Edge Caching slaat de cache van je Kinsta site/pagina op (die alleen in het datacentrum van je site wordt opgeslagen) in elk van Cloudflare’s wereldwijde netwerk van 250+ datacentra. Wanneer je sitebezoekers je website in hun browser laden, worden gecachede responses afgeleverd van de plaats die het dichtstbij is.

Zodra de beta-tests voltooid zijn, wordt Edge Caching gratis bij alle Kinsta pakketten geleverd. In tegenstelling tot sommige soortgelijke cachingoplossingen kost het je niets extra, en Edge Caching heeft geen aparte plugin nodig.

Edge Caching data

Tijdens de betatest van de Edge Caching dienst zullen we metingen van de reactiesnelheid van de site loggen voor vergelijkingsmateriaal van voor en na de test.

We voeren een test uit voordat we Edge Caching activeren en een andere direct nadat Edge Caching is ingeschakeld. Er wordt niet verder getest nadat Edge Caching is ingeschakeld, en de eerste tests hebben geen invloed op de prestaties van je site. Gegevens verzameld tijdens het testen zijn alleen voor Kinsta’s intern gebruik.

Hier is wat we loggen:

• Geteste uiteindelijke URL (na redirects; meestal https://primair-domein-van-de-site.com/)
  • Naam van de site (jouwsite2)
  • De LXD regio van de site (uscentral)
  • Niveau pakket van het bedrijf (Basic, Business, Enterprise, Agency)
  • Sitetype (bepaald door de geretourneerde HTML tekst, b.v. e-commerce, LMS, forum, special_builder, third_party_cache, no-type)
  • Of de site een persoonlijk Cloudflare account heeft
  • Of Nginx cache een HIT/MISS/etc. ontvangen heeft.
  • Of Cloudflare cache een HIT/MISS/etc. ontvangen heeft.
  • Cachetype verkregen uit Kinsta headers (Edge, CDN, Geen)
  • Totale tijd van snelheidstest
  • TTFB van snelheidstest

Nogmaals, alle identificeerbare informatie is strikt voor ons intern gebruik.

Globale testgegevens kunnen worden geconsolideerd en publiekelijk gepresenteerd. Bijvoorbeeld “80% van e-commerce sites ontvingt 30% snelheidsverbetering met Edge Cache”

Edge Caching inschakelen

Om edge caching in te schakelen, log je in op MyKinsta en ga je naar WebsitessitenaamEdge Caching.

Lees zeker de items in de Dingen die je moet weten voordat je Edge Caching inschakelt als alles er goed uitziet.

Edge Caching inschakelen
Edge Caching inschakelen

In de Edge Caching inschakelen modal/popup die verschijnt, klik je op de Edge Caching inschakelen knop om te bevestigen dat je het wilt inschakelen.

Bevestigen Edge Caching inschakelen in MyKinsta.
Bevestigen Edge Caching inschakelen in MyKinsta.

Als Edge Caching is ingeschakeld, zie je de Edge Caching instellingen.

Edge Caching inschakelen in MyKinsta.
Edge Caching inschakelen in MyKinsta.

Edge Cache legen

Er zijn een paar manieren waarop je de edge cache van je site kunt wissen. Opmerking: Als je thema of een actieve plugin op je site ingebouwde cache heeft, raden we aan de cache daar eerst te wissen.

Cache wissen in je WordPress dashboard

Log in op je WordPress dashboard.

Als je de cache moet wissen voor de hele site, klik je op de Clear Cache link in de admintoolbar aan de rechterbovenkant van de pagina. Dit zal zowel Edge Caching en sitecache wissen.

Cache wissen in WordPress met Kinsta MU plugin.
Cache wissen in WordPress met Kinsta MU plugin.

Als je wilt dat de cache automatisch wordt gewist voor specifieke URL’s of paden wanneer je veranderingen op je site aanbrengt, kun je die instellen in de Kinsta MU plugininstellingen. Klik op Kinsta Cache in de linkerzijbalk en voeg de URL’s toe die je wilt wissen als er updates aan je site worden gedaan. Voor meer informatie check je onze gids over het toevoegen van custom caching URL’s in de Kinsta MU plugin.

Cache wissen in MyKinsta

Log in op MyKinsta en ga naar Websites > sitenaam > Edge Caching.

Klik op de Cache wissen knop om alle cache te wissen.

