Bij Kinsta is het maximaliseren van de prestaties van de sites van onze klanten een van onze topprioriteiten. Elk onderdeel van onze hostingstack, van onze C2 compute-optimized VM ‘s tot onze specifiek gefinetunede softwareconfiguraties, is samengesteld met prestaties in het achterhoofd.

Een content delivery network (CDN) is een cruciaal onderdeel van een moderne hostingstack. We zijn er trots op dat we zonder extra kosten een premium CDN van Cloudflare kunnen aanbieden. In dit artikel leer je meer over Kinsta’s CDN en hoe je het inschakelt voor je WordPress site.

Kinsta’s CDN is standaard ingeschakeld op alle nieuwe sites bij Kinsta.

Kinsta’s CDN

Alle sites die worden gehost op Kinsta, zijn beveilig door onze gratis Cloudflare integratie. Naast de zwaarst mogelijke firewall en DDoS bescherming, hebben klanten van Kinsta ook toegang tot een high-performance HTTP/3 CDN die wordt aangedreven door het betrouwbare wereldwijde netwerk van Cloudflare.

Hoe snel is Kinsta’s CDN?

Om de prestaties van de Kinsta’s CDN te testen, hebben we een reeks benchmarktests uitgevoerd vanuit 10 locaties van over de hele wereld. Voor deze test gebruikten we een WordPress blog met een aangepast thema met een verscheidenheid aan tekst en grafische content. Dit alles hostten we in Google Clouds datacenter in Iowa, VS. In totaal bestond het aantal pagina’s die we testten uit meer dan 30 statische asset verzoeken (JS, CSS, afbeeldingen, lettertypen, etc.) en woog deze 3,2 MB. Als laatste maten we de laadtijd van de volledige pagina drie keer per locatie en berekenden we de gemiddelde tijd van elke locatie.

Tijdens onze prestatiebenchmarktests ontdekten we dat het inschakelen van Kinsta’s CDN resulteerde in een vermindering van de laadtijd van de pagina’s tot 44%. In de onderstaande tabel zie je de voor vs na resultaten voor de verschillende locaties.

Houd er rekening mee dat locaties die zich in de buurt van de origin server bevinden die we hebben gebruikt om onze tests uit te voeren (Iowa, VS) mogelijk geen prestatieverbeteringen zien met Kinsta’s CDN.

Locatie Geen CDN (seconden) Kinsta’s CDN (seconden) Percentage verschil
Frankfurt 2.64 2.19 -17.05%
Amsterdam 3.05 1.7 -44.26%
London 2.78 1.55 -44.24%
New York 1.16 0.835 -28.02%
Dallas 0.721 0.849 +17.75%
San Francisco 1.1 1.2 +9.09%
Singapore 4.91 3.41 -30.55%
Sydney 4.72 3.95 -16.31%
Tokyo 2.83 2.18 -22.97%
Bangalore 4.43 4.82 +8.80%

Met een netwerk dat 260+ steden in meer dan 100 landen omvat, exploiteert Cloudflare een van de grootste CDN netwerken ter wereld. Ter vergelijking, andere populaire CDN providers, zoals KeyCDN, Bunny CDN en StackPath hebben minder dan 60 Points of Presence (PoPs).

Dit betekent dat door Kinsta’s CDN te gebruiken, de statische assets van je WordPress site van veel meer locaties over de hele wereld geleverd kunnen worden zonder dat je voor extra diensten hoeft te betalen!

Voordelen van Kinsta’s CDN

Door gebruik te maken van het netwerk van Cloudflare, biedt Kinsta’s CDN een aantal voordelen ten opzichte van traditionele CDN providers. Laten we een paar van de grootste voordelen van de CDNs bespreken:

HTTP/3 ondersteuning

Kinsta’s CDN wordt geleverd met native ondersteuning voor HTTP/3, de meest recente revisie van het HTTP protocol. Vergeleken met HTTP/2  biedt HTTP/3 snellere 0-RTT-handshakes, SSL coderingsvereisten, betere prestaties en meer.

Nu grote webbrowsers zoals Chrome en Firefox HTTP/3 ondersteuning hebben toegevoegd, is het belangrijk dat CDN providers dit ook gaan ondersteunen. Op dit moment is Kinsta’s CDN een van de weinige CDN’s die HTTP/3 ondersteunt. Dat gezegd hebbende: je hoeft je geen zorgen te maken als de browsers van je bezoekers HTTP/3 nog niet ondersteunen, aangezien Kinsta’s CDN indien nodig automatisch terugvalt op HTTP/2.

