De prestatie van jouw WordPress-sites is altijd een van onze topprioriteiten geweest en dat zal ook altijd zo blijven. Daarom werken we samen met KeyCDN, een Content Delivery Network (CDN) met 34 locaties en die ondersteuning biedt voor HTTP/2 en IPv6. In onze ervaring kan een CDN meestal 70% of bandbreedteaanvragen van uw webhost helpen lossen en in sommige gevallen de laadtijden tot 50% verkorten!

Kinsta DNS inschakelen

Volg onderstaande stappen om Kinsta DNS in te schakelen op je WordPress-website.

Belangrijk

Integratie van CDN is direct gekoppeld aan het domein van je website. Als je dus van plan bent om op korte termijn veranderingen aan te brengen in het domein van je website, is het verstandiger om te wachten met het inschakelen van CDN totdat je deze veranderingen hebt gemaakt.

Zodra de CDN is ingeschakeld en je brengt vervolgens ook maar de kleinste veranderingen aan bij het domein van je website, zoals het wisselen naar een nieuw domein of migreren van HTTP naar HTTPS, dan moet je de optie ‘Remove CDN integration’ aanzetten. Zodra de CDN-integratie helemaal verwijderd is, kan je deze weer toevoegen.

Stap 1

Meld je aan bij het MyKinsta-dashboard en klik op ‘Sites’.

Stap 2

Klik op de website waarvoor je de Kinsta CDN wil inschakelen. Klik daarna aan de linkerkant op “Kinsta CDN”.

Kinsta CDN

Kinsta CDN

Stap 3

Klik op de knop “Kinsta CDN inschakelen”. Hiermee wordt voor je site een CDN-cachezone geïmplementeerd. Dit kan tot 15 minuten duren. Een willekeurig CDN-domein wordt aan je site toegewezen en ziet er ongeveer zo uit: abcd1234.kinstacdn.com

Kinsta CDN inschakelen

Kinsta CDN inschakelen

Let op: we zijn momenteel druk bezig om het mogelijk te maken om een zelfbedachte CDN-URL in te stellen voor je website, zoals: cdn.yourdomain.com.

Nu zal je een scherm te zien krijgen met daarop de vooruitgang van het installatieproces. Hier gebeurt het volgende:

• Kinsta CDN-zone is aangemaakt
  • CDN-domeinpropagatie
  • SSL-certificaat is aangemaakt voor het CDN-domein

Als, om wat voor reden dan ook, er iets misgaat in dit proces, neem dan contact op met onze support. Zodra je de zone hebt aangemaakt, zet Kinsta de CDN automatisch aan op je website. Alle statische content, zoals afbeeldingen, CSS en JavaScript-bestanden zal nu vanuit de Kinsta CDN-cache worden geladen.

Zodra de CDN is ingeschakeld, heb je de keuze uit de volgende opties:

• De CDN uitschakelen: Je kan de CDN in- of uitschakelen.
  • CDN-cache wissen: hiermee wordt de cache vande toegewezen CDN-zone gewist. Deze optie kan worden gebruikt als je statische bestanden op je site hebt vervangen en de nieuwe content dezelfde bestansnaam heeft als de oude content. Dit proces kan enkele minuten duren.
  • Kinsta CDN verwijderen: als je bent overgeschakeld naar een nieuw domein, migreert van HTTP naar HTTPS of problemen hebt met je CDN-integratie, kan je deze verwijderen.
Kinsta CDN info

Kinsta CDN info

Kinsta CDN testen

Nu je de CDN hebt ingeschakeld, kan je deze testen met een tool om de snelheid van je website te meten. Je zal dan zien dat je bestanden en media worden geladen vanuit de URL van je CDN.

Kinsta CDN HTTP-verzoek

Kinsta CDN HTTP-verzoek

Zorg ervoor dat je de CDN een aantal keren achter elkaar test, zodat je zeker bent dat de media is gecachet. De x-cache HTTP-header zal een ‘HIT’ laten zien wanneer deze is gecachet. Indien deze niet gecachet is staat er een ‘MISS’. Als je dit niet een paar keer probeert, dan kan het eruit zien alsof de CDN jouw website niet sneller maakt, terwijl je eigenlijk simpelweg niet de cache hebt opgebouwd. Lees meer over hoe een CDN werkt. and how to properly run a website speed test.