Edge Cache wissen
Edge Cache wissen

Als je alleen specifieke URL’s of paden moet wissen, voer dan de URL in het URL cache wissen veld en klik op de knop URL cache wissen. Om ook de cache voor subdirectories onder de URL te wissen, vink je het vakje aan naast Wis cache van elke subdirectory onder de gespecificeerde URL.

Edge Cache legen voor specifieke URL's.
Edge Cache legen voor specifieke URL’s.

Opmerking: Dit wist alleen Edge Caching. Als je sitecache ook gewist moet worden, dan moet je dat apart wissen door te gaan naar ToolsSitecache en te klikken op de Cache wissen knop.

Edge Caching testen

Voordat je je site test met een website speed test tool, raden we aan om te checken of de HTTP headers of een pagina laadt vanuit de edge cache. Hieronder staan een paar manieren om de HTTP headers van je site te controleren.

Edge Caching checken met Kinsta’s HTTP Status en Redirect Checker

Je kan de HTTP status- en directketen checken van elke URL met onze gratis HTTP status and redirect checker. Met deze tool kun je de responsheaders bekijken om te controleren of Edge Caching werkt.

Kies een pagina die uit de edge cache geleverd zou moeten worden en kopieer de URL uit de adresbalk van je browser. Plak deze URL in de Redirect Checker tool en voer de controle uit.

Je zou resultaten als deze moeten zien:

Edge Cache headers, ki-cache-type en Ki-CFCache-Status, in HTTP Status en Redirect Checker.
Edge Cache headers, ki-cache-type en Ki-CFCache-Status, in HTTP Status en Redirect Checker.

Scroll naar beneden tot je Response Header ziet. In dit gedeelte zijn er twee headers om de waarden van te controleren: ki-cache-type en Ki-CF-Cache-Status. De ki-cache-type header moet een waarde hebben van Edge. De Ki-CF-Cache-Status header moet een waarde hebben van HIT of SAVING.

Edge Caching controleren met een webbrowser

Met deze tool kun je met de ingebouwde developertools de responsheaders bekijken om te controleren of Edge Caching werkt. Voor dit voorbeeld gebruiken we Google Chrome om HTTP headers voor de homepage van onze site te inspecteren. Om de Chrome devtools te starten, klik je met de rechtermuisknop ergens op de pagina en klik je op Inspect.

Inspecteren met de browser devtools in Chrome.
Inspecteren met de browser devtools in Chrome.

Klik nu op de Network tab en herlaad de pagina. Terwijl de pagina laadt, zie je links in het venster met de devtools een lijst van de verzoeken. Klik op de initial page request om te controleren of Edge Caching goed werkt.

Edge Cache headers, ki-cache-type en Ki-CFCache-Status, in het Network tabblad van de browser devtools in de Status en Redirect Checker.
Edge Cache headers, ki-cache-type en Ki-CFCache-Status, in het Network tabblad van de browser devtools in de Status en Redirect Checker.

Scroll in het Headers tabblad naar beneden tot je Response Headers ziet. In dit gedeelte zijn er twee headers om de waarden van te controleren: ki-cache-type en Ki-CF-Cache-Status. De ki-cache-type header moet een waarde hebben van Edge. De Ki-CF-Cache-Status header moet een waarde hebben van HIT of SAVING.

Edge Caching controleren in Terminal

Als je bekend bent met het gebruik van Terminal (opdrachtregel), kun je ook HTTP headers controleren met het curl commando. Gebruik het onderstaande commando en vervang de URL aan het eind van het commando door de URL van je site.

curl -L -s -o /dev/null -D - https://kinstaexample.com

Na het uitvoeren van dit commando zou je een respons als deze moeten krijgen:

Edge Cache headers, ki-cache-type en Ki-CFCache-Status, in de commandline.
Edge Cache headers, ki-cache-type en Ki-CFCache-Status, in de commandline.

In dit gedeelte zijn er twee headers om de waarden van te controleren: ki-cache-type en Ki-CF-Cache-Status. De ki-cache-type header moet een waarde hebben van Edge. De Ki-CF-Cache-Status header moet een waarde hebben van HIT of SAVING.

Problemen oplossen met Edge Caching

Als Edge Caching niet lijkt te werken, controleer dan de waarde van de X-Kinsta-Cache header. Edge Caching cachet alleen de responses als deze al waren gecachet in de Site cache (full page caching). Als de waarde van X-Kinsta-Cache niet HIT is, dan wordt de pagina niet gecached in sitecache en kan ze niet door Edge Caching gecached worden.

