En av Kinsta´s främsta prioriteringar är att maximera prestandan på våra kunders webbplatser. Varje del av vår hosting-stack från våra C2-beräkningsoptimerade virtuella datorer till våra mycket trimmade programvarukonfigurationer har valts med prestanda i åtanke.

Ett innehållsleveransnätverk (CDN) är en viktig komponent i en modern hosting-stack, och vi är stolta över att kunna erbjuda Kinsta CDN – ett premium-CDN som drivs av Cloudflare – utan extra kostnad. I den här artikeln får du lära dig mer om Kinsta CDN och hur du aktiverar det för din WordPress-webbplats.

Kinsta CDN

Alla webbplatser som finns på Kinsta hålls säkra av vår kostnadsfria Cloudflare-integrering. Förutom en brandvägg på enterprisenivå och DDoS-skydd har Kinsta´s kunder även tillgång till ett högpresterande HTTP/3 CDN som drivs av Cloudflares robusta globala nätverk.

Hur snabbt är Kinsta CDN?

För att testa prestandan hos nya Kinsta CDN körde vi en serie riktmärkes-tester från 10 platser runt om i världen. För de här testerna använde vi en WordPress-blogg med ett anpassat tema och text och grafiskt innehåll som hostades i Google Clouds datacenter i Iowa, USA. Sidan vi testade utförde totalt över 30 statiska tillgångsbegäranden (JS, CSS, bilder, teckensnitt osv.) och hade storleken 3,2 MB. Slutligen mätte vi hela sidans laddningstid tre gånger per plats och beräknade genomsnittstiden på varje plats.

Under våra riktmärkestester för prestanda fann vi att aktivering av Kinsta CDN resulterade i upp till en 44% minskning av sidladdningsstiden. I tabellen nedan kan du se resultatet av jämförelsen före kontra efter på olika platser.

Tänk på att platser som ligger i närheten av den ursprungsserver vi använde för att köra våra tester (Iowa, USA) kanske inte får någon prestandaökning med Kinsta CDN.

Plats Inget CDN (sekunder) Kinsta CDN (sekunder) Procent Diff
Frankfurt 2,64 2,19 -17,05%
Amsterdam 3,05 1,7 -44,26%
London 2,78 1,55 -44,24%
New York 1,16 0,835 -28,02%
Dallas 0,721 0,849 +17,75%
San Francisco 1,1 1,2 +9,09%
Singapore 4,91 3,41 -30,55%
Sydney 4,72 3,95 -16,31%
Tokyo 2,83 2,18 -22,97%
Bangalore 4,43 4,82 +8,80%

Med ett nätverk som sträcker sig över 275+ platser i mer än 100 länder driver Cloudflare ett av världens största CDN-nätverk. Jämförelsevis har andra populära CDN-leverantörer som KeyCDN, Bunny CDN och StackPath mindre än 60 närvaropunkter (PoPs).

Aktivering av Kinsta CDN kommer med andra ord låta din WordPress-webbplats betjäna statiska tillgångar från många fler platser över hela världen utan att du behöver betala för ytterligare tjänster!

Fördelar med Kinsta CDN

Genom att utnyttja Cloudflares nätverk erbjuder Kinsta CDN ett antal fördelar jämfört med traditionella CDN-leverantörer. Låt oss gå igenom några av Kinsta CDN:s största fördelar:

HTTP/3-stöd

Kinsta CDN levereras med inbyggt stöd för HTTP/3, den senaste översynen av HTTP-protokollet. Jämfört med HTTP/2 erbjuder HTTP/3 snabbare 0-RTT-handskakningar, SSL-krypteringskrav, bättre prestanda och mer därtill.

Nu när stora webbläsare som Chrome och Firefox har lagt till HTTP/3-stöd är det viktigt även för CDN-leverantörer att börja stödja detta. För närvarande är Kinsta CDN ett av få CDNs som stöder HTTP/3. Men du behöver inte bli orolig om dina besökares webbläsare ännu inte stöder HTTP/3, eftersom Kinsta CDN automatiskt kommer att falla tillbaka på HTTP/2 vid behov.

Stöd för primär domän

Cloudflare är en omvänd proxytjänst, vilket innebär att du inte behöver en sekundär domän bara för att dra nytta av dess olika funktioner. Tack vare Kinsta CDN kan webbplatsens cachelagrade resurser betjänas från din primära domän i stället för en sekundär CDN-domän.