Kinsta CDN-cache hit

Kinsta CDN-cache HIT

Elke asset die door de CDN wordt geladen heeft ook een x-edge-location HTTP-header met een corresponderende locatieafkorting. Hierdoor kan je erachter komen vanaf welke POP en/of locatie je asset wordt geladen. In het voorbeeld hieronder kan je zien dat de locatie ussf is, wat betekent dat deze wordt geladen vanuit San Francisco in de Verenigde Staten.

CDN locatie HTTP-header

CDN locatie HTTP-header

Hieronder vind je een tabel met alle POP’s en bijbehorende locatieafkortingen en hun locaties.

POP Location
Atlanta, USA (usat) Oslo, Norway (noos)
Chicago, USA (usch) Paris, France (frpa)
Dallas, USA (usda) Stockholm, Sweden (sest)
Miami, USA (usmi) Vienna, Austria (atvi)
New York, USA (usny) Warsaw, Poland (plwa)
Los Angeles, USA (usla) Zurich, Switzerland (chzh)
San Francisco, USA (ussf) Bangalore, India (inba)
São Paulo, Brazil (brsp) Hong Kong, China (cnhk)
Seattle, USA (usse) Istanbul, Turkey (tris)
Frankfurt, Germany (defr) Moscow, Russia (rumo)
London, UK (uklo) Singapore (sgsg)
Madrid, Spain (esma) Taiwan, Taipei (twta)
Milano, Italy (itmi) Tokyo, Japan (jptk)
Auckland, New Zealand (nzau) Johannesburg, South Africa (zajo)
Melbourne, Australia (aume) Perth, Australia (aupe)
Sydney, Australia (ausy) Montreal, Canada (camo)
Amsterdam, Netherlands (nlam) Helsinki, Finland (fihe)
Bucharest (robu)

Belangrijke punten

Hier zijn een aantal belangrijke punten betreffende de integratie van de Kinsta CDN.

• Als je reeds gebruikt maakt van Cloudflare of een andere externe CDN, zet dan alsjeblieft niet de Kinsta CDN aan, omdat dit je WordPress-website kan ontregelen voor je bezoekers.
  • Om de CDN correct in te schakelen is de installatie van de Kinsta MU plug-in vereist. De plug-in wordt automatisch geïnstalleerd op alle sites die vanuit MyKinsta worden aangemaakt. Ook installeert ons supportteam de plug-in voor je als we je website naar Kinsta migreren. Als je handmatig een website hebt verhuisd, neem dan contact op met ons supportteam om instructies te krijgen over hoe je de Kinsta MU plug-in kan installeren.
  • Kinsta CDN staat uit in onze testomgeving en kan ook niet worden aangezet..
  • Alle statische content die via de CDN worden opgevraagd, worden geserveerd via HTTPS.
  • De Kinsta CDN levert alleen statische content uit jouw wp-content en wp-includes map.
  • De Kinsta CDN cachet alleen assets die kleiner zijn dan 100MB. Als je website een asset groter dan 100MB wil leveren, dan bevelen we aan om een streaming- of opslagsdienst te gebruiken, zoals YouTube of Vimeo voor video’s, Soundcloud voor audiobestanden en AWS S3 of Dropbox voor grote downloadbare PDF-bestanden.

Multisite compatibiliteit

Submappen of subwebsites op subdomeinen werken ook met Kinsta CDN. Dit betreft zowel domeinmapping als mapping van domeinen naar een subwebsite. Dit is getest met de WordPress MU Domain plug-in en de Domain Mapping plug-in van WPMUDEV.

