Fastly är visserligen ett nyare CDN jämfört med vissa andra, men det är en tillförlitlig plattform som erbjuder en rad tjänster, bland annat DDoS-skydd.

Så här installerar och konfigurerar du Fastly CDN

För att Fastly ska kunna betjäna din webbplats via HTTPS (rekommenderas) måste du ha en betald plan hos Fastly så att du kan lägga till ett SSL-certifikat.

Om du inte redan har ett Fastly-konto kan du besöka deras registreringssida för att komma igång.

Steg 1

Logga in på ditt Fastly-konto och namnge din tjänst genom att klicka på ikonen för redigering (penna), skriva in det nya namnet och sedan trycka Enter/retur för att spara.

Namnge din tjänst på Fastly.
Namnge din tjänst på Fastly.

Även om detta inte är ett strikt krav hjälper det dig att hålla ordning på saker och ting, särskilt om du lägger till ytterligare tjänster senare.

Steg 2

Lägg till din domän i fältet under rubriken Domäner.

På grund av DNS-begränsningar rekommenderas det generellt att du använder www-versionen av ditt domännamn (t.ex. www.example.com) snarare än apex/non-www-versionen av din domän.

Om du måste använda en apex-domän kan du läsa den här guiden om hur du använder Fastly med apex-domäner.

Lägg till din domän på Fastly.
Lägg till din domän på Fastly.

Steg 3

Om du vill lägga till din host klickar du antingen på länken till hosten i stegen som visas nära toppen av sidan eller klickar på Hostar under Ursprung i menyn i vänster sidofält.

Ditt hostnamn är hosting.kinsta.cloud eller din IP-adress för webbplatsen. Detta måste vara en av dessa (i stället för den primära domänen) eftersom den primära domänen måste riktas mot Fastly för att tjänsten ska kunna tas i drift. Även om du tekniskt sett skulle kunna använda den tillfälliga domänen som hostnamn rekommenderar vi att du använder hosting.kinsta.cloud istället eftersom den tillfälliga domänen kan tas bort från webbplatsen.

Skriv in eller kopiera och klistra in ditt hostnamn och klicka på knappen Lägg till.

Lägg till ditt ursprung på Fastly.
Lägg till ditt ursprung på Fastly.

Steg 4

När du har lagt till hostnamnet för ditt ursprung klickar du på ikonen redigera (penna) bredvid ditt hostnamn och konfigurerar följande fält:

• Namn: Det här är en etikett för ursprunget, så det kan vara vad som helst. (Standardvärdet är ”Host 1” eller liknande).
  • Adress: hosting.kinsta.cloud eller platsens IP-adress.
  • TLS från Fastly till din host: Ja.
  • Verifiera certifikat? Ja.
  • Certifikatets hostnamn: Din webbplats primära domän på Kinsta.
  • SNI-hostnamn: Din webbplats primära domän i Kinsta.

Obs: Om din webbplats på Kinsta har en annan primärdomän än den domän som används på Fastly, se ytterligare information om detta under När du bör ställa in host-överskridande nedan.

Steg 5

Nu när du har konfigurerat din domän och dina ursprungsuppgifter är du redo att aktivera din Fastly-tjänst. Klicka på knappen Aktivera i det övre högra hörnet av sidan.

Aktiveringen av tjänsten påverkar inte din webbplats ännu, utan sparar endast din ursprungsserver och domäninformation i Fastly-tjänsten.

Aktivering av din Fastly-tjänst.
Aktivering av din Fastly-tjänst.

Steg 6

Nu är det dags att testa din tjänst för att se till att den fungerar som förväntat innan du sätter den i drift.

Detta är ytterligare ett steg som inte är tekniskt nödvändigt, men som rekommenderas starkt om det skulle behövas några justeringar innan tjänsten tas i drift (vilket kommer att påverka din webbplats i drift).

För att hitta länken till din testdomän klickar du på Domäner i navigeringen till vänster i sidofältet.

Navigering till sidan Domains i Fastly.
Navigering till sidan Domains i Fastly.

På sidan Domäner klickar du på länken Testdomän för ditt domännamn, vilket öppnar din testdomän i en ny flik i din webbläsare.

ppna din testdomän i Fastly.
Öppna din testdomän i Fastly.