Även om Google hävdar att det inte finns någon SEO-fördel med att visa bilder från din primära domän, finns det fortfarande några fördelar med att inte behöva förlita sig på en sekundär CDN-domän. Om du exempelvis delar en bild-URL som använder en sekundär CDN-domän kan detta returnera ett HTTP 404-fel om du byter CDN-leverantör i framtiden. Genom att cachelaga och betjäna statiska tillgångar via din primära domän behöver du inte oroa dig för det här problemet.

Slutligen förbättras kompatibiliteten med WordPress multisidor genom att du kan betjäna tillgångar från den primära domänen utan att behöva hantera URL-omskrivningar för en sekundär domän.

Kodminifiering

Med Kinsta CDN har du även möjlighet att aktivera kodminifiering för att ta bort onödiga element från dina JavaScript- och CSS-filer. Detta minskar den sidladdningstid och bandbredd som behövs för din webbplats.

Aktivera Kinsta CDN

Om du vill aktivera Kinsta CDN loggar du in på MyKinsta och går till webbplatser > din webbplats Kinsta CDN och klickar på Aktivera Kinsta CDN.

Aktivera Kinsta CDN i MyKinsta.
Aktivera Kinsta CDN i MyKinsta.

Bekräfta sedan skapandet av zonen genom att klicka på Aktivera Kinsta CDN-knappen i popup-dialogrutan.

Bekräfta att du vill aktivera Kinsta CDN genom att klicka på nästa Aktivera Kinsta CDN-knapp.
Bekräfta att du vill aktivera Kinsta CDN genom att klicka på nästa Aktivera Kinsta CDN-knapp.

Filtyper som cachelagras av Kinsta CDN

Filer cachelagras baserat på filtillägget, inte MIME-typen. Om du vill utesluta ett specifikt innehåll från CDN:et, kolla in vår guide om fil-uteslutningar och webbadress-uteslutningar för CDN:et.

afm avif bmp bz2 cff css cur doc
docx eot epub exe ffil flv gif gz
ico jpeg jpg js json lwfn m4v map
mid midi mov mp3 mp4 odp ods odt
ogg ogv otf pdf pfb pfm png ppt
pptx pro rar rtf scss std svg svgz
tar tgz tif ttf txt wav webm webp
wmv woff woff2 xls xlsx xml xsf zip

Inaktivera (eller rensa) Kinsta CDN

Efter att Kinsta CDN har aktiverats indikerar en grön bock bredvid Aktiverad att Kinsta CDN är live! På den här sidan finns det nu två knappar – Inaktivera och Rensa CDN Cache.

• Inaktivera: Klicka på den här knappen för att inaktivera Kinsta CDN.
  • Rensa CDN-cache: Klicka på den här knappen om du vill rensa CDN-cacheminnet. Att rensa CDN-cachen är ett bra första felsökningssteg om du ser avvikelser på webbplatsens frontend. Om du exempelvis gör några ändringar i din CSS men inte ser ändringarna i frontend kan det hända att den gamla CSS-filen cachelagras. Att rensa CDN-cachen är isåfall en av de första sakerna som du ska pröva i din felsökningsprocess.
Inaktivera Kinsta CDN eller Rensa CDN Cache i MyKinsta.
Inaktivera Kinsta CDN eller Rensa CDN Cache i MyKinsta.

Testa Kinsta CDN

Eftersom Kinsta CDN inte använder en sekundär CDN-domän kan du inte verifiera att CDNet fungerar genom att inspektera webbadressen till dina statiska filer. Du kan däremot testa det med ett testverktyg för webbplatshastighet.

Innan du fortsätter med hastighetstesterna rekommenderar vi att du inspekterar HTTP-huvudena för en statisk tillgång för att bekräfta att den laddas från Kinsta CDN. Det finns två sätt att kontrollera HTTP-huvuden – webbläsare och Terminal.

Hur man kontrollerar Kinsta CDN med Kinsta’s kontrollerare av HTTP-status och omdirigering

Du kan kontrollera HTTP-status och omdirigeringskedja för alla webbadresser med vår kostnadsfria kontrollerare för HTTP-status och omdirigering. Med det här verktyget kan du granska svars-sidhuvudet för att kontrollera om Kinsta CDN fungerar.