Toch zijn er wel een aantal belangrijke dingen om rekening mee te houden wanneer je met multisite werkt:

• De huidige setup kan maar een CDN-zone per installatie aan. Wanneer de CDN ingeschakeld is, wordt deze gebruikt voor elke subwebsite. Het is dan ook niet mogelijk om CDN uit te schakelen op slechts een van je subsites.
  • Sommige oude submap multisites slaan de assets van de subwebsite op in de blogs.dir, waardoor er kans is dat de geüploade bestanden niet goed gehost worden op de CDN. Multisites die zijn aangemaakt met WordPress 3.5 of recentere versie hebben hun uploads in de uploadsmap staan en zullen dus wel worden geladen vanuit de Kinsta CDN. Voor nieuwere multisites zou er dus geen enkel probleem moeten ontstaan met uploads of conflicten tussen multisites aangezien afbeeldingen worden opgeslagen als bijvoorbeeld uploads/sites/site#/year/month/image.jpeg.

Realiseer je wel dat elke extra thema en plug-in complexiteit zal toevoegen aan je website of de werking van je website kan veranderen. Dit vergroot de kans dat de CDN niet meer werkt zoals verwacht. Als je vragen hebt over het voorgaande, dan bevelen we je aan om contact op te nemen met onze klantenservice voordat je Kinsta CDN inschakelt.

CDN-bandbreedte

Elk hostingpakket dat wij aanbieden komt met een genereuze hoeveelheid gratis CDN-bandbreedte voor zowel nieuwe als bestaande cliënten. Hieronder kan je vinden hoeveel bandbreedte je bij elk pakket krijgt:

• Starter pakket bevat 50GB
  • Pro pakket bevat 100 GB
  • Business 1 pakket bevat 200 GB
  • Business 2 pakket bevat 300 GB
  • Business 3 pakket bevat 500 GB
  • Business 4 pakket bevat 500 GB
  • Enterprise 1 pakket bevat 1 TB
  • Enterprise 2 pakket bevat 1 TB
  • Enterprise 3 pakket bevat 1 TB
  • Enterprise 4 pakket bevat 1 TB

Zodra je het CDN-limiet hebt bereikt houden we je site draaiende en hebben we een tarief van $0.10 USD voor elke GB die je over de CDN-bandbreedte heengaat.

CDN-gebruik in analyses

CDN-gebruik in analyses

Je kan CDN-overschrijdingen bekijken met de resourceverbruik-widget in de hoofdpagina van het MyKinsta-dashboard.

CDN-overschrijdingen

CDN-overschrijdingen

CDN-probleemoplossing

Standaard sturen we al het verkeer over HTTPS, maar als je de Autoptimize WordPress plug-in geïnstalleerd hebt, zorg er dan voor dat je HTTPS hebt ingesteld als CDN basis-URL in de instellingen. Als daar per ongeluk HTTP hebt ingevuld, dan bestaat de kans dat je een mixed-contentwaarschuwing krijgt. Ook protocol-relative URL’s (PRURL) zouden gewoon moeten werken. Zorg er wel voor dat je de cache van Autoptimize leegt na het opslaan.

Autoptimize Kinsta CDN instellingen

Autoptimize Kinsta CDN instellingen

CDN verifiëren met Google Search Console

Wanneer je de Kinsta gebruikt, worden afbeeldingen automatisch door Google gecrawld en geïndexeerd. Als je echter aanvullende gegevens over je afbeeldingen wil zien (zoals het aantal geïndexeerde afbeeldingen), moet je de CDN verifiëren met Google Search Console. Volg de onderstaande stappen.

Stap 1

Ga naar Google Search Console en klik op ‘Add a Property’.

‘Add a property’ in Google Search Console

‘Add a property’ in Google Search Console

Stap 2

Vul je Kinsta CDN-domein in en klik op ‘Add’.

Voeg de Kinsta CDN toe aan Google Search Console

Voeg de Kinsta CDN toe aan Google Search Console

Stap 3

Omdat je geen controle hebt over de DNS van *.kinstacdn.com, dien je HTML-upload als methode te kiezen om je domein te verifiëren.

HTML-verificatiebestand

HTML-verificatiebestand

Stap 4

Download het bestand dat je wordt aangeboden en upload het naar de hoofdmap van je WordPress-website via SFTP.

GSC-verificatiebestand

GSC-verificatiebestand

Stap 5

Klik op ‘Verify’. Je zou nu een bevestiging moeten zien.

CDN geverifieerd met Google Search Console

CDN geverifieerd met Google Search Console

keer gedeeld