoofddomein (bijv. domein.com/multisite/).
  • Een subdomein Multisite is een Multisite die geladen wordt vanuit een uniek subdomein (bijv. multisite.domein.com).

Selecteer Multisite bij het toevoegen van een nieuwe site in MyKinsta.
    Selecteer Multisite bij het toevoegen van een nieuwe site in MyKinsta.

Als je een bestaande singlesite wilt overschakelen naar een WordPress Multisite netwerk, raden wij je aan te werken met een WordPress ontwikkelaar die bekend is met dat proces.

Je primaire domein toevoegen en ernaar verwijzen

De volgende stap is om het domein van je site toe te voegen aan MyKinsta en het te verwijzen naar Kinsta om je Multisite live te zetten. Het is meestal aanbevolen dat je de niet-www versie van het domein voor Multisite gebruikt. We zullen ervoor zorgen dat de www-versie van het domein wordt doorverwezen in de volgende stap.

Ga naar de pagina Domeinen van je site, klik op Domein toevoegen, en voeg je aangepaste domein toe. Vink het vakje aan bij Domein(en) toevoegen met en zonder www, en klik op de knop Domeinen toevoegen. Het aanvinken van dat vakje zorgt voor het omleiden van de www-versie naar de niet-www versie van het domein.

Na het toevoegen van het domein, verifieer en verwijs je het domein naar Kinsta. Voor meer details bekijk je onze gedetailleerde gids over hoe je een domein toevoegt aan een site bij Kinsta.

Zodra je domein is geverifieerd en is doorverwezen naar Kinsta, kun jehet het primaire domein maken door het kebab (drie-stip) menu te openen naast je domein in de lijst Domeinen en Primair domein maken te selecteren.

Maak een domein het primaire domein in MyKinsta.
Maak een domein het primaire domein in MyKinsta.

Je kan ervoor kiezen om een zoek- en vervangopdracht uit te voeren om de database van je site bij te werken naar je nieuwe primaire domein. Let op, dit heeft geen invloed op e-mailadressen. Als die moeten worden bijgewerkt, kun je de Zoek en Vervang tool in MyKinsta gebruiken.

Bijgwerken wp-config.php bestand

Vervolgens moet je het bestand wp-config.php van je site bijwerken zodat het correct werkt met je nieuwe primaire domein. Je wp-config.php bestand kan gevonden worden in de root directory van je site (ook wel document root genoemd). Om toegang te krijgen tot dit bestand en het te bewerken, kun je gebruik maken van SFTP (downloaden, bewerken, uploaden van het bijgewerkte bestand) of SSH (kan het bestand rechtstreeks op de server bewerken).

Ten eerste, op de regel die begint met define( 'DOMAIN_CURRENT_SITE' – verander het domein van het kinsta.cloud domein naar je nieuwe primaire domein.

Verander DOMAIN_CURRENT_SITE in wp-config.php naar je primair domein.
Verander DOMAIN_CURRENT_SITE in wp-config.php naar je primair domein.

Vervolgens, om er zeker van te zijn dat je kan inloggen op je Multisite netwerk, inclusief je subsites, voeg je deze lijn toe net onder de define( 'BLOG_ID_CURRENT_SITE' regel:

define('COOKIE_DOMAIN', $_SERVER['HTTP_HOST'] );

Sla je wijzigingen op, en als je SFTP gebruikt, upload je het bestand naar de server, waarbij je de oude versie van het bestand overschrijft.

Subsites toevoegen

Nu ben je klaar om subsites aan te maken in je Multisite netwerk! Log in als de Super Admin (de gebruiker die je hebt toegevoegd toen je de site in MyKinsta hierboven aanmaakte).

Ga in het menu My Sites linksboven naar Network Admin > Sites en klik op de knop Add New.

Een nieuwe subsite toevoegen in een Multisite netwerk.
Een nieuwe subsite toevoegen in een Multisite netwerk.

Voer de gegevens van je nieuwe subsite in de daarvoor bestemde velden in en klik op de knop Add Site. Het Site Address zal een subdomein of subdirectory zijn van het hoofddomein van de site.

Voer je subsitegegevens in en voeg je subsite toe.
Voer je subsitegegevens in en voeg je subsite toe.

Herhaal deze stappen indien nodig om extra subsites toe te voegen.

Multisite testomgeving

Als je een testomgeving nodig hebt om nieuwe WordPress versies, plugins, code of algemeen ontwikkelwerk te testen, dan kan onze gratis WordPress testomgeving een optie zijn.

Multisites met subdirectory ( voorbeeld.com, voorbeeld.com/subsite1, voorbeeld.com/subsite2) zijn compatibel met onze testomgeving.

Met subdomeinen ( voorbeeld.com, subsite1.voorbeeld.com, subsite2.voorbeeld.com) of domain-mapped multisites (laadt verschillende subsites op volledig verschillende domeinen, bijvoorbeeld voorbeeld.com, voorbeeld1.com, voorbeeld2.com) kan het mogelijk zijn, afhankelijk van hoe je Multisite is geconfigureerd.

Verwante documentatie

Inhoud waarnaar wordt verwezen