Du måste först hitta webbadressen till en statisk tillgång på din webbplats. För att göra detta, högerklicka på en bild på din webbplats och kopiera webbadressen. Klistra in denna webbadress i verktyget för omdirigeringskontroll och kör kontrollen.

Du bör se ett resultat som detta:

HTTP-sidhuvuden i resultaten för Kinsta’s verktyg för HTTP-status och omdirigering.
HTTP-sidhuvuden i resultaten för Kinsta’s verktyg för HTTP-status och omdirigering.

Rulla ned tills du ser svars-sidhuvuden. I det här avsnittet finns det två sidhuvuden att kontrollera värdena för: cf-cache-status och ki-cf-cache-status. Värdena kommer att variera beroende på om du använder ditt eget Cloudflare-konto (Cloudflare-domän) eller inte (icke Cloudflare-domän).

Icke Cloudflare-domän (inget Cloudflare-konto)

Båda sidhuvudena (cf-cache-status och ki-cf-cache-status) bör ha värdet HIT. Om du ser ett annat värde som MISS eller DYNAMIC, försök att köra kontrollen några gånger för att justera CDN-cachen. Du bör även se ki-cache-tag svarsrubriken, som indikerar att tillgången betjänas av vårt Kinsta CDN.

Cloudflare-domän (ditt eget Cloudflare-konto)

Sidhuvudet cf-cache-status kommer att indikera om cachen returnerades från ditt Cloudflare-konto och ki-cf-cache-status-sidhuvudet kommer att indikera om cachen returnerades från Kinsta’s Cloudflare-integrering. Om värdet på cf-cache-status är DYNAMIC eller BYPASS och värdet på ki-cf-cache-status är HIT, visar detta att Kinsta CDN är aktiverat medan CDN:et är inaktiverat (vanligtvis med en sidregel) i ditt Cloudflare-konto.

Så här kontrollerar du Kinsta CDN med en webbläsare

Du kan använda webbläsarens inbyggda utvecklarverktyg för att kontrollera om Kinsta CDN fungerar. I det här exemplet använder vi Google Chrome för att inspektera HTTP-huvuden för en statisk tillgång. Om du vill starta utvecklarverktygen i Chrome högerklickar du på sidan och klickar på Inspektera.

Högerklicka och välj Inspektera för att starta Chrome’s utvecklarverktyg.
Högerklicka och välj Inspektera för att starta Chrome’s utvecklarverktyg.

Klicka sedan på fliken Nätverk och ladda om sidan. När sidan läses in visas en lista över sidans statiska resurser till vänster i utvecklarverktyg-fönstret. Om du vill kontrollera att Kinsta CDN fungerar korrekt klickar du på en statisk tillgång (CSS, JS,  bildfil eller webbteckensnitt) som laddas från din domän.

HTTP-sidhuvuden i fliken Nätverk i Chrome DevTools.
HTTP-sidhuvuden i fliken Nätverk i Chrome DevTools.

I fliken Sidhuvuden bläddrar du nedåt tills du ser svars-sidhuvudena. I det här avsnittet finns det två sidhuvuden att kontrollera värdena för: cf-cache-status och ki-cf-cache-status. Värdena kommer att variera beroende på om du använder ditt eget Cloudflare-konto (Cloudflare-domän) eller inte (icke Cloudflare-domän).

Icke Cloudflare-domän (inget Cloudflare-konto)

Båda sidhuvudena (cf-cache-status och ki-cf-cache-status) bör ha värdet HIT. Om du ser ett annat värde som MISS eller DYNAMIC, försök att uppdatera sidan några gånger för att justera CDN-cachen. Du bör även se svars-sidhuvudet ki-cache-tag, som indikerar att tillgången betjänas av vårt Kinsta CDN.

Cloudflare-domän (ditt eget Cloudflare-konto)

Sidhuvudet cf-cache-status kommer att indikera om cachen returnerades från ditt Cloudflare-konto och ki-cf-cache-status-huvudet kommer att indikera om cachen returnerades från Kinsta´s Cloudflare-íntegrering. Om värdet på cf-cache-status är DYNAMIC eller BYPASS och värdet på ki-cf-cache-status är HIT, är Kinsta CDN aktiverat medan CDN:et är inaktiverat (vanligtvis med en sidregel) i ditt Cloudflare-konto.