Ondersteuning primair domein

Cloudflare is een reverse proxy-service, wat betekent dat je geen secundair domein nodig hebt om te profiteren van de verschillende features. Dankzij Kinsta’s CDN kunnen de gecachte assets van je site worden geleverd vanuit je primaire domein in plaats van een secundair CDN domein.

Hoewel Google beweert dat er geen SEO voordeel is om afbeeldingen vanuit je primaire domein te leveren, zijn er nog steeds een paar voordelen om niet afhankelijk te zijn van een secundair CDN domein. Als je bijvoorbeeld een URL van een afbeelding gebruikt die gebruik maakt van een secundair CDN domein, kan deze in de toekomst een HTTP 404 fout geven als je ooit van CDN provider wisselt. Door via je je primaire domein je statische assets te cachen en te leveren, hoef je je hier geen zorgen over te maken.

Ten slotte verbetert de mogelijkheid om assets vanuit je primaire domein te leveren, zonder dat je de URL moet herschrijven voor een secundair domein, ook de compatibiliteit met WordPress Multisite.

Afbeeldingsoptimalisatie

Kinsta’s CDN biedt afbeeldingsoptimalisatie die automatisch je PNG-, GIF- en JPEG afbeeldingen converteert naar het WebP format om de snelheid en prestaties van je website te verbeteren.

Code-minificatie

Met Kinsta’s CDN heb je ook de mogelijkheid om code-minificatie in te schakelen om onnodige elementen uit je JavaScript- en CSS bestanden te verwijderen. Dit vermindert de laadtijd van pagina’s en de bandbreedte die nodig is voor je site.

Zo schakel je Kinsta’s CDN in

Om Kinsta’s CDN in te schakelen, log je in op MyKinsta en ga je naar WordPress Websites > Sitenaam > CDN en klik je op CDN inschakelen.

Kinsta's CDN inschakelen in MyKinsta.
Kinsta’s CDN inschakelen in MyKinsta.

Bevestig vervolgens het aanmaken van de zone door te klikken op CDN inschakelen knop in het pop-up/modale venster.

Bevestig dat je Kinsta's wilt inschakelen door op de knop CDN inschakelen te klikken.
Bevestig dat je Kinsta’s CDN wilt inschakelen door op de knop CDN inschakelen te klikken.

Bestandstypen die door Kinsta’s CDN worden gecachet

Bestanden worden gecached op basis van de bestandsextensie, niet op basis van het MIME type. Als je bepaalde content van het CDN wilt uitsluiten, bekijk dan onze gids over het uitsluiten van bestanden en URL’s voor je CDN.

7z afm apk avi avif bmp bz2 cff
css cur dmg doc docx eot epub exe
ffil flac flv gif gz ico iso jfif
jpeg jpg js json lwfn m4a m4v map
mid midi mkv mov mp3 mp4 mpga odp
ods odt ogg ogv otf pdf pfb pfm
png ppt pptx pro qt rar rtf scss
ttf std svg svgz tar tgz tif tiff
txt wav webm webp wmv woff woff2 xls
xlsx xml xsf zip zst

Kinsta’s CDN uitschakelen of purgen

Nadat Kinsta’s CDN is ingeschakeld, zou je een groen vinkje moeten zien dat aangeeft dat de CDN nu live is! Op deze pagina zie je ook twee knoppen – Uitschakelen en CDN-cache legen.

• Uitschakelen: Klik op deze knop om Kinsta’s CDN uit te schakelen.
  • CDN-cache legen: klik op deze knop om de CDN cache te legen. Het wissen van de CDN cache is een goede eerste stap voor het oplossen van problemen, wanneer je afwijkingen ziet op de front-end van je site. Als je bijvoorbeeld enkele wijzigingen hebt aangebracht aan je CSS, maar de wijzigingen niet op de front-end ziet, is het mogelijk dat het oude CSS bestand in de cache is opgeslagen. In deze situatie kan je de CDN cache wissen wanneer je problemen wil oplossen.
Kinsta's CDN uitschakelen of CDN cache legen in MyKinsta.
Kinsta’s CDN uitschakelen of CDN cache legen in MyKinsta.

CDN cache wissen met de Kinsta MU plugin

Als de Kinsta MU plugin op je site is geïnstalleerd, kun je de CDN cache wissen in je WordPress dashboard of WP-CLI gebruiken om de CDN cache te wissen met dit commando:

wp kinsta cache purge --cdn

Kinsta’s CDN testen

Aangezien Kinsta’s CDN geen secundair CDN domein gebruikt, kun je niet controleren of het CDN werkt door de URL van je statische bestanden te inspecteren, maar je kunt het testen met een tool voor websnelheidstests.

