Bij elke WordPress-installatie op Kinsta heb je de mogelijkheid om een bijbehorende testomgeving op te zetten, die volledig losstaat van je live productiesite. Het is een geweldige tool voor het testen van nieuwe WordPress-versies, plugins, code en algemeen ontwikkelingswerk. Het maken – en delen met je team – van een testsite kost slechts enkele minuten.

Een WordPress-testomgeving aanmaken

Het maken van een testsite is uiterst eenvoudig. Klik aan de linkerkant op “Websites“. Hier zie je een lijst met sites/installaties. Klik op degene waarvan je een testomgeving wil maken. Klik nu rechtsboven op “Omgeving veranderen” en klik op de knop “Testomgevingen“.

Een testomgeving aanmaken.

Een testomgeving aanmaken.

De URL-structuur van een testomgeving ziet er als volgt uit: https://staging-naamsite.kinsta.cloud. Als SSL is ingeschakeld op je site, dan wordt SSL ook ingeschakeld op je testsite.

Onze oude indeling was https://staging.naamsite.kinsta.com. Als je een oudere testsite hebt, dan gebruikt deze mogelijk nog steeds deze indeling.

Wacht 10-15 minuten totdat de testomgeving is aangemaakt en de DNS op de juiste manier propageert. Je krijgt nu voor je testomgeving een apart configuratiescherm met informatie over je verbinding, DNS, backups, tools en plugins. Ook kan je phpMyAdmin rechtstreeks vanuit het dashboard opstarten. De URL-structuur van de phpMyAdmin van de testomgeving is als volgt: https://mysqleditor-staging-naamsite.kinsta.cloud.

Kinsta staging omgeving.

Kinsta staging omgeving.

Een testomgeving verwijderen en vernieuwen

Je kan je testsite eenvoudig verwijderen door in het dashboard op “De testomgeving verwijderen” te klikken. Bij het verwijderen van een testomgeving worden alle gegevens volledig verwijderd, inclusief de databases, bestanden en (test)backups. Om de omgeving te verwijderen moet je in het onderstaande veld de naam van de site typen, gevolgd door een streepje en het woord “staging” (NAAMSITE-staging) en dan klikken op de knop “Omgeving verwijderen”.

Om je testomgeving te refreshen, moet je deze verwijderen en een nieuwe aanmaken. Deze zal dan de meest recente versie van je productiesite en database bevatten die je kan testen. Of je kan een backup herstellen van je productiesite naar je testomgeving.

Een staging omgeving verwijderen.

Een staging omgeving verwijderen.

Het live pushen van een testomgeving

Als je je testomgeving live wil pushen dan kan je gebruik maken van onze feature om de testomgeving live te pushen.

Een WordPress-backup naar een testomgeving herstellen

Het is eenvoudig om je WordPress-site te herstellen vanuit een backup en deze rechtstreeks naar je testomgeving te pushen. Bekijk hoe je een WordPress-backup naar een testomgeving herstelt.

Opmerking: Bij het herstellen van een live backup naar een testomgeving, blijven alle backups van deze testomgeving intact.

Een testomgeving opnieuw opstarten

Als je testomgeving om de een of andere reden crasht, dan zie je mogelijk de volgende foutmelding: 501 niet geïmplementeerd.

Foutmelding 501 niet geïmplementeerd

Foutmelding 501 niet geïmplementeerd

In het tabblad Info van je site zie je de optie “Start testomgeving”.

Een staging omgeving starten.

Een staging omgeving starten.

Belangrijke opmerkingen over de testomgeving

Wanneer je gebruikmaakt van een testomgeving, zijn er een aantal belangrijke dingen waarop je moet letten.

1. Instellingen voor paginacache voor staging sites

Vanwege het feit dat een staging omgeving is bedoeld voor ontwikkelingsdoeleinden, foutopsporing en testen, zijn Kinsta’s paginacache en OPcache standaard uitgeschakeld. Als je snelheidstests uitvoert met je website in een staging omgeving, dan zijn de gemiddelde laadtijden een stuk hoger vanwege het feit dat de pagina’s niet worden geleverd vanuit de cache.

Als je caching wil inschakelen op een staging site, klik dan in MyKinsta op “Cache inschakelen” in de tools-pagina van je site. Als caching is ingeschakeld op een staging site, kan de knop “Cache wissen” worden gebruikt om de cache te wissen.

Caching inschakelen voor een staging omgeving.

Caching inschakelen voor een staging omgeving.