Testdomänens webbadress kommer att se ut som följande: http://example.com.global.prod.fastly.net (ersätt www.example.com med ditt domännamn). Du kan bokmärka eller skicka den till någon annan vid behov.

Steg 7

När du har bekräftat att din webbplats ser bra ut på testdomänen är det dags att lägga till TLS så att din webbplats laddas över HTTPS.

Fastly erbjuder ett par olika alternativ för TLS, men vi kommer endast att gå igenom det Fastly-hanterade certifikatalternativet här.

Om du behöver ladda upp ett certifikat från en tredje part på Fastly så finns det alternativet tillgängligt mot en extra avgift, och du måste följa deras guide för att använda certifikat som du hanterar istället för instruktionerna här.

1. Klicka på länken Konfigurera i den primära navigeringen (högst upp på sidan) och klicka sedan på fliken HTTPS och nätverk i den sekundära navigeringsfältet (under det primära navigeringsfältet).
  2. Om det är första gången som du konfigurerar TLS på en domän i Fastly klickar du på knappen Kom igång under rubriken ”Lägg till HTTPS på dina domäner”. Annars klickar du på knappen Säkra en annan domän till höger på sidan. I den rullgardinsmeny som visas väljer du Använd certifikat som Fastly skaffar åt dig.
  3. På sidan Ange uppgifter om abonnemanget:
    1. Skriv in ditt domännamn och klicka på knappen Lägg till.
    2. Välj Let’s Encrypt som certifieringsmyndighet.
    3. Lämna TLS-konfigurationen på standardinställningen TLS 1.3.
    4. Klicka på länken Skicka.
  4. Klicka på länken Visa under Verifieringsuppgifter på sidan med TLS-prenumerationsuppgifter.

Visar dina domänverifieringsuppgifter för SSL i Fastly.
    Visar dina domänverifieringsuppgifter för SSL i Fastly.
  5. I popup-fönstret som visas klickar du på ikonen Kopiera (Urklipp) för att kopiera målet för det anpassade CNAME som du måste lägga till i dina DNS-poster för verifiering.

Kopiera din CNAME-post för domänverifiering i Fastly.
    Kopiera din CNAME-post för domänverifiering i Fastly.
  6. Om du vill ange din anpassade CNAME-post loggar du in på den plats där du hanterar domänens DNS. Vi visar dig hur du skapar denna anpassade CNAME i Kinstas DNS som ett exempel här. Om du använder en annan DNS-leverantör (detta kan vara din registrator eller en annan DNS-host, beroende på var du har riktat domänens namnservrar) kan stegen vara lite annorlunda.
    1. Klicka på DNS i det vänstra sidofältet i MyKinsta.
    2. Klicka på den domän som du vill lägga till en DNS-post för.
    3. Klicka på knappen Lägg till en DNS-post.
    4. Klicka på fliken CNAME och lägg till ditt hostnamn och hosten för Riktas mot. Hostnamnet måste vara i formatet _acme-challenge.www.DOMAIN_NAME (t.ex. _acme-challenge.www.myawesomesite.com) och värdet Riktas mot måste vara det mål som du kopierade från popup-fönstret Verifiera domänägarskap på Fastly. Klicka på knappen Lägg till DNS-post för att spara din nya CNAME-post. Observera: Det kan ta upp till en timme innan DNS-posten sprids.

Lägg till din domänverifiering CNAME i Kinstas DNS.
      Lägg till din domänverifiering CNAME i Kinstas DNS.

Steg 8

När TLS har konfigurerats på din Fastly-tjänst är du redo att ta den i drift. Detta görs genom att rikta din domäns www CNAME till Fastly. Stegen för att lägga till en CNAME kan variera beroende på din leverantör. Vi använder Kinstas DNS som exempel här.

1. Om du inte redan är inne i DNS i MyKinsta klickar du på DNS i navigeringen i vänster sidofält.
  2. Klicka på den domän som du vill lägga till en DNS-post för.
  3. Om du redan har en befintlig CNAME-post för hostnamnet www klickar du på ikonen Redigera (penna) för att uppdatera den. Annars klickar du på knappen Lägg till en DNS-post.
    1. Hostnamn: www
    2. Riktas mot: j.sni.global.fastly.net
  4. Klicka på knappen Ändra DNS-post (uppdatering av en DNS-post) eller på knappen Lägg till DNS-post (tillägg av en ny DNS-post) för att spara din DNS-post. Observera: Det kan ta upp till en timme innan denna DNS-ändring sprids.