Voordat je doorgaat met snelheidstests, raden we aan om de HTTP headers van een statische asset te inspecteren om te bevestigen dat het wordt geladen vanaf Kinsta’s CDN. Hieronder staan een paar manieren om de HTTP headers van je site te controleren.

Zo check je Kinsta’s CDN met Kinsta’s HTTPS Status en Redirect Checker

Je kan de HTTP status controleren en de keten van elke URL omleiden met onze gratis HTTP status- en redirectchecker. Met deze tool kun je responsheaders bekijken om te controleren of Kinsta’s CDN werkt.

Eerst moet je de URL van een statische asset op je site vinden. Om dit te doen, klik je met de rechtermuisknop op een afbeelding op je site en kopieer je de URL. Plak deze URL in de redirectcheckertool en voer de controle uit.

Je zou de volgende resultaten moeten zien:

HTTP headers in de resultaten van Kinsta's HTTP Status en Redirect Checker tool.
HTTP headers in de resultaten van Kinsta’s HTTP Status en Redirect Checker tool.

Scroll naar beneden totdat je responsheaders ziet. In deze sectie zijn er twee headers om de waarden van te controleren: cf-cache-status en ki-cf-cache-status. De waarden zijn afhankelijk van of je je eigen Cloudflare account gebruikt (Cloudflare domein) of niet (niet-Cloudflare domein).

Niet-Cloudflare domein (geen Cloudflare account)

Beide headers (cf-cache-status en ki-cf-cache-status) moeten een waarde van HIT hebben. Als je een andere waarde ziet, zoals MISS of DYNAMIC, probeer dan de check een paar keer uit te voeren om de CDN cache te primen. Je zou ook de ki-cache-tag responsheader moeten zien, die aangeeft dat de asset wordt geleverd door Kinsta’s CDN.

Cloudflare domein (je eigen Cloudflare account)

De header cf-cache-status geeft aan of de cache is geretourneerd vanuit je Cloudflare account en de header ki-cf-cache-status geeft aan of de cache is geretourneerd vanuit de Cloudflare integratie van Kinsta. Als de waarde van cf-cache-status DYNAMIC of BYPASS is en de waarde van ki-cf-cache-status is HIT, toont dit dat Kinsta’s CDN is ingeschakeld terwijl CDN is uitgeschakeld (meestal met een paginaregel) in je Cloudflare account.

Zo controleer je Kinsta’s CDN met een webbrowser

Je kan de ingebouwde ontwikkelaarstools van je webbrowser gebruiken om te controleren of Kinsta’s CDN werkt. Voor dit voorbeeld gebruiken we Google Chrome om HTTP headers te inspecteren voor een statische asset. Om de Chrome developerstools te openen, klik je met de rechtermuisknop op de pagina en op Inspect.

Klik met de rechtermuisknop en selecteer Inspect om Chrome developer tools te starten.
Klik met de rechtermuisknop en selecteer Inspect om Chrome developer tools te starten.

Klik vervolgens op het tabblad Network en laad de pagina opnieuw. Terwijl de pagina wordt geladen, zie je een lijst met statische assets van de pagina aan de linkerkant van het venster met de ontwikkelaarstools. Om te controleren of Kinsta’s CDN correct werkt, klik je op een statische asset (CSS, JS, afbeeldingsbestand of weblettertype) dat vanaf je domein wordt geladen.

HTTPP headers in het Network tabblad van Chrome Developer Tools
HTTPP headers in het Network tabblad van Chrome Developer Tools

Scrol in het Headers tabblad naar beneden totdat je de Response Headers ziet. In deze sectie zijn er twee headers waarvan je de waarden wil controleren: cf-cache-status en ki-cf-cache-status. De waarden zijn afhankelijk van of je je eigen Cloudflare account gebruikt (Cloudflare domein) of niet (niet-Cloudflare domein).

Niet-Cloudflare domein (geen Cloudflare account)

Beide headers (cf-cache-status en ki-cf-cache-status) moeten een waarde van HIT hebben. Als je een andere waarde ziet, zoals MISS of DYNAMIC, probeer dan de pagina een paar keer te vernieuwen om de CDN cache te primen. Je zou ook de ki-cache-tag responsheader moeten zien, die aangeeft dat de asset wordt geleverd door Kinsta’s CDN.