Als je verwacht dat de pagina gecached zou worden en deze is niet doorgaans uitgesloten van caching (bijv. wp-admin, cart, my-account, checkout, etc.), kan je contact opnemen met ons Supportteam om er zeker van de zijn dat hij geen uitgesloten URL patroon of cookie bevat in de Nginx instellingen van de site.

Edge Caching uitschakelen

Na het inschakelen van Edge Caching verschijnt er een groen vinkje naast Ingeschakeld aan de bovenkant van de pagina. Rechts van dit gedeelte kun je op de Uitschakelen knop klikken om Edge Caching uit te schakelen.

Edge Caching uitschakelen in MyKinsta.
Edge Caching uitschakelen in MyKinsta.

Belangrijk

1. Momenteel wordt Edge Caching niet standaard ingeschakeld.
  2. Het wissen van Edge Cache in alle datacenters van Cloudflare kan 2-5 minuten duren voor het volledig voltooid is. Zodra je de voltooiingsmelding in MyKinsta ziet, geef je 2-5 minuten de tijd om de cache in alle datacentra op te ruimen. Als je een pagina hebt die vaker moet worden bijgewerkt, dan kan ons Supportteam je helpen om die pagina uit te sluiten van Edge Caching.
  3. Edge Caching kan ingeschakeld worden op live sites en premium testomgevingen. Het kan niet ingeschakeld worden voor standaard testomgevingen.
  4. Edge Caching is niet compatibel met narrow-scope geolocatie cachevariaties of geavanceerde custom uitsluitingen van sitecache zoals combinaties van customcookies en URI’s.
  5. Als je site verschillende pagina’s voor mobiel en desktop levert op basis van user-agent detectie, is dat niet compatibel met onze Edge caching. Het is niet compatibel omdat een pagina eerst door een mobiele bezoeker bezocht zou kunnen worden, de pagina in Edge Caching gecached wordt, en dan die cache voor alle volgende bezoekers (ook desktop) geleverd wordt. Deze incompatibiliteit geldt niet als je site client-side detectie gebruikt en de pagina aan de kant van de client aangepast wordt. Dat is compatibel met Edge Caching, want sitebezoekers krijgen allemaal dezelfde pagina uit cache/server, met wijzigingen die daarna door JS en/of CSS aan de client-kant worden aangebracht.
  6. Edge Caching levert de cache van je Kinsta site/pagina, maar levert geen statische assets zoals afbeeldingen, JavaScript bestanden, en CSS bestanden. Kinsta CDN, die los staat van Edge Caching, kan worden ingeschakeld om de statische assets van je site te leveren.
  7. Als Kinsta CDN is ingeschakeld, dan heeft je site een extra cachingslaag die los van de Edge Caching moet worden beheerd. De plugin wist de Kinsta CDN cache niet en moet apart worden gewist.
  8. We hebben cachingregels ingesteld om Edge Caching te laten werken met standaard WordPress, BuddyPress, WooCommerce, en Easy Digital Downloads sites. We sluiten veelgebruikte privé URI’s en cookies uit, zodat je WordPress dashboard, forums, winkelwagenpagina’s, of waar een gebruiker ook maar ingelogd is, automatisch caching omzeilen. Als je een custom WordPress setup gebruikt, kunnen er extra delen van je site zijn die cache moeten omzeilen of extra regels die toegevoegd moeten worden voor compatibiliteit. Als dat het geval is, kun je altijd contact opnemen met ons Supportteam.
  9. Edge Cache is ingesteld om elke 30 dagen te verlopen, maar dit kan korter zijn als de Edge Cache een tijd lang niet wordt aangevraagd.
  10. Bij het bijwerken van pagina’s in WordPress is het niet nodig de Site cache of Edge Caching handmatig te wissen; beide worden automatisch gewist.
  11. Als je je eigen Cloudflare account gebruikt voor je site, kan je Edge Caching gebruiken mits je geen gebruik maakt van Cloudflare’s Automatic Platform Optimizations (APO). Deze twee cachingmethoden zijn onverenigbaar, dus je zult het een of het ander willen gebruiken, niet allebei.

Summary

Als je een manier wilt om je site te versnellen, probeer dan eens Edge Caching. Het maakt het leveren van gecachede content uit meerdere datacentra mogelijk met een minimale installatie en zonder dat een extra plugin nodig is.