2. Inloggegevens testomgeving

Omdat je testomgeving een exacte kopie is van je productiesite, zijn de WordPress-inloggegevens voor beide sites hetzelfde, tenzij je ze achteraf wijzigt.

3. SEO

Standaard is het indexeren van testsites uitgeschakeld, zodat ze de SEO van je live productiesite niet negatief beïnvloeden. In het WordPress-dashboard kan je onder “Lezen” zien dat de zichtbaarheid van zoekmachines is uitgeschakeld. Deze instelling voegt de volgende HTTP-header toe aan je. x-robots-tag:noindex, nofollow, nosnippet, noarchive

Indexering uitgeschakeld op testsite

Indexering uitgeschakeld op testsite

De tijdelijke URL’s van Kinsta hebben ook een robot-uitsluitende robots.txt, wat betekent dat de URL’s van staging-naamsite.kinsta.com niet worden geïndexeerd door de zoekmachines.

4. Plugins

Als je gebruikmaakt van planningplugins voor sociale media, zoals CoSchedule of Social Networks Auto Poster, dan raden we je aan om deze plugins te deactiveren op je testsite. De kans bestaat anders dat ze artikelen delen op sociale netwerken vanuit je test-URL: https://staging-naamsite.kinsta.cloud. Dit kan je analytics in de war brengen.

De Jetpack plugin wordt automatisch in testmode uitgevoerd binnen testomgevingen van Kinsta. Je krijgt een bericht te zien: “Je gebruikt Jetpack op een testserver.” Terwijl je website zich in de testomgeving bevindt, fungeert je testsite op vrijwel alle manieren als je productiesite, behalve dat er geen gegevens worden doorgegeven aan WordPress.com en je de testsite niet kan loskoppelen (om problemen te voorkomen waarbij je productiesite schade oploopt.)

5. Noteer je login-URL

Als je een WordPress-plugin gebruikt die de standaard login-URL wijzigt, dan wordt deze ook naar de testsite gekopieerd. Voorbeeld: https://staging.naamsite.kinsta.cloud/jouweigenlogin

6. Testsites moeten alleen voor test- en ontwikkelingsdoeleinden worden gebruikt

De testomgeving mag uitsluitend worden gebruikt voor ontwikkeling en testen. Ze zijn niet bedoeld om te worden gebruikt als live productiesites en er zullen dingen zijn die niet goed werken. Kinsta is niet verantwoordelijk als je probeert om een testomgeving als live site te gebruiken.

7. Schijfruimte testomgeving telt niet mee voor pakket

Om je zoveel mogelijk ruimte te geven, hebben we testsites uitgesloten in onze berekening van je totale schijfruimte. Alleen live websites tellen mee voor je schijfruimteverbruik.

8. Multisite

Afhankelijk van hoe je multisite is ingesteld, werkt deze wel of niet in onze testomgeving.

• Als het een multisite is met een submap-opstelling (voorbeeld.nl, voorbeeld.nl/subsite1, voorbeeld.nl/subsite), werkt deze prima binnen onze testomgeving.
  • Als het een multisite is met een subdomein-opstelling (voorbeeld.nl, subsite1.voorbeeld.nl, subsite2.voorbeeld.nl) werkt deze ook prima – op voorwaarde dat de subsites geen HTTPS vereisen. Als de subsites HTTPS vereisen, moet je de SSL-foutmeldingen omzeilen om toegang te krijgen tot de subsites. Dit heeft geen enkele invloed op de functionaliteit.
  • Als het een multisite is met domeinmapping (verschillende subsites op volledig verschillende domeinen, bijv. voorbeeld.nl, voorbeeld1.nl, voorbeeld2.nl) werkt deze niet tenzij je zelf een boel aanpassingen verricht.
    • Optie 1: schakel domeinmapping uit en ga terug naar de standaardopstelling submap/subdomein. Voer handmatig een zoek-en-vervangopdracht uit in de database.
    • Optie 2: Stel een testomgeving in voor elk aparte live subdomein, voeg ze allemaal toe aan de testomgeving en voer handmatig een zoek-en-vervangopdracht uit in de database.

Als je dit artikel leuk vond, dan zal onze support je zeker bevallen. Alle hostingpakketten van Kinsta hebben 24×7-ondersteuning van onze ervaren WordPress-ontwikkelaars en -engineers. Chat met hetzelfde team dat onze Fortune 500-klanten ondersteunt. Bekijk onze pakketten