Rikta din domäns www CNAME till Fastly i Kinstas DNS.
    Rikta din domäns www CNAME till Fastly i Kinstas DNS.

Det var allt för installation och konfiguration.

Felsökning av vanliga problem med Fastly CDN

Även om installationsprocessen gick smidigt kan det hända att du upplever vissa problem. Nedan har vi listat några tips på hur du löser de vanligaste problemen, tillsammans med några avancerade inställningar.

Ändringar visas inte på din webbplats

När du betjänar din webbplats via Fastly läggs det till ytterligare ett lager av cachelagring som måste rensas närhelst som du behöver rensa cachen. Om du har problem med att se ändringar på din webbplats eller om ett plugin inte fungerar som förväntat efter att du har installerat eller installerat om det, se till att du rensar cacheminnet i alla lager, inklusive:

1. Plugins (om tillämpligt)
  2. Teman (om tillämpligt)
  3. Webbplats-/servercache på Kinsta (antingen från MyKinsta eller pluginprogrammet Kinsta MU)
  4. Cachelagring hos Fastly
  5. Cachelagring i webbläsaren

IP-adress som blockeras av falskt positivt resultat

Om du har aktiverat DDoS-skydd eller botdetektering på Fastly och du eller en besökare på webbplatsen felaktigt blockeras från att se din webbplats kan det bero på en falsk positiv. Om detta händer måste du samarbeta med både Fastly-supporten och vårt supportteam på Kinsta för att spåra var blockeringen sker.

HTTP-HTTPS-omdirigeringsslingor eller TLS-versionfel

Om du ser en omdirigeringsslinga eller ett TLS-versionfel på din webbplats ska du kontrollera följande inställningar:

1. Kontrollera att HTTPS/TLS-alternativen från Fastly till Ursprunget stämmer överens(Ursprung > Hosts > Visa alla detaljer). Se steg 4 ovan.
  2. Kontrollera att hostnamnet matchar din Kinsta-domän. Se steg 3 ovan.

När du bör ställa in Host-överskridande

Som standard är host-huvudet på Fastly den domän som du ställer in på Fastly. För att din Kinsta-webbplats ska känna igen begärandet måste host-huvudet matcha en domän i webbplatsens domänlista.

Om den domän som du konfigurerar i Fastly inte finns med i din webbplats domänlista i Kinsta, måste du med andra ord ställa in host-överskridandet för det ursprung som begär innehåll från Kinsta. Host-överskridandet måste vara en domän som finns i din webbplats domänförteckning i Kinsta.

Om du exempelvis konfigurerar example.com på Fastly men endast har example.kinsta.cloud i din webbplats domänlista på Kinsta, måste du ange host-överskridning för ursprunget som hämtar från Kinsta till example.kinsta.cloud.

Serverlös beräkning

Detta kan användas för andra sökvägar eller underdomäner som inte hostas hos Kinsta (t.ex. för API-samtal eller andra sökvägar utanför din WordPress-webbplats).

Fastly WordPress-plugin

Fastly erbjuder en plugin som gör det möjligt att hantera många av dina inställningar från din WordPress-instrumentpanel.

När pluginet är installerat och aktiverat fyller du i ditt tjänste-ID och din API-token på sidan för Fastly’s allmänna inställningar i din WordPress-instrumentpanel.

Instruktioner för att hitta och skapa dessa är länkade från den sidan. Se till att spara dessa inmatningar innan du testar anslutningen.

Sammanfattning

Om du stöter på problem med Fastly hjälper vi gärna till att undersöka eventuella problem på serversidan, men du måste samarbeta med Fastlys supportteam eller din utvecklare för att felsöka Fastly-sidan.

Se till att prenumerera på vårt nyhetsbrev för att hålla dig uppdaterad om våra uppdateringar av Cloudflare-integreringen (och få nytt innehåll varje vecka).