Cloudflare domein (je eigen Cloudflare account)

De header cf-cache-status geeft aan of de cache is geretourneerd vanuit je Cloudflare account en de header ki-cf-cache-status geeft aan of de cache is geretourneerd vanuit de Cloudflare integratie van Kinsta. Als de waarde van cf-cache-status DYNAMIC of BYPASS is en de waarde van ki-cf-cache-status is HIT, toont dit dat Kinsta’s CDN is ingeschakeld terwijl CDN is uitgeschakeld (meestal met een Page Rule) in je Cloudflare account.

Zo controleer je Kinsta’s CDN in Terminal

Als je bekend bent met het gebruik van Terminal (opdrachtregel), kan je ook de HTTP headers controleren met het curl commando. Eerst moet je de URL van een statische asset vinden op je site. Om dit te doen, klik je met de rechtermuisknop op een afbeelding van je site en kopieer je de URL.

Gebruik vervolgens de onderstaande opdracht en vervang de URL aan het einde van de opdracht door een asset URL.

curl -L -s -o /dev/null -D - https://kinstacdn.kinstalife.com/wp-content/uploads/2021/01/post-one.jpg

Na het uitvoeren van deze opdracht, zou je een antwoord als dit moeten zien:

Controleer cf-cache-status, ki-cf-cache-status, en ki-cache-tag in reactie op curl op een statische asset in Terminal.
Controleer cf-cache-status, ki-cf-cache-status, en ki-cache-tag in reactie op curl op een statische asset in Terminal.

Er zijn twee headers om de waarden van te controleren: cf-cache-status en ki-cf-cache-status. De waarden zijn afhankelijk van of je je eigen Cloudflare account gebruikt (Cloudflare domein) of niet (niet-Cloudflare domein).

Niet-Cloudflare domein (geen Cloudflare account)

Als Kinsta’s CDN is ingeschakeld, moet er een HIT waarde naast beide headers staan (cf-cache-status en ki-cf-cache-status). Als je DYNAMIC of MISS in plaats van HIT ziet, probeer dan het commando nog een paar keer uit te voeren om de CDN cache te primen. Je zou ook de header van de ki-cache-tag in de respons moeten zien, die aangeeft dat de asset wordt geleverd door onze Kinsta’s CDN.

Cloudflare domein (je eigen Cloudflare account)

De header van de cf-cache-status geeft aan of de cache is geretourneerd vanuit je Cloudflare account en de ki-cf-cache-status geeft aan of de cache is geretourneerd vanuit de Cloudflare integratie van Kinsta. Als de waarde van cf-cache-status DYNAMIC of BYPASS is en de waarde van ki-cf-cache-status is HIT, toont dit dat Kinsta’s CDN is ingeschakeld terwijl CDN is uitgeschakeld (meestal met een Page Rule) in je Cloudflare account.

Belangrijke opmerkingen

Hier zijn enkele belangrijke opmerkingen over de Kinsta’s CDN integratie.

• Als je een externe CDN gebruikt, raden we je aan deze uit te schakelen voordat je Kinsta’s CDN inschakelt. Het gebruik van meerdere CDN diensten voor een enkele site kan problemen veroorzaken bij het purgen van je assets.
  • Als je je eigen Cloudflare account gebruikt naast Kinsta’s Cloudflare integratie, kunnen sommige caching- en optimalisatie-instellingen de Kinsta-instellingen overschrijven of vice versa, afhankelijk van de instelling. In dit geval biedt het inschakelen van Kinsta’s CDN alleen het voordeel dat je grotere bestanden kunt cachen dan wat de Cloudflare abonnementen Free, Pro en Business bieden.
  • De maximale cachebare bestandsgrootte is 5GB.
  • Statische assets worden niet automatisch geleverd via HTTPS. Als je er zeker van wilt zijn dat alle assets via HTTPS worden geleverd, raden we aan om HTTPS forceren in MyKinsta in te schakelen.
  • Wanneer Kinsta’s CDN is ingeschakeld, wordt de cache-control header als volgt ingesteld:
    "Cache-Control", "public, max-age=31536000, s-maxage=31536000"
    Deze Cache-Control header overschrijft alle Expires of Cache-Control headers die zijn ingesteld in Nginx of de Browser Cache TTL van je Cloudflare account. Als je aangepaste Expires of Cache-Control headers nodig hebt, moet je Kinsta’s CDN uitschakelen.

Samenvatting

Kinsta’s CDN is een high-performance CDN die gratis beschikbaar is gesteld voor alle klanten van Kinsta. Het wordt aangedreven door onze gratis Cloudflare integratie en levert automatisch je content vanuit bijna 260+ PoP’s van over de hele wereld. Als je vragen hebt over Kinsta’s CDN, neem dan gerust contact op met ons 24/7 ondersteuningsteam voor verdere hulp!