Så här kontrollerar du Kinsta CDN i Terminal

Om du är bekant med hur du använder Terminal (kommandorad) kan du även kontrollera HTTP-huvuden med kommandot curl.  Du måste först hitta webbadressen till en statisk tillgång på din webbplats. För att göra detta högerklickar du på en bild på din webbplats och kopierar webbadressen.

Använd sedan kommandot nedan och ersätt med din tillgångs webbadress.

curl -L -s -o /dev/null -D - https://kinstacdn.kinstalife.com/wp-content/uploads/2021/01/post-one.jpg

När du har kört det här kommandot bör du se ett svar som detta:

Kontrollera cf-cache-status, ki-cf-cache-status och ki-cache-taggen som svar på en statisk tillgång i Terminal.
Kontrollera cf-cache-status, ki-cf-cache-status och ki-cache-taggen som svar på en statisk tillgång i Terminal.

Det finns två sidhuvuden för att kontrollera värdena för: cf-cache-status och ki-cf-cache-status. Värdena kommer att variera beroende på om du använder ditt eget Cloudflare-konto (Cloudflare-domän) eller inte (icke Cloudflare-domän).

Icke Cloudflare-domän (inget Cloudflare-konto)

Om Kinsta CDN är aktiverat bör det finnas ett HIT-värde bredvid båda sidhuvudena (cf-cache-status och ki-cf-cache-status). Om du ser DYNAMIC eller MISS istället för HIT kan du försöka köra kommandot några gånger till för att göra CDN-cachen primär. Du bör också se ki-cache-tag-header i responsen, vilket indikerar att tillgången servas av vår Kinsta CDN.

Cloudflare-domän (ditt eget Cloudflare-konto)

Sidhuvudet cf-cache-status kommer att indikera om cachen returnerades från ditt Cloudflare-konto och ki-cf-cache-status kommer att indikera om cachen returnerades från Kinsta´s Cloudflare-íntegrering. Om värdet på cf-cache-status är DYNAMIC eller BYPASS och värdet på ki-cf-cache-status är HIT, visar detta att Kinsta CDN är aktiverat medan CDN:et är inaktiverat (vanligtvis med en sidregel) i ditt Cloudflare-konto.

Viktiga anteckningar

Här är några viktiga anteckningar om Kinsta CDN-integreringen.

• Om du använder ett CDN från tredje part rekommenderar vi att du inaktiverar detta innan du aktiverar Kinsta CDN. Om du använder flera CDN-tjänster för en enda plats kan du få problem med att rensa tillgångar.
  • Om du använder ditt eget Cloudflare-konto ihop med Kinsta’s Cloudflare-integrering kan vissa inställningar för cachelagring och optimering åsidosätta Kinsta-inställningarna eller vice versa, beroende på inställningen. I det här fallet kommer aktivering av Kinsta CDN endast att erbjuda fördelen av att låta dig cachelagra större filer än vad Cloudflare’s kostnadsfria planer, Pro-planer och Business-planer erbjuder.
  • Den maximala cachelagrade filstorleken är 5 GB.
  • Statiska tillgångar betjänas inte automatiskt via HTTPS. Om du vill se till att alla tillgångar betjänas via HTTPS rekommenderar vi att du aktiverar Force HTTPS i MyKinsta.
  • När Kinsta CDN är aktiverat ställs cache-kontrollsidhuvudet in enligt följande:
    "Cache-Control", "public, max-age=31536000, s-maxage=31536000"
    Detta Cache-kontrollsidhuvud åsidosätter alla Expires eller Cache-Control-huvuden som ställts in i Nginx eller ditt Cloudflare-kontos webbläsarcache TTL. Om du behöver anpassade Expires eller Cache-Control-huvuden måste du inaktivera Kinsta CDN.

Sammanfattning

Kinsta CDN är ett högpresterande CDN som finns tillgängligt för alla Kinsta-kunder utan extra kostnad. Det drivs av vår kostnadsfria Cloudflare-integrering och betjänar automatiskt ditt innehåll från 275+ PoPs runt om i världen. Om du har några frågor om Kinsta CDN är du välkommen att kontakta vårt supportteam dygnet runt för ytterligare